Autor: Danas; Foto: Pixabay

Info
05.03.2017.
09:45 > 09:36
Samohrani roditelji u Srbiji nigde u sistemu socijalne zaštite nisu prepoznati kao posebno ugrožena kategorija.
  • Jovan

    09.05.2019 09:52
    Siroce
    Takvu nepravdu u ovoj zemlji i svom gradu upravo sam dozivela kao majka deteta kome je otac preminuo kada je on imao 5 godina.Dobila sam prekid ugovora o radu u trenutku kada me je zadesila suprugova smrt.Da stvar bude gora,dete nije ostvarilo pravo na porodicnu suprugovu penziju, iako je bio zaposlen u trenutku smrti, ali mu je do 5 godina staza nedeostojalo oko dva meseca.Inace umro je u tridesetoj godini i radio u Zelezari tada.Nisam imala pravo na posao,na socijalnu pomoc cak ni deciji dodatak.Kome god da sam se obratila u gradu svi su se ponasali drsko i neljudski.Ocekivati od ljudi da vam pomognu nesto skoro da je nemoguca misija ukoliko se Zakon ne promeni koji ce zastititi jednoroditeljske porodice.Mislim da se ni dan danas nista po tom pitanju nije promenilo niti je neka inicijativa upucena.Nikad nije imao prava na besplatne knjige,uzinu,ekskurziju.Pruzam podrsku i saosecanje svoj deci u ovoj situaciji i nadam se da cemo postati neko humanije drustvo u buducnosti.
  • Jelena.Savic

    05.02.2018 15:40
    Pitanje
    Interesuje me tacno po zakonu da li se pod samohranim roditeljem podrazumeva kada zena vanbracno rodi dete,pa ga otac kasnije prizna,da mu prezime,daje mu alimentaciju pare ,sve,boravi sa detetom,saradjuje sa majkom???Da li se takva najka podrazumeva pod samohranu???Pritom ona je zaposlena,zivi u porodicnoj kuci sa majkom ima ogromnu pomoc u svakom smislu???
  • snezana

    18.08.2017 17:38
    pravda za svako dete
    Neznam ko je ovaj tekst napisao ali svaka Vam cast, ja licno sam majka/cetvoro / maloletne dece, udovica sam ...imam prava na deciji dodatak od 3,200 dinara..nikada nisam dobila nikakvu pomoc od drzave , receno mi je da nemam pravo..doskoro sam bila nezaposlena jer su mi deca vrlo mala ..12/10/8/4 god, suprug je poginuo kada sam bila u 7 mesecu trudnoce,,vrtic sam placala za stariju decu, punu cenu, trece dete mi je sada u drugom razredu /prosle god, sam za svo troje skolaraca kupovala knjige , ove godine dete u drugom razredu ce dobiti knjige ,,nadam se,, ali za ostale moram kupiti/ peti i sedmi razred/ iako me pitaju zasto i oni nece dobiti knjige a nemaju oca i ja ih sama odgajam bez icije pomoci..
    Generelno ova drzava nema socijalni program i neprepoznaje kategoriju samohranih roditelja ciji su supruznici pokojni...a koja je definitivno mnogo ugrozenija od ostalih, ..I najgore od svega je sto nedaj Boze da se nesto desi tom jedinom roditelju deca postaju socijalni slucajevi , prepusteni ulici...zalosno!!
  • Diskriminisani

    05.03.2017 13:04
    Dečiji i roditeljski dodatak obuhvataju i kategoriju porodica sa troje dece, a ipak porodice sa troje dece i njihova deca dobijaju i dodatne povlastice,bez obzira na ekonomski status roditelja. Deca preminulog oca ili majke ove povlastice ,(bez obzira ne ekonomski status živog roditelja) nemaju.
    Sva deca koja nemaju jednog živog roditelja treba samo po tom osnovu da primaju dečiji dodatak bez drugih uslovljavanja.
  • Siročići

    05.03.2017 12:32
    Deca koja rastu bez jednog roditelja su posebno ugrožena kategorija o kojoj niko ne vodi računa.
    Roditelj koji se sam stara o detetu osim što mora da obezbedi dovoljno novca za izdržavanje ( jedna plata je manje od dve plate)obavlja SAM i sve ostale poslove vezane za zadovoljenje detetovih potreba ( odlasci u školu, izrada domaćih zadataka, vodjenje deteta na razne proslave i društvene aktivnosti, odlazak kod lekara, čuvanje deteta, donošenje odluka u vezi deteta itd) I samo dete je ranjivije, jer zna da može u budućnosti da se osloni samo na jednog roditelja.
    Samohrani roditelj je samo onaj roditelj gde je drugi roditelj preminuo, jer taj umrli roditelj nikada više neće moći za dete zaraditi, zaštiti ga i preduzeti bilo šta u korist deteta.
    Razvedena žena nije samohrana majka , jer će razvedeni ŽIVI otac nekada doći i pomoći SVOM DETETU, ako alimentaciju ne plaća može biti krivično gonjen, alimentacija se može prinudno naplatiti itd...
    Siročići nemaju pravo ni na dečiji dodatak, jer se prihod živog roditelja deli sa članovima domaćinstva kojih je manje.Na primer žena udovica koja ima jedno dete i radi za minimalac nema pravo ni na dečiji dodatak, jer je prosek po članu preko 10.000 dinara!A onda nema ni drugih povlastica koje primaoci dečijeg dodatka imaju (besplatne knjige, besplatna karta za prevoz,besplatna užina, besplatan vrtić itd) .Ništa se ovoj deci kao posebno ugroženoj kategoriji ,ne umanjuje za plaćanje!To je sramotno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna