Autor: Insajder

Info
13.08.2019.
06:49
Srbija je na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija, prema godišnjem izveštaju koji je objavio FDI intelligence, deo britanskog lista "Financial times".
  • Lune

    13.08.2019 12:29
    @ Mare
    Mare prijatelju, ne vredi na ovom portalu objašnjavati kako funkcionišu stvari. Ovde se okupljaju velikom većinom mamini i tatini autohtoni vojvođani koji u stolici čekaju da im neko da platu od 2-3000 evra i to odmah. Ovde ne možeš naći razborite ljude koji razumeju koliko je težak put ozdravljenja i kako treba puno godina da se dovede na neki nivo nešto što je temeljno razrušeno. Džabe objašnjavati primere o Kini, Vijetnamu, Tajvanu ili ne daj bože Maleziji državi 23. veka nekom ko pljuje po svemu i čeka sa neba da mu padne tj uglavnom da rasproda nasledstvo.
  • dzo

    13.08.2019 12:11
    Ne lupaj @Mare leba ti. U Kinu su stranci dosli po deo kolaca na trzistu od milijardu i kusur potrosaca, gurali se da ih puste a kod nas ih se gura i placa da dignu bar nesto,,,
  • Mare

    13.08.2019 11:01
    Nezadovoljni smo jer Srbija subvencioniše strane kompanije. U redu. Hajde da pogledamo jednu od najjačih ekonimija sveta Kinu. 60-tih godina prošlog veka njena ekonomija je bila skoro u minusu, a već 30ak godina kasnije rast BDP-a je bio 7,7%. Jos 10ak godina kasnije Kina postaje velesila u ekonomiji. Kako? Lepo, došle su velike kompanije kao što su Nike, Adidas, Intel, AMD, Apple i još mnoge druge. 2019. godine Kina malo posustaje sa rastom ali idalje raste i razvija se, a sve je počelo subvencijama. Radnici su radili za smešno malo novca ali su se obučili na svim poslovima koji su došli, tehnologija se razvijala pa sada imamo Huawei koji je jači od Apple-a, gotovo sve se proizvodi u Kini i dalje se grade fabrike i razvija. To nije došlo preko noći niti je bilo lako. Bar 2 generacije su se mučile ali uspeli su. Znam da mnogi ne vole kinu pa ću navesti prime iz SAD-a. Pri pokušaju da se odustane od finansiranja aviona pete generacije mnogi senatori koji su bili da se zaustavi zbog velikog trošenja novca morali su da ućute jer im je bilo priprećeno da će se iz njihovih država iseliti proizvodnja tj. zatvoriće se fabrike. Naravno da su odmah odustali od predloga jer su te države uložile subvencije i mnogo šta još da bi privukli invenstitore i obezbedili posao za svoje građane. Tako da ono što Srbija radi je u stvari svetski trend i praksa. Treba izdržati i obezbediti našoj deci da žive bolje, a ne kukati i tražiti sve odmah i sada.
  • skep

    13.08.2019 09:57
    Informisali su se iz vesti na Pinku.
  • dzo

    13.08.2019 09:37
    @Lazo sviđa mi se da danas ipak neko i razmišlja ali ne radi se više tako. Brz profit je JEDINI imperativ. Eno vidi Rio olimpijske komplekse, Južnu Afriku mundijalske... MILIJARDE su bačene. Sve korišćeno većina, se ruši ili ostavlja nekome na teret... Ovde ti danas dolaze kompanije kojima je čak i Vijetnam ili Moldavija skup posao, šta misliš zašto...
  • boyan

    13.08.2019 08:56
    zbog ove fantasticne vesti mislim da cu odustati od planiranog iseljenja .
  • ........

    13.08.2019 08:52
    Lepo zvuči
    Lepo zvuči ali kako DELUJE na građane SRBIJE ?
  • dzo

    13.08.2019 08:50
    A privlači ih državnim subvencijama. Sjajan NAPREDAK, zagrabi od domaće sirotinje pa udeli belosvetskim bogatašima usput se malo ugradi sa rodbinom i to je to... A gde je Mlađa koji je ovo smislio i njegovo prugasto odelo koje je još onomad sada nam predsednik, po skupštini pokazivao?
  • Lider

    13.08.2019 08:44
    Lider
    Lider
  • Lazo

    13.08.2019 08:07
    Ulaganje u infrastrukturu koristi svima, ne samo investitorima i ostaje Srbiji bez obzira sta se desi sa investitorima. Privremeno oslobadjanje od poreza ne kosta nista jer bez investicije tog prihoda od poreza ne bi ni bilo, prema tome te pare nisu "date" nikom jer nisu i ne bi ni postojale da nema investitora. U jednom trenutku taj porez pocne da se prikuplja. Ustupanje zemljista koje stoji neiskorisceno ili je u vlasnistvu nekog propalog kombinata koji vec 25 godina nije isplatio plate radnicima je takodje dzabe. Jedino sto stvarno kosta su pare iz budzeta, a za to Insajder kaze da je pola milijarde evra za tri godine. U tom period je privuceno oko 4 milijarde evra, dakle povratak na investiciju je oko 8 puta. Odlicno.
  • JovaNS

    13.08.2019 07:56
    To što je novac došao iz druge zemlje pa uložen u nekretninu ili preduzeće u Srbiji, ne znači da je nešto strana investicija, ako me razumete.

    Ako ne... Potražite reči: placement layering integration

    na google-u.
  • Deda

    13.08.2019 07:49
    Tigar
    Ovo je lepo, samo sto cena rada nije bas u korist naroda i sto oprastamo i subvencinosemo, cim se okolnosti promene odose oni i kambodzu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna