Autor: Tanjug, Beta, Danas

Info
23.12.2017.
12:08 > 12:11
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.
  • zaza

    26.12.2017 11:03
    privrednik
    Neka je sram i nazovi premijerku i prosvetare. Niko od navedenih se ne zapita ko im puni budžet, koliko RADNIH sati nedeljno radi ZAPOSLENI kod privatnika za minimalac da bi se od njegovog rada napunio budžet za partijske botove (osim botova niko i ne može da se zaposli). Zar je moguće da prosvetari uobražavaju da su možda neki stručnjaci. Svi stariji od 30 godina znaju da je npr. Učiteljski fakultet ranga prosečne srednje stručne spreme. A nazovi premijerka nije u stanju ni da sastavi složenu rečenicu ili je njen način izražavanja obavezan, napreDNO.
  • ana

    26.12.2017 00:13
    Kod nas moraju svi da imaju jednake plate po casu ZATO ŠTO SMO SKLONI MALVERZACIJAMA i PROTEKCIJI.Ko ne valja neka ga otpuste.
  • Momo

    25.12.2017 19:18
    Ala
    Da li ste vi normalni? Zahvaljujuci vama i vasoj kulturi nije ni cudo sto deca ne slusaju i omalozavaju profesore. Obrazovanje se nosi od kuce, u skoli se oblikuje, necu ti ja uciti dete kulturi i ponasanju....eeeej seljoberu... budi normalan, pogledaj se u ogledalu i reci da si zakazao sa odgojem deteta. A ova Brnabic lupeta sve u 16, 3 meseca raspust, e blento blentava, od tih 75-90 dana oduzmi mesec na popravne, sednice, mesec na upise prijmne i cao... koja ste vi beda, nije ni cudo sto nam deca idu...
  • Не разумем

    25.12.2017 14:13
    Фасцинантно је колико сте узели осмочасовно радно време као параметар вредновања рада просветара, а тај позив се засигурно не заснива на пуком броју сати проведених на послу већ на квалитету пренесених информација. Неко се чак усудио да пореди радно време универзитетских професора. Људи драги, без намере да увредим, па не можете поредити једног професора доктора са канцеларијским службеником.
  • Marko

    25.12.2017 13:05
    A kad to istina nije bolela? Prosvetari najnabeđenija i arogantnija profesija, čast izuzecima. Tripujete se da ste sišli direktno s neba. Zašto bi neko ko bolje radi svoj posao dobijao istu platu kao neko ko ga otaljava? Sve ste rekli time što vam to smeta. Da ste toliko dobri koliko imate visoko mišljenje o sebi ne bi ova država bila u problemu kakvom jeste. ČINJENICA! Obrazovanje je osnova svega. Čoveče pa vi ste isti koji obrazuju klince koji onda napune 18 i glasaju za isti taj SNS koji vam sad smeta. A verovatno vam ne smeta kad vas zaposli, samo mi nemojte pričati da u prosveti nema stranačkog zapošljavanja. Licemerje na kub.
  • Vera

    25.12.2017 00:20
    Nikad dosta
    Konstatujem da se najmanje čuju i žale oni koji su bukvalno na rubu egzistencije, oni koji rade 10/12 sati dnevno za platu ispod 20000 dinara..
    Prosvetari se žale da imaju najniže plate od svih zaposlenih u javnom sektoru, ali zanemaruju činjenicu da su ta primanja bar duplo veća od onih koje ima većina zaposlenih u privatnom sektoru. Još ih ima koji nalaze za normalno da se sa takvim platama ne zalažu na poslu ? Pa, zašto ne odete u privatnike, ako mislite da oni bolje žive i kad verujete da ste tako vredni i pametni? Mi što imamo zarade upola manje od vaših, radimo često u smenama, danju i noću, državnim praznicima... Od slobodnih dana imamo 1 i 7 januar i često samo nedelju dana godišnjeg, a vi stotinak dana. Šta vi to upoređujete? Ko zarađuje na privatnim časovima 600 dinara i po hiljadu evra za svaku grupu dece koju odvedete na letovanje, pa onda ekskurzije...
    Da svako želi više i bolje je normalno, ali ko bi ta povećanja plata finansirao? Opet privatni sektor koji više ne može da funkcioniše od nameta kojima se plaćaju nezasiti državni službenici.
  • maka

    24.12.2017 18:09
    @ Ma
    Kasa su nastavnici i nastava toliko losi kako to da nam deca odlaze napolje i svi se lepo snadju od onoga sto su naucili u skolama - nasim skolama, od nasih nastavnika. Vest od pre koji dan - Evropa ne skoluje kadrove jer joj je jeftinije da ih preuzme , vec iskolovane, iz Srbije. Pa ko je sa tom decom radio ovde - oni losi nastavnici koji rade 10 sati nedeljno ?????? E moja Ana, verovatno je tvoje skolovanje na ostrvu bilo bolje ili je ipak bolje ovde kada si nam dosla ovamo ??????
  • prof.

    24.12.2017 01:12
    @Zvezde Granda

    Bravo za komentar.
  • Mirko&Slavko

    23.12.2017 22:44
    Idu izbori
    Hajde malo prosvetare, pa lekare, pa penzionere i vreme prođe neprimetno.
    Dragi prosvetari, od drugogi kruga ove igre može vas spasiti samo kolektivno učlanjenje.
  • av

    23.12.2017 20:06
    av
    ludi narod se posvadja kroz ove komentare umesto da se okrenuo ovoj bezobraznici koja vredja celu naciju...ispadne da smo svi neradnici jer nas takvi skotovi placaju kao roblje....da smo pametni pa da im se napozdravljamo mile familije,motke u ruke i mars napolje iz fotelja lopurde bahate...ona ce da prica nesto a zivi o trosku gradjana za debele pare
  • Djoka Fleger

    23.12.2017 19:07
    fleger@yahoo.com
    @ VELJA

    Dobar komentar. SVAKA inicijativa ove jadne vlasti je sa namerom da se obezbede bolje plate za svoje partijske aparatcike. Demagogija tipa "moraju se obezbediti uslovi za pravilno vrednovanje" ovoj vlasti (sa najjadnijim kadrovima ikada) znaci sledece: direktor (ako je naprdenjak) postaje bog i deli "varijabilu" osoblju koje je u istoj jadnoj partiji na vlasti. Stop partokratiji.
  • Inspektor Višekruna

    23.12.2017 18:36
    Matematičari
    "Forum beogradskih gimnazija, pre svega, podseća premijerku da nastavnik dnevno drži 5 do 8 časova, a ne tri časa sa đacima"
    5 radnih dana puta 5 do 8 časova iznosi 25 do 40 časova/nedeljno, a ne 18-20.
    E moji gimnazijalci ko vas uči......
  • gari

    23.12.2017 18:21
    I još samo da dodam gospodi koja bi da im neko uči decu za svoj entuzijazam. Niko vam tako neće učiti decu, niko se neće obradovati da bude nastavnik matematike ili učitelj samo iz svog nekog zadovoljstva. Tim stavovima, i širenjem stava kako su nastavnici neradnice pravite atmosferu da potencijalno najbolji nastavnici ni ne upišu taj fakultet sa kojim bi radili u školi. Tim stavovima idete u sunovrat.

    Nastavnike treba valjano platiti, a posebno treba rešavati problem nastavnika koji otaljavaju posao, kao i lekara koji traže da ih neko časti, i slično. Sa nižim platama samo će više njih svoj posao otaljavati, i sve manje dobrih đaka će raditi u prosveti. Samim tim u još daljoj budućnosti još više talenata (talentovane dece) će propadati.

    Sami krojite svoju budućnost.
  • gari

    23.12.2017 18:07
    Još samo da dodam... Kontrolni i pismeni zadaci. Prvi kontrolni zadatak, ispravak prvog kontrolnog zadatka (tj. prilika da đaci isprave svoje ocene), prvi pismeni zadatak, ispravak prvog pismenog zadatka, i tako dalje. Tog posla ima nonstop, i ko ne radi posao nesavesno on baš i nema mnogo slobodnog vremena. To je pored svih ostalih obaveza koje su već u tekstu nabrojane.

    Ako neko ne radi ono što se od njega očekuje sigurno postoji način da se to dovede u red. Nije u redu sve etiketirati na takav način.

    A tek očekivati da neko radi 12 sati? Plus dva sata u putu koliko provede, i preostala dva sata da utroši na kupanje, umivanje, i da se pojede nešto s nogu, i sve to za platu koju premašuju troškovi života? To ko za vreme industrijske revolucije.

    A decu na ekskurziju nisam vodio, mada ne mislim da je to privilegija. Da pazim hoće li neko da se otruje alkoholom, ili šta već... Neka hvala.

    I za kraj... Da ne pričam kako bi tek gospoda to rangirala nastavnike... Neko radi u urbanoj sredi, neko u ruralnoj, neko u gimnaziji, neko u stručnih školi...
  • Teča iz Kanade

    23.12.2017 18:03
    Bravo! Prstom pravo u oko!
    "Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku na dole". Svaka čast, prstom pravo u oko!

    Nakon mog zadnjeg odlaska na roditeljski ćerki u gimnaziji, kada je u pitanju razlika između sada i stanje od pre 20-30 godina, zaključak je sledeći, : učionice su okrečene, tu i tamo kupljen poneki računar, školske klupe i dalje ofucane ali (što je najveći problem, koji nas u suštini i dalje vuče po blatu), u glavama njihovih profesora se I DALJE NIŠTA NE MENJA, oni kao da razmišljaju na isti način kao i oni koji su nas školovali. Katastrofa!!

    Kada sve saberete i oduzmete, možete se setiti 2-3 profesora za kojima ćete i danas zaplakati, 2-3 profesora koje ćete pamtiti kao totalne kretene (a kojima bi doživotno trebalo zabraniti bavljenje tom profesijom) i ogromnog mora bezličnog sivila, kojima se čak ni imena ne možete setiti. I DALJE SE NIŠTA NE MENJA!

    Ne znam kako ćete stimulisati pomenuta 2-3 profesora koji će se i dalje pojavljivati svugde, ali nemojte ih ponižavati tako što ćete im davati iste plate kao i bezličnom šljamu koji će i dalje otaljavati svoj posao.

  • berolina

    23.12.2017 17:44
    koja vrednoca !
    gospodjica Ana je ostavila svoje staro radno mesto NESREDJENO ! do dana danasnjeg NIJE sredjen BIRACKI spisak drzavljana Republike Srbije...ima "zivi" stranaca, mrtvi "urodjenika" na kile! izborne liste se mogu praviti "na izvolte"...to sto je frajla Brnabicka iniciirala pod "ministarstvo drzavne i lokalne samouprave", NE vredi ni spominjati! provereno zadnji' pet godina, da se nije NISTA uradilo na azuriranju podataka i birackih spiskova. kada to nije sredjeno, kako ce tek biti sredjeni ostali "komadi" u premijerkinom "naprednom" okruzenju?!? bilo bi bolje da se samokontrolise, pre nego sto ospe paljbu po drugima...prost mahlzeit - u zdravlje pecenje!
  • NASTAVNIK

    23.12.2017 17:13
    PREDLOG
    IMAM DOBAR PREDLOG.
    HAJDE DA ZATVORIMO SVE ŠKOLE I DA OTPUSTIMO SVE NASTAVNIKE.
    DA RODITELJI DAJU TE TAKO ŽELJENE PETICE SVOJOJ DECI, DA IH VODE U BIOSKOP U SLOBODNO VREME I DA IM KUPUJU POKLONČIĆE OD SVOJIH PLATA UMESTO NASTAVNIKA.
  • karakter

    23.12.2017 17:12
    Istina boli, zar ne?
    Premijerka je u potpunosti u pravu. Rezultati PISA testova jasno govore koliko se vecina prosvetnih (ne)radnika trudi i zalaze na poslu, tj. koliko im je stalo da deca nesto i nauce. Zasto bi jednako bili placeni oni retki nastavnici koji se trude da deci priblize svoj predmet i ucine ga zanimljivijim, rade sa decom i posle casova i organizuju im razne vannastavne aktivnosti, i ostali prosvetni (ne)radnici kojima je vazno jedino kada ce i kako uzeti platu, naknadu za privatne casove, dnevnice za ekskurzije a na nastavi provode dva do cetiri sata dnevno?? Zbog takvih su nam na vlasti ljudi sa sega - mega diplomama!
  • NY152

    23.12.2017 16:23
    @rade
    Vama prvom ne bi bio na odmet koji dodatni cas iz srpskog jezika jer vidim da jos niste savladali gramatiku. Bitno je da komentarisete ljude koji se na ivici egzistencije. Kakve su im plate dobro je da ikog ista uce
  • ok

    23.12.2017 16:17
    Nemojte da se palite svi , nece ni jednom nastavniku ili profesoru skinuti sa plate , nego ce neki dobiti , a skinuce plate nenastavnom osoblju i vecinu ce otpustiti pa zaposliti na lizing kako to planiraju , a svi znamo da je to izrabljivanje radnika kroz minimalnu platu bez bilo kakvog prava dok ce neka lizing firma da uzima kajmak u talu sa vlasti.Nastavnik sa punim radnim vremenom ima republicki prosek plate , a kako sindikati tvrde imaju ispod , naravno da imaju ispod al to je upravo zahvaljujuci nn osoblju i njihovim tek bednim platama.Puna usta prosvete al u prosveti rade i ljudi koji nisu nastavnici i rade preko tih raspusta o kojem prica Brnabicka i sindikat.
  • istina je

    23.12.2017 15:31
    sve
    Bune se onih 6o posto neradnika i onih koji se niti trude a posao otaljavaju, a i da imaju odmor kao niko u zemlji, pa placene ekskurzije, dnevnice , pokloe roditelja, provizije za udbenike i kojekakve prodaje casopisa, da se vade na papirologiju sve su to lazi. Zive ko bubreg u loji a pogotovo profesori neradnici u visokom skolstvu, Tacno i objektivno.
  • Profa

    23.12.2017 15:30
    Plata nam je takva da ispadne da smo svi neradnici
  • @Nebojsa

    23.12.2017 15:12
    BRAVO!!!
    Za sekcije ne postoji mogucnost, jer se ucionice izdaju privatnim skolama za strane jezike i ostalim sumnjivim institucijama.Smatram da ankete trebaju biti javne, nikako anonimne, neka se zna otvoreno za misljenja i stavove, a ne da svi budu sumnjivi. Svi moji djaci su davno otisli odavde, u lepi beli svet da zive zivot dostojnog gradjanina, ali zaista svi, koji su se pozitivno isticali u radu, svesti i samosvesti. Sada su poznati lekari, advokati,pravnici, neki su naucni radnici. Bila sam cenjena i postovana od njihovih porodica i roditelja, uzivali smo svi, ucilo se i radilo. Danas je vreme samo decijih prava, bez odgovornosti i obaveza.
  • Xaqq

    23.12.2017 15:11
    Tako je kod nas. A ako baš žele da motivišu nastavnike onda neka povećaju plate koje su ubedljivo najniže u svim oblastima javnog sektora. Zapravo i oni koji rade tamo treba da budu srećni što uopšte imaju posao. Sa druge strane u prosveti 10 u više godina vlada potuno rasulo što se tiče zapošljavanja, imao sam prilike da radim tamo tako da mi je poznata situacija. Na primer bar 20 ili 30 posto njih i nemaju diplome, mnogi su mi to sami rekli kao da je to nešto normalno. Ja to nikoga nisam pitao, sami su mi rekli, zato što po tom pitanju vlada "omerta" među prosvetarima. Bukvalno direktor je "bog" koji sa fondom časova može da radi šta mu je volja, nakon što posao dobiju prvo tehnološki viškovi.To je jedino pravilo koje se uglavnom poštuje. Evo sad sam skoro saznao da jedna od koleginica koja je završila geografiju predaje ustav i pravo građana. Što nema nikakve veze jedno sa drugim, znači potpuni haos.
  • MA

    23.12.2017 15:08
    MASTER ANA
    Ala se opet nalupetala "master Ana"...
    Ne samo to. Mnogo se uzivela u ulogu "stroge uciteljice".
    Na obrazovnom sistemu lezi buducnost i opstanak ove jadne zemlje sa africkim platama a ne na ovako sramnim politickim izjavama.
  • ali ore svega

    23.12.2017 14:37
    kako neko van nastave uooste moze da prica na tu temu
    i
    kako neko ko ne radi nego izvrsava naredbe moze ns temu prosvete
  • Srbo

    23.12.2017 14:36
    Eh
    Srpski politicari nemojte se praviti pametni. Kopirajte nemce, ili bilo koje druge strane zemlje. Oni su to bolje uradili. Ionako ste glupavi i ne ide vam vodjenje drzave..... u bilo kom smislu....
  • velja

    23.12.2017 14:08
    Svi imaju istu,to jest bednu platu. Povecajte vi njima plate do granice pristojne zarade koja garantuje minimum za prezivljavanje i niko se nece buniti. Ovde je cilj da se presipa iz supljeg u prazno, to jest; SNS direktori ce oduzimati deo zarade nastavnicima koji nisu u stranci i davati ovima iz njihove sekte.
  • Inspektor Višekruna

    23.12.2017 14:07
    I ne mogu
    Većini prosvetara odgovara ista plata pošto su neradnici. Nagrađivanje dobrih i kažnjavanje loših bi znatno smanjilo ukupan iznos za plate.
  • rade

    23.12.2017 14:00
    I ne treba da imate svi iste plate nego koliko zaradite .Kome to nije jasno treba da menja zanimanje.Kada treba da naplacujete dodatne casove iz malte ne svakog predmeta pa priprema za fakultete i to sve na crno onda se niko od njih nebuni a da pri tome niko ne postavi pitanje zasto toliko dece nemoze da savlada nastavu zato stoje vas bas briga sta i kako predajete .
  • Zvezde Granda

    23.12.2017 13:26
    "Brnabić: Ne mogu svi imati istu platu"

    Tacno .
    Plate politicara na vlasti i nekog rudara svakako ne mogu biti iste .
    Naime taj rudar je zasluzio mnogostruko vecu platu od politicara .
  • Nebojša

    23.12.2017 12:54
    Pa i nije normalno
    Pa i nije normalno da svi imaju iste plate. Nekada su nastavnici držali sekcije kojih danas skoro da nema, pogotovo sportskih jer se sve pretvorilo u biznis, pa zato retko gde imaju sportske ekipe. Bila je dodatna nastava za odlične i dopunska za slabije đake.
    Neki nastavnici su teški profesionalci i zaslužuju mnogo veće plate jer vode brigu o učenicima, a neke baš briga,
    Imam dvoje dece, kod sina je razredni starešina kao iz bajke i zapadnih zemalja gde se trusdi, posle podne s vremena na vreme ih vodi u bioskop, na početku godine od svoje plate odvoji sitne poklončiće kao znak pažnje i mnog toga drugog, dok kod ćerke razredni starešina apsolutno ne zaslužuje da dobije platu a ne da pričamo o visini plate.
    Treba uvesti i anonimne ankete učenika i roditelja, a pogotovo treba pratiti uspehđaka u srednjoj školi i na fakultetu, jer se tu tek vide stvarni rezultati.
    Ćerka se plasirala na republičko takmičenje a da njen nastavnik iz tog predmeta s njom nije ni radio, a onda kada je napravila uspeh onda se pojavljuje da ubere poene i dobije novčanu nagradu. To je potpuno neuređen sistem i definitivno mora da se vrednuje prema rezultatima rada. Problem je što se prema rezultatima rada se ne ocenjuje državna administracija a pogotovo javna preduzeća. Iako su gubitaši poput EPS imaju astronomske plate što je apsurd. Ako si gubitaš onda je plata MINIMALAC dok ne izađeš iz gubitaka, pa bi onda radnici vodili više računa o tome da im direktori ne pljačkaju preduzeća i državu.
  • Stevan

    23.12.2017 12:52
    Može lako da se izračuna da 18 ili 20 časova koliko je nedeljni PUN fond puta 45 minuta nije ni pola od 40 sati nedeljno. Sa sve pripremama, ispravkama kontorlinih i slično ne dobacuje se ni blizu 40-satne radne nedelje nego tek nešto malo preko pola.
    Plata jeste mizerna i tu se slažemo ali PUN fond časova po nastavniku ne bi smeo da bude manji od 30 časova nedeljno ako ima nekog smisla. Januar, jul i avgust su posebna priča.
    Svi smo mi išli u školu, gledali naše nastavnike sa nekima i prve komšije bile i znamo kako lepo zvuče zimski i letnji raspust i 3-4 sata dnevno na poslu, pa nećemo se sad praviti ni glupi ni slepi ni blesavi.
  • ko god moze

    23.12.2017 12:46
    treba da bezi
    Opaka je i gadna ova nedodjija.
  • pajo patak

    23.12.2017 12:46
    a sistem za vrednovanje vlade
    kada ćemo to da primenimo ?
  • Комша

    23.12.2017 12:43
    У праву је премијерка. Неке учитељице неће прстом да мрдну за децу, а неке раде са децом и ван наставе, организују разне ваннаставне активности које значе деци много. Такве учитељице и наставнике и треба наградити. Самим тим ће се и ови други подстакнути да се више труде око деце.
  • Гари

    23.12.2017 12:40
    Ово је бесмислено
    Моји пријатељи из просвете се сами хвале да не желе да напусте основне и средње школе због количне слободнг времена, тј. нерада њима.
    Нудио сам боље плаћен посао неколицини њих, али су ме сви до једног одбили, са потпуно истим образложењем.
    Зашто онда ово ишчуђавање над јавном тајном.

    Професори на факултетима држе предавања два пута недељно, и не раде 8 сатии дневно.
    Неклико њих седе током недеље са мном у кафићима и то раде у радно време, а ту договарају прватне послове са мојим људима, или се баве приватним послићима,, који немају благе везе са факултетима на којима иначе раде.

    У Америци, вас као предавача факултет ангажује свих 8 сати (пет дана у недељи), а са вашег факултета можете да одете у радно време, само ако сте негде послани од стане истог.

    Овде је то права јерес.
    Зато ми изгледа исувише отрцано ово згражавање лицемернх појединца над изјвом ове наше поприлично јадне премијерке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna