Nastavnici nameštaju rezultate završnog ispita osnovaca

Iz godine u godinu sve je više škola za koje se sumnja da završni ispit ne sprovode u skladu s pravilima, odnosno da nameštaju rezultate testova.

To je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta izneo direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović, apelujući na hitnu reakciju da bi se ta pojava suzbila.

"Direktori i nastavnici koji dežuraju na ispitu pokušavaju na sve načine da pomognu svojim učenicima", dodao je Ranđelović.

To je potvrdila i pomoćnica ministra prosvete i predsednica Republičke upisne komisije, Snežana Marković.

"Viđali smo revidirane testove i po 20 puta i svaki put je dodavano učenicima po pola boda da bi im se popravio rezultat na testu", rekla je Markovićeva.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski ocenio je da je upravo na Ministarstvu da kazni takve pojave, jer NPS ne raspolaže nikakvim sankcijama. On je, međutim, dodao kako bi eventualno mogao da bude objavljen spisak škola za koje se sumnja da u njima ima neregularnosti, piše "Blic".

Pojedini članovi Saveta su, međutim, ocenili da bi sankcije trebalo da snose direktori, odnosno nastavnici za koje se utvrdi da su postupali mimo pravila.

Cela priča pokrenuta je samo nedelju dana pre male mature, a bila je povod da se pred Nacionalnim prosvetnim savetom čuju kritike na sadašnji sistem polaganja završnog ispita. Jedan od predloga za izmenu sistema završnog ispita bio je da se ubuduće tokom celog školovanja organizuje više nivoa nacionalnog testiranja. Bodovi sa tih testiranja bi se potom akumulirali i računali pri upisu u srednje škole

Dragana Stanojević, iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ocenila je da bi trebalo preispitati i odnos bodova koje za upis u srednju školu nose uspeh u školi, odnosno završni ispit, pre svega zbog neujednačenih kriterijuma ocenjivanja po školama.

  • stasa

    11.06.2016 15:49
    Ma to roditelje ne zanima...zanima ih kako ce da obuku slatku decicu za maturu...i kako ce posle maturske veceri "punjene kokoske" da idu u "STAN NA DAN"!
    " Gdeee???"
    "Pa u STAN NA DAN "...kaze mama maturantkinje....
    "A kakav je to stan"?
    "Pa znas, posle zurke koja im je ogranicena, oni zakupe stan ili kucu,pa nastave tamo da se druze",objasnjava ponosna mama maturantkinje zvane "punjena kokoska".

    (razgovor juce vodjen izmedju dve medicinske sestre u Domu zdravlja)
  • Roditelj

    10.06.2016 17:50
    robert d c
    Ja ću ipak kad upisujem mog prvaka voditi računa da ga upišem u školu u kojoj ima više vukovaca i odličnih djaka. Isplativije je.Uspeh iz prethodnog školovanja nosi 70 bodova, a test znanja samo 30.
    Nažalost, tako je. Ona škola koja pokloni više ocena, upiše više djaka.
    Zato imamo situaciju da djaci sa poklonjenim ocenama urade loše testove znanja, a ne zato što su oni drugi (realno ocenjeni) prepisali.
    Ali roditeljski lobi vukovaca uporno ponavlja da su njihova deca "blokirala pod stresom", "oni drugi su prepisali " i slične gluposti...
    Razumeli smo se, al ne vredi...Ceni se ocena, a ne znanje
  • robert d c

    09.06.2016 23:25
    Drage moje i dragi moji, stvari stoje ovako: ja radim u dve škole i najverovatnije ću biti na neki način angažovan na maloj maturi ali ne u školama u kojima predajem! Rezultati testova su neki reper za vrednovanje rada škola. Znači, roditelji budućih prvaka će se opredeljivati za škole koje imaju veći rejting i ove škole i njihovi zaposleni neće imati problem sa normom i ne daj Bože tehnološkim viškovima. E sada da mi neko objasni zašto bih ja povećavao rejting neke druge škole i na taj način ugrozio svoju egzistenciju? Da li je ipak problem u Tomi diplomi, Dr slini, teoretičarima marksizma u ministarstvu prosvete koji ni jedan dan neposrednog rada sa decom nemaju, u roditeljima koji i ne znaju kako ovaj proces mature tehnički funkcioniše! Da postoji opcija profesora preletača kao u Skupštinama ova nepismena novinarska priča bi i imala smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.