Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
24.01.2019.
13:50 > 16:36
Ustavni sud Srbije ustanovio je da dve bolnice - u Požarevcu i u Šapcu, protivno Ustavu uslovljavaju specijalizante da ustanovama vrate svaki dinar uložen u njih, uključujući zarade i doprinose, ukoliko po okončanju studija ne ostanu duplo duže u bolnici ili ukoliko prekinu studije.
  • Dr volonter

    02.06.2020 18:44
    A da li se neko zapitao da li je u redu da voloneri koji sami placaju svoju specijalizaciju i pri tome nemaju nikakav izvor prihoda moraju ako ne polože istu u odredjenom roku ili nemaju da plate da izadju na specijalistički ponovo plate dvosemestralnu nastavu koju su vec odslusali i debeli platili.
  • # Specijalizant #

    06.09.2019 23:46
    Konacno isplata
    Naravno i ovim putem zelim da se zahvalim gosp. advokatu Josicu !
    Tuzbu smo predali u februaru,isplata je u toku.

    Hvala jos jednom

    Pozdrav iz S.Mitrovice
  • Zbunjena

    06.06.2019 19:01
    Da li bi nekome palo na pamet da ostavi posao lekara da mu posao cene i pošteno plate? Sumnjam.
    Zašto država ne plati, pa neće biti "odliva mozga"?
    Zašto ne stvori uslove za ostajanje a ne beganje?
    Zašto su lekari/specijalizanti krivi?
    Gde je odgovornost države?
    Problema će tek biti, nije ovo ništa naspram onoga što će tek zadesiti zdravstvo.
    Neka, sve po zasluzi...
  • specijalizant

    01.02.2019 13:54
    Pitanje
    I koliko i šta dugujemo ustanovama ako se ne vratimo na rad posle završene specijalizacije? Gde to možemo da saznamo i od koga?
  • Ustav

    31.01.2019 10:10
    Krsenje zakona
    Plata je neotiđivi deo svojine. I dalje diskusije nema. Želim svim ustanovama da izgube ovakve sporove protiv specijalizanata i da se prekine ovo robovlasništvo.
  • Spezijalizant

    30.01.2019 00:19
    Tuzba
    Kontaktirao sam vec gospodina Josica,dakle tuzba je u pripremi
    Pozdav iz S.Mitrovice
  • Neka dr

    29.01.2019 14:39
    Jedva cekam da se ovo prenese i u BIH. I mi potpisujemo da vracamo dvije godine za godinu specijalizacije ili da vratimo ukupno sve bruto plate sa kamatom i svim dodacima (putni troskovi, cak i dezure u maticnoj ustanovi). Neplacene dezure specijalizantima (dok smo regularno bili na spisku, znaci neko te pare uzima) i sve se svodi na ucjene, specijalisti nista ne rade, sve specijalizanti rade. Ja sam pola svoje obaveze vratila, a sad cekam da vidim sta ce biti pa da se polako pozdravim sa svojim domom zdravlja.
  • Davor Penjašković

    28.01.2019 22:25
    2x nije bila jedina praksa.
    Godine 1998. Opšta bolnica Sremska Mitrovica (tada Zdravstveni centar) samnom i sa mojih 5 ili 6 kolega napravila Ugovor o specijalizaciji koji je zahtevao ostanak na radu u ustanovi trostruko od trajanja specijalizacije - u konkretnom slučaju 12 godina. Kao obeštećenje u slučaju prekida ugovora tražena je bruto plata specijaliste za period koji nije odrađen. Praksa zelenaških ugovora u ovom smislu traje decenijama unazad.
  • specijalizant 2

    28.01.2019 14:54
    @ dr Lana
    Na državnoj sam specijalizaciji, poslao me je dom zdravlja. Reč je o, za sada, najmanje perspektivnoj specijalizaciji - opštoj medicini.
    Da sam mogao da biram da li ću da odem na volontersku, željenu i deficitarnu specijalizaciju ili da čitavog života radim ono što ne volim, jer u vreme kad sam ja krenuo na specijalizaciju, nije bilo volonterskih, svakako bih odabrao volontersku, jer tu, čim završiš, svoj si čovek, nikome ništa ne duguješ, radićeš ono što voliš...Nisam smeo da razmišljam o prekidu radnog odnosa jer imam porodicu i to bi bilo neodgovorno od mene jer petoro ljudi zavisi od mene i moje plate. Kad su uvedene volonterske specijalizacije, razmišljao sam o otkazu u domu zdravlja i podizanju kredita za volontersku, intenzivan kurs nemačkog jezika (od kojeg ni sada ne odustajem) i konačno, beg iz Srbije. Ako neko ne može da shvati o čemu pričam, nek razmisli da li može da zivi kao podstanar sa troje dece i suprugom koja ne radi, a da ti pritom neko zabrani da 8 godina mrdneš iz države kako bi prehranio decu. Voleo bih da saznam koliko je realno da dugujem domu zdravlja kad se vratim na posao, bilo novčano ili vremenski? Da li se sad zna šta sve ulazi u tu cenu ili je i dalje sve proizvoljno, po nahođenju poslodavca? Kome zapravo dugujemo, poslodavcu ili državi?
  • Dr Lana

    27.01.2019 09:04
    Volonterski specijalizant
    I treba da vraćaju svoju specijalizaciju ustanovi koja im je sve omogućila! Kaže advokat da je neotuđivo pravo svakog ko radi da prima platu, a šta je sa volonterskim specijalzantima? Mi ne radimo? Radimo isti posao i grcamo bez dinara, još plaćam Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 150 000. najviše u Srbiji! Na kraju sam deficitarne specijalizacije, bespravno sam dežurala 2 godine 24 sata 3 puta mesečno. Mislim da je moje pravo bilo da mi se bar noćni rad plati! Ovim su pljinuli na na nas! I naravno nemam ponudu za posao i dalje. Ispade najgluplja odluka da istrajem da ostanem ovde!
  • Specijalizant

    26.01.2019 20:21
    Pa valjda ustanove koje vas salju na specijalizaciju ocekuju da se vratite, inace vam istu ne bi ni omogucile. Zamislite sta bi bilo kada bi svi odlucili da posle specijalizacije odu u neku drugi grad da rade? Koliko bi bolnica i domova zdravlja ostalo bez gotovih specijalista... Licno, ne vidim nista lose u tome da morate da radite za onoga ko vas je poslao ja edukaciju.
  • Poamatrac

    26.01.2019 01:10
    Robovlasnicka drzava
    Ovo izum našeg sistema. I ovako nesto ne postoji nigde više u svetu. Osim izglrda u R. Srpskoj. Naravno je da rad mora biti plaćen. Po čemu se onda razlikujemo od robovlasnickog društva. Specijalizanti obavljaju specijalizaciju i rade, neki delom, a neko u potpunosti, van "matičnih" ustanova. Ali njima platu ne isplaćuje ta matična ustanova. Platu isplaćuje država. A svaki specijalizant radi u sustemu javnog zdravstva. I kome onda posle treba da vrati plate? Pa bahatim direktorima koji će te pare potrošiti na ko zna sta. Javna je tajna da već više od 10ak godina postoje zdravstene ustanove u Vojvodini koje tako "zaradjuju" prilične pare i čak i računaju na to.
    Ako mislite da specijalizanti ništa ne rade, idite u Urgentni centar. Tesko ćete naći specijalistu. A većina njih ni nije na radnom mestu. Zdavrstveni sistem bi prestao da radi da nema volontera i specijalizanata.
  • @Mikica

    25.01.2019 22:03
    Sve ok, ali samo se postavlja pitanje ko će tu platu da finansira. Da si ti poslodavac, da li bi ti bilo ok da plaćaš platu radniku koji uopšte ne radi kod tebe, već za nekog drugog?
  • Mikica

    25.01.2019 17:57
    Specijalizacija 2
    Gde god da ste odradjivali specijalizaciju morali ste da rafite,dakle za ovu drzavi i narod,to vreme i plate koje su lekari pri tome primali je zaradjeno. Ustanove neka predefinisu ugovore.Sa lekarima neka postignu dogovor. Za nase uslove je mnogo traziti i 5-10000 € a kamoli 40 i 50000. To ne moze niko da plati.
    Neka nadju sredinu. Ugovor je ropstvo.
    To semora promeniti.
  • Mila specijalizant

    25.01.2019 15:24
    Nije mi jasno...
    Specijaliziram u Novom Sadu, a radno mesto mi je u drugom, manjem i udaljenom mestu. Interesuje me, koliko para dugujem domu zdravlja ako posle završene specijalizacije odlučim da se ne vratim u isti? Tokom specijalizacije nisam u obavezi da radim u matičnoj ustanovi, već su mi obaveze samo na fakultetu. Ugovor koji sam potpisala sa domom zdravlja je, sudeći po ovom tekstu, neustavan. Morala bih da vratim sve bruto plate uvećane za poslednju platu koju dobijam( ako plata raste u drzavi, sve se računaju po njoj), zatim sva materijalna i nematerijalna šteta koju dom zdravlja trpi mojim odlaskom, a koju određuje poslodavac, tj . dom zdravlja, sve upisnine, ispite, putne troškove koji su mi uplaćivani. Ovaj tekst me ohrabruje, ali i dalje ne razumem na šta tačno mogu da računam, pa ako neko pročita moju poruku i zna odgovor, nek mi odgovori isto porukom ispod teksta. Znači, koliko para dugujem domu zdravlja? Da li je to reda veličine 50 000- 100 000 evra koliko sam shvatila da će mi tražiti moj dom zdravlja ili je to neka druga suma i kolika za 4 godine?
  • Specijalista R. Srps

    25.01.2019 09:50
    Kod nas u R. Srpskoj bilo duplo vraćanje a unazad dvije godine, troduplo (ako specijalizacija traje 5 g., dužan si da radiš u ustanovi 15 g. po završetku specijalizacije)...
    Ako želiš da prekineš ugovor o radu obračunaju ti sve bruto plate + školarinu + odvojeni život ako ti je isplaćivan tokom specijalizacije) za sve godine trajanja specijalizacije bez obzira da li si i koliko vremena proveo u matičnoj ustanovi...
    Kolegici su obračunali da je dužna da vrati 60 000 € za 4 g. specijalizacije iako je dvije godine radila u matičnoj ustanovi...
    Svaka čast za tekst...
  • Maza

    25.01.2019 06:20
    Specijalizacije uz rad
    Postoji i nesto sto se zove specijalizacija uz rad gde ste pre podne na specijalizaciji u bolnici a posle podnne u DZ radite opstu praksu...prakticno imate viska radnih sati a pritom vam se isplacije samo jedna plata ...da li je tpo zakonu...i naravno sve stoji u ugovoru koji ste sklopili sa dz pa i to da cete ostati u dz duplo vremena koliko vam traje specijalizacija...
  • Marko

    25.01.2019 00:59
    @Nemanja NS
    O čemu se radi ovde? Plate specijalizanata plaća DRŽAVA a ne ustanova! Vroma bitna stvar! Radnik koji hoće da promeni ustanovu, ne može biti zabranjeno. Zašto? Zato što ga plaća DRŽAVA! I u NS-u i u Bg-u i u Nišu itd.
  • Specijalizant tj. ro

    25.01.2019 00:18
    Znaci Ustavni sud je doneo odluku! To je vazno znati! Inace, specijalizanti se u KCV izrabljuju i prakticno rade umesto lekara koji fale na odeljenjima, (naravno oni ce reci...da radeci ucimo...ali ja kad dodjem kuci ne mogu glavu da dignem)). Inace, u modinie da se predavanja ne drze oli se drze ali pto formae...pa predavac procita sa slajdova sta ima i ajd cao...literature nema...kad nesto neznas onda kazu pa, kolega kako vi to ne znate...ili morali bi to znati...
    I jos da dodam da je negacija prakse opisane u tesktu od sttrane KCV i DZ Novi Sad tesko laganje!
  • Bagzy

    24.01.2019 22:58
    Putni troskovi
    Sve je ovo potpuno tacno i traje jako dugo. Osim toga opste bolnice u manjim gradovima ljudima koji putuju iz drugih gradova (iz Beograda na primer) ne isplacuju kompletan prevoz. Vec samo deo putnih troskova,tacnije do najudaljenjie tacke te opstine. Tako da ljudi koji zive na 10-ak kilometara od bolnice dobijaju isto novca koliko ljudi koji putuju oko 10 kilometara. A da stvar bude gora polovina ljudi koja dobija novac za putne troakove i ne zivi van mesta u kome rade,vec samo imaju prijavu boravka negde drugde.
    Takodje bolnice svojim specijalizantima ne isplacuju putne troskove pri odlasku u Beograd na specijalizaciju. I to mozda cak jedna od gore pomenutih bolnica.
    To treba ispitati i hitno promeniti.
  • Hm

    24.01.2019 22:47
    KCV daje ugovor koji morate da potpišete da ćete raditi 10 godina nakon završene specijalizacije (anestezija), a sve vreme radiš, dežuraš, ostaješ prekovremeno ("dobrovoljno"), a svoju obavezu, zakonsku, da školuju i edukuju kadar ne ispunjavaju. Tek mi nije jasno iz kog razloga plaćaš Medicinskom fakultetu specijalizaciju kada mentora vidiš 1 ili 2 a edukuju i uče te specijalisti koji nisu nastavno osoblje, koje inače najmanje radi sa pacijentima...
  • m

    24.01.2019 22:05
    Sve vise ljudi koji su u pravu dobijaju sporove. I protiv drzave cak. Samo trebaju pare a onda kada se lepo udruze,lako je i tuziti. Kao sto su uostalom i penzioneri uradili. Ima sudija koje dobro rade svoj posao. To je lepo cuti.
  • Nikola

    24.01.2019 22:00
    @NN
    Tako možeš svakom pojedincu uskratiti lična prava zarad opšteg. Ti si onda volonter. Poklon za svaki autoritarni sistem. Blago tebi, na pravom si mestu!
  • Dr

    24.01.2019 21:38
    Kolega ode iz malog mesta na specijalizaciju u Beograd ili Novi Sad, prima platu, na kliniku i predavanja ide kako hoće, ne dežura, ali putuje i kad položi spec.ispit nema nikakvu obavezu ka matičnoj kući. Pa da li ste vi kolege normalni?
  • Specijalizant

    24.01.2019 21:15
    ISTO TAKO JE I U KCV
    Uslovljavaju nas da moramo ostati u KCV nakon zavrsene specijalizacije duplo godina koliko nam je trajala specijalizacija - dakle, ako je trajala 4’godine, moramo raditi u KCV narednih 8’godina, minimum. E to je istina. U suprotnom, moramo da platimo 4000-5000€.
  • Specijalizant

    24.01.2019 20:21
    Ništa novo
    Gospodo novinari, hvala Vam sto ste se pozabavili i nama specijalizantima...ovo o čemu pišete je odavno prisutna stvar u medicinskoj struci, ne znam ni jednu državnu zdravstvenu ustanovu u Vojvodini koja na ovaj način ne uslovljava svoje specijalizante, pa i KCV i DZ NS koji pominjete. Sa druge strane imate situaciju da država od pre par godina raspisuje volonterske specijalizacije gde ljudi dok specijaliziraju rade za državu i tako uštede državi oko 50 000 e, radeći za nju 4 do 6 godine bez dinara! Sta ćemo sa njima, hoće njima to država da vrati ako se zaposle u drzavnoj ustanovi?? Kako po Ustavu pravo na rad i zaradu imaju onda samo neki specijalizanti, a rade isti posao??? Istražite malo više ovu temu...na mnogo nepravilnosti ćete naići! Krenite od Dečiji bolnice npr.gde specijalizanti ostaju 32h u kontinuitetu radeći, bez da im iko plati noćni rad, to sigurno nije u skalu sa Ustavom..
  • Nerad Lencugic

    24.01.2019 19:59
    Cekajte, to isto radi i Vojna Akademija! I oni svoje buduce studente uslovljavaju istim kao ove dve bolnice svoje specijalizante!
  • 24.01.2019 16:32
    @@Nemanja NS, ima ih koji ni ne poloze specijalizaciju koju im je drzava, t.j. mi platili.
  • Specijalizant

    24.01.2019 16:27
    Živela sloboda
    Sve vojvođanske bolnice imaju sporne odredbe u ugovorima sa specijalizantima,provereno.
  • @Nemanja NS

    24.01.2019 15:38
    Ne idu ljudi u inostranstvo samo, idu kod privatnika. Drzava nije vise nikom dobar gazda. Kao opsti lekar, ja sam bila voljna da sama platim skolarinu da se specijalizujem, to mi drzava ne dozvoljava. Platio mi je KCV, ukupno manje od 3000 eura, sa obavezom da im radim kao rudar tokom celog trajanja specijalizacije sto je cetiri godine, i nakon stecene diplome specijaliste jos celih deset godina. Priznaces, malo preterano za jedan ljudski zivot. Kad sam dala otkaz, zaracunali su mi kamatu na skolarinu, da vratim 6500 eura. To je nista za otkup svoje slobode, ali i dalje mislim da je krajnje nepravedno. Ne cuvaju se ljudi zabranama. To je isto kao kad bi odliv mozgova sprecavali oduzimanjem pasosa (sto me ne bi cudilo da je sledeci korak).
  • Hirurg

    24.01.2019 15:03
    Nostrifikacija
    Da li znate da lekari specijalisti iz inostranstva ne mogu da nostrifikuju diplome u Srbiji, ne postoji procedura za tako nesto?
    Sestra mi je hirurg i htela je da se vrati iz Nemacke i da nostrifikuje diplomu specijaliste. Nakon setanja i prebacivanja odgovornosti ministarstava su joj rekli (zamenik ministra) da ne postoji takva procedura i da ne znaju kada ce.

    A premijerka prica o nekom vracanju strucnog kadra? Dobar vic.

    Novinari, probajte da istrazite tu pricu, znam da nije jedina.
  • Nemanja NS

    24.01.2019 15:01
    Nema lakih odgovora
    Sloboda kretanja i nastanjivanja je ustavom zagarantovano ljudsko pravo. Tačno. Niko nije dužan da ostane u državi. Tačno. Ali nije ni država dužna da ti plaća školovanje ako odmah po završetku istog planiraš da odeš u inostranstvo. Plate su zarađene radom. I to je tačno. I ne bi trebalo da se vraćaju. Pravilnik je loše formulisan. Ali ne radi se tu samo o plati već o tvom školovanju i znanju koje si stekao i koje bi trebalo da vratiš onome koji ti je to omogućio. Nisam iz medicinske struke. Pretpostavljam da ima mnogo nepotizma, korupcije itd. Ali ako je nekome omogućeno o trošku budžeta tri godine da se školuje kao specijalizant,, trebalo bi bar toliko (ne mora duplo) da vrati siromašnom društvu koje mu je to omogućilo. A nije mu platio direktor bolnice iz svog džepa nego svi mi poreski obveznici.
  • Ivan

    24.01.2019 14:33
    Zato IOV i bruto zarade i zatezne kamate...
  • Specijslizant

    24.01.2019 14:04
    Konačno
    Konačno je je neko prepoznao neustavne odredbe ugovora i pravilnika o specijalizacijama zdravstvenih ustanova. Ustanove da obezbede bolje uslove rada, a država bolje plate, pa niko neće ići niti biti na gubitku.
  • NN

    24.01.2019 13:12
    Ludaci
    E to je kada neki sudija misli samo iz ugla prava pojedinca. Samo, ovo je potpuno evidentno da namerno ruše sistem. Ma ne dajte im (sudstvu) potpunu samouredjenost, za par godina ima da sve razore. Ko će ovakvim stvarima stati na put?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna