Autor: Dnevnik

Info
18.11.2016.
22:38
Poreska uprava je tokom prošle godine i u prvih devet meseci ove otkrila 314 fantomskih preduzeća za pranje novca i utaju poreza.
  • /

    19.11.2016 21:42
    @Istina
    Niko nije ni rekao da su isto. Govorimo o tokovima novca, agencije za konsalting se otvaraju tobože za neke usluge i peru se pare, kome god to treba izmisli se neka potrebna usluga e sad nekog poslodavac primora na to (u ovoj temi spomenut neki adv. pripravnik) a neko to radi za % mislim da je uobičajeno 10%.
  • Advokat

    19.11.2016 16:02
    Privatnik 2
    Ja jedva čekam da se uvede advokatima fiskalna kasa!
    Tako ćeš odmah kad me angažuješ MORATI DA MI PLATIŠ za svaku radnju ODMAH, a ne na dodjem ti kad se presudi.
    Posebno bi me radovalo da tu fisklanu kasu ponesem u MUP , sud ili tužilaštvo kada me zovu za odbranu po službenoj dužnosti.Pa kažem: platite gospodo, moram da izdam fiskalni račun ili ništa od saslušanja!
    ILi recimo stranka uhapšena za teško ubistvo hoće da me angažuje po punomoći i zovu me iz MUP u jutarnjim satima: a ja kažem:dok okrivljeni ne stvori novac da plati moje prisustvo, ništa od salušanja.Fiskalni račun se izdati mora, a ja ga ne mogu izdati bez plaćanja.Platite gospodo,skupite novce!
    Normalno i u parnici tako.Šta me briga što je doputovao svedok iz Urugvaja ili stranka ima sitnu decu i nema para, stranka nije platila pristup na ročište, ja ne mogu da pristupim, jer fisklalani račun se izdati mora, a nema računa bez plaćanja!
    E tako dragi moj, Privatniče 2, ja jedva čekam tu fiskalnu kasu, da mi SVI, a naročito SUDOVI I MUP, plaćaju ODMAH, a ne na dodjem ti za sto godina!Najviše bih voleo da ni sud ne prima podneske advokata bez plaćenog fisklanog računa i da sudija na svakom ročištu ili pretresu traži da mu dam na uvid fiskalni račun!
    Tako bi svaka moja radnja i postupanje bili plaćena! A ti ćeš za slučaj da ti ipak zatreba advokat otići po keš kredit u banku da možeš da platiš sve to.Unapred naravno.Ja ći ti sa zadovoljstvom izdati fisklani račun.
  • Istina

    19.11.2016 15:47
    /
    AGENCIJE ZA KONSALTING I ADVOKATI NISU ISTO!
  • Privatnik2

    19.11.2016 14:21
    @Privatnik
    Pa ako vam je sve tako čisto, uvedite fiskalne KASE
  • /

    19.11.2016 13:59
    @Privatnik@Vule
    Nije Vule pobrkao lončiće, mnogi poslodavci dolaze do lakog keša preko čuvenih AGENCIJA ZA KONSALTING, pa kad nije dosta onda traže i od zaposlenih ili ti u ovom slučaju pripravnika da ih otvaraju na svoje ime. To je opšte poznato, tek to su fantomi...
  • @APR i PIB

    19.11.2016 13:58
    U ovoj deželi se može kupiti PIB od službenika Poreskog. Mislim da je pr eneke 2 godine jedan i uhapšen. APR je još labaviji. Lažna lična karta se takođe kupuje i na nju osniva firma.
    Ako imao zakon po kojem vlasnik može da eksploatiše radnika, a kad se ovaj povredi da izbegne sud tako što će jednostavno promeniti ime firme i samim tim tužba postati nevažeća - o čemu mi pričamo?
    Onog dana kada firme budu spre;en da promenom imena u APR-u izbegnu sudsku odgovornost za dugove i tužbe po raznim osnovama, moći ćemo da pričamo o državi.
    A ne brinite, nisu ti propisi sami pali sa neba.
    Namestila ih gospoda iz Skupštine - za sebe i svoje firme.
  • Knjigaš

    19.11.2016 13:51
    Vule
    Evo ja vodim knjige, imam više od 6 miliona dinara prometa i plaćam simbolično porez na dobit ili ga čak i ne plaćam!
    Kako? Lako ! Sve potrošim čoveče! Isplatim sebi platu,poreze i doprinose na platu. članarinu i, razne kamate na kašnjenje, zakup kancelarije, kancelarijsku opremu i materijal (sve moram da kupim), režijske troškove, putne torškove. lizing za službeni ,auto .Ima toga još, ali ti to ne razumeš.Ti misliš da privatnici nemaju nikakvih obaveza za plaćanje,već misliš da su PROMET I ZARADA JEDNO TE ISTO, A NISU.
  • Advokat

    19.11.2016 13:44
    Vule
    Saberi se čoveče. 6 milona dinara je MAXIMUM prometa da bi neko bio paušalac.
    Evo ja sam paušalac i moj promet godišnji ne pralazi 2 miliona dinara godinama unazad.Znači ne postižem taj maximum u prometu.Kao ni većina advokata. Nemam ni pripravnika.Advokat sam 25 godina.
    Uostalom ako se neko time bavi lako je proveriti.Preko izvoda sa tekućeg računa advokata.Kako ? Recimo nakon tog teorijskogprebačaj apara mora se i podići taj iznos od 10.000 eur "za pranje" i dati licu koje je platilo zar ne?Neće niko pokloniti novac tom koji pare pere ,logično zar ne?
    Moja banka tražila je da potpišem saglasnost da se moj račun "dubinski analizira" prema Zakonu o pranju novca.Pretpostavljam da je tako i sa drugim kolegama Zato ne izmišljajte stvari.Činjenica da neko redovno na račun prima iznose od 10.000 eur i da ih potom odmah diže u gotovini lako je uočiti, zar ne?
  • Privatnik

    19.11.2016 13:32
    Vule
    Ako nije zaposlen,već ima svoju kancelariju i plaća paušal NIJE ADVOKATSKI PRIPRAVNIK VEĆ ADVOKAT!
    Advokatski pripravnik je lice koje obavlja paraksu u advokatskoj kancelariji radi polaganja pravosudnog ispita i MORA BITI ILI ZAPOSLEN kod ADVOKATA ili VOLONTER.
    Kako bilo da bilo,advokatski pripravnik ne može imati svoju kancelariju niti biti PAUŠALAC.
    Pomešali ste babe i žabe.
    Ali u svakom slučaju, ako znate bilo kog advokata da se bavi takvim poslovima slobodno ga prijavite.
    Za Vašu informaciju nemaju SVI ADVOKATI advokatske pripravnike.Samo neki. Uglavnom velike advokatske kancelarije koje imaju dosta posla i dosta svog vlastitog prometa, pa se ni oni ne uklapaju u Vašu priču.
  • Zna se

    19.11.2016 13:26
    Zna se
    Nekada 90 ih ni jedna firma nije mogla započeti sa radom PRE NEGO što se pribave Rešenja o ispunjenosti minimalno tehničkih uslova za obavljanje delatnosti.Inspekcije izlazile na teren i izdavale rešenja o tome. Bilo je potrebno pribaviti rešenja od sledećih inspekcija: radna i tržišna (kod svih delatnosti) plus kod trgovine prehrambenim proizvodima rešenja sanitarne i poljoprivredne.Izlazila je i ekološka (zagadjenje okoline i buka),kod nekih delatnosti i zdravstvena.
    Svi radnici kod delatnosti prehrane MORALI SU IMATI SANITARNU KNJIŽICU i završen kurs sanitarnog minimuma .
    ONDA JE DOŠAO DINKIĆ I SVE UKINUO ,sa obrazloženjem da se umanje troškovi, a rešenja o ispunjenosti minimalno tehničkih uslova davaće inspekcije koje će ih redovno kontrolisati....
    E očigledno da ih niko ne kontroliše....APR ih osniva za par hiljada dinara...
  • Vule

    19.11.2016 12:22
    @Privatnik
    Malo se saberite! Nisu svi advokati prozvani. Dobro je pročitati text pažljivije!
    Adv. pripravnici nisu zaposleni nego imaju "svoje" kancelarije, na koje se prebacuje novac. Da li je malo 50.000 godišnje po jednom???
    Tačno je da prihod preko 6 miliona ne može biti paušalac, a da li je tačno da od takvog pihoda se sve "potroši" i ostaje samo simbolična dobit na koju se plaća porez?
  • APR I PIB

    19.11.2016 11:52
    Kako može biti fantomska firma koja ima redovne papire, upisana u APR i ima svoj PIB?
    Tamo piše lepo i ko su odsnivači -vlasnici i ko je direktor!.
    Kontroliši, pa hapsi, ako se tako nešto radi!
  • Privatnik

    19.11.2016 11:48
    Vule
    Ne znam za takve slučajeve, Logično je da advokat koji ima 5-6 pripravnika nešto i radi, odnosno, PLAĆAJU MU I SOPSTVENI RAD.Sa tog računa mora da isplati svoju bruto platu i platu svojih pripravnika i plati SVE TROŠKOVE POSLOVANJA.
    Ukupan promet na računu PO SVIM OSNOVAMA ne sme da mu predje sumu od 6.miliona DINARA GODIŠNJE (odnosno 50.000 eur) , ILI 500.000 dinara (oko 4.000 eur) prosečno mesečno da bi uopšte bio paušalac. Tako da je cifra za pranje od 10.000 EURA mesečno krajnje nerealna i nemoguća.

    Onaj advokat koji ima UKUPAN GODIŠNJI PROMET veći od 6. miliona dinara, ulazi u sistem PDV,vodi knjige i NE MOŽE BITI PAUŠALAC PO ZAKONU.

    Ako znaš za slučaj PRANJA PARA koje obavlja neki advokat, slobodno ga prijavi nadležnima, podnesi prijavu i AKV, nemoj blatiti sve advokate zbog njega.

    I baš me interesuje KOJA FIRMA PLAĆA MESEČNI PAUŠAL 10.000 EUR za zastupanje advokatu?! Pa toliku platu prima SAMO BAJATOVIĆ i niko više u ovoj zemlji!
  • Mile

    19.11.2016 11:47
    Nekad u našoj državi "nenarodnog režima" za ovakve propuste se "nagrađivalo" višegodišnjom robijom a u još nenarodnijoj Kini mastili konopci. Ovo čisto zbog obnove gradiva.
  • Vule

    19.11.2016 09:29
    Promašaj
    Ovaj metod je prevaziđen i preko njega se perfidni igrači ne otvaraju!
    Sada je popularno "zastupanje" koje mesečno iznosi i do 10.000 evra, koje radi adv.kancelarija, a koja ima 5-6 pripravnika paušalaca na koje prebacuje sredstva i podiže cash! Tu se uključuje i poreska uprava koja ovakvim "početnicima" umanjuje paušalnu osnovicu i do 50%!!!
  • nsss

    19.11.2016 09:27
    nss
    treba proveriti da im nisu slucajno ukradene licne karte
  • 100%Taksista

    19.11.2016 05:49
    Zakon
    Mnoge prevoznika firme imaju utaju poreza. Posedovanje i do nekoliko desetina vozila uz svega par zaposlenih. Još u Taxi prevozu se uzima na ruke novac za zaposlenje i dnevno korištenje vozila. Prividno stanje je zaposlenost,a ubire se novac i od tih zaposlenih.
  • Izdajnik

    19.11.2016 03:12
    "Pranje novca i utaja poreza u 314 fantomskih firmi"

    Samo ?
  • Zna se

    18.11.2016 23:24
    250 poslanika, a 314 fantomskih firmi? Od toga bar toliko je lažnih ličnih karata iz MunZe.
    Mora da ih je dosta iz ministarstava sa tih 250.
    Ko bi se od normalnih, neprotežiranih ljudi usudio na ovakve stvari?
    Takođe, bilo bi zanimljivo istražiti i rekonstrusisati APR, da se više nikada ni jedna lažna firma ne bi dogodila.
    Pre otvaranja, da komisijski proveravaju postojanje i lokacije i vlasnika i dokumenata i kapitala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna