Info
20.08.2019.
10:00 > 17:32
Pre tridesetak godina, u Vojvodini je hmelj uzgajan na 2.000 hektara, trostruko više nego u Sloveniji. Danas su "Janezi" sa 1.700 hektara pod "šišarkastom" biljkom vodeći evropski izvoznik, dok je u Srbiji uzgoj ovog profitabilnog useva sasvim simboličan.
  • @dijasporac

    22.08.2019 15:38
    Nije svet počeo od 1990 kada si se ti prvi put zaposlio. Zapravo tada je sve krenulo da propada, tako da nije ni čudo da se nesećaš boljeg. Tj ako ti je otac bio rukovodio, morao bi da se sećaš boljeg, ako ništa drugo, sigurno nisi oskudevao u detinjstvu 80 ih. Ali to je najlakše preskočiti.
  • Milo

    21.08.2019 15:13
    Ahaha
    Uuu jbt ova otkrila Sloveniju aaaa kakvo cudooo!
  • ispravka

    21.08.2019 12:34
    Nije Hladik nego Andrej Hadík (hadík znaci mala zmija slovacki). Bio je felmarsal i u sedmogodisnjem ratu osvojio je Berlin 1757.g. za racun Ausro Ugarske, za to je dobio Futog. https://sk.wikipedia.org/wiki/Andrej_Hadik
    Zomrel vo Viedni, bol pochovaný vo Futogu (Vojvodina), ktorý získal ako dedičné panstvo v roku 1763. Jeho zásluhou sa prisťahovali Slováci do neďalekého Petrovca (ktorý patril futockému panstvu), metropoly dolnozemských, vojvodinských Slovákov.

    Hadík je doveo slovake u Backi Petrovac

    Hmeljarstvo u Petrovcu su unistili dr.mr. Kisgeci i dr.mr Sabo koji su umesto da razvijaju nove sorte (petrovacki hmnelj je bio stara prevazidjena sorta iz 18 veka) palamudili u politici, jedan u SPS-u a drugi u G17
  • Rotkvarija

    21.08.2019 09:20
    Pročitajte
    Knjigu "Stalež Dunđerskih". Biće vam sve jasno, kristalno jasno.
  • Lela

    21.08.2019 06:55
    Vratila sam se iz Slovenije pre par dana. Divna i prelepa Slovenija. Uređena, zelena, čista. Nigde, ali apsolutno nigde, nećete pronaći livadu, dvorište da nije pokoseno. Nigde nećete naći smece. Fantastično biciklisticke staze. Svi plaćaju porez. Ti ljudi vole svoju zemlju.
    Smešno je uporedjivati njih s nama u bilo kom kontekstu.
  • i ko je šaljivi?

    21.08.2019 04:17
    istina i šaljivi naivko
    @ Zivan
    20.08.2019 • 21:34
    1
    "To je šaljivi naziv za Slovence još iz vremena Jugoslavije."

    Ne lupetaj., tebi i nekima kojima se pokaže mali prst je možda "šaljiv". Možda jednom shvatiš da nemaju baš svi isti smiisao za "humor" kao ti??? Vidi ovako da ti objasnim, neki put navrate u ove krajeve ne samo iz bivših reublika nego i šire, a znaš zašto nigde tamo nema tako velikog i šarolikog zoo-vrta. Znaš ko u onom filmu, što je bio neki lik pa voleo najviše da gleda majmune...A ti "šaljivi" misliš došao da gleda splavove, jelke i fontane...
  • letenje jogurta

    21.08.2019 03:39
    daleko smo od slovenije u bilo kom pogledu a najvise u domenu kucnog vaspitanja i postovanja drugog.
  • dijasporac

    20.08.2019 23:40
    Uzgred, sta je definicija "starog Vojvodjana"? Kad se postaje to? Jel dovoljno da si rodjen u Vojvodini a da ti je babo Licanin pa da postanes Vojvodjanin cak i vodja vojvodjanske stranke? Illi se u "stare Vojvodjane" racunaju samo oni koji su dosli pre Carnojevica i njegovih kosvsko-sumadijskih plemena? Jel su "stari Vojvodjani" i pripadnici nacionalnih manjima, recimo najvece, koji ni mrtvi sami nece reci da su Vojvodjani nego bachki Madjari?

    Uzgred, imam ovde na kraju sveta za ortaka jednog naseg Madjara poreklom iz Belog Blata, igramo fudbal u istoj rekreativnoj ekipi, pomalo udaramo u tamburice, on peva na svom ja na svom jeziku ali prepoznajemo melodije. Dedovi su nam ziveli na puskomet (produzeni puskomet) preko Dunava, njegovi u Banatu, moji u Sremu. Kaze i njega nerviraju novokomponovani "stari Vojvodjani", naticanje dodjos-nadjos, pretpostavljam da je iskren.
  • @dijasporac

    20.08.2019 23:37
    Naprotiv, tvoja prica isto samo potvrdjuje ovaj tekst. I sam si rekao da su direktori hteli da se ugradjuju, da jos nisu dosle strane pivnice na trziste. Nema ovde napretka, ovde ne vladaju zakoni trzista koji vladaju u svakoj normalnoj zemlji, ovde vlada zakon korupcije. Vi ste verovatno krenuli posteno i postavili kalkulaciju na zdravoj ekonomskoj osnovici, ali niste uzeli u obzir da to ovde tako ne funkcionise. A u Sloveniji funkcionise. Tekst je upravo o tome. Uostalom, svestan si i sam toga inace ne bi bio dijasporac i ne bi se odselio. Nije rec o tome da li je hmelj isplativ ili nije, nego kako smo sebi dozvolili da negde gde se nije gajio postane isplativ, a ovde gde je to tradicija bila postane neisplativ. Cudi me da ti to nije jasno.
  • dijasporac

    20.08.2019 23:23
    Ta prica o tome kako je nekad bolje bilo je opsta mantra koja se upotrebljava za sve zivo. Bili smo najveci proizvodjaci svega i svacega, od poljoprivrednih prozivoda do svemirske tehnologije, dobro, nismo pravili delove za svemirske letilice ali elektromotori Severa su se ugradjivali u BMW a akumulatoti iz Sombora u Audi.

    Ja se pitram u kojoj sam to SFRJ i kojoj Vojvodini ziveo, nisam ziveo u toj koja je bila motor evropske privrede, nisam ziveo u toj koja je imala najvece plate 2000km u krug. Moj prvi posao sa diplomom fakulteta iz te 1990 u tad prestiznom Kanali DTD je bio nesto ispod 5.000 din ( 700DEM ), doduse radio sam kao inzenjer pripravnik ali moje kolege sa 6-7 godina staza i titulom projektanta su imali celih 30% vecu platu od mene. Stan nije bilo teorije da u sledecih 12-15 godina dobijem od firme a renta dvosobnog stana u gradu je iznosila 250-300DEM (iznajmio sam prvi stan '91 kod Sajma za tu cifru). Na bolje pozicije se dolazilo preko veze (i ja sam se zaposlio preko caleta koji je rukovodio u DTD), rukovodilac ili direktor nisi mogao postati ako nisi bio clan SKJ. Vozio se neki kragujevacki krsh ili ako si bio ekstra uspesan TAS-ov golf star 6-7 godina, na letovanje se islo na hrvatsko more u firmino odmaraliste ili kamp a sanjalo se o zapadnim krpicama ili tehnici.

    U kojoj laznoj proslosti vi zivite ljudi, nenormalno.

  • dijasporac

    20.08.2019 22:36
    Prica o hmelju u mojoj (odnosno zeninoj) porodici je izgleda nesto drugacija nego sto prica Zivanov tekst. 2002-03 ulozili neke novce (prodata kuca-dedovina u centru Novog Sada), opet na dedovini izgradili hmeljarnik od nesto manje od 1,0ha (nije vise bilo novaca ali je postojala ideja da se plac siri), tast svez penzioner pun poleta uz zeta (malo polertnijeg i opreznijeg u sustini) i poceli da se bave poljoprivredom, tast iskusan poljoprivredni inzenjer iz bivseg socijalistickog kombinata a zet pocetnik. Napravili pravi biznis plan, ukalkulisali sve troskove i sve (buduce) zarade i poceli da trljaju ruke...

    Tri godine se nekako dovijali da prodamo hmelj, u pivarama (tad su jos bile "nase") ti direktori nabavke prvo traze mito ( cuvenih 10% na ruke unapred) pa ce te isplate o kukovo leto, cena im skoro 3 puta manja od one koja cirkulise po medijima (trzista tad nije bilo kod nas pa nisi mogao da usporedjujes cenu). Kolicina koju smo imali ( oko 1600-1800kg) nije bila neka da idemo na trziste negde napolje a opet ni tamo nije bila cena iz snova, uglavnom smo prodavali preko Halo oglasa i oglasa pokojnog Gradjanskog. Sve u svemu grcili smo se 3 godine, ja sam srecom ostao u svojoj struci i na poslu u drzavnoj firmi, tast je umro par godina posle toga.

    Malo pa malo u Srbiji krene "otkrivanje" poljoprivrednih kultura na kojim se enormno zaradjuje, bile su to redom: lesnici, malina, borovnica, aronija, orasi, tresnje... a zaradjuje se samo od svakodnevnog rada, tacka.
  • Bora

    20.08.2019 22:31
    @Pokojni Čika Franja
    E moj prijatelju, ni po jada da su samo Srbijanci. Muzu ovu nasu Vojvodinu svi: Bosanci, Krajisnici, Dalmatinci, Srbijanci, Crnogorci,.... a Vojvodjani cute kao poslednje pic.. Otislo sve u p.m.
  • Greskom rodjen u

    20.08.2019 22:12
    Smrdiji
    Ne moze se napredovati u zemlji u kojoj automobil na parkingu ide direktno ne tebe i pri tom nece da zakoci .
  • Ja

    20.08.2019 21:41
    memorija
    Jebo nas jogurt.
  • Zivan

    20.08.2019 21:34
    1
    To je šaljivi naziv za Slovence još iz vremena Jugoslavije.
  • Prohibicionista

    20.08.2019 21:20
    Licemeri
    Vojvodjani nije stvar da su vam srbijanci oteli zemlju, zemlju i dalje imate nego ne volete da radite a za hmelj se mora "radi't", lakse je soju posejati....
  • Петровград

    20.08.2019 20:44
    Pokojni Čika Franja

    Хрватијанци да врате аутономију и државност пропалој Славонији и туристичкој Далмацији.
  • Pokojni Čika Franja

    20.08.2019 20:25
    nekAd rame uz rames slovenijoM
    Pre tih tridesetak godina Vojvodina je imala svoju autonomiju, ali onu pravu. Od tad do danas slova "AP" ispred "Vojvodina" izgubila su svoj istinski značaj. Srbijanci, bre, vratite nam Vojvodinu lepu, ponositu... živeli smo k'o gospoda, a umrećemo k'o robovi. Kolonija smo postali - eto koliko nas Srbijanci i beogradski režim voledu - a najviše privređujemo od svih regiona u ovoj propaloj državi - tako nam u treba kad smo fini... proklet bio jogurt i ko ga izmisli!!!
  • gde

    20.08.2019 20:24
    serb-oslobodioci
    stupe,ni hmelj vise ne raste
  • Јово

    20.08.2019 20:13
    "Slovenci su, pak, na pivaru gledali kao na agroprerađivački pogon i privatizaciju osmislili tako da odgovara svima u dobavljačko-proizvodnom lancu, a ne samo zaposlenima u preradnim fabrikama."

    Па зато што су Словенцима на власти домаћини, а нама корумпирани шљам.
  • Ilija Bosnić

    20.08.2019 20:04
    LOŠA SELEKCIJA
    Vojvodina i gradovi imaju organe koji bi trebali razvijati i planirati privredne aktivnosti.Postaviti sposobne ljude ,a ne uhjebe koji čekaju da država uradi umesto njih.
  • Član biblioteke

    20.08.2019 19:35
    Idite pa vidite
    Često idem u Sloveniju. Ono je jedan veliki park-država. Sve pod konac, nigde parloga, svako naselje uredno i čisto, standard za nas iz Srbije američki. Rade ljdi, ne mlate isprazne stvari tipa "Kosovo je srce Srbije". Znate li kolika je socijalna pomoć ? kao dve prosečne plate u Srbiji.
  • Ja

    20.08.2019 18:41
    Hmmmmm
    Nemojte tako Zivane, pa valjda smo mi vaskoliki narod najstariji i najpametniji. Sta bre znaju slovenci, Becki konjusari. A i sve nase vlade, od kraja 80-ih na ovamo su bile toliko naklonjene Vojvodini, da je ista nezadrzivo srljala u progres. Tako nam i treba.
  • Profesionalac

    20.08.2019 18:29
    Tuzno
    Sramotno je koliko je nasa Srbija upropastena, po svim segmentima drustva i proizvodnje. Pobedili su ponavljaci, secikese, bahati i bezrepi. Normalni su u misjoj rupi, i u dogledno vreme nece videti sunca. Da li ce ikad uspeti ova zemlja da stane na noge, i da krenem punim plucima u napredak, uz pozitivnu selekciju i sistemom da je zakon za sve jednak??!!
    Polako pocinjem da budem pesimista, barem da naredna generacija oseti taj boljitak jer za nas je kasno...
  • Anonimus

    20.08.2019 18:25
    Do pre tridesetak godna, hmelj se iz Bačkog Petrovca izvozio u Nemačku i Austriju, danas vojvođanski paori uopšte ne uzgajaju ovu biljku. Prihod po hektaru hmelja je između petnaest i osamnaest hiljada, po hektaru pšenice do 1.500 evra...
  • Novi

    20.08.2019 18:10
    Vojvodina je uvek bila taoc nekih politicara na vlasti i krava muzara od koje se sve uzimalo a nista davalo.
  • VV

    20.08.2019 18:09
    Slovenci nemaju na vlasti, decu komunista, nacista i kriminalaca, a Vojvodina ima to sve na grbači već 30 godina.......
  • Nena iz NS

    20.08.2019 17:49
    Sećam se iz detinjstva zasada hmelja u blizini Bačkog Petrovca. Oni idu (mislim, ne znam tačno) oko 3 m u visinu,zaista je delovalo interesantno.
  • Zlojeb

    20.08.2019 17:45
    Onomad, jedan od vozača u mojoj firmi, vrativši se sa vožnje po Vojvodini, kaže da je video bandere povezane žicom ili konopcem na vrhu, a ništa drugo nema (beše zimsko doba). Pa pita šta je to. I ladno ga ubedih da je to, što je video - rasadnik bandera!
  • bora

    20.08.2019 17:37
    1997 god.Vojvodina
    Agrocoop 60 ha,Matica Cenej 10 ha,Kovilj 8 ha,B.Petrovac oko 30 ha,Celarevo 10 ha
    Erdevik 100 ha.Privatizacijom polj. gazdinstva sve unisteno.Nikad vise.Uglavnom
    su ga trdicionalno grajili Slovaci iz Vojvodine koji su znali tehnologiju gajenja i
    prerade.Slovaci trenutno odlaze u Slovacku i mislim da ce vremenom sve teze i
    teze da se vracaju u Srbiju.Svi beze od poljoprivrede.Struktura sadasnjih zemljo-
    posednika je takva da neznaju kako hmelj izgleda.Prodajom sladare u B.Palanci
    Francuzima automatski su izbacene s nasih polja domace sorte jecma i pocele
    da se gaje Francuske koje su losije od domacih sorti.
  • 1

    20.08.2019 17:32
    Janezi?
    Zasto nazivate Slovence “Janezima”?
  • Drug Crni

    20.08.2019 17:28
    To je zato što je Srbija sirovinska baza a u ovom slučaju samo za vodu. To je tako od 2000-e godine i "demokratskih" promena.
  • Обсервер

    20.08.2019 17:28
    Добра лекција
    Ха, да је само ова лекција у питању, него и многе друге, како у пољоприврди, тако и на другим 'пољима. Они знају да су мали и сиромашни.....
  • Anti Putin

    20.08.2019 17:27
    toliko o tome da ce "becki konjusari" propasti bez Srbije .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna