Autor: BBC News na srpskom

BBC
24.10.2023.
07:21 > 07:30
U poslednjih nekoliko godina, za majstorima svih vrsta u Srbiji vlada opšta pomama i borba za gotovo svaki sekund njihovog vremena.
  • Realista

    24.10.2023 17:25
    @kruska:
    ... pomozi mi da te shvatim: "jedan beclija koga znam" jer reprezantivni uzorak cele Evrope? To koliko si ti platio renoviranje svog stana je reprezantivni uzorak cele srbije?
    Za dalju raspravu pogledaj cenu radnih sati pojedinih zanatlija u srbiji i u svetu pa će ti biti jasnije o čemu pričam. Recimo, primera radi, zamena sijalice u Londonu je 175 funti. Znam lično za firmu koja samo to radi, sitne popravke. Zamena sijalice u srbiji, u Novom Sadu ili Beogradu je 2500 dinara ili 18,5 funti, radi se o istoj osobi koja je u Novom Sadu radila u firmi za održavanje za 500eur mesečno, zatim se odselila i sada radi u firmi za održavanje za 5000eur mesečno. Troškovi joj jesu veći ali ne toliko koliko primanje.
    Moja poenta je da u srbiji nema dovoljno novca da svi "majstori" odjednom enormno zarađuju, čak mislim da je obrnuto, imate hrpu majstora u unutrašnjosti koji rade za sitninu i tuce probisveta u većim gradovima koji glume ludilo dok mogu, besramno naplaćujući jadnu uslugu - i to je sve.
  • kruska

    24.10.2023 14:19
    pad sa iste
    @Realista odakle ti podaci na temu zarade majstora po Amerikama i Evropama? sticajem okolnosti znam koliko jedan Beclija placa majstore za renoviranje svog stana, a bome znam i koliko ja placam majstore ovde, i pazi sad kad ta becka ekipa uopste nije skuplja!
  • ko pita ne skita

    24.10.2023 13:12
    „Da su barem rekli koliko će koštati, pa i nekako, nego ni to... Završili posao, lupili pečat na neku priznanicu i kao to je vam je toliko i toliko."

    A da je deda barem pitao koliko ce kostati, pa i nekako...
  • logika

    24.10.2023 10:25
    !
    da rezimiramo, majstori ne zaradjuju 50e dnevno, to je dnevnica za potrcka, majstori zaradjuju dnevno bar 150e, sto je priznacete mnogo za Srbiju!
    nisu odgovorni ni za greske, ni za kasnjenja, ni za ostecenja koja naprave. tako nije van Srbije. slag na tortu je to sto ne placaju porez nikakav (opet necuveno van Srbije). i sad su oni neki heroji?! kad se lepo aklimatizuju Turci, Pakistanci i Bangladesani ima pola ovih nasih "majstora" da ostane bez posla...
  • Realista

    24.10.2023 10:24
    izlizana priča
    Naduvavati cene u medijima radi senzacije je kontraproduktivno, ista priča se vrti već mesecima. U srbiji su građani navikli da većinu stvari održavaju sami, upravo zbog toga, kad se na to doda da obučene kvalifikovane radne snage (majstora) gotovo i da nema, dobije se stepen destrukcije imovine u vidu stanova, automobila, uređaja, znam mnogo porodica kojima kad crkne česma u kupatilu jednostavno zavrnu ventil i ne koriste je... onaj koji po svaku cenu juri majstora može da ga priušti i njega nije briga koliko će nešto koštati, briga ga je šta će dobiti a takvih je realno malo jer je srbija puna sirotinje, nije srbija Beograd i Novi Sad - ili jeste? Sa druge strane, isti majstor u Americi opušteno može da zaradi 20.000$ mesečno pre poreza tako da je tih 2000eur u srbiji (Bg,Ns) u stvari smejurija. U Evropi je cifra oko 10.000eur pre poreza, ako imate svoju ekipu a ne da ste iznajmljeni radnik preko 3 posrednika...
  • Cubi

    24.10.2023 10:21
    Cubi
    A sta ste mislili da vam renoviram Stan za 1000 evra? Bilo nekada! Prvo nema ljudi ni kvalitetnih Majstore a drugo sve je preskupo za nasa primanja koliko god se trudio spustiti cenu i traziti jeftiniji materijal…nema toga vise!!!
  • Milana

    24.10.2023 08:23
    Ajtijevce su oporezovali, sta je sa ovima?
  • DaDa

    24.10.2023 07:56
    Realnost
    Da, za majstore to je priča odvajkada Samo sada dosta naglašena Da ima ovakvih i ovakvih Da zrađuju 2.000 3.000 EUR mesečno.
    Lekari u državnom zarađuju oko 1.000 EUR, pa normalno je da ako nešto vredi ide u privatnu praksu. Tu Imaju mogućnost da zarade više, da se izjedače sa majstorima a i da ih nadvise.I onda kreću komentari o Hipokratu, zakletvi lekarskim greškama, koji ih je školovao....
    Ali mora se prihvatiti da je to realnost da i lekari imaju pravo izbora i mogućnost na grešku da su pojedini bolji a pojedini lošiji. Da je bolje da lekar ne razmišlja o materijalnom momentu, onda može više da se posveti poslu. Prošlo je vreme flaše viskija bombonjere tapšanja po ramenu.....
  • Ha

    24.10.2023 07:42
    Hm
    Kakav naslov!!!!!!! IT sektor i majstori? Svako ko radi treba i da ima platu, covek je i jedan i drugi, ljudsko bice! Ko ce WC šolju da zameni u IT sektoru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna