Autor: BBC News na srpskom

BBC
16.12.2022.
09:20 > 09:30
Sav genetski materijal koji se nasleđuje od roditelja jeste genom.
  • Tanja

    09.08.2023 22:43
    Da se toliko ne razlikujem po genetskom materijalu, zašto su ga toliko skupljali naručito najviše za vreme pandemije.
  • Sava

    16.12.2022 12:17
    Tipicne price koje se sada serviraju su zamena za budalastinu da su nacije nastale u 19. veku au ustvari se mislilo na tadasnje drzave, pa se i to promenilo. I tada je bilo polemike sta je narod a sta nacija.
    Indoevropljani su bili nacija i tacno se zna koja subklada haplogrupe R1 ih opisuje kao i koje mitohondrijalne haplogrupe su nosile Indoevropljanke.
    Isto se zna za Afroazijate da su bili E,za Ugrofince da su bili N.
    Stvar je u tome sto se u vecini drzava koje imaju heterogeni genetski sastav narodni identitet gradi po regionalnoj pripadnosti, kulturi,jeziku, zajednickoj istoriji, interesu i privrzenosti drzavi.
    Narod(drzavljani) nema jasno definisanu genetiku jer mu se genetika sastoji iz karakteristicne genetske strukture koja je izlozena promenama pa ipak taj skup je definisan do na najdublje subklade. Nacija ima, bilo da je definisemo preko muske bilo preko zenske strane. Niko nema istovremeno 2 haplogrupe ni po muskoj ni po zenskoj liniji.
    U Americi se pod nacijom podrazumeva narod/drzavljani pa i ilegalni emigranti, dok se ono sto se uobicajno podrazumeva pod nacijom opisuje poreklom.
    U principu sve su to zastarele price u dokumentima ce pisati haplogrupa i drzavljanstvo.
  • M

    16.12.2022 09:57
    M
    Srpskog nema,samo Turski! Taj genom je nestao krajem 14 i 15 veka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna