Autor: Blic

Info
17.01.2017.
08:39 > 08:42
Osobe sa invaliditetom od 5. februara neće više moći bez carina da uvezu polovne ili nove automobile, kao ni ortopedska pomagala i rezervne delove za njih.
  • Зоран

    17.02.2021 21:57
    ?
    Увезао сам 2009 године ауто на повластицу моје ћерке која је потпуни инвалид од рођења.Били смо ослобођени у старту царине а порез смо платили.Порез је враћен после две године мањи за курсне разлике.Гомила такси и трошкова администрације .Тај ауто и данас возимо иако је зрео за мењање.Потребе инвалида су различите и морају се персонализовати.Нама није потребан бесплатан ауто пут али би нам значило 50 пелена.Није нам потребан луксузан ауто али би идеалан био Фиат добло махи хл може и без рампе.Тај ауто трнутно тражимо јер једини не мора да се преправља на поду а има повишен кров па инвалид стаје са колицима.Ја бих на повластицу дозволио само тај модел и решен проблем са преварантима који нам загорчавају живот.Када смо код колица сличан проблем.Ја више не узимам колица преко фонда јер нису адекватна.Дете се у њима повређивало па сам склапао од више половних.Електрична која сам добио из Канаде поклонио сам дечку коме су одговарала а вредност им је била 4500 долара.Због Пиксијевог Лаборџинија са инвалидском дозволом ми сада не можемо да приуштимо минимум нормалног живота.За 6000 е тешко је купити исправног добла за инвалиде...
  • Mile

    25.05.2019 17:01
    Parking za invalide
    U glavnom gradu Ceske republike Pragu parkinzi ispred zgrada gde stanuje osoba sa invaliditetom su obelezeni saobracajnim znakom na kom je ispisan registarski broj automobila.
  • marijan

    19.01.2017 11:33
    Sramota
    Ja sam invalid koji spada u tuznu kategoriju bolesnika koji su nepokretni a njihova dijagnoza nije zavedena u delu pravilnika koji omogucava nabavku eletromotornih kolica o trosku Fonda. Jedini nacin mi je bio nabavka iz inostranstva, zbog nize cene, a sada mi je i ta mogucnost uskracena!!!!
    Znaci, osudjen sam na apsolutnu zavisnost, uskracena mi je mogucnost iole "normalnog" zivota....
    Bravo za tvorce zakona, bravo za vladu, bravo za drzavu Srbiju!!!!
    Mislio sam da ovako nesto nikada necu reci, ali evo, prelazim preko svih svojih moralnih principa i kazem: Svima vama, koji ste ucestvovali u donosenju ovakvog sramotnog, nakaradnog i necovecnog zakona, SVIMA VAMA OD SRCA ZELIM DA OSTATAK ZIVOTA PROVEDETE "HODAJUCI U MOJIM CIPELAMA", mojim, i svih meni slicnih ljudi!!!!
  • kOs

    18.01.2017 10:04
    Ako je neko invalid, koji zaista ispunjava uslove da stekne olakšice od države, ma neka vozi i džip, SUV, itd, i sa 5000ccm3 i šta god hoće (i može), ali ON, a ne neko drugi!! (naravno korišćenje luksuza se oporezuje na drugoj strani - pa tako i luksuznog vozila korišćenog od strane invalida - kao i svakog drugog pojedinca)

    Odnosno, kad bi ovo bila država, a ne jada, svaki invalid za kojeg se (veoma jednostavno) utvrdi da direktno (ili indirektno - npr bolesno dete) ne koristi vozilo za koje ima pogodnosti (npr za baš taj džip za koji ima punomoć neko kilometrima udaljen od adrese lica sa invaliditetom - a da mu nije rod: prvo koleno!) ODMAH oduzeti pogodnost invalidu (i naplatiti mu pun iznos taksi i poreza) uz tumačenje da je usled zloupotrebe svojih socijalnih prava, on ostao bez istih (npr do isteka 5 godina kada ponovo ima prava) koje mu država kao invalidu daje!

    Dakle kao i u svim segmentima društva, postoje i invalidi sa kriminalnim i niskim pobudama, pa i njih treba sankcionisati baš isto kao i zdrave ljude, ukoliko pokušaju da svoju tešku situaciju zloupotrebe za sticanje protivpravne koristi, i to sramotnom zloupotrebom socijalne pomoći-jer olakšica data od države invalidu jeste socijalna pomoć, a ne glamurozna i elitna pomoć niti povlašćen elitni status!!

    Kao što vidite, postoji način da bude zaštićen svaki pošten pojedinac, pa tako i osoba sa invaliditetom, bez nepravde koju vrši vlast na svoje građane kažnjavanjem SVIH za učinjen kriminal pojedinca
  • kOs

    18.01.2017 09:22
    Vozac
    Ja ne znam da li je taj vozač invalid, ali ta "invalidska" nalepnica koju ima Dodge Nitro sa mađarskom registracijom, može da se kupi na svakoj pumpi za 150dinara! Plus nije zalepljena nego samo poturena kao eto invalid sam!? Lično sam u inostranstvu imao problema jer sam svoje vozilo sa invalidskim nalepnicama iz Srbije ostavljao(pokušao da parkiram) na za to predviđena mesta u zemljama EU!! Jer da bi stekao pravo tamo da parkiraš na invalidsko mesto MORAŠ da imaš njihovu važeću invalidsku nalepnicu, znaju oni dobro da će svaki pokvarenjak kupiti za 1 eur invalidsku oznaku pa je čak neće ni zalepiti na šoferku nego samo po potrebi će dotični da bude invalid!

    Ej, a kod nas svi invalidi!? Od srca im želim da SAMO punih 30 dana budu pravi invalidi totalno onesposobljeni za kretanje bez auta, pa neka posle toga glume invalide ako im se zaista dopadne ova pogodnost! Neka ih i Bog pogleda pa neka im usliši želju da budu invalidi i tako sebi omoguće da koriste invalidska parking mesta i uvoz auta bez plaćanja carine!?

    Prvi bih se menjao sa takvim jednim konjem-idiotom, evo ja ću da pešačim i plaćam "carinu" a on neka totalno ubogaljen koristi do mile volje invalidske pogodnosti, jer pun mi je više K, pokvarenih i prokletih ljudi koji tako "bolećivo" trpaju svoje automobile na invalidska mesta "na, znate, samo 5 minuta"!! pa neka toliko i budu ubogaljeni da "znate samo 5 minuta" i osete kako to zaista izgleda ui realnom životu biti invalid!!
  • pedagozns

    18.01.2017 08:21
    @ Vozac
    Vidi, sa jedne strane si u pravu, a na drugoj mozda i gresis. Ja sam osoba sa invaliditetom, i mozda je moje auto koje je staro 18 godina za nekoga besno, samo zato sto je mercedes. Mnogi od nas moraju da kupuju automatike zbog ugradnje rucnih komandi. Meni su savetovali da se ne igram sa automatikom, i ako hocu da se ne kvari, onda audi, mercedes ili bmw, od toga je mercedes bio najjeftiniji.
    I bas juce, kod futoske imaju dva parking mesta za osobe sa invaliditetom, i dolazim kada na onim zutim straftama (one nisu parking mesto ni za mene, ni za druge, vec prostor za lakse izlazenje i manevrisanje kolicima) parkirana dva auta bez parking kartice za osobe sa invaliditetom, a slobodno je parking mesto. I sada, mogu da se parkiram,, ali ne i da izadjem iz auta. Pomislim na zvanje pauka, ali mi je zao, ipak je to 15.000RSD, ali mozda to neke nauci pameti. Nazalost hoce njih, ali ne i neke sledece.
    A sto se tice drzave i podudaranja sa EU, bar sto se tice osoba sa invaliditetom, tu bi najpre trebalo da se pozabave pristupacnoscu institucija kao sto je u EU, pa ona dalje.
  • ALFRED

    18.01.2017 00:53
    Sramota
    To je bruka i sramota.
  • miki

    17.01.2017 14:54
    zbogom pameti
    "Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila"

    Ako se gospoda iz ministartstva "vade" na EU, onda neka i kazu da EU nema carine na vozila iz bilo koje zemlje EU.
    Kada udjemo u EU onda neka i primene EU pravilo, jednostavno.
  • Vozac

    17.01.2017 14:37
    @kOs
    Posteno receno. Od strane pravog invalida.
    Ne treba da ispastaju pravi, ali ovo je tako pompezna vest, vesto upakovana, a nista se promeniti nece ni na gore, ni na bolje.
    Evo da kazem da preko puta Dnevnika, ispred Erkerove zgrade na kruznom parkingu postoje ja mislim dva parking mesta kod ulaza u kineski trzni centar i 2 blize Cirpanovoj ulici.
    Na istim mestima se redovno parkiraju crni Superb 3.2 V6 i sivi BMW 530d (SO tablice). Superb sam vidjao da vozi zena neka, a BMW muskarac, mladji, potpuno vitalan i sa dvoje dece. Superb je sada redje na invalidskom mestu.

    To mi je bezobrazluk bezobrazluka. Iskoristili su nekog invalida, pa makar bio iz njihove porodice kako bi ucarili na troskovima registracije koji su kod BMW-a oko 80-90k, a za Superb preko 150k dinara. Nego i pored toga, koriste parking mesto za invalide, kao da su ga zakupili. Em besplatno, em uvek imaju mesto u prilicno zauzetoj zoni. To mi vise smeta.

    Isti slucaj sa crvenim Dodje Nitro koji je jedno vreme bio parkiran ispred Bazara na invalidskom mestu (citaj par godina). Istina, invalidska nalepnica, zena seta bez problema. A tablice madjarske. Sad je dobila propusnicu da utera auto u centar kod Trcike. Sasvim je jasno da ona prebivaliste ima u Srbiji, pa bi stoga morala da registruje auto na srpske tablice, a time i da placa sve dazbine ovde. Nego ona u Madjarskoj placa sve, a ovde koristi nase puteve i invalidska parking mesta, gotovanka prava.

    Na invalidskim mestima sve besna kola, retko nesto drugo.
  • ns

    17.01.2017 14:17
    I treba lazni invalidi kupuju kola a ne placaju carinu jer su kao invalidi. Znam takvog jednog prostaka sa audijem.
  • DonJuan

    17.01.2017 13:54
    Jedino me raduje sto napaljeni sumaheri nece vise moci da svoje raspale krntije uvoze jeftinije na dedu invalida, a oni sami invalidi jedino u krmecu glavu bez mozga.
  • 021

    17.01.2017 13:35
    EU Srbiji nalaze poreze a Srbija nije u EU??? Srbija je suverena drzava?
  • kOs

    17.01.2017 13:20
    Ali šta piše ovde, proverava li iko činjenice!? Evo ja kao lice sa invaliditetom od 80% na donje ekstrmitete(tako glasi rešenje Fonda PIO) već od kada ihahaj, imam "oslobođenje od carine" koja je ionako za automobile iz EU, NULA! Dobro ste videli, NULA% je carina koju država oprašta! Za automobile iz ostatka sveta je cca 12% na toyote, mazde, honde, kia, hyndai itd, međutim: i oni se proizvode u zemljama EU: honda, mazda u GB(još uvek je zvanično u EU carina je 0%), hyndai, kia u Slovačkoj itd..uglavnom pokušao ja da "ućarim" od države, ali ič(!), pa je i na njih carina 0%! Dakle to što je meni moja država "dala" kao invalidu koji koristi automobil kao neophodno sredstvo, hvala joj puno!! Jedino oni koji imaju t.o. 100% na ovu "carinu" imaju i oslobođenje od PDV-a, pa tako i bar nekakvo olakšanje! Kad na sve to dodam ko je sve danas "invalid" ne mogu ni da parkiram auto na za to predviđeno mesto od kojekakvih "invalida", dođe mi da gmižem ko crv po gradu, jer ko mi je kriv kad sam zaista invalid, pa ne mogu da se krećem bez automobila.
    Pozdrav ministru Vulinu i hvala mu puno što "brine" o nama, al nemojte više..i dobro je da ovu lažnu sprdnju ukinu, makar da me ne mrzi ceo komšiluk svaki put kad kupim novi auto, misle džabe sam ga dobio, a ne krvavim radom, pa još u ovoj državi! Vidim postoje i profesionalni invalidi koji zarađuju na tome što što su invalidi i GADIM IH SE, nemojte nas sve s tim šljamom poistovećivati (zakon i kaže 1 auto na 5 godina ali nije isti za sve nas!)
  • Vozac

    17.01.2017 12:41
    Za ortopedska pomagala, kolica i slicno, uvodjenje carine je zaista suvisno, jer ista nece koristiti mafijasi, sem ako ne pocnu da se biju stakama. Sa druge strane, prvo treba proveriti koji je iznos carine na ove artikle. Ukoliko uvozenje proizvoda ne steti domacoj privredi carina za te proizvode je obicno 1%, sto je zaista mizerno, pa ne bi trebalo da se bune. Ukoliko u Srbiji postoji proizvodnja tih proizvoda, drzava je duzna da zastiti proizvodjace i uvodi se carina. Tako da ni tu nema nista sporno.

    Sto se tice automobila, slicna je situacija, carina na automobile iz evrope je 0-2.5%, tako da onaj gospodin sto je gore dao izjavu lupeta gluposti, on je to pomesao sa porezom izgleda. Ne moze nikako da ustedi 3.000 eur. Da uzmemo tu jacu stopu verovatno je covek kupovao auto od 100.000 EUR, jer isti sa carinom od 2.5% i PDV-om od 20% izadje 123.000 eur, a bez carine sa PDV-om izadje 120.000 (ugrubo). Mozda u prethodnim godinama kad je carina bila 5-10% pa se tu ustedi, ali sada zaista nema svrhe. Na 20.000 EUR je razlika maksimalno 600 EUR, a mozda i nista, pa nek izvole gospoda. Zasto su njihove pare bolje od nasih?

    Da ne pominjem da ne samo sto vecina invalida ima vise vozila koja ustupaju drugima za godisnju nadoknadu, jer su ista kubikaze preko 3000 kubika na koju oni placaju mizernu registraciju, vec se i sami sepure u takvim automobilima.

    Normalnim gradjanima su uveli porez na luksuz, a invalidu je potreban auto od 4.000 kubika i da plati mizernu registraciju?
  • Voja

    17.01.2017 12:04
    Pa.... sta hoce gdin Jolovic? Jos jedan auto?

    I treba da vam ukinu. Varate vece 30 godina na dozvolama!


    "pa će tako više stotina ljudi sa invaliditetom, prema procenama njih oko 600.000, morati ubuduće da plaćaju ove dažbine."

    koliko sta gde, gde se ovde sabira, gde se oduzima?



    Prvi auto DAAA, moze! I kontrola da li ga koristis!

    Ovo za ortopedska pomagala se slazem, ali tu nema pomoci, ako ukidaju na bebe, ukinuce i ya vas! tu imate podrsku!

  • Deki

    17.01.2017 11:53
    Ali zasto zbog bahatosti nekih ispastaju svi? Zasto se drzava nije obracunala sa onima koni su zloupotrebili zakon? Pa to je lako proveriti. Svi znamo da je to neko zloupotrebljavao ali nisu zato krivi ljudi sa posebnim potrebama. Jos jednom drzava je pokazala slabost i nesposobnost. Hapsite i osudjujte prestupnike.
  • subvencije

    17.01.2017 10:49
    neka država subvencioniše, ako već neće da oslobodi
  • Sale NS

    17.01.2017 10:28
    Sve upropastismo
    Bilo koja dobra,praktična i pamtena stvar koju "uveztemo" spolja kod nas doživljava neverovatnu transformaciju jer sve ode u muljanje i liučne koristi. Kakav je samo spisak "besnih" auta koje su pokupovali invalidi a arče bahati sinovi i unuci ! Sada će oni kojima je strari propis zaista bio potreban morati da odrešekesu debelo. SRAMOTA !
  • ana

    17.01.2017 09:29
    nevladine i lazne humanitarne organoiizacije ?
  • Rade

    17.01.2017 09:24
    Do sada su ljudi varali sa tim zakonom i uvozili skupe automobile na babe i dede .A carine na evroprke automobile nema vec odavno pa ko voli neka izvoli .Samo sto ce od ovoga neki politicar da pravi sebi karijeru kako mu je stalo do invalida a ustvari ga bas briga i naravno da nece menjati nista kao on dosje na vlast
  • /

    17.01.2017 09:11
    /
    a da ste prvo sredili sudstvo i prava gradjana?
  • aero casper

    17.01.2017 09:06
    ma daj...
    a ovi iz eu nemaju nikave druge zamerke osim ove? za ovo zaista moram prosto da se izrazim STOKO jedana neotesana... to je najveći problem, pozdravite vašu mamu... gledam napravili ste dva velika gaf-a u poslednjih par nedelja 1. pomoćna policija i 2. ovo sa vozom i pozivanjem na rat... šta je sledeće i dokle....
    A sad malo novinare, zašto lepo ne napišete da za evropske proizvode nema carine??? generalno samo ako se uvozi roba iz azije i amerike, neka bude i afrike se plaća carina, znači ono što ste naveli kao najveći problem, uvoz automobila, je u stvari najmanji problem jer se fordovi, opeli, vw, kie, hyndai itd proizvode u španiji, poljskoj, nemačkoj, češkoj, mađaskoj, slovačkoj....
  • riba na suvom

    17.01.2017 08:51
    ako vam je dobro, onda ništa
    Glasali ste, gledajte. Ako niste, imate priliku za 3 meseca ili nemojte da se bunite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna