Autor: Radio slobodna Evropa

Info
14.12.2018.
11:53
Zakon brani prodaju duvanskih proizvoda maloletnicima, ali u protekle dve godine nijedan prodavac nije kažnjen zbog tog prekršaja, potvrđeno je Radiju slobodna Evropa u tržišnoj inspekciji.
  • *-.-*

    14.12.2018 21:31
    *-.-*
    ovo sa kažnjavanjem je brate mili postala više hajka na sve što živi i radi ne bi li se na najlakši način došlo do dinara. Kao da smo svi ogrezli u kriminalnim radnjama i skloni nepoštenju, a ne oni koji nas u sve to guraju neradom, neznanjem, nestručnošću, nepoštenjem i alavošću na novac. Sramota.
  • Kašanski

    14.12.2018 14:22
    @ma krivi su kasiri 1
    Kasir nedvosmisleno nema pravo ikog da legitimise, ali ima pravo da odbije da ti proda duvanski proizvod samo na osnovu sumnje da si maloletan. A to da li ces dokazivati svoje punoletstvo kasiru, licnom kartom, pasosem ili vozackom dozvolom je kompletno u tvojoj moci i tvoja dobra volja kao kupca/potrosaca. Legitimisanje nije uredjeno jednim zakonom vec preko niza drugih zakona ali i propisa. Evo kako izgleda konkretan propis kojim se uredjuje postupak kasira prilikom prodajie duganskih proizvoda:

    "U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće, pivo, odnosno duvanski proizvod ili pirotehnička sredstva dok potrošač ne omogući trgovcu uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu."

    Znaci ti se samovoljno legitimises (ili ne), kasir nema nista sa tim.
  • bane

    14.12.2018 14:16
    sto se tice alkohola i cigara tu jedino kriviti roditelje. svaki klinac moze da da pare starijem drugaru da mu kupi sta hoce. kraj price !!!
  • ma krivi su kasiri

    14.12.2018 13:52
    akcizni kalendar
    kazniti one koji su doneli zakon o ličnoj karti, a nisu naveli ko sve sme da legitimiše građane; sad će i od kasira tražiti da izigravaju policajce i komunalnu policiju, a trgovinama će prosleđivati kazne, a onda će trgovine kažnjavati kasire koji ne poštuju zabranu prodaje akcizne robe maloletnicima. I tako u krug.
    https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html
    Svaki kasir poštuje zabranu jer mu je to obaveza i nikom ne pada na pamet da deci prodaje ni aromatizovano pivo sa 2% alkohola ni duvan, kao ni energetske napitke btw. Problem je u lenim roditeljima koji decu šalju po cigarete i pivo pa vam onda kasir dođe kao pogodna meta za izbacivanje frustracije ako im dete ne donese kući pivo i cigarete. A oni koji na tržište izbacuju sve više energetskih napitaka, sa poznatim štetnostima po zdravlje, pivo sa 2% alkohola i aromom grejpa ko će njima zabraniti ili ih ne daj bože kažnjavati za promet kada se njima krasno napuni budžet. Ostaje samo da se budžet još malo dopuni preko trgovine da bi se moglo baškariti do mile volje na državnim jaslama.
    http://gdeinvestirati.com/2017/06/23/akcize-pune-budzet-160-milijardi-dinara-vise-nego-2011-godine/
  • Sve na nama

    14.12.2018 13:52
    Zbog čega ste zavisnik?
    Ne zabrinjava mene kupovina cigareta.

    Ono što mene zabrinjava, to je hemija koja se namenski ubacuju u cigarete.

    Ne postoji dovoljno obrazloženja ni tragova, šta se i zbog čega ubacuje u cigarete.
    Izgleda nema zakona koji tera proizvođača da to objasni.

    Imam podatke da se cisterene te hemije dovoze iz Francuske, da se ne zaustavljaju na granici, veće se rampe unapred otvaraju, da vozači dobijaju oko 10.000 evra po toj turi, dok je uobičajeno od 1000-3000 za terete.... i da taj teret završava u Nišu.

    Da li su pušači zaista zavisnici - samo zbog duvana?

    Ili se duvanu dodaje nešto što onemogućava njegovo napuštanje?
  • /

    14.12.2018 12:36
    hmmm
    SNS bez prepreka maltertira narod, deca vec znaju kakva ih buducnost ceka ovde,
    pa dajte ljudi, valjda mogu da zapale koju cigaru
  • Nana

    14.12.2018 12:25
    Manje više to nisu deca već huligani u začetku. U redu ispred mene su stajala dva klipana od oko 15 godina, u prodavnici pića oko 21:30. Kupili su toliko alkohola i energetskih pića koliko mi me uzmemo za Novu Godinu. O rečniku i količini vulgarnosti neću ni da pišem. Devojka koja radi je za dve glave niža i mnogo sitnija od njih, da li zaista verujete da ona uopšte sme da im traži ličnu kartu?!
    Uostalom zašto bi rizikovala svoj život zbog zdravlja tuđe dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna