Autor: BBC News na srpskom

BBC
10.10.2023.
08:05 > 08:53
Ideju podržavaju mahom učenici, ali se dopada i nekim roditeljima, dok zaposleni smatraju da se skraćivanjem broja dana provedenih u školi ne rešava problem u obrazovanju.
  • Nenad

    13.10.2023 23:06
    Mnogo je 4 dana nedeljno. Ja predlažem 2 dana u školskoj godini. Prvi dan kada je upis i drugi dan u junu da deca uzmu knjižice. Šta ima da se muče učeći kada diplome mogu da kupe. Jaka je to škola u kojoj roditelji pravdaju izostanke i ocenjuju rad nastavnika koji ne smeju mrko da pogledaju učenike jer ako ih učenik ne bije doći će tata ili mama da to urade.
  • SSS

    13.10.2023 22:55
    Nebitno
    Skroz je nebitno koliko će dana trajati radna nedelja u školama, jer ionako iz škole izlaze nepismeni i neobrazovani, tj. većina je neupotrebljiva za zanimanje za koje su išli u školu. Fakulteti, takođe. Osnovna, đene-đene.
    Jedino šta bi imalo smisla, je da taj peti dan bude sportski dan, sve ostalo, skroz nebitno.
  • /

    10.10.2023 15:06
    Ostaviti 5 dana nedeljno skole ALI ceo sistem da se promeni.
    Glavni problem je to sto posle skole, RODITELJI moraju da rade po PAR SATI sa decom, SVAKI DAN.
    Pored inflacije, malih plata i posla, roditelji moraju po par sati da rade sa decom.
    To ne samo da lose utice na decu nego i na roditelje.
    Kada bi se taj problem resio, mnogo stvari bi se popravilo.
    Za one koje nemaju decu: Roditelji moraju da rade sa decom jer nam je obrazovni kadar uzas. Niti dobro prezentuju lekciju niti objasne. I naravno bitno je da se nauci od lista do lista, od reci do reci, kao mali majmun, za dobru ocenu.
    Deca se uce da uce napamet umesto da se uce kako da razmisljaju i uce.
  • Mica

    10.10.2023 09:18
    Svasta
    Zar je moguce da roditeljima nije stalo do znanja dece. Davnih godina vecina dece u osmogodisnjoj skoli je morala uciti dnevmo 4 do 5 casova za odlican uspeh. Zimi preci na 6 dana i smanjiti broj casova dnevno.
  • DM

    10.10.2023 09:10
    Deci ne treba po ovakvom sistemu manji broj dana s obzirom da bi to u praksi bilo da casove sa petog radnog dana rasporede na cetiti pa bi deca od 8 casova dobila 10 dnevno. Ni ovih 8 nije humano a kamo li 10.Treba neko pametan da napravi potpunu reformu, da se pregledaju svi udzbenici i da se redukuju lekcije u osnovnoj skoli. Gradiva je previse, pogotovo onog koji nije za osnovno obrazovanje. Godinama se samo prelece preko gradiva zato sto niko od nastavnika nema vremena da se posveti i objasni, prezentuje deci bilo sta . Samo se suvoparno prelece jer se nema vremena . Posle preletanja garadiva u skoli ostaje gomila domaceg za rad kod kuce i za ponovno ucenje gradiva u skoli koje su preleteli. To nema nikakve logike. Gledam decu jednog brata ista generacija kao moj sin, rastu u Mađarskoj, drugi brat ima ćerke u Nemačkoj. Deca imaju mnogo manje knjiga, mnogo manje gradiva, manje časova na dnevnom nivou i apsolutno ne znaju šta je domaći. Na času se predaje lekcija a pred kraj časa deca rade zadatke da nastavnik vidi da li su shvatila ono što je predavano. Ako nisu sledeći čas se ponovo posvećuje temi. A ne ko kod nas da nastavnik suvoparno čita tekst iz knjige bez objašnjenja. I zamislite pored časova imaju i mnogo duži odmor nego naša deca, aktivnosti na koje ih vode bazen 3 puta nedeljno, izleti i sl. Nase skolstvo je u rasulu vec dugi niz godina i to nekome jako imponuje.
  • Z

    10.10.2023 08:48
    Z
    Ma gde dobra! Koliko ce deca imati casova 8…druga stvar je da roditelji Velika vecina radi i nema kome da ostavi decu pod nadzorom!
  • frka

    10.10.2023 08:43
    prazna slama
    U prosveti problemi su plate prosvetara i duzina radne nedelje. Da li neko raspravlja koliko nam vrede po efikasnosti primene svog znanja u zivotu osoba koje zavrse skole. U razvijenom svetu to je direktno povezano sa ekonomskoj moci i razvijenosti neke drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna