Autor: Večernje novosti

Info
04.11.2016.
10:36 > 10:39
Jedan od predloga na tribini Odbora za obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti bio je da osnovna škola traje devet godina, te da se predškolsko računa kao prvi razred.
  • PMF

    04.11.2016 16:47
    @Zare 04.11.2016 • 13:44
    Moj bratanac na PMFu smer informatika i dalje sluša usmena predavanja i piše na tabli. Apsurdno je da danas nismo kao društvo u stanju da obezbedimo da svaki kabinet i svaki đak u bilo kojoj školi u državi ima kompletnu računarsku opremu. To je stvar koju bi političari trebali potencirati a ne neke druge gluposti...

    Ne lupaj. Teorijski deo predmeta, i teorijski predmeti se drze na tabli. To je normalno.. Kako cete neki dokaz teoreme ispisati na slajdu. To je samo mrtvo slovo na papiru.. Kad se napise na tabli, bolje se usvoji, zato sto se moze pitati u sred dokaza ako te nesto zanima. Isto vazi i za teorijski deo informatickih predmeta. Profesor isprica sta treba, a onda se vezba na prakticnim vezbama...
    Sto se tice prakticnog dela predmeta, ima nekoliko racunarskih ucionica i tamo se one odrzavaju. Programira se na racunaru, racunarske mreze su na racunaru, baze takodje, itd.. Imamo mi kompletnu opremu, ne brini..
  • programator

    04.11.2016 16:40
    @Zare
    Zbog takvih koji misle da je programiranje lako i jednostavno i da je dovoljan računar i pare pršte na sve strane, još uvek imam više poverenja u papir i olovku da nekom novopridošlom programeru objasnim, tačnije nacrtam, jedan prost "JOIN" jer gledajući u elektronsku sliku nije naučio. Gde li je sve ostalo...
  • Nindža Kornjačleone

    04.11.2016 15:04
    Mislim da su prve dve reci koje sam naucio bile "reforma" i "skolstvo". Otkad znam za sebe, znam da se nesto reformise u skolstvu. Deca imaju pametne telefone, a uce ih oni koji jedva sklapaju kraj sa krajem. Mozda tu lezi problem? Ili sto svaki roditelj misli da je jedne noci u decembru kad je bila hladna zima, uvestvovao u stvaranju novog najveceg genija, pa trci svaki dan u skolu da se zali sto mu dete nije dobilo 5 sa 4 cveta, 2 srca i 9 zvezdica. A mozda je i problem sto su degradirali nastavno osoblje, pa lice na klosare koji ni u kom slucaju ne smeju da se proderu na ucenika kako ne bi slucajno, ne daj boze, povredili njegova krhka osecanja. Mogu da reformisu oni sta hoce, kada su stvorili gomilu placipi...
  • Zare

    04.11.2016 13:44
    Moj bratanac na PMFu smer informatika i dalje sluša usmena predavanja i piše na tabli. Apsurdno je da danas nismo kao društvo u stanju da obezbedimo da svaki kabinet i svaki đak u bilo kojoj školi u državi ima kompletnu računarsku opremu. To je stvar koju bi političari trebali potencirati a ne neke druge gluposti...
  • baba

    04.11.2016 13:40
    koliko
    molim da neko izbroji koliko je reformi bilo unatrag od 1945 godine ili 1990 godine
    novi ministri novo skolstvo
  • ponja

    04.11.2016 13:33
    moze ........... ali
    Nije problem neka uvedu 9 godinu ali neka uvedu stipendije i besplatnu b kategoriju .
  • @nsss

    04.11.2016 13:09
    kakvu jos jednu godinu samo se predskolsko nece zvati predskolsko nego prvi razred i tako je obavezno
  • nsss

    04.11.2016 12:07
    gnsss
    nije dovoljno sto ste toj deci ukrali buducnost nego im kradete jos jednu godinu detinjstva
  • Geograf

    04.11.2016 12:01
    ""Lekcija iz orijentacije u prostoru, u udžbeniku objavljenom prošle godine, i dalje objašnjava kako se snaći uz pomoć mahovine, Severnjače, godova na drvetu. Ni rečju se ne spominju Gugl mape, iako svako dete ima pametni telefon u džepu", kazao je Marić."

    Ne vidim šta je sporno u ovome. U prirodi deca i ne treba da se orijentišu uz pomoć Googlemap, nego da nauče da koriste mozak uz pomoć onoga što im je opcija kad im se isprazni baterija na telefonu, a u prirodi nemaju gde da je napune. Google map orijentacija je tema koja treba da se radi na informatici. Ne treba mešati babe i žabe. Zamenarivanje fundamentalnog znanja u korist savremene tehnologije pravi od dece debile. U svakom pogledu.
  • Ma, naravno...

    04.11.2016 11:54
    Sta ce deci detinjstvo, izderana kolena i mastileba...
    Sto pre im tutnite ajfon u ruke, sto pre ih ubacite u sistem, sto pre napravite idiote robove od njih da bi vasa deca jela mocart kuglice.
  • Brus Vilis

    04.11.2016 11:48
    "On je dodao da četvrtina đaka u Francuskoj završi osnovnu i srednju školu, a da nije sposobno da bilo šta radi u životu." U Srbiji je 2/3 takvih đaka i nisu oni nesposobni već nenaučeni. Ali važno je da znaju za koliko je dana Bog stvorio zemlju, koliko čelika proizvede Rusija, te sve naše pisce koji su knjige objavljivali pre 60 i više godina. Kao da posle njih niko ništa nije objavio. I šta uopšte reći deci kad je sam predsednik završio školovanje u 60-oj godini i to preko noći?
  • Vuk

    04.11.2016 11:14
    Nadam se da nova reforma školstva isključuje veronauku iz programa obrazovanja, jer joj nikad nije ni bilo mesto u školama u jednoj sekularnoj državi(?). Neka popovi otvaraju škole u okviru crkve i sami ih finansiraju, a ne da se kao krtice uvuku u već postojeće sisteme obrazovanja i zloupotrebljavaju i truju dečije duše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna