Gavrilović (BIRODI): Odgovor RTS-a ponižava Skupštinu

Sastanak predstavnika javnih servisa sa parlamentarnim grupama u vezi sa jednim od zahteva opozicije za ravnomernim izveštavanjem nije održan danas jer je RTS tražio pomeranje za sledeću nedelju.
Gavrilović (BIRODI): Odgovor RTS-a ponižava Skupštinu
Foto: 021.rs
Predstavnici javnog servisa tražili su pomeranje sastanka za sledeću nedelju.
 
"Zbog ranije zakazanih obaveza nismo u mogućnosti da u tako kratko roku pozitivno odgovorimo na vaš poziv na sastanak 26. aprila. U pozivu je navedeno da će ‘poslaničke grupe imati priliku da iznesu svoje viđenje o izveštavanju javnih servisa’, sa čime smo mi već veoma dobro upoznati jer pažljivo pratimo i skupštinska zasedanja i sve izjave svih relevantnih političkih faktora u zemlji, te ne vidimo potrebu za našim prisustvom na takvom sastanku", navodi se u odgovoru RTS-a.
Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović za N1 kaže da je odgovor RTS-a ponižavajući za Skupštinu i da je trebalo da na fin način pravno obrazlože zašto ne treba da dođu.
 
"Ja mislim da oni ne treba da dođu na taj sastanak iz razloga što javni servisi i bilo koji mediji u Srbiji nema obavezu da se pojavi na sastanku na kojem prosto nema osnova da se pregovara i razgovara o medijskim uslovima odnosno o primeni medijskih zakona", navodi on.
Prema njegovom mišljenju, ovakav vid dogovaranja stranaka sa medijima o tome kako će se zakoni primenjivati je suprotan Zakonu o elektronskim medijima, te da samo REM ima nadležnost da obavlja kontrolu i nadzor nad primenom medijskih zakona i niko drugi.
 
"Skupština nema na to pravo. Možda bi moglo, po zakonu o Narodnoj skupštini, da skupština napravi svoje privremeno telo gde bi bili i poslanici, ali i stručnjaci pa da naprave neku analizu. To bi moglo, ali prosto ovo pregovaranje, dogovor oko programske šeme, to je nešto što je suprotno zakonu i jedino ko to može da radi je REM", navodi Gavrilović.
 
Međutim on dodaje da se REM-u ne veruje.
 
Navodi i da se u borbi za poštovanje medijskih zakona ne sme urušavati institucionalni i normativni okvir, te da je to bila još jedna greška u koracima.
 
"ODIR traži proaktivni REM. Nama treba ozbiljna regulacija oblasti medija. Znači, neko ko će da prati primenu zakona. Ako REM to ne radi, ajmo da napravimo skupštinsko telo koje će prosto u okviru nadležnosti da to radi. Bojim se da ovako pravimo uslugu režimu jer umesto da uspostavljamo državu, mi uspostavljamo hajdučiju. Znači, umesto regulatora mi ćemo imati jedno partijsko telo, odnosno partokratiju koja treba da služi u borbi protiv autokratije. Ovo postaje s jedne strane komično, s druge strane žalosno jer urušuavamo državu i bilo kakvi izbori da izađu iz toga, oni se ne mogu smatrati legitimnim i legalnim", navodi Gavrilović.
 
Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, sastanak sa predstavnicima RTS-a i RTV-a biće održan u ponedeljak, 29. aprila.
 
"Sastanak je zamišljen kao platforma za dijalog, gde će poslaničke grupe imati priliku da iznesu svoje viđenje o izveštavanju javnog medijskog servisa u vezi sa aktivnostima političkih subjekata", navodi se u saopštenju.
  • Mučenik

    27.04.2024 08:18
    GAŠIĆ JE ROĐEN KAO MINISTAR?
    Ministru Bratislavu Gašiću zamera se da je objavio da D. Dragijević, jedan od optuženih za sakrivanja tela male Danke Ilić, umro u policijskoj stanici prirodnom smrću. Međuvremenu, u sudsko-medicinskom nalazu konstatovane su brojne povrede po telu D. Dragijevića, zbog čega su veštaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti i priprema se proces protiv policajaca. Gašić za javnost je izneo ono što su ga obavestili iz PU Bor. Možda nije lako izlagati takvog ministra koji je završio gimnaziju smer keramičara, a “završio” je Ekonomski fakultet u Nišu i postao bečelor, a sada će postati i master na tom fakultetu, ako dobro nauči gradivo. Znači da se radi o veoma bistrog čoveka i koji može da radi sve i svašta, a to je radio i pre fakultetskog “obrazovanja”. Prema tome, Brace Gašića ne treba menjati, nego neka bude minister najkraće do penzionisanja.
  • Ssy

    26.04.2024 22:46
    On je taj
    I skupštinom i RTSom upravlja vrdalama. Treba ga pitati u čemu je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija