Autor: B92, Blic, TV Prva

Info
12.11.2018.
09:27 > 11:54
Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.
  • Piplfoks

    15.11.2018 16:48
    @ns ja

    Najgori šamar i uvreda za građane Srbije je bio kada 99-te nisu potrebili tadašnje zločinačko rukovodstvo i jednu solidnu krišku taloga koji ih je držao na vlasti.
  • @Ana

    14.11.2018 10:17
    "Hvala njemu na izvinjenju, ali ovo je jedan bolan skandal za Srbiju gde izvinjenje nije dovoljno."

    Čist slučaj, casus belli! Ajmo u rat sa Francuskom, pa nek vide ko smo mi!
  • ns ja

    14.11.2018 09:29
    Vrlo je moguće da je sve ovo učinjeno kako bi naš predsednik odustao od odlaska, i što bi za posledicu i opravdanje imalo i otkazivanje posete >Makrona Srbiji.

    Vučić je bogami istrpeo debelu sramotu i pljuvanje u lice, i sada, gledajte kako će verovatno Francuski predsednik "iz opravdanih razloga" u poslednjem momentu da otkaže posetu Srbiji ili još verovatnije, da pošalje nekog tipa; "sekretara zamenika pomoćnika ministra".

    Sve ovo ukazuje da bi bilo veoma dobro, i dobar marketing, da Vučić tamo nije ni otišao i tim diplomatskim "skandalom"(jer šta je onda bilo ovo u Parizu?) bar malo skrenuo pažnju na istorijske činjenice (koje više ne znaju ni naša deca, a kamoli neki tamo Tramp i ostali prisutni!)

    Ako baboljubac ipak poseti našu zemlju, onda je neviđena sramota i poniženje koju je naš predstavnik doživeo, možda i opravdana. U ovakvim zlim predratnim vremenima, čovek ne može da bude pametan kako ispravno da postupi. Na stranu bruka za omiljenog nam Vučića, ovo je šamar, šamarčina i pljuvanje u lice svim građanima Srbije
  • Posmatrač

    13.11.2018 19:16
    @pedja
    Francuska uloga u II svetskom ratu je najbolje prikazana u seriji "Alo, alo". Naime, pokret otpora im je bio skromniji nego naš.
    Naravno da je posle Bregzita Francuska jedina nuklearna sila u EU, ali njen značaj nije ni regionalnog karaktera (tu je Nemačka koja je pregazila FR u II ratu i ekonomski posle II rata), čega je Makron svestan i što Francuzima pravi komplekse. A to se najlakše leči na nekom kao što smo mi.
  • /

    13.11.2018 08:22
    /
    organizator vam je samo lepo vratio ono ambasadorovo menjanje stolarije na njegovoj istoriji
  • V

    13.11.2018 05:57
    više nadimaka "G"
    još jedan dokaz da 1 "komentator" svima poznatiji kao "G" i tzv. "Petrovgrad" (ćirilicom) i ko zna kako još... piše "komentare" pod više nadimaka, ne bi li ostavio utisak veće zastupljenosti.

    Ovaj put se "komentator" "G" potpisao kao "SOSA" (sada je i pol promenio), uz svoj neizbežan naslov "samo u Smrdojvodini" koji ga odaje.

    Nepotrebno se forsira pojam "Veliki rat". To je termin iz vremena kada se nije znalo da će uslediti i II sv. rat koji se iz nacionalističkih razloga kod nas namerno zaboravlja.

    Neki kao papagaji ponavljaju da Angeli Merkel tamo nije bilo mesto. To nije tačno. Nemačka danas i Nemačka pre 100 ili 70 godina su 2 različite zemlje. Em potomci nisu krivi za zločine predaka, em bi današnja Nemačka bila na sasvim drugoj strani.

    Pitanje je na kojoj strani je Srbija? Ona je zastranila pre 30 godina.

    A ovaj "skandal" je samo posledica tog zastranjivanja, pa nema šta da se ljutite, ili menjajte smer ili snosite posledice.
  • Talac0

    12.11.2018 17:17
    Au Vasilije kakav impozantan spisak... Ali, zasto na tome stati? Zasto ne odemo jos dalje u proslost? Sta su sve Rimljani radili Keltima? Pa onda Vizigoti i jednima i drugima. A tek stanovnici Krapinske pecine... Eto odlicnog razloga da svako mrzi svakoga, dok je sveta i veka :)
    A zivot je samo jedan. I dok ti mrzis sve na svetu, tvoji vrsnjaci iz EU putuju, druze se, menjaju devojke i planiraju buducnost i firmu u kojoj ce se zaposliti. A tebi krimosi iz 90-tih i njihovi naslednici serviraju pricu o vecitoj nepravdi nanetoj Srbima. A cinjenica je da je jedina nepravda sto ratni zlocinci i profiteri nisu trajno iza resetaka vec nam i dalje kroje svest i truju omladinu poput tebe.
  • Kralj

    12.11.2018 17:07
    Rusija nikada nije bila prijatelj Srpskog naroda i to se zna odavno.Cemu cudjenje.Umesto da smo od velikog rata na ovamo cuvali prijateljstva sa saveznicima sa kojima smo izasli kao pobednici iz rata, Srbija se okrenula komunizmu i sovjetima.Ovo danas su samo posledice tog vremena.
  • Ana

    12.11.2018 16:45
    Hvala njemu na izvinjenju, ali ovo je jedan bolan skandal za Srbiju gde izvinjenje nije dovoljno.
  • SOSA

    12.11.2018 15:22
    samo u Smrdojvodini
    @miki

    Šta znače reči: "Sta", "znace"?
  • Василије

    12.11.2018 15:16
    Извињење
    Цео свет нама дугује извињење за вишевековну неправду која се наноси овоме народу. Споменућу само нека од најважнијих:

    Хрватска - они су ван конкуренције, за почетак нек се извину за усташки геноцид НДХ у Хрватској, Босни и Србији, по окрутности без преседана у историји људске цивилизације. Затим за негацију истог и покушаје заташкавања истине, чега смо сведоци управо ових дана. Потом за убиства цивила које су Хрвати починили у Мачви.
    1) Турска - за петсто година окупације, геноцид, поробљавање, мењање наше етногенезе и насилну промену суштине нашег бића
    2) Америка - нека моле за опрост и клекну на колена а пре свега се извину јавно током посете Трампа Београду за геноцид 1999 и онолико убијање цивила и разарање једне суверене земље
    3) Немачка - за геноцид нациста и логоре у 20 веку
    3) Аустрија - ова окупаторска земља донела нам је више зла него што се мисли
    4) Мађарска - пре свега да се извини за геноцид и рацију у II светском рату
    5) Француска и Енглеска - за подршку бомбардовању Србије и забијању ножева у леђа онда кад нам је помоћ савезника била најпотребнија
    6) Бугарска - с леђа су нам га завукли више пута, чинивши грозне злочине током ратова у Двадесетом веку
    7) Словенија - због убиства наших војника у тада јединој регуларној војсци на подручју СФЈР
    8) Албанија - за све злочине које су починили њихови терористи и све органе које су извадили недужним српским жртвама
    списак се овде не завршава, само се прекида....
  • Darko

    12.11.2018 15:15
    Srbija je zemlja koja nije zlonamerna.
  • pedja

    12.11.2018 15:00
    @Posmatrač 12.11.2018 • 14:25
    "Francuska je uvek imala kompleks malog značaja i potrebu da izigrava veliku silu, a nije ni regionalna. "

    Francuska je jedna od pet zemalja u UN koje imaju pravo veta .
    Sta ce ti veci dokaz njene moci .
  • oho

    12.11.2018 14:31
    Volim kad dodju nacional-botovi pa bespomocno reze na ovakve vesti na kratkom lancu.
    Sastali se politicari u Parizu da zakljuce kako su im preci bili mentoli, ubijajuci se na milione, a ovde, citajuci komentare, vidim da smo u srednjem veku.
  • miki

    12.11.2018 14:29
    @Dr Miggyy

    Sta znace reci : prpslavio , prema jedne , ujmesto , neprinate ?
  • Posmatrač

    12.11.2018 14:25
    Francuska je uvek imala kompleks malog značaja i potrebu da izigrava veliku silu, a nije ni regionalna. Zato su se i gurali da bombarduju Libiju i da imaju (makar i epizodnu) ulogu u sirijskom sukobu.

    U ovom slučaju taj kompleks se očituje time što šilje "onu stvar" na malu Srbiju, kad već ne mogu na Ameriku, Rusiju, Nemačku, Britaniju. Ta mala Srbija je imala toliko značajnu ulogu u I svetskom ratu, da Makron mora ovakvim potezima od Francuske da pravi glavnu zvezda proslave.
  • LALA

    12.11.2018 14:20
    samo u Smrdiji
    Ne razumem , pa zar mi nismo najomiljeniji narod u Evropi ?
  • Boba

    12.11.2018 14:18
    Makrona baš boli uvo za Srbe, srpske žrtve i istoriju - u prvom redu su sedeli oni najbitniji bez obzira na kojoj su strani bili u ratu. Pa ni Merkelovoj tamo nije bilo mesto, ni mnogim drugim liderima. Srbija je po bitnosti na rangu Letonije i to su nam pokazali. Prvo te ponize pa se kao šatro izvinjavaju. Da je pametan AV nije trebao ni ići na tu šaradu....
  • zoran

    12.11.2018 14:11
    Kosovo je do sada priznalo 116 drzava medju njima i najjace : SAD , Francuska , Nemacka , Velika Britanija , Kanada , ... : https://en.m.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_Kosovo


  • Marko

    12.11.2018 14:05
    Izvinuli su nam se tako i za bombardovanje !!!
  • Podbarac Original

    12.11.2018 14:01
    Fotografija sve govori
    Pogledajte pazljivo ovu fotografiju,vise govori os 1000 reci.Kosovski predsednik stoji u drugom esalonu a naseg uopste nema na ovoj slici,ovo je tacno onako kako zamislja EU,nema tu nikakve greske,Francuska je ozbiljna zemlja da bi napravila ovakav diplomatski gaf.Kome nije jasno,stav Francuske je i stav EU,sto znaci da je na njihovoj agendi Kosovo daleko vaznije od Srbije pa se tako i odnose.Ne vredi da se mi ovde svadjamo izmedju sebe,vecisnki deo stanovnistva Srbije smatra da je Kosovo oteto kao teritorija a EU je sa Amerikom bio projektant,izvrsioc i finansijer toga,tesko da ce sada odustati od stvaranja drzave Kosovo.Sve sto Vucic kaze za nase medije je uglavnom za domacu upotrebu,on najbol;je zna sta je dogovorio,obecao i prihvatio na sebe a isto tako zna sta su mu drugi obecali,to do nas jos ne dolazi pa zato svako od nas ima neku svoju teoriju.Suma sumarum,ili je Kosovo drzava koja je primljena u UN ili nas nece biti u EU.
  • mizanscen

    12.11.2018 13:59
    Svi su krivi samo smo mi posteni .
  • Ognjen

    12.11.2018 13:51
    100 godina
    Od Francuske smo dobili i zasluženo izvinjenje.
  • Talac

    12.11.2018 13:09
    Ahahahahahaa... Svakom svoje, po zasluzi. Da smo 1990 izabrali drugi pravac, bili bismo tamo gde nam je i mesto. Zapravo i sada smo tamo gde nam je i mesto ;)
  • Dejan

    12.11.2018 12:58
    fra
    Samo se setite koliko je puta ta francuksa uvukla srbiju u rat a ne samo srbiju nego i ostale ? Ko je zapoceo rat u Vijetnamu, Libiji bombardovanje? Ko je osmislio srebrenicu ??? Sve je to francuska kuhinja a posle je izvinajvaju, ne zna se ko je gori, oni ili britanci !!
  • Logi

    12.11.2018 12:43
    zamena teza
    I tako je Francuska otvorila raspravu o rasporedu sedenja, umesto da se rasprava vodi o tome šta će tzv. vladar tzv. Kosova na ovoj proslavi uopšte. Rasprava bi trebalo da se vodi o doprinosu Albanaca pobedi u ratu. Oni svakako jesu doprineli ali ne pobedi, budući da su pomagali neprijateljskoj bugarskoj vojsci u Makedoniji u toku probijanja Solunskog fronta.
  • Bili Piton

    12.11.2018 12:07
    !
    Prekrajanje istorije! Kad je mentol man rešio da ide i pored one budalastine sa zastavom.
  • Nema greške

    12.11.2018 11:51
    Na pravom smo mestu
    Nekada su nas cenili i bilo smo neko i nešto (prvi red). Danas se vidi kako smo "napredovali" u svetskim očima i gde nam je mesto. Hvala političirima na tome. A naši pradedovi ...pa da su znali da ćemo ovo postati, dobrovoljno bi svi nestali. Mi smo prvo njihova sramota, pa tek onda svetska.
  • Nevidljivi

    12.11.2018 11:48
    Vučica nema ni na jednoj slici. Da li je on uopšte bio tamo ?
  • /

    12.11.2018 11:37
    /
    pre ce biti da nisu platili kartu za skuplje mesto
  • НС

    12.11.2018 11:00
    Тачију тамо није било место ни по једном основу, као и још некима.
  • Dr Miggyy

    12.11.2018 10:56
    NEPRAVDA!
    Juče na prpslavio Dana primirja nakon Prvog svetskog rata najveća nepravda i poniženje je učinjeno prema jedne pobednice u tom ratu i najveće žrtve u istom – SRBIJE. Ujmesto da njen predsednik sedi rame u rame sa ostalm predsednicima pobednica Rusije, Francuske i SAD, oni su stavili kancelarku poražene Nemačke. Takođe, nepravda je učinjena prema Srbiji, što je predsednik neprinate države u UN, Kosovo, je postavljen odmah iza Putina, a predsednik zemlje pobednice ne vidi se. Jedina dobra stvar je što je naš predsednik dva puta razgovarao sa Trampom na kratko preko plota, kada je čuo da smo veliki narod.
  • Nikola ns

    12.11.2018 10:54
    Brat Đura
    Prvo ti lupim šamarčinu, pa ti se onda izvinim.
    Zašto me to vraća u film Balkanski špijun:
    "pa će Đura da ti se izvini što te je tukao, a Danica će da skuva kafu"
  • Marko

    12.11.2018 10:43
    Botovi za praznik dupli sendvic ide :)
  • purgerNS

    12.11.2018 10:40
    u mom komsiluku bio neki mali.
    kad krene sa roditeljima u goste prvo ga dobro namlate i kazu mu da bude dobar...
    cesto ga nisu ni vodili...bilo ih sramota koliko moze pojesti i koliko je nemiran...
    na pitanje domacina gde im je mali..kazu da ima puno da uci...da je vredan...
    dodju kuci i kazu kako su ga svi hvalili..i donesu mu parce torte...malo dlakave
    za nagradu
    a njegovoj sreci nema kraja
  • Milena

    12.11.2018 10:08
    Tači
    Nije niko Tačija smestio, on se sam smestio kako bi isprovocirao i ponizio Srbiju i njene žrtve u Velikom ratu. A Srbija ima samo jednu poruku za ''gospodina'' Tačija - Samo vi provocirajte i pokušavajte da ponizite Srbiju. Srbija ne pada na kolena ni pred kim, a kamoli ne pred narodom koji ne zna za poštenje i čast.
  • elena

    12.11.2018 09:59
    sramota
    Nije u redu i nikakvo zvanicno izvinjenje ne moze da nam umanji gorak osecaj nepravde i skandala koji je propratio citavu ceremoniju u Parizu
  • purgerNS

    12.11.2018 09:58
    gde ste botovi...
    aaaaa...praznik
  • Profa

    12.11.2018 09:55
    Prava mera stvari
    To je pravi pokazatelj odnosa snaga danas i to je poruka. Opravdanja AV moze da prosipa svojim nepismenim i koristoljubivim glasacima.
  • Roby

    12.11.2018 09:54
    roby
    Prvo zastava pa raspored sedenja.Naivno bi bilo misliti da je sve to slucajno.
  • Милан

    12.11.2018 09:50
    Срамота
    Није у реду да се Француска на овај начин односи према Србији и Србима. Да ли је ово провокација или само лоша организација не знам али је јако битно да се не понови. Свакако извињење је јако битно и значајно јер грешке су ту да се исправљају.
  • Aleksa

    12.11.2018 09:49
    ..
    Izvinjenje na mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna