Autor: N1

Info
27.02.2018.
20:58 > 20:54
Grad Zrenjanin prosledio je Ministarstvu za lokalnu samoupravu inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad.
  • History time

    02.03.2018 19:54
    Znači mi menjamo zvanični naziv u Neoplanta?
  • Truth

    01.03.2018 21:56
    zamena teza
    1918. nije bilo ni oslobođenja, ni sjedinjenja sa maticom. Desila se okupacija i otcepljenje od matice...
  • lala

    28.02.2018 20:53
    Veliki Bečkerek
    Ako cemo istorijski, onda je to Veliki Bečkerek.
  • OK

    28.02.2018 14:19
    Ako SNS moze da poziva na promenu imena Zrenjanina; onda i mi mozemo da trazimo da se Beogradu vrati njegovo staro ime - NANDORFEHERVAR - ili makar - DAR AL DZIHAD. Pa, po Istorijski.
  • dzoni

    28.02.2018 14:05
    @Ne brinite

    Ne brinem jer takvih kao ti ima 0,52% i možete samo da se jedite.Pro Putinovska politika?Pa njega su postavili Ambasada SAD-a i Nemačke!Viri iz dupeta Merkelici!
    U kojem vi svetu živite?
    Ja znam da vi mrzite sve srpsko ali to je vaš probem i možete samo da mrzite za to ne postoji lek.
    Ja vas žalim.
    A što se tiče promene imena?Još jedna koska na koju ste pali.

  • Aman dosta više

    28.02.2018 13:54
    Zašto Petrovgrad? Niko ga tako ne zove, iako je to bilo njegovo ime. Zrenjanin ili Bečkerek (bečkerečka ćuprija uzana ko kutija...).
  • ex Pezos

    28.02.2018 11:56
    @ Hehehe
    Nije ovde u pitanju cije je vreme aktuelno , da li su u pitanju vasi ili njini(namerno ne njihovi)
    Niti je u pitanju bilo koji izam(komunizam , patriotizam , fasizam...)U pitanju je problem koji nastaje posle "patriotskog pametovanja"lokalaca.
    Saucestvujem sa Zrenjanincima , mada nisam iz Zrenjanina , jer u najavi su novi izdaci koje povlaci zamena licnih dokumenata , saobracajnih dozvola , auto registracija , znaci opet neko profitira na "patriotizmu"!
  • Koriolan

    28.02.2018 11:53
    Nije važan Pera... Tom II
    Bilo bi korektno kada o pitanju promene bilo kakvih lokaliteta u vojvođanskoj sredini ne bi odlučivali oni koji su se masovno doselili poslednjih decenija. To bi bilo isto kao da ste se pre desetak godina odselili u Norvešku, recimo u Stavanger, i uzeli sebi za pravo da pokrećete inicijativu i odlučujete o bilo kakvim promenama o gradu koji ima taj status od 1125. godine. Malo tolerancije, pristojnosti i poštovanja za novu "domovinu", nove komšije.
  • Koriolan

    28.02.2018 11:42
    Nije važan Pera... Tom I
    Opet ista suština: U Vojvodini ukinuti sve što je vezano za autentično vojvođansko. Zašto da se Zrenjanin zove po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu rođenom u Izbištu kod Vršca? Pera je nebitan kao i sve što je vezano za tzv. dinastije srpske, lažne, jadne, bez digniteta...
    Po istom principu da se vojvođanskom selu Čelarevo kod Bačke Palanke, koje je se pre zvalo Čib, 1946. godine naseljenom kolonistima iz Bosne i ponelo ime bosanskog narodnog heroja Zdravka Čelara, vrati staro ime Čib. Da da se iz centra Novog Sada ukloni ime ulice crnogorskog narodnog heroja Save Kovačevića, pardon Sava Kovačevića.
  • какав

    28.02.2018 10:21
    зрањанин,
    град треба да понесе име Aleksanderstadt.
  • stari botovsk

    28.02.2018 09:13
    Novi Botovsk.
  • Hehehe

    28.02.2018 09:10
    Bas volem
    ...ne patriJote ta jeste besni ?!
    :)
    Komunizam je hvala Bogu iza nas...ostali ste bez petokrake na tablicama, zemlje, sto ne bi i bez Zrenjanina. Sta vi zasluzujete sem ovoga sto vam se dogadja. Niste uspeli da sacuvate zemlju, sta ste mislili da cemo vecno biti Zr !?
    Sta ste radili 60 godina ? Isli na more, lagali se o bratstvu i jedinstvu.
    I ta prica vi ste antifasisti sto odmah asocira kao da ste jedini dobar izbor, a ne od dva zla vece...to je isto kao da Zvezdas kaze za Partizanovca da je hulja, a svi iz iste kace.
    Koji to komunisticki rezim je bio dobar !?
    Fasizam je dosta manje zrtava odneo od Komunizma i sad deca tih exKomuista, Eu naklonjeni genijalci pricate visoko o SFRJ...jos malo logike iz koje ste i iznikli. Niko Vas nije obavestio da dva ne idu zajedno !?
    Sad je malo dosao red da bude po nasem...i to ne mislim na ove sns izdajnike, vec po nasem...Srpskom.
    Zivecete vi u Petrovgradu i cvrkutati.
    Neokomunisti i njihovi embrioni, Vas cemo da pitamo...i ovako bi Vas 80% pobeglo iz zemlje prvom prilikom.
  • Brener

    28.02.2018 09:09
    @Петар
    Baš zamena teza, ali vi menjate teze kada Žarka Zrenjanina nazivate bitangom. Četnička posla! A ako ste Vojvođanin i četnik, onda je to ozbiljna kriza identiteta.
  • Brus Vilis

    28.02.2018 09:09
    Znači, celih 10 i po godina u svojoj istoriji Zrenjanin je bio Petrovgrad?! Meni je draže Bečkerek, ali neka odluče Zrenjaninci, to je njihovo pravo. Znajući naprednjake ako bude referenduma biće i džakova s listićima.
  • ex chapman

    28.02.2018 08:55
    tako treba
    evo krećemo opet! dok Vučićevi poltroni dižu spomenik svom kralju u NS, dotle Vučićevi saveznici u SU podižu spomenik svom kralju Matiji Korvinu! to tako počinje: prvo se svi kao ponosimo svojom istorijom (dižemo spomenike, menjamo imena gradova, prekrajamo istoriju), onda počinjemo da omalovažavamo tuđu (tu su "slobodni mediji" da to zakuvaju), onda počinju čarke (dve-tri inscenirane, posle ide samo od sebe), onda dolazi do "eskalacije sukoba" i...!? stara taktika ali uvek upali kod praznoglave gomile: prvo vas podele, onda vas opljačkaju, pa vas opet "pomire". a onda dođe sledeća garnitura "patriota" tj. novi talas pljačkaša!
    PS. prvo sam hteo da napišem neki sarkastični komentar, npr. na temu da će kvalitet vode sigurno biti bolji u Petrovgradu nego što je bio u Zrenjaninu. ali opasnost je sad već isuviše očigledna...
  • Петар

    28.02.2018 08:49
    Замена теза
    Јел ти прадеда био фашиста када је због "десничарских" уверења остављао своје кости од Крфа до Суботице да би ти могао данас да шеташ градом и слободно осуђујеш сваког ко не мисли као ти?
    Прави антифашиста не убија свој народ јер зато што не верује у политику и режим, Жарко Зрењанин стога није антифашиста, већ белосветска бита..а!
    Фашизам је осуђивати некога јер верује у своју земљу, а незнање и површност је поистовећивање земље и власти.
  • /

    28.02.2018 08:29
    /
    Војводовина
    nestao ti je i titograd
  • Aradjanka

    28.02.2018 08:28
    Stvarno nema prečeg posla...govnjiva motka za ovo je rešenje!!
  • Ne brinite

    28.02.2018 08:16
    S obzirom na OTVORENU PRO-PUTINOVU POLITIKU - koju vodi sadasnja Vlast u Beogradu - i Kosovo ce zvanicno biti NEZAVISNO - Vojvodina ce biti DRZAVA - Sandzak ce imati najvisi stepen Autonomije - BiH ce biti JEDINSTVENA; a od Srbije - sta preostane. ZRENJANINU - ili Beckereku (kako ljudi odluce) ce biti sredjene VODA, resavace se pitanja NEZAPOSLENOSTI itd. A o Petrovgradu ce se uciti, i samo u sklopu Istorije.
  • Петар

    28.02.2018 08:03
    2/2
    Ово је земља Србија, колико год се гадили исте, ви наводни антифашисти, лица са обрисаним идентитетом, град треба да носи српски назив. Мислећи народе, не дозволите да вас убеде да су само комунисти антифашисти, исти су вршили политички прогон најгоре врсте, а као резултат тог прогона је 50.000 српских глава мање на списку грађана те "дивне" државе. И док смо били Краљевина коју пљујете, наша деца су се школовала на Сорбони и након школовања враћала у своју земљу, а данас се у исту врате када треба да оду код зубара и купе бокс цигара јер је то тамо око Сорбоне и Минхена јако скупо.
  • Петар

    28.02.2018 07:58
    1/2
    Слажем се да град треба да врати старо име. То је мој град! О историјском реваншизму комунистичке клике најбоље говори начин на који су уклонили споменик краљу Петру са градског трга када су се докопали власти у граду након рата. Да, споменик је варварски срушен, откинута је глава краља Петра са тог споменика и изложена у музеју док је остатак споменика уништен. Господо, тај чин, као и промена имена града у Зрењанин одмах по ступању на власт, е то представља прекрајање историје и убијање идентитета народа који у том граду живи. Бечкерек или Велики Бечкерек је страни назив, мађарски конкретно и представља превод мађарског имена града. Дакле то није српски назив, једини и прави српски назив је Петровград! Немам ништа против мађара, то је народ са којим одлично живимо у том граду.
  • ex Pezos

    28.02.2018 07:40
    volem-ne volem
    Volem ovu vlast samo zbog toga sto resava iskljucivo pitanja od zivotnog znacaja!
    Sta ce Zrenjanincima zdrava voda?
    Kad budu u Petrovgradu , sve ce biti drugacije , pa i voda.
    O Boze pomozi nam da progledamo !
  • Predlagač

    28.02.2018 07:12
    Molim admine da odobre komentar...

    Dakle ako ovo prođe, a kao što rekoše već neki komentatori zna se ko mrzi antifašiste, ja lično (bez obzira što nisam iz ZR) ću podneti inicijativu da se njihov vajni Beograd preimenuje u Go*nograd. Sve naprdne ideje generalno potiču odande i idu tamo na aminovanje pa se ne moraju jadničci brinuti ali da zvanično bude zavedeno moje mišljenje koje ću se potruditi da sa planinom potpisa još podržim.

    Šljam jedan četničko-fašistički.

    Ako je pameti onaj kojem to stigne na radni sto će samo baciti u kantu za đubre...
  • trlababalan

    28.02.2018 07:06
    toliko ludosti svaki dan u medijima. Neko se predrogirao.Poželne su takse da ih narod placa dok promeni komplet dokumenta. Mozda se promenio rezim i vlast ? Nije nas niko obavestio?
  • Radojica

    28.02.2018 06:15
    I dalje tvrdim
    Da je Veliki Vođa i njegova porodica bio, a i dalje je "na drugoj strani". Da su bili s bradom tražili bi Ravnu goru da se zove Dražina, da je bio sapobednicima ostavio bi ovo, tako da ostaju neki sa prezimenom na P i Lj.
  • V

    28.02.2018 06:07
    zlonamerno
    @ја сам : Újvidék nije prevod naziva Novi Sad na mađarski. Kada komentarišete, proverite jesu li vam informacije tačne.

    Nečuveno je prekrajanje istorije i favorizovanje određenih perioda bez ikakve objektivnosti.
    Ako se i menja naziv, jedino je Veliki Bečkerek prihvatljiv naziv, ali promena je nepotrebna (u gradu u kojem je situacija sa pijaćom vodom takva kakva je).
    Nazivi se tzv. "vraćaju", ali vraćaju vrlo selektivno, odjednom je izbrisana kompletna istorija i tekovine SFRJ, a u modi je Kraljevina Jugoslavija, koja je inače bila jedna nedemokratska država i jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope... Vlada vrlo ulepšana slika o toj državi i tako se prikazuje u gomili filmova i serija, a nema veze sa realnošću.
  • Korčagin

    28.02.2018 01:19
    Kao neko ko je rođen u ZRENJANINU, školovao se, stekao veliki broj prijatelja, mislim da imam pravo da iznesem svoje mišljenje.
    Ono glasi : budimo ponosni na svoju antifašističku prošlost, na žrtve koje smo dali u borbi protiv pošasti zvane FAŠIZAM, te negujmo tekovine koje su iz toga proizašle a jedna od njih je i naziv grada : ZRENJANIN!
    Inače, da podsetim zrenjanince da im to i nije prioritetna stvar.
    Ovom prilikom bih zamolio tzv "Petrovgrađane" da se sa istim žarom posvete mnogo važnijem problemu u ZRENJANINU a to je-pijaća voda!

    Srećno ZRENJANINCI!
  • Vladimir

    28.02.2018 01:10
    Zna se ko ne voli antifašiste ...
  • @Војводовина

    28.02.2018 00:39
    A nestace i Vojvodina i Srbija
  • kiki

    27.02.2018 23:44
    predlazem i da se Vojovodini promeni ime (ono severna srbija nije nekako prikladno - namerno malim slovima) .... da zvuci nekako SrBski .... ali ne mogu da smislim to ime. Ima li predloga?
  • Milos

    27.02.2018 22:44
    @vojvodovina
    Kakav si ti mor**. Zrenjanin CE uvek biti Zrenjanin. Dosta glupog revizionizma I dodvoravanja vodji. Bednici jedni. Bolje resite fabriku vode, podignite standard I plate, zaposlite ljude a ime ostavite na miru!
  • Troimeni grad

    27.02.2018 22:41
    Referendum,ali kad dođe vreme!
    Još jedna dimna zavesa koja treba zakloni realne probleme grrađana:vode za piće nema već 14 godina - milione evra su građani "izmokrili" za ovu deceniju i po,od poslednjeg popisa manje nas je nekoliko hiljada,desetine fabrika iz doba Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina više ne postoje i za njihovu propast ama baš niko nije odgovarao - umeto njih tu su "šrafiger" pogoni stranih investitora gde stanovnici troimenog gada zarade tek za golo preživljavanje,gde obudoveli gradski većnici sramno dižu ruke i izglasavaju otuđenje hiljada hektara blagoslovene zemlje banatske i zarad sopstvenih mesečnih tantijema prave robove od sugrađana čije interese tobož zastupaju,gde bahati kafedžija četiri godine maltretira nakvalitetniji deo građana koji pokušavaju da namole institucije i zabrane uništavanje jezera gde je "vrli"preduzetnik namerio da otvori splav-kafanu, gde se rodna kuća pisara Vuka Karadžića, biser narodne aritekture urušila od nemara ne samo ove, već i svih pethodnih vlasti - građani, nemojte dozvoliti još jednu podelu na "naše i njihove" prikupimo se i energiju usmerimo na goruće probleme pored kojih ovo najnovije prepucavanje predstavlja neoprostivi luksuz.
  • Kristijan

    27.02.2018 22:32
    Moze da se menja ali samo na referendumu i pod uslovom da se kao opcija nalazi i jedino legitimno istorijsko ime koje je grad nosio 6 vekova a to je Veliki Beckerek
  • Vladaju neradnici

    27.02.2018 22:28
    Tipični ljigavci
    Pa da, taj iz udruženja verovatno dobija novac za ovo lupetanje, ili možda neku materijalnu korist u vidu posla za dete u državnoj službi i sl. Njegova izjava je netačna.

    Za primer: "Kalininsk, Saratov Oblast" (to ukucajte u Google), koji je preimenovan za vreme Sovjetskog Saveza, a dobio je ime po Mihailu Kalinjinu, boljševičkom revolucionaru i sovjetskom političaru.
    Novosibirsk ne nosi ime po nekom revolucionaru, ali ga je praktično stvorio Lenjin sa svojom "Novom ekonomskom politikom". To je veliki grad.

    Tipično za ljigavca i neradnika, čovek samo priča, bez pokrića i činjenica, kako bi promovisao ideju koja će dobro da dođe njegovom nadređenom komandantu. Da je čovek i da ume nešto pametno da radi, ne bi tako išao okolo i lupao gluposti. Ili, još gore, širio neistine i neznanje. Sramota.
  • ја сам

    27.02.2018 22:28
    A mi?
    NeuSatz ili Ujvidek?
    ----
    Оба назива су преводи са српског на немачки и мађарски језик, а значе Нови Сад.
  • Kristijan

    27.02.2018 22:27
    Moze da se menja ali samo na referendumu i pod uslovom da se kao opcija nalazi i jedino legitimno istorijsko ime koje je grad nosio 6 vekova a to je Veliki Beckerek
  • комша

    27.02.2018 22:25
    Браво! Петровград или Бечкерек, само да није име комунисте који није ту ни рођен, већ у Вршцу.
  • Gospodza

    27.02.2018 22:25
    Ili bolje.
    Alekgrad, sa Bogoljubtowerom. :)
  • Војводовина

    27.02.2018 22:10
    Војводство
    Било је и време. Или Петровград или (Велики) Бечкерек и да заврши та гунгула. Нестало је Титово Ужице, Титов Велес, Титоград, Ранковићево - нестаће и Зрењанин.
  • Ja

    27.02.2018 22:04
    Dajte onda ima Vucicgrad ako se vec on pita. Buja u Srbiji fašizam kao da je nekome upao dzak kvasca u melasu. Ljotićevci, Nedićevci ... Stidm se što sam mislio da je Šeki najveće zlo. Ima i gorih.
  • /

    27.02.2018 21:56
    /
    nova barselona
  • Pop

    27.02.2018 21:38
    ???
    Zavisi od toga kako odredi av?? Strasnoo..
    Odsustvo mozga
  • komunjara

    27.02.2018 21:35
    a troskovi
    koliko kosta zamena svih licnih dokumenata i ko ce to da plati
  • Sava

    27.02.2018 21:32
    Blago njima kad im je to najveći problem, znači da su po standardu Švajcarska.
  • banacanin

    27.02.2018 21:28
    xyz
    Bolje da su ulozili napor da ona fabrika za preradu vode pocne da radi, nego sto menjaju ime Gradu. Naprednjačka posla.
  • D

    27.02.2018 21:17
    Ako se već menja, jedino dopustivo je da se zove Veliki Bečkerek jer se tako zvao vekovima, sve ostalo je deo političkih besmislica, nekompetentnih i šarlatanskih poigravanja.
  • Crnograd

    27.02.2018 21:10
    A mi?
    NeuSatz ili Ujvidek?
    Zašto?
    Eto, iz čistog inata nekome.
    Jer nam se može.
    Eto, ljudska prava i demokratija.
  • Fatum

    27.02.2018 21:10
    Milecento
    Milion snova i samo jedna želja, pa da mu je ispune. A ima ceo grad na izvolte. Narod ko pita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna