Autor: Tanjug

Info
13.08.2019.
17:54 > 17:54
Stari studenti kojima rok za završetak studija ističe 30. septembra, razgovarali su sa zamenikom predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje Ljubišom Stojimirovićem.
  • Saša 51

    18.08.2019 17:15
    @dijasporac: druže, gospodine, brate, sine već sam ti rekao u ranijim komentarima. Pojma nemaš a praviš se pametan. Nepismen si i srpski i informatički, nemaš pojma o zakonu i Ustavu a još si i prost.
  • stari student

    14.08.2019 03:31
    odakle vam pravo da odlučujete da li će neko završavati fakultet u 45-oj godini i da li to za tu osobu ima svrhe ili ne? šta se to vas uopšte tiče kad sve sami plaćamo i od svojih usta odvajamo?! najveći društveni problem smo mi, šta?!

    zamislite da treba zabraniti odlazak u teretanu onima koji uplate teretanu, pa odu samo 3 puta mesečno i nikada ne izgrade mišićnu masu? pravo glasa onima koji nisu izlazili na izbore i nisu učestvovali u radu mesne zajednice? pravo na komunalne usluge onima koji nisu platili račune do zastarevanja potraživanja?

    znanje koje sam stekao u prve četiri godine studija iako nisam uzeo diplomu (apsolvent to znači), aktivno koristim u svom poslu godinama. diplomu bih konačno uzeo da to znanje verifikujem, ne zato što ću nešto novo naučiti. ne znam kako to može uopšte nekome da smeta, osim ukoliko oni koji su "creme de la creme" studenti jer završavaju u roku smatraju da sam im sa takvom diplomom konkurencija!?
  • Nana

    13.08.2019 23:43
    @dijasporac
    Pa ti u svojoj firmi zaposli koga hoćeš. Niti ovi što imaju 25 znaju sve, niti su ovi sa 45 sve pozaboravljali. Ako već spominješ inženjere, onda pogledaj kvalitet gradnje sadašnjih mlađahnih inženjera. Procenite sami da li je u pitanju neznanje, neiskustvo ili laka podložnost korupciji pa prihvataju da rade i potpisuju ono što ne znaju.
    Umesto da se bunite što su nam Univerziteti na svim listama u opadanju po kvalitetu, vi se bunite protiv onih koji hoće legalno da završe. Ako su svi klinci tako sjajni i sve više doktora, u čemu je problem?! Ah da, u starim studentima.

  • mrk

    13.08.2019 23:02
    Molim klince sa bolonje da zaobidju ovu vest kad vec nemaju pojma. Hvala.
  • dijasporac

    13.08.2019 22:16
    @Promo
    Koje nepostovanje Ustava i zakona? To je mantra koju sire veciti studenti a da nisu ni procitali Zakon o obrazovanju, a da su ga i procitali pitanje je da li bi sa svojim visokim intelektual;nim sposobnostima razumeli sta pise u njemu. Dakle, nije tesko utvditi da je po Zakonu o obrazovanju koji je vredeo dok su oni upisivali i studirali dao rok od 2 godine da se diplomira po uvodjenju novog skolskog sistema u visokom obrazovanju i tacka. U Ustavu je svakom zagarantovano pravo na obrazovanje a sve ostale tehnikalije oko uslova i trajanja studija se detaljisu Zakonom o obrazovanju. Drugi par opanaka je sto drzava ne stoji iza svojih zakona (u svim oblastima) pa je taj period prolongirala nekoliko puta i na duze od decenije.

    U sustini koji ce nekome diploma fakulteta u 45 godina, diploma koju je sticao 25 ili vise godina? Cega se on seca sto je "naucio" pre 20 ili 25 godina? Ko normalan ce zaposliti takvog diplomca? Privatnik nece svakako, jasno mu je odmah sa kim ima posla a u drzavnoj sluzbi da su regularni uslovi bi clan komisije stavio prst na celo "da li da zaposlim nekoga ko je studirao 5 godina i ima 24 zivotne godine ili nekoga ko je "studirao" 25 godina i ima 44 godine zivota"... mislim da moras biti bolid da primis takvog coveka na posao, bolid ili u najmanju ruku njegov partijski kolega. No, mlade ljude sa diplomom (25-35 godina) treba oterati iz Srbije da bi se oslobodilo mesto vecitim studentima ili diplomcima segamega...

  • Marko

    13.08.2019 21:36
    Svima dati diplome
    Mogu svima dati diplome.... niko normalan nece zaposliti inzenjera od 45 godina koji je upravo diplomirao
    Klinci koji grabe su zakon!!!
  • Tpma

    13.08.2019 21:17
    Štreberi
    Da li smo svi mi budale što smo na vreme pozavršavali fakultete? Kao rade, imaju decu, nisu lenji... cvrc. Da fakultet treba da traje 20 godina onda bi trajao toliko. Ako izgubiš 2 godine nema više... gubiš pravo na studiranje tako je bilo. A sad, kao trebaju nam intelektualci koji sa 4 banke završavaju fakultete. Neki su se ludo zabavljali, bili u raznoraznim omladinskim organizacijama, kasnije studentskim kojekakvim parlamentima itd i zato dobijali lovu, uvek su takvi bili i studenti prodekani... aj idem da gledam utakmicu dosta mi je.
  • Ns

    13.08.2019 21:02
    Studiraju po 15 godina i vise!!! Pa kakvi to doktori,inzenjeri,... mogu biti. Kaze hoce da steknu znanje. Bas verujem da se secaju sta su polagali pre 10-15 godina. Treba preseci i kraj price!
  • Promo

    13.08.2019 20:38
    Period
    Botovi rade i na ovoj temi!!
    Kao i uvek, nista pametno od njih nema.
    Naravo, podrzavaju gazenje ustava i zakona, jer to sad tako treba. Kad im se posle bude reklo da menjaju stav, bice ispravke.
    Mene licno ne pogadjä ova tema, ali nepostovanje najvisih zakonskih akata od strane drzave me pogadja. Koji god da je razlog. To se mora postovati. Ne moze danas da ne vazi, a sutra vec da.
    Ali ocigledno to neki ne shvataju!!!
  • dijasporac

    13.08.2019 20:26
    Bolonjski sistem je uveden 2005 tako da znaci da su ti "studenti" na "studijama" 20 i vise godina. Njima je zakonom o obrazovanju dat rok da diplomiraju u roku od 2 kalendarske godine i to je stalno produzvano, sve do sad. Ko je od njih imao nameru da diplomira diplomirao je, ne razumem te ljude sta im znaci jos jedan rok kad se ogromna vecina njih nikad nece pokrenuti, to je kao ono kad se neradnik odlucuje da ce od ponedeljka krenuti sa ucenjem, pa u ponedeljka pomeri za sredu, u sredu u 21.00h kaze da ce krenuti sutra ujutro, a u cetvrtak kaze da ne valja pocinjati krajem nedelje pa odlozi to za sledeci ponedeljak... i tako u krug, 15 godina. Svi i sve drug im je krivo sto nisu zavrsili studije, nalaze opravdanja u svemu i svacemu ali jedino ne vide problem u svojoj beskonacnoj lenjosti. Ljudi bez ikakvog blama.

    Moja supruga je u 4-toj godini studija ostala trudna, rodila je nase prvo dete, vratila se na studije, odslusala petu godinu i apsolvirala, ispolagala ispite i diplomirala samo sa jednom godinom koju je izgubila zbog porodjaja i vremena koje je provela uz dojence. Takvih zena je bilo/ima na desetine na univerzitetu, nije jedinstven slucaj. A gospodja koja trazi da joj drzava omoguci da diplomira posle 25-30 godina se poziva na to da je majka (kao Serena Vilijams kad divlja po terenima, za sve joj je opravdanje da je ona majka). Sine, kao da je izradjala 9 Jugovica pa se posle najmladjeg, Boska, setila da bi mogla jos i da diplomira.

  • Paradox

    13.08.2019 20:09
    Nije skola za svakogq
    Iskreno ne mora svako ni da ima diplomu...

    Ako radite 20godina bez nje, ocigledno je da vam ni ne treba, a da treba, zapeli bi i zavrsili. Izgovora do mile volje, al iskreno nekada se treba suociti sa sobom i prihvatiti neke neuspehe u zivotu, dignuti glavu i nastaviti dalje.
  • ja

    13.08.2019 20:04
    100
    100 godina ovi studiraju,,pa dosta bre kopajte kukuruz
  • joj lenjosti

    13.08.2019 19:55
    ko hoce nadje nacin
    Ko nece, nadje izgovor. Ahahahaha, pa za tolike godine, svaki dan da su po 15 minuta samo odvojili na ucenje doktorat bi imali.
  • Posao i ucenje

    13.08.2019 19:50
    Preslaskom na bolonju dobijamo nove predmete koje treba i da odlusamo. To je neuklopivo sa poslovnim obavezama, osim ako nam ne organizuju nastavu vikendima. 2018/19 sam ispolagao velik broj ispita posle duze pauze, ali necu stici da diplomiram do 30.9. Bila bi velika steta da me pred samim ciljem vrate na kraj kolone.
  • Lexv

    13.08.2019 19:38
    Groteska
    Ovo vise nije ni smesno. Nikakav izgovor ne moze da bude opravdan da neko 20 ili 25 godina studira. Do sada su im bar 5 puta produzavali rok. Da li vise iko misli da bi nakon jos jednog produzenja ovi veciti studenti diplomirali?
  • Vixxer

    13.08.2019 19:31
    Meni bi trebalo bar 3 godine da uradim ono sto hocu, ali su svaki put produzavali po 2 pa mi se nije isplatilo pocinjati. Radi se o upisanom magistarskom po starom i davanje doktorata po novom.
  • Arhivator

    13.08.2019 19:23
    Sve je tu: imaju porodice, ostao ispit-dva, neki sa invaliditetom, vredni a siromasni, tezak zivot i detinjstvo, ustav, Srbija maceha, nepravda, razumevanje Ljubiše Stojimirovića - srpskog radikala, ..., pa kako ne pomoci? Ministre, ministre, gde ce ti dusa, a i glasaci?
  • Vbjj

    13.08.2019 18:59
    Bar posteno studiraju, a ne kupuju diplome
  • Pravdoljub

    13.08.2019 18:57
    ...sve po starom ide.
    Deco, nemojte se nervirati. Ide izborna godina, doći se spasilac i reći - ništa novo nema, ...
  • Ivan

    13.08.2019 18:45
    Jeste...
    Jeste lenji... Da niste, zavrsili bi fakultet na vreme...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna