Info
30.04.2016.
13:51 > 16:17
Čak 10 odsto žena odustaje od drugog porođaja zbog izuzetno lošeg iskustva s prvim, podatak je istraživanja Centra za mame.
  • Ha

    01.05.2016 17:01
    Ja znam za mnoge porodilje koje urlaju na osoblje jer ih stave u istu sobu sa Cigankama. Debele krmače koje se porođaju 12h i imaju prepisanu djetu kukaju na osoblje jer nisu dobile kg čvaraka između dva parčeta slanine za doručak. Sve misle da su tamo otišle na odmor, a ne na porođaj. Misle da je njihovo dete posebno i zahtevaju kraljevski tretman. Još ih i hormoni pucaju pa svakodnevno histerišu zbog boje u koju su ofarbani zidovi ili zbog muža koji im nije doneo lak za nokte. Osoblju bih utrostručio plate i uveo zakon da smeju da koriste bič ili bar tanak prut! Nema boljih osoba od medicinskih sestara koje tamo rade i nema nezahvalnijih osoba od trudnica u porodilištu. Saberite se! Pa ja bi ih postrojavao ko u vojsci.
  • B

    30.04.2016 23:16
    Bez samilosti
    Srbi su narod u kojem empatija, ili samilost, ne postoji ili je ima u tragovima. To je glavni uzrok ovakvog (mal)tretmana porodilja, ali i mnogih drugih problema u srpskom društvu.
    Ima već 7-8 godina od kako je Udruženje "Majka Hrabrost" molilo porodilje da pišu šta su proživele. Daleko najlepša iskustva bila su iz Subotice, Sombora, neka i iz novosadske Betanije, kao i iz N. Pazara. Sve ostale porodilje, a posebno one iz BG i Centralne Srbije opisivale su ponašanje doktora i sestara bez imalo empatije, osim ako se podstakne zelenim, ili još bolje žutim ili ljubičatim novčanicama. Vrlo mali broj doktora i sestara su činili izuzetak.
    Žena na porođaju je izuzetno emocionalno napeta, uplašena za dete i za sebe, posebno ako je prvi put. To doktori i sestre vide kao priliku za iživljavanje (pretnje, ponižavanja, zastrašivanja, sve vrste uvreda) ili zaradu, zavisi kako se kome zalomi. To u nekim slučajevima počinje već u školi za trudnice: umesto da ohrabre žene, doktori pričaju šta može poći naopako tokom porođaja.
    Tek nakon što majka i dete izađu, kreće analiza svega preživljenog, uz zaključak: ne vraćam se više tamo (ili bar ne bez minimum 500EUR "poklona"). Tamo gde Srbi nisu većina, situacija je drugačija, porodilje, ali i svi ostali pacijenti se poštuju, bolje tretiraju, manje je sepse i postoperativnih infekcija...
    Patrijarh Pavle je rekao: "Budimo ljudi, iako smo Srbi". Ja tu ništa ne bih dodavao...
  • Darwin

    30.04.2016 19:05
    I jedno dete je puno.
  • Prosli pricu

    30.04.2016 16:36
    nesposobni
    Kao i ostale drzavne funkcije, nema tog objasnjenja koje moze da opravda direktora ustanove kada je hodnik musav, prozori musavi, greje se a prozori sluze za regulaciju sobne temperature a usluznost na salteru misaona imenica. Kojim slucajem, vecina su usluzno orijentisana a svi ti se obracaju na ti, sve drug do druga.
    Samo jednom da taj kvazi direktor napravi krug izvan svoje kancelarije znao bi sta mu ne valja.

    Za ovakve bi bilo dovoljno par godina u "svetskim" kompanijama koje sada dolaze, cisto da vide sta se sve moze za par minuta i da "nema se para" i nije neko opravdanje osim za zivotno nesposobne.
  • Hm

    30.04.2016 15:55
    ?
    A kako to korupcija nije problem, kada nas zbog nekih svojih sa novcima ne gledaju?!
    Ako das lovu, svi lete oko tebe, pogotovo neki dr, a vidi se i po imovini ko vise pravi razliku.
    Jedino sto su oni verovatno i nekima iz politike ucinili, pa ih ne diraju. Bez resenja tog problema, mi zdravstvo necemo imati.
  • Mile

    30.04.2016 15:41
    licence svake godine
    Obzirom da je nestrucnost i neprofesionalnost u zdravstvenim ustanovama uzela maha,mora se uvesti licenciranje sa ocenjivanjem od strane pacijenata i to svake godine.
    Kako porodilje pricaju,tretman prema zivotinjama u veterinarskim ambulantama je korektniji nego prema porodiljama i ostalim pacijentima u zdravstvenim ustanovama.
  • ZoranNS

    30.04.2016 14:42
    Pogrešio sam
    Izvinjenje!
  • vox populi

    30.04.2016 14:32
    Nase zdravstvo je nekoliko godina unazad na poslednjem mestu u Evropi . Ocito ne bez razloga .
  • Naravno

    30.04.2016 14:26
    Nerešeni nestanci dece u porodilištima. Prislina vakcinacija uz kaznu od 50.000. Bedna pomoć države.
    Nezaposlenim roditeljima se ne daje pomoć, dok se kada im se oduzme dete usvojiteljskoj porodici daje pomoć 20.000 dinara. Sve glupost do gluposti, naravno uz diplomirane stručnjake... O porezu na dečje stvari ćemo drugom prilikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna