Autor: BBC News na srpskom

BBC
29.09.2023.
08:02 > 08:15
Dok se rat u Jugoslaviji razbuktavao, kontraadmiral Jugoslovenske narodne armije izvršio je samoubistvo na Visu 29. septembra 1991.
  • zztop

    29.09.2023 12:20
    Zato je major milan tepić osvetlao obraz JNA, od njega nisu ostali ni dugmići ...
  • rwr

    29.09.2023 09:54
    "JNA je izdao najviši kadar kad nije uradio ono što je osnovna uloga JNA, da zaštiti integritet i ustav države. "

    Nije JNA nikog izdala. Nju je izdala drzava i narod i celokupno rukovodstvo. Osnovna uloga JNA nije da stiti drzavu od same sebe i od svog naroda (ne samo srpskog nego svih naroda SFRJ), nego da stiti drzavu od spoljnog neprijatelja. Tako je i ustrojena i bila spremna inaoruzana, i doktrina, da se branimo ili od NATO-a ili od Varsavskog ugovora, ko prvi napadne. Kad se drzava pocela raspadati iznutra, JNA je izgubila svoju svrhu. Cim se odvojila Slovenija, Jugoslavija je prestala da postoji.
  • 0FG

    29.09.2023 08:56
    Ne, nije bio heroj, čak suprotno.
    Problem sa Jugoslovenima je bio što su mislili da je zajednička država za sve, bez obzira kakvi su, što su imali problem da pucaju na percipiranu braću i sestre, na one koji su tu ideju uništavali i podrivali, sa svih strana.
    Sa druge strane, braći nije bio problem da pucaju na njih.
    JNA je izdao najviši kadar kad nije uradio ono što je osnovna uloga JNA, da zaštiti integritet i ustav države. Prišli su Miloševiću, vratili su kolonu koja je bila pred Zagrebom i trebala da pohapsi Tuđmana i ostale satrape tamo, pustili su da izdajnici pobegnu, pustili su da mladići budu masakrirani pri povlačenju, dozvolili su totalni fijasko na vojnom polju, debakl u Vukovaru, debakl u Bosni.
    Imamo poslednjeg Narodnog Heroja koji jeste herojski do kraja branio ono što mu je povereno i ideale na kojima su odgajani.
    Lako je bilo biti heroj u miru, a u ratu, ovaj iz ove priče sigurno to nije.
    Tito nije bio tako bolećiv, pa dok je držao uzde, sve je manje ili više još i funkcionisalo.
    Kad su preuzeli Maratonci, dobili smo ovo.

    Iz svega toga je trebalo nešto naučiti i izvući lekcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna