Autor: Tanjug

Info
24.07.2019.
22:04 > 22:04
Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, propisano je novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Skupština Srbije.
  • Marko

    25.07.2019 09:43
    @водич
    Može biti "gornji kurs" kako kažeš (mada verujem da za veće iznose i ustaljene kupovine imaju i bolji kurs od običnih fizičkih lica)... Ali gornji kurs je recimo sada 118 a ne tri dinara veći od onog u bankama ili menjačnicama. Neka povise cene aranžmana, ali i to je više fer nego da kod kuće odabereš aranžman koji košta na primer 1000 eura a da ti u turističkoj agenciji to obračunaju kao 121.600 din.
  • LOL

    25.07.2019 09:35
    Svega ovoga ne bi bilo da nisu agencijama zabranili da aranzmane naplacuju u e kako je ranije bilo. Kako su naznacili cenu u e to si i platio a sad kad ti preracunaju cenu e u dinare po kursu njihove banke izadje te poprilicno skuplje.
  • Tannhauser

    25.07.2019 09:34
    Agencija, kada plaća smeštaj u inostranstvu, to radi u evrima koje mora da kupi u banci po nepovoljnom kursu, to je zakon tako propisao.
    Nije dozvoljeno primiti uplatu u evrima niti kupiti evre u menjačnici po povoljnom kursu, Zato agencije obračunavaju nepovoljan kurs kupcima, to je prosto realna situacija.
    Po starom običaju, Serbijanci uvek radije izaberu formu umesto suštine i slatku laž umesto gorke istine tako da će sada postojati još jedan besmislen propis i još jedna kalkulacija više - agencije će podići cenu u evrima za par procenata da kompenzuju troškove banke.
    Zašto jednostavno kada može komplikovano.
  • JossyJo

    25.07.2019 09:20
    Pre nego sto napisete komentare treba da budete sigurni u ono sto ste napisali. Kod ino placanja firme kupuju devize po kursu koji je nesto malo veci od srednjeg, mada za vece kolicini banke daju i bolji kurs. Znaci nikako se ne placa po gornjem kursu. 20 godina radim ino placanja te je ovaj potez ispravan, jer su turisticke agencije do sada ostvarivale ekstra profit na razlici po kojoj kupe eur i gornjeg kursa.
  • @vodič

    25.07.2019 09:01
    nije tačno...
    ....TA (turističke agencije) imaju posebne stimulativne kurseve kod kupovine deviza za plaćanje prema inostranstvu u poslovnim banka i on nikada nije gornji tj.prodajni. to će samo biti izgovor za TA da povećaju cene aranžmana da ne bi bili šatro na gubitku. veliki pozdrav od radnika banke. ...uživajte na odmorima i putujte!
  • MilaNS

    25.07.2019 08:58
    kupujem, prodajem, oduzimam...
    A sto nisu izglasali da sve banke moraju da rade po kursu NBS? Sto su dokacili samo agencije a ne banke?
    Vrlo je prosto, agencija uglavnom kupuje aranzmane u inostranstvu.U Srbiji nema mora, sem u Sopotu eventualno, tamo se ti isti aranzmani placaju u devizama. Posto je u Srbiji dinar, a gradjani ne smeju da placaju u eurima, agencija mora za te dinare da kupi eure kod banke sa kojom posluje. Ti kursevi su daleko veci od onih u menjacnicama. Ali tako mora. I onda ispada agencije deru gradjane, ne dragi gradjani. Donose zakone oni koji nemaju dana staza u bilo kakvom preduzecu. Svi samo dignu ruku i to je to. A njih realno i ne zanima po kojim cenama letuju. Jer im se moze.
  • водич

    25.07.2019 08:23
    Обзиром на усхићене коментаре, бићу слободан да појасним шта ће се десити.
    Пословне банке приликом продаје девиза правним лицима, организаторима путовања, обрачунавају тзв. "горњи" курс за девизе. То се неће променити. Како не би пословали са губитком, због курсних разлика, организатори ће повећати цене аранжмана у еврима. Нико не ради у корист своје штете.
  • NOvosađanka

    25.07.2019 08:05
    30 jul?
    Taman su doneli taj zakon tako da nas sve totalno omaši, kad su već uglavnom završena sva putovanja i sve odavno uplaćeno. Znate da agencije traže novac nedeljama unapred? To znači, za ovo leto, ko je uplatio, uplatio je. Mogao je taj zakon recimo 1 juna da stigne, zašto nije?
  • Dudarim II

    25.07.2019 00:12
    @mina
    piše u ugovoru, ali ukoliko je došlo do promene zakonskih odredbi, a konkretno se tiču ugovora možeš da tražiš raskid ugovora... tako da generalno bi trebala pod "pretnjom" angožavanja asocijacoje potrošača i promenom zakona zatražiš povraćaj novca, pa onda oni kao da ti učine uslugu, obračunanu srednji kurs na dan dosadašnjih uplata i umanje preostali iznos za tih desetak evra...
  • Student

    24.07.2019 23:16
    @tinker
    Obracunava se stambeni, bar ja placam po srednjem kursu
  • Sandra

    24.07.2019 22:56
    Srednji kurs
    U pravim bankama primenjuje se srednji kurs NBS i prilikom davanja kredita klijentu i prilikom uplate rata kredita od strane klijenta.
  • Hemodroid

    24.07.2019 22:44
    @Mina
    Nazalost novi zakon se ne primenjuje na vec sklopljene ugovore tako da ce se u tvom slucaju obracun vrsiti po kursu poslovne banke.
  • Mina

    24.07.2019 22:18
    Pitanje
    Da li neko zna da li na osnovu ovoga mogu da tražim da ostatak aranžmana koji treba da uplatim ide po srednjem kursu ili me potpisani ugovor obavezuje da i ostatak aranžmana platim po prodajnom kursu banke?
  • Tinker

    24.07.2019 22:09
    Zasto se onda i kredit ne obracunava po srednjem kursu NBS?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna