Autor: Blic

Info
17.07.2019.
08:42 > 14:06
Nakon dve godine suđenja i administrativnih zavrzlama, Nelica Grujić uspela je prošle nedelje da pokojnom ocu Timotiju Vasoviću, ateistu i komunisti, podigne spomenik bez hrišćanskih obeležja na groblju kod Petrove crkve u Novom Pazaru.
  • Nataša

    19.07.2019 18:33
    Ok, znači crkvi ne bi bio problem da mene, ateistu, sahrane na svom posedu i svom pravoslavnom groblju ako za to platim, ali im je jaaako veliki problem što želim nadgrobni spomenik na kome nema anđela, krstača... Na moje ateističke pare nisu gadljivi, ali ipak imaju uslov da me i posle smrti obeleže kao svog... Ako se bune oko izgleda spomenika, zašto dozvoljavaju da nevernici ili oni koji nisu pravoslavne vere zakupe grobno meszo na njihovoj parceli?! Uostalom, Srbija je sekularna država, a crkva ne bi smela da ima veze sa tim ko kakav spomenik stavlja za svoje pare...
  • Vlada

    18.07.2019 10:50
    Napalila se crkva da isteruje fore iz 19. veka, pa naletela na zid. Nema više loženja vračevi, ako hoćete da držite groblje, možete da se ubrišete za to da ćete da određujete koja vera će se na njemu sahranjivati. Ateista sam, ali razmišljam da jednog dana kad baš budem mator kao fol pređem u 'sataniste'. Kad su već zaošinuti i sujeverni izmislili babarogu da se na nju lože, što ih onda ne bih decenijama nervirao sa pentagramima i jarcima na svom spomeniku.
  • Crkvo ožeži

    17.07.2019 23:58
    bar tu pravde da bude
    Crkva sahranjuje po Zakonu o sahranjivanju a komunalci izmišljaju dodatne stavke pa niko više ne moze da kaže a da ne slaže da su svi isti na onom svetu. E PA NISU KAO NI NA OVOM. I ne dozvoljava se svima da budu mrtvi. Brisanje nije nepoznato.
    Zgoditak je biti sahranjen na crkvenom zemljištu.
  • @dijasporac

    17.07.2019 23:02
    Одличан коментар. Комунисти се стално тако инате провокацијама и испитивају границе. Неће он на муслиманско, он хоће баш на православно. Такви су 1941. изазвали грађански рат. Комунистичи илегалац и терориста убије два Србина на 100 km од првог Немца и то прогласе Даном устанка! Свака нормална и уређена земља је рашчистила с неразумном левицом, само су овде и даље на власти и у срцима старије популације и наравно доконе беспослене балавурдије са социологије.
  • Alex

    17.07.2019 22:21
    .........
    ˝ Neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace˝
  • dijasporac

    17.07.2019 21:23
    @Milan
    Milane, nije u pitanju groblje pored Petrove crkve, to groblje i crkva su spomenik kulture i zasticeni su zakonom kao UNESCO-ova svetska bastina. Groblje koje je u pitanju je par stotina metara juznije, zove se Sestasko groblje i sluzi kao pravoslavno groblje decenijama a podignuto je na crkvenom zemljistu. Pre 20-tak godina brigu oko odrzavanja tog groblja preuzele su komunalne sluzbe opstine Novi Pazar ali sve ostale stvari (kako duhovne tako i urbanisticke) oko groblja regulise SPC.

    Poenta je sto se na tom groblju sahranjuju iskljucivo pravoslavni vernici ali umrli i kasnije njegova porodica insistiraju da bude sahranjem na tom groblju pod obelezjima koje on zeli. Pri tome 1km dalje postoji najvece gradsko groblje (uglavnom se sahranjuju gradjani islamske veroispovesti) gde postoji deo za one koji nisu vernici, tu su sahranjeni i svi pripadnici partizanskog pokreta i kasniji komunisticki lideri iz grada.

    Znaci, iako postoji mesto gde su sahranjeni njegovi politicki sadrugovi covek i njegova porodica insistira da budu sahranjeni na groblju gde se sahranjuju vernici ali po njegovim uslovima i na nacin kojim ce i posle smrti iritirati svoje sugradjane koji nisu istih politickih uverenja kao on. Sta je to nego inacenje i u smrti? Mislim, koji bolid moras da budes da istrajes na tome.
  • Djole

    17.07.2019 21:00
    Sta
    Pa zasto ga nije sahranila na gradskom groblju a ne na pravoslavnom ako je bio ateista. Ne branim crkvu i popove naravno ali ako je vec neko groblje katolicko,pravoslavno ili muslimansko i imaju svoja pravila postuj ih. Ako vec nije bio vernik zasto su ga sahranili na tom groblju zasto nisu isli na gradsko groblje. Ovo je neko teranje inata.
  • Milan

    17.07.2019 19:14
    Halo tamo
    Nije to bilo koja crkva. To je Petrova crkva i kao najstarija pravoslavna svetinja ima poseban status. Njen izgled je autentičan 1.000 godina. Komunisti imaju još grobalja u Pazaru pa nek biraju
  • Vlada

    17.07.2019 19:08
    ---
    Crkva=Zlo. Religija=Opijum za narod.
  • dve koze sisa

    17.07.2019 17:41
    jagnje umiljato
    šta ateista radi na crkvenom zemljistu ? Neka plaća danak drzavi zulum nevidjen. Na crkvenom zemljistu su zakupi daleko nizu nego na gradaskom . ima puno tih koji budu sve što treba i što je KORISNO.
  • dijasporac

    17.07.2019 17:41
    Koje teranje inata opd strane pokojnika i porodice mu, strava.

    Dakle, komunisticki talibani koji komentarisete, u Novom Pazaru postoji tri groblja, gradsko i najvece Gazilar gde gle, sahranjuju i komuniste, imaju cak i svoj deo. Postoji i staro pravoslavno pored Petrove crkve koje je pod zastitom kao spomenik kulture (najstarija pravoslavna crkva i groblje u Srbiji) te je SPC ustipla par stotina metara dalje deo svog zemljista gde je Sestasko groblje (pravoslavno). I naravno da je propisala kakvi spomenici tamo mogu biti, nema mercedesa, figura pevacica ili labudova... nema ni petokraka na spomenicima.

    Naravno, da je hteo pokojnik je mogao biti sahranjen na groblju Gazilar medju svojim drugovima komunistima ali nije, hteo je na pravoslavno groblje sve sa petokrakom, da ih iritira i posle smrti. Cista zloba i teranje inata. Zato i treba bezati iz te nesrecne zemlje, samo inata i zlobe ima u izobilju.
  • BulevarEvrope

    17.07.2019 17:23
    Znate, ja sam iz mesovitog braka, pa sam kao potencijalni pokojnik razmisljao da me pola sarane na katolickom groblju a pola na pravoslavnom. Takodje zeleo bih i da imam dve sarane u fullu. E sad, platio bih samo jednu grobnu parcelu te bi to moglo da prouzrokuje problem. Ukoliko je neophodno, spreman sam i na strajk gladju a i isao bih i do Strazbura ako mi se zahtevi ne ispune!
    Molio bih razumne ljude za malo moralne podrske.
  • jatzans

    17.07.2019 16:33
    @Komunista
    Ukoliko je crkva vlasnik parcele na kojoj se obavljaju sahrane, grad (opština, država) je dužan da obezbedi parcelu na kojoj će se takođe obavljati sahrane. Ne može niko da određuje kakav nadgrobni znak ili spomenik postavlja porodica. Nasilje, samovolja i bahatost vlasti i crkve je prisutna na svakom koraku.
  • smehotres

    17.07.2019 16:20
    @Komunista
    Znaci crkva je privatna firma i odredjuje pravila sta radi na svojoj zemlji, ili je u funkciji naroda?!
  • Milana

    17.07.2019 16:06
    @Novinar
    Da neko ima takve stavove a predstavlja se kao "novinar", i da mu to "kolege" dopuste, prosto je nezamislivo. Neke komentare jednostavno treba ukinuti!
  • Jogi Letač

    17.07.2019 15:59
    @Komunista, nije baš da vlasnik može kako hoće. Kako će se preminuli stanovnici sahranjivati je uređeno zakonom. Bez obzira na vlasništvo zemljišta gde je groblje, SPC ne može postupati protivzakonito. Baš bi voleo da vidim da li je i S. Milošević sahranjen u skladu sa zakonom u privatnom dvorištu. Kladim se da nije, ali nije zgodno to sada čeprkati, s obzirom na koaliciona partnerstva.
  • Nevernicima

    17.07.2019 15:49
    Ovo je srpska zemlja
    Vidim, ovde bi većini "naprednih, evropeiziranih, fejsbukovanih..." bilo potpuno svejdeno da nakon sahrane roditelja - neko dođe pored njih i podigne grobnicu sa spomenikom đavolu i svim obeležjima satanizma.

    Takvima bi svejedno bilo i da neko podigne WC pored, pa da ljudi u nevolji, ne mogavši sačekati, vrše nuždu na grobovima njihovih bližnjih.

    Neka pravila ipak postoje, a to što je neko u strahu od vere ili mrzi veru, to je problem njegovog nevaspitanja, porodičnog.

    Ovo je srpska, pravoslavna zemlja.
  • RVosha

    17.07.2019 15:44
    Smrdija
    Kako je lepo ziveti u lideru .
  • Posmatrač

    17.07.2019 15:31
    Kao da smo u Saudijskoj Arabiji gde se ateizam tretira kao kazneno delo.
  • pera

    17.07.2019 15:27
    Eto nas u srednjem veku!
  • Novinar

    17.07.2019 15:10
    Komunisti se i dalje bune. Toliki ste bas uništili a i dalje hoćete sve. Pola političara je deca i unuci komunista koji hoće samo pare
  • Dawkins

    17.07.2019 15:09
    religija = zlo
  • lol

    17.07.2019 14:52
    Svaka cast goapodji na istrajnosti u borbi proriv besmislenih "pravila".
  • Vidoviti Limanac

    17.07.2019 14:50
    Mašala
    E neka je i njih neko doveo na svoje mesto!
    Bravo za Nelicu Grujić!
  • Neverni Toma

    17.07.2019 14:37
    Isto tako Crkve drze opelo, pomen ili kako se to vec zove, zrtvam racije, masovnih ubistava....iako mnogi od stradalih nisu bili vernici. Osilile se Crkve.
  • Komunista

    17.07.2019 14:19
    Nejasno je samo ko je vlasnik zemlje na kojoj je groblje.
    Sasvim je jasno da vlasnik zemlje odlučuje o pravilima sahranjivanja.
    Kada kupite grobnicu ili grobno mesto, vi pravite ugovor sa vlasnikom zemlje i za to plaćate naknadu.
    Dakle, ne mogu ja da dođem nekom na zemlju i da radim šta hoću.
    Ako je zemlja crkvena, jasno je da crkva ima sva prava, a sud je u ovom slučaju počinio nasilje.
    Pravno nasilje.
    Postoje razlozi zašto SPC ne želi da se groblja ne njnoj zemlji ispune obeležjima drugih vera.
    Imamo primer na Kosovu, šta se dešava, gde našu crkvu žele da pripišu katoličkoj.
    Ako je zemlja opštinska, onda crkva i ne mora da se sluša.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna