Autor: Živan Lazić/foto: Telegraf

Info
04.08.2016.
11:46 > 15:39
Stjepan Đureković, šef marketinga INE, za čije je ubisto 1983. godine Viši zemaljski sud u Minhenu juče na doživotni zatvor osudio Zdravka Mustaća i Josipa Perkovića, tadašnje čelnike Obaveštajne službe u Hrvatskoj, mogao je da duboko i celovito sagleda težinu i dramatičnost krize u koju je zapala Jugoslavija kao malo koji političar tog vremena.
  • G

    04.08.2016 14:19
    Nije korektno ovako pisati kad svi znamo, a dosta komentatora na ovim stranama će za to i glavu dati jer su veoma upućeni u događaje iz vremena u kojem nisu bili ni živi, da je SFRJ bila potpuno blagostanje dok se krajem osamdesetih nije pojavio Milošević koji je sve rasturio. Kao i ubistvo ambasadora 1971. ili hrvatski MASPOK koji je počeo godinu dana ranije, i ovo je bio samo proizvod dobijenih saznanja korišćenjem mašine za put u budućnost kojom su miroljubivi Hrvati predvideli zlog Miloševića, a koju su potom pozajmili još miroljubivijim Albancima koji su požurili da osnuju svoju "OVK" da se skoro deceniju kasnije bore protiv Miloševića koji je za sve kriv.
    Molim vas nemojte izmišljati istoriju ovakvim činjeničnim tekstovima, istorija SFRJ pre 1987. godine uopšte nije postojala.
  • Tamara

    04.08.2016 13:21
    Zanimljiv pristup temi. Svakako da je direktor marketinga INE, vodece naftne kompanije u drzavi koja je imala razgranate poslovne i politicke veze i sa bivsim SSSR i sa naftom bogatim zemljama poput Iraka, Irana, Sirije.., mogao kao na dlanu videti ono sto su drugi, makar i na visoj poziciji, jedva mogli i naslutiti. Moguce je korene raspade Jugoslaviji videti u Drugoj naftnoj krizi i pratecim posledicama.
    Mozda je ocena Mike Spiljka kao tvrdog pripadnika protitovske struje malo jednostrana; jeste bio titoista, ali je i sa pozicije republickog premijera ukazivao na po Hrvatsku stetnu monetarnu politiku centralne banke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna