Autor: Blic, Tanjug, 021.rs

Info
08.03.2019.
08:54 > 09:38
Žene su u nepovoljnijem položaju od muškaraca u gotovo svakoj oblasti društveno-političkog i ekonomskog života u Srbiji, zarađuju 16 odsto manje od muškarci sa istom stručnom spremom, izložene su nasilju, a u težem su položaju žene na selu nego u gradu, smatra direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović.
  • DonJuan

    08.03.2019 13:29
    Vau zaradjuju 16% manje... Mislim da je to glavni problem ove drzave i drustva hahahahahaha. A to sto muskarci placaju racune u 100% slucajeva macku o rep?
  • Ja

    08.03.2019 12:46
    Pigledati film Majkla Mura "Koga sledećeg napasti", deo koji se odnosi na Island. Tu je odgovor kako se rešava žensko pitanje. Do žena je.
  • Screwdriver

    08.03.2019 12:40
    Znaci zavrcu ih.
  • Optimista

    08.03.2019 11:54
    Predlog
    Ovaj tekst je čista demagogija.
    Šta su to dobro uradile žene koje se bore za ženska prava u Srbiji.
    Izborile su se da za istu platu i penziju rade 40 godina umesto 35.
    U Jugoslaviji, Srbiji su žene imale prava daleko veća, a sada su im zahvaljujući navodnim borcima za ženska prava ta prava smanjena.
    Izvinjavam se zbog greše u nazivu, jer ja poštujem rodnu ravnopravnost, nije BORAC nego BORITELJKA ili BORIČICA, a možda BORIĆKA.
    Statistika je oružje koje često političari koriste da sa statističkim podacima dokazuju svoje demagoške navode.
    Daću samo primer koji je dat ovde.
    Žene iste stručne spreme imaju u proseku 16% niža primanja, samo što nije rečeno na koje privrednu grane se to odnosi, na koja radna mesta,.... Znači informacija je tačna, ali nije potpuna i onda se to zove dezinformacija.
    Mišljenja sam da te pobornice ženskih prava treba da bore za sledeće:
    - poštovanje ugovornih obaveza poslodavca i zaposlenog
    - povećanje prava radnika
    - povećanje kazni za poslodavce koji ne prijavljuju zaposlene (zaplena imovine...),
    - da se pored uplata poreza i doprinosa, prati i uplata zarada i da se uvede pravilo o blokadi računa, ili zapleni imovine poslodavca posle neisplaćene dve zarade
    - ukidanje, ili bar smanjivanje stope poreza (bar na 10%) na dećju opremu, garderobu, bebi hranu
    - smanjivanje potrebnog radnog staža majkama za punu penziju recimo 3 do 5 godina po detetu, a da najveće ukupno smanjenje bude do 15 godina.
    - sve to i za samohrane očeve...........
  • @

    08.03.2019 11:35
    Moja ćerka je svojevremeno bila besna što nije donet zakon kojim bi se ženskom rodu omogućilo pravo izbora na menstruaciju.
    Muško sam i zaista ne mogu ni da zamislim kako je to biti žensko - kažem ja njoj - a nemam moć poput predsednice Skupštine, potpredsednice i predsednice Vlade, pa da krojim zakone.
  • NS

    08.03.2019 10:21
    Smehoteka
    Nemojte se zamlaćivati, ova što priča je nesrećna i nema pojma, ali valjda je ona kriva što je niko neće... Ovi podaci su nerealni, lično znam mnogo muškaraca koji su otvarali firme na žene zbog subvencija i čuda, tako da pola od toga bacite u vodu. I na kraju, poruka za feministkinje, manite se ćorava posla i jednakosti jer ćete uskoro biti ogorčene i usamljene babe :)
  • Muskarac

    08.03.2019 10:18
    opet jednosmerno
    Prosecna zena u Srbiji ce ziveti 6 godina duze od muskarca.
    Razlog je zavisnost, 2 puta vece sense su da muskarac postane alkoholicar kao i narkoman.
    92% ovih smrti su muskarci. 80% svih samoubistava su izvrsili muskarci.
    Zatim pogldajte zatvore, 90% zatvorenika u ovoj zemlji su muskarci.
    Sve to pocinje od ranih dana, svako ko radi u skoli vidi da decaci popustaju dok devojke prednjace, vise devojaka zavrse srednje obrazovanje od momaka i znacajno vise ih zavrsava fakultete, takodje zene upisuju prestiznije fakultete. U svim skolama disciplinovan slucajevi su 90% decaci. 1 od 4 u Evropi ima neke poteskoce u razvoju ili ucenju, dok kod devojcica taj broj je 1 u 11.
    Pogledajte samo broj doktoriskih diploma, zene predjnjace. Takodje ako je diskus ravnopravnost, zasto nema vise zaposlenih muskaraca po bolnicama i skolama i takodje gde su zene kad se nasipauj putevi i kopaju temelji. Tako da u mnogim profesijama zene zaradjuju vise od muskaraca, ali to se ne spominje.
    Nesto se strasno dogadja sa muskrcima ali nama ne treba pomoc, mi smo Patrajrsi i vise smo nego dobro. Samo podici ovo pitanje dovesce do osuda. Ove statistike su uvek jednosmerne. Ljudi koji ih prave se ponasaju kao da je 1918. godina, pricaju kao da seksizam sprecava stotine hiljada zena da postanu investicioni bankari i direktori NIS-a. Uce nas kako je imperativ posvetiti svoj zivot nekoj korporaciji nego svom detetu. Pricaju o slobodi, a ustvari probljavaju.
    Bez ravnopravnosti !
    Postovanje razlicitosti !
  • st

    08.03.2019 10:05
    gde
    Ja bih voleo da se navede neko konkretno radno mesto na kome žene imaju manja primanja od muškaraca.ja ga ne znam.
  • Diskriminisan

    08.03.2019 10:04
    Jel pravosuđe loše, jeste.A sudije sve žene.
  • konj

    08.03.2019 09:17
    proseravanje
    Kakvo pranje mozga za sve novce....))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna