Autor: Blic

Info
08.06.2016.
08:01 > 08:01
Iz godine u godinu sve je više škola za koje se sumnja da završni ispit ne sprovode u skladu s pravilima, odnosno da nameštaju rezultate testova.
  • stasa

    11.06.2016 15:49
    Ma to roditelje ne zanima...zanima ih kako ce da obuku slatku decicu za maturu...i kako ce posle maturske veceri "punjene kokoske" da idu u "STAN NA DAN"!
    " Gdeee???"
    "Pa u STAN NA DAN "...kaze mama maturantkinje....
    "A kakav je to stan"?
    "Pa znas, posle zurke koja im je ogranicena, oni zakupe stan ili kucu,pa nastave tamo da se druze",objasnjava ponosna mama maturantkinje zvane "punjena kokoska".

    (razgovor juce vodjen izmedju dve medicinske sestre u Domu zdravlja)
  • Roditelj

    10.06.2016 17:50
    robert d c
    Ja ću ipak kad upisujem mog prvaka voditi računa da ga upišem u školu u kojoj ima više vukovaca i odličnih djaka. Isplativije je.Uspeh iz prethodnog školovanja nosi 70 bodova, a test znanja samo 30.
    Nažalost, tako je. Ona škola koja pokloni više ocena, upiše više djaka.
    Zato imamo situaciju da djaci sa poklonjenim ocenama urade loše testove znanja, a ne zato što su oni drugi (realno ocenjeni) prepisali.
    Ali roditeljski lobi vukovaca uporno ponavlja da su njihova deca "blokirala pod stresom", "oni drugi su prepisali " i slične gluposti...
    Razumeli smo se, al ne vredi...Ceni se ocena, a ne znanje
  • robert d c

    09.06.2016 23:25
    Drage moje i dragi moji, stvari stoje ovako: ja radim u dve škole i najverovatnije ću biti na neki način angažovan na maloj maturi ali ne u školama u kojima predajem! Rezultati testova su neki reper za vrednovanje rada škola. Znači, roditelji budućih prvaka će se opredeljivati za škole koje imaju veći rejting i ove škole i njihovi zaposleni neće imati problem sa normom i ne daj Bože tehnološkim viškovima. E sada da mi neko objasni zašto bih ja povećavao rejting neke druge škole i na taj način ugrozio svoju egzistenciju? Da li je ipak problem u Tomi diplomi, Dr slini, teoretičarima marksizma u ministarstvu prosvete koji ni jedan dan neposrednog rada sa decom nemaju, u roditeljima koji i ne znaju kako ovaj proces mature tehnički funkcioniše! Da postoji opcija profesora preletača kao u Skupštinama ova nepismena novinarska priča bi i imala smisla.
  • Drugarica

    09.06.2016 09:41
    Mm
    Šta se foliraš.Pa ti si bila vukovac sa pokonjenim ocenama! Poklanjali ti šakom i kapom,tvoja mama stalno visila u školi i nosila poklone.
    A kada sam JA BOLJE uradila testove širila si ove priče o mom prepisivanju na testu i pomaganju učiteljice.
    A ti si kao "zablokirala" "bila u stresu" "trudila se se svih godina u školi" Ha ha ha folirantkinjo
  • Učiteljica

    09.06.2016 09:15
    dobri roditelji-dobra deca
    Ma ajde molim Vas, kakvo pomaganje na testu SVOJ DECI ILI LOŠOJ DECI.
    Mi eventualno pomognemo na testu samo istoj onij deci kojoj smo već poklonili ocene.
    Pa to su ISTA DECA -kojoj se poklanjaju ocene i koja prepisuju na testu
    Nismo znenadjeni što rezultati na testu ne odgovaraju ocenama.
    Test nekad bolje urade deca, kojoj ne poklanjamo ocene i ne pomažemo pri izradi testa.
    Oni test dobro urade i ne možemo da ih sprečimo u tome .IMAJU ISTO ILI VEĆE ZNANJE, ali nemaju iste ocene sa vukovcima-.Zašto?Zbog proseka razreda i škole.Pa ne možemo baš SVIMA IZAĆI U SUSRET.

  • Mm

    08.06.2016 23:54
    Korupcija od glave do pete
    Ne znam zaista cemu cudjenje. Takvo stanje na prijemnom u osnovnoj skoli je vec eto vise od 10 godina. I ja kada sam radila prijemni pre dooosta godina drugarica je pricala da je njima uciteljica uradila pola testa iz srpskog i iz matematike, a uradila bi im i ono ostalo ali ta druga osoba sa kojom je dezurala se brzo vratila iz "setnje".
    Uvek je toga bilo i verovatno ce ga uvek i biti. Niti su ocene merodavne niti taj ispit.
  • Dragi

    08.06.2016 17:40
    LOL
    Za Finsku nisam znao, ona je izuzetak.Ali verovatno u tom opuštenom sistemu ima dovoljno mesta u školama DA SVA DECA UPIŠU ŽELJENU ŠKOLU.
    A u Srbiji i SVIM OSTALIM ZEMLJAMA NEMA, pa je logično da se radi test ZNANJA,kako bi se na taj način omogućilo da bolji budu upisani.
    Uspeh iz prethodnog školovanja je u Srbiji potpunosti obezmišljen, jer je odličan svaki drugi djak, a svaki treći vukovac, po principu: dobroj deci poklanjamo ocene, a ko nam se ne svidja dobiće trojku!
  • LOL

    08.06.2016 17:05
    Ako vas ne mrzi da saznate neke nove informacije samo potražite na netu malo o Finskom školskom sistemu koji je broj 1 u svetu. Ono što sam napiso napisao sam baš zbog toga što sam nedavno gledao dokumentarac na temu i ostao sam bez teksta kako to može tako savršeno da funkcioniše a zamislite nemaju standardizovana testiranja kao naša deca ili još gore kao deca u Americi koja ništa drugo ne rade nego uče za njihove standardizovane testove kao konj sa oglavom. Nemaju čak ni domaći jer smatraju da deca treba da uživaju u ostatku dana nakon škole. Njihov sistem je sasvim drugačiji od našeg kalupiranog i nefunkcionalnog a njihova deca su kreativnija , slobodnija, snalažljivija i u mnogo čemu pametnija baš zbog dobrog sistema. I ne, moje dete nije vukovac tek završava prvi razred a dali će biti zavisi samo od njega.
  • Dragi

    08.06.2016 14:02
    LOL
    Baš suprotno , u svim prestižnim školama i fakultetima u svetu POLAŽEŠ PRIJEMNI. Bez obzira da li plaćaš školovanje. Pa ne primaju oni SVAKOG VUKOVCA , nisu blesavi. Proveravaju ZNANJE.
  • Radnik

    08.06.2016 13:44
    Odgovor na komentar Aleksandar
    Aleksandre,ti profesori su uvek imali kriterijume za ocenjivanje.Roditelji su najvise krivi jer kad njihovo tete dobije slabiju ocenu odmah se oni pojavljuju kod profesora sa ciljem da to promene i sa stavom da njihovo dete zna vise.Ovakva podrska roditelja je stvorila velike ambicije kod dece zbog kojih ispastaju kvalitetni ucenici.
  • mama

    08.06.2016 13:10
    A šta je falilo starom načinu, da deca rade prijemni u srednjoj školi koju žele da upišu?
  • RODITELJ

    08.06.2016 12:14
    Predlog
    Da dežuraju nastavnici iz drugih škola, koji NE POZNAJU UČENIKE.
    Neće valjda "nameštati" bodove tudjim učenicima?!
    Ja se NE BOJIM TESTA.Moje dete ima ZNANJE, ocene mu nisu poklonjene.
  • Zmaj Jovina

    08.06.2016 12:11
    Gula
    Zato 7 i 8 razred u Jovinoj postoji da se upišu "genijalna" deca.
    Genije je onaj ko se njima svidja. Zato upisuju mimo svih škola-na SPECIJALNI test za SPECIJALNU DECU. Nagrade sa republičkog takmičenja u matematici, nema da se računa.
    Tamo bili i Beogradjani, pa nisu mogli da "nameste"
  • Sosa

    08.06.2016 11:58
    nameštanje
    Lepo sam govorila mom Lali, idi čoveče presreći nastavnike da našem Radi "nameste" ocene.A on nije išo.
    A strina Jula pametna. Ona išla i "namestila"njinom Živici ocene.
    I sad priča po šoru će NEKI ( a zna se to je naša kuća) "namestiti " testove.Osigurava se unapred, ako Živica omaši test.
    Jadan naš Rada. Sad mu ni znanje neće pomoći., a uradio probni prijemni duplo bolje neg Živica...
  • Nastavnik

    08.06.2016 11:51
    nameštanje
    Najlakše se "nameštaju" ocene, a dobija najveća korist-70 bodova.Bez rizika za nastavnike.

    Test znanja se teško "namešta" a nosi malu korist za djaka maksimum 30 bodova (pretpostavljam da dete i bez nameštanja uradi bar pola).Ali ovde nastavnik nosi veliki rizik-moguć otkaz i krivično gonjenje.

    Zašto bih ja "nameštao" test znanja i snosio posledice, kad sam kome sam hteo VEĆ NAMESTIO OCENE,bez rizika po mene, a učenik ima veliku korist?
    Pa nisam valjda glup!
  • Nastavnik

    08.06.2016 11:49
    nameštanje
    Najlakše se "nameštaju" ocene, a dobija najveća korist-70 bodova.Bez rizika za nastavnike.

    Test znanja se teško "namešta" a nosi malu korist za djaka maksimum 30 bodova (pretpostavljam da dete i bez nameštanja uradi bar pola).Ali ovde nastavnik nosi veliki rizik-moguć otkaz i krivično gonjenje.

    Zašto bih ja "nameštao" test znanja i snosio posledice, kad sam kome sam hteo VEĆ NAMESTIO OCENE,bez rizika po mene, a učenik ima veliku korist?
    Pa nisam valjda glup!
  • Ocena , a ne znanje

    08.06.2016 11:35
    LOL
    Ha ha ha da se vrednuje TRUD u prethodnom školovanju, a ne ZNANJE?
    Čoveče, jesi li ti svestan šta si napisao?
    Ko zna zna! Ako su ocene prave, uradiće se test. Čega se bojiš? Da nećeš progurati svoje dete, a toliko si se TRUDIO da iskukaš poklonjene ocene?
  • Ja bi reko

    08.06.2016 11:30
    LOL
    Da ti guraš svoje dete vukovca sa poklonjenim ocenama, koji NE MOŽE da uradi test ZNANJA....pa kao računajte prethodni rad i naklonost nastavnika
  • VELIČANSTVO OCENA

    08.06.2016 11:27
    providno
    Nastavnički lobi koji je POKLONIO OCENE VUKOVCIMA I OSTALIM MILJENICIMA (svaka poklonjena ocena je važna) traži OPRAVDANJE za neuspeh istih na testu znanja!
    Ovo je nova perfidna diskriminacija dece kojoj ocene NISU POKLONJENE.!
    Opet znanje ne prolazi.
    Vukovac MORA proći.Sramota!
    Prvo je Ministar ukinuo dodatne bodove za talente, zatim poklonio 70 bodova za upis vukovcima, a sada kao ni test znanja nije u redu.
    A što im onda ne priznate bodove sa PROBNOG PRIJEMNOG? I tu se vidi ZNANJE, a nije bilo varanje, jer se bodovi nisu računali?
  • Marija

    08.06.2016 09:45
    Plakacemo mi vecno za Jugoslavijom, to poslednji put da smo ziveli u civilizovanoj uredjenoj drzavi, za razliku od ovog laznog kapitalistickog banana javasluka u kome niko ni za sta ne odgovara, nego se olos stavi na neki spisak i nikom nista.
  • Aleksandar

    08.06.2016 09:42
    Ovo je čisto maskiranje lošeg rada profesora. 8 godina su polovično radili svoj posao i kad je došao trenutak da se proveri znanje učenika(tj efekti njihovog rada sa njima) znali su da ćpasti. Umesto da prime kaznu i sramotu oni varaju i tako uče decu da se obrazovanje i rad ne isplate. Naravno oni misle da nisu oni krivi već roditelji i uprava, a mene samo zanima ko je odgovoran za obrazovanje dece.
  • tugo moja

    08.06.2016 09:14
    e,baš,tugo moja
    U jednom sremskom selu,na pismenim zadacima iz matematike i srpskog jezika,svim učenicima (vaeć godinama) podele iste olovke-piši-briši,i tako svi učenici imaju lep broj poena. Ko to ima pristup testovima?... I tako dođemo u situaciju da "vukovci" ne mogu da završe prvi razred gimnazije...Jedna sumnja, sto grehova... ali... sumnja je samo sumnja,bez dokaza.
  • LOL

    08.06.2016 08:55
    Zemlje u kojima je skolstvo na takvom nivou da o tome mozemo samo da sanjamo odavno su odbacile testiranja kao veoma los pokazatelj znanja. Deca idu u skolu i u njoj se ocenjuje rad u toku cele skolske godi tj. tokom celog skolovanja i to su ocene koje treba da odluce o tome kakav je ko ucenik a ne dva zavrsna testa koja sastavljaju ljudi sa diskutabilnim referencama.
  • roditelj

    08.06.2016 08:52
    klasifikacija
    Pa npr. O.S. Djordje Natosevic gde nastavnici pomazu deci i i dozvoljavaju prepisivanje, jer su to deca posebnih roditelja "VISA KLASA" advokata,, poslanika,,lekara itd. A niko ne spominje procenata pusaca ,duvadjija,tabletomana u navedenoj skoli.
  • Gula

    08.06.2016 08:42
    Videti Jovinu gimnaziju, nazalost.
    Omoguceno masovno prepisivanje na prijemnim za specijalizovana odeljenja, samo je mali procenat dece koja nisu prepisivala.
    Neka postena deca su uradila odlicno, neka manje odlicno i sada ce se na listama naci iza dece koja ne zasluzuju da se skoluju ni u trogodisnjim skolama, ali nemaju problema sa moralom....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna