Autor: N1

Info
27.08.2019.
18:08
Tzv. "stari" studenti uputili su otvoreno pismo javnosti i državnim institucijama, u kom navode da iako je stari Zakon o univerzitetu prestao da važi, nije prestalo da važi njime stečeno pravo.
  • Marko

    31.08.2019 19:57
    @rezident
    To je samo vaše tumačenje tog zakona. Lepo piše da student može da radi obnovljenu godinu po novom programu. Dakle, može da završi studije ili da obnovi godinu i radi je po programu po kojem se drži taj ispit u tom momentu. To se ne odnosi uopšte na Bolonju, menjao se sastav i gradivo ispita i ranije i to i na godišnjem nivou, zavisi od fakulteta.

    Opet, meni zaista ni iz džepa ni u džep, a vi ako ste platili 1000e tokom više godina a niste studirali to je posebno besmisleno.... Ne znam šta bih vam rekao, što se mene tiče studirajte koliko god hoćete, ali zaista su argumenti koje imate vrlo slabi i netačni...
  • rezident

    31.08.2019 17:46
    ako je jedina mogućnost za nastavak studiranja da prihvati novi plan i program, to nije "može", već "mora". da mora, pisalo bi "student koji želi da nastavi studije, mora preći na novi program". u trenutku donošenja zakona o visokom obrazovanju mnogi fakulteti nisu još uvek ni imali nove programe, dok je većina programa bila identična starim po sadržaju i obimu, samo su im dodeljeni bodovi. neki fakulteti nisu doneli nove programe ni sledeće tri, četiri godine. na mom fakultetu i smeru, "izmenjena" su možda 2-3 predmeta (moj stari predmet je pocepan na 2-3 dela), smer ima isti naziv, iste profesore, sve isto. jedina je razlika što polažem jedan ispit iz 3 (nove) knjige, mlađe kolege polažu 2-3 ispita iz iste 3 knjige, njima se računaju u ocenu odlasci na predavanja, kolokvijumi, seminari, vežbe, dovoljno je da nešto beknu na ispitu i da prođu. kod mene se računa ono što reprodukujem od gradiva. "zastarevanje" može biti jedino problem na nekim tehničkim pozivima gde se uče programski jezici ili tehnologije koji se ne primenjuju godinama.

    samo u proteklih nekoliko godina državnom fakultetu sam isplatio od svojih plata oko 1.000 eura da bih zadržao status studenta i još minimum 500 za prijave ispita i novu literaturu. neka mi građani koje "koštam" dostave koliko su učestvovali u mojim troškovima i po kom pravu odlučuju o mom pravu da završim fakultet, ministar takođe.
  • Gale

    31.08.2019 02:53
    Stari zakoni
    Da, radi se o članu 50. Zakona o univerzitetu iz 2002. godine (važio do 2005. godine), a istovetan je tekst i u članu 56. Zakona o univerzitetu iz 1998. godine (važio do 2002. godine). Dakle radi se o zakonima koji su bili u primeni u vreme kada je ogromna većina tzv. starih studenta upisala fakultet.
    Ni meni nije jasno zašto stari studenti nisu pročitali te odredbe nego su se uhvatli za član 45. stav 1. Zakona o univerzitetu iz 2002. goidine (istovetan tekst je i u članu 53. Zakona o univerzitetu iz 1998. godine) i na osnovu toga zaključili da imaju neograničeni rok da završe studije po započetom planu i programu.
    Reč "može" u stavu 2. pomenutog člana znači "može, ali ne mora", nego može nastaviti studije po novom nastavnom planu i programu ako želi da na nastavi sa studiranjem. Tu se misli na studente koji nisu na završnim godinama, što je i logično, jer ako se nastavni plan i program u međuvremenu promene neće se na višim godinama držati predavanja i vežbe po planu i programu po kome su započeli studiranje.
  • rezident

    31.08.2019 01:42
    kod nas te dve godine redovnog apsolventskog nisu naplaćivali, prijava ispita je bila kao na redovnim studijama, a posle 2 godine kreću prijave po 1-2.000 dinara komad, godišnja upisnina i sve redom, jer su tako regulisali statutom i to su uslovi pod kojima je upisan fakultet. sve u svemu ne znam šta da mislim o ljudima koji osećaju veliku dužnost i potrebu da uteraju ovim budalaštinama nekome, sugrađaninu, komšiji, sunarodniku, možda i nekom prijatelju, rođaku... čemu to kinjenje starih studenata, osećate li se bolje, nešto je kao rešeno šta li?
  • Marko

    30.08.2019 19:26
    @rezident
    Radi se o članu 50, u zakonu pre 2005. godine, isti onaj gde se nalazi i famozni član 45 na koji se studenti pozivaju. Vi navodite novi zakon posle uvođenja bolonje...
  • rezident

    30.08.2019 18:17
    to nije član zakona o visokom obrazovanju, član 50 važećeg zakona govori o imovini. pogledajte prelazne i završne odredbe zakona, tamo stoji:

    "Studenti upisani na osnovne studije i na studije na višim školama do 10. septembra 2005. godine mogu završiti te studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2018/2019. godine, a studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, do kraja školske 2019/2020. godine. "
  • dule

    30.08.2019 08:40
    rezident 29.08.2019 • 18:58
    "I još da dodam taj famozni član 45. u celosti:
    "Član 45.
    Student ima pravo da završi studije po započetom
    nastavnom planu i programu.
    Student koji posle ponovljene godine studija ne ispuni
    uslov za upis u narednu godinu može nastaviti studije po novom
    nastavnom planu i programu"

    Moram reći i da nije lepo da izvadite jednu rečenicu iz jednog člana zakona a ostavite sledeću...."

    Piše "može", ne da "mora". Takođe pitanje je šta sa studentima koji nemaju uslov za "upis u narednu godinu" jer je u pitanju poslednja godina studija? Kako na njih da se odnosi ovaj stav?






    Pa ajmo redom, čovek je lepo ostavio i član 50. koji je nadam se rešio problem sa apsolventima, za koje cenim da su probili sve rokove definisane tim članom. Pošto nemam zakon ispred sebe, cenim da je to to, osim ukoliko nema još neki član.

    E sad, što se tiče onih koji nisu apsolventi, tu imamo još veći problem (a možda i nemamo). Naime, kad takvi studenti daju jednu godinu i upišu sledeću, njima bi moralo da bude omogućeno da odslušaju sva predavanja i da odrade sve vežbe, zar ne? Molim vas recite mi kako mislite da fakultet organizuje to za predmete koji su možda ukinuti pre još više od 10 godina?

    Da budem iskren, ja sam upisao fakultet mnogo pre Bolonje, i jesam pao godinu. I niko me uopšte nije pitao da li želim da pređem na novi program, to je išlo po automatizmu. Tako da mi deluje da onaj famozni član 45. ne tumačite kako je tada bio tumačen.
  • rezident

    29.08.2019 18:58
    "I još da dodam taj famozni član 45. u celosti:
    "Član 45.
    Student ima pravo da završi studije po započetom
    nastavnom planu i programu.
    Student koji posle ponovljene godine studija ne ispuni
    uslov za upis u narednu godinu može nastaviti studije po novom
    nastavnom planu i programu"

    Moram reći i da nije lepo da izvadite jednu rečenicu iz jednog člana zakona a ostavite sledeću...."

    Piše "može", ne da "mora". Takođe pitanje je šta sa studentima koji nemaju uslov za "upis u narednu godinu" jer je u pitanju poslednja godina studija? Kako na njih da se odnosi ovaj stav?
  • Ivana

    29.08.2019 16:19
    @Marko
    Izostavila sam nebitno da se ne širi nepotrebno priča. Ima pravo - da uradi A, može - da uradi B. Znači bira hoće li da uradi A ili B, na A ima pravo a B može da izabere ako hoće. Šta ta informacija menja, za šta je bitna u ovoj priči? Niko ne spori da svaki stari student može da pređe na Bolonju, mnogi su to i uradili, to nije tema. Tema je da osim što mogu da pređu na Bolonju, što im niko ne brani, i oko čega je besmisleno diskutovati, imaju pravo da nastave da studiraju po starom programu, ako to plate, kao što su i do sada plaćali, ali to hoće da im zabrane i oko toga je itekako smisleno diskutovati.

    Svi koji su obnavljali poslednju godinu studija sve ove godine radili su to u skladu sa zakonom koji citiraš, i naravno plaćali su to, birajući opciju A, koja im nije bila vremenski oročena. Da li će fakulteti vratiti taj novac kada se studentima to pravo naknadno uskrati? Ja sve vreme o tome pričam, studenti već godinama plaćaju svoje obaveze u skladu sa dogovorom koji je postojao kada su upisali fakultet, po zakonu i po statutu fakulteta.

    Niko im taj novac nije uzimao protivzakonito ako na to misliš, pošto si napisao nešto u smislu da studenti odavno već nemaju to pravo, a poslednju obnovu su platili ove godine, na osnovu čega su je platili? Radi o sumi oko 30.000 godišnje, na nekim fakultetima i do 50.000! OK ako fakultet više ne može da ispunjava svoju stranu dogovora, ali onda novac mora da se vrati. Iskreno sumnjam da je to bilo kom fakultetu u interesu.
  • Marko

    29.08.2019 14:49
    @Iva
    Bravo Iva, slažemo se potpuno. U prethodnim komentarima sam stavio isečke iz zakona i potpuno treba da se pridržavamo zakona i ustava!
  • Iva

    29.08.2019 14:00
    Nevolja je što se u našoj sredini stav zasniva na nekakvom ličnom utisku, pa se onda nekom 'sviđa' ili 'ne sviđa', te na osnovu etiketa koje prišivamo nekom ili nečem pristupamo tzv. rešavanju problema. Kod pitanja, ili ako hoćete, problema studenata po starom programu tome nema mesta; 'sviđalo' se to nekome ili ne, Ustav je jasno odredio rešenje. Niko ne može da uskrati nekome da ima mišljenje o tim ljudima, kakvo god ono bilo, ali ako se nazivamo ozbiljnom državom, onda bi trebalo i da sprovodimo ono što akti iste propisuju.
  • Marko

    29.08.2019 13:39
    I još da dodam taj famozni član 45. u celosti:
    "Član 45.
    Student ima pravo da završi studije po započetom
    nastavnom planu i programu.
    Student koji posle ponovljene godine studija ne ispuni
    uslov za upis u narednu godinu može nastaviti studije po novom
    nastavnom planu i programu"

    Moram reći i da nije lepo da izvadite jednu rečenicu iz jednog člana zakona a ostavite sledeću....
  • Marko

    29.08.2019 13:35
    @Ivana
    Ivana
    član 45 zaista glasi tako, ali!

    da li ste pogledali član 50. tog zakona?
    "Član 50.
    Apsolventski rok traje šest meseci od isteka poslednje
    godine studija.
    Na fakultetu na kome je predviđen diplomski ispit,
    apsolventski rok traje dvanaest meseci.
    Po isteku apsolventskog roka student ima pravo da polaže
    ispite uz naknadu troškova.
    Student ima pravo da završi započete studije po nastavnom
    planu i programu po kome je stekao status apsolventa u roku od dve
    godine od isteka apsolventskog roka.
    Po isteku roka iz stava 4. ovog člana student može
    nastaviti studije po novom nastavnom planu i programu, uz obavezu
    plaćanja troškova studija, u skladu sa statutom fakulteta"

    Dakle vi nemate pravo da nastavite studije, zapravo već odavno niste imali.... Opet, što se mene tiče neka i produže, ali ako se već pozivate na zakon pročitajte ga u celosti..... Po ovome nemate nikakvu pravnu osnovu za to što tražite....
  • Ivana

    29.08.2019 11:02
    @Marko
    Član 45 Zakona o univerzitetu je u pitanju, verovatno ne mogu ovde da ostavljam linkove, ali na sajtu Pravda možeš naći integralno pravno obrazloženje (otvoreno pismo studenata)
  • Marko

    29.08.2019 08:04
    @Ivana
    Vi non stop pominjete tu jednu rečenicu iz zakona, pa sam rešio da pročitam i ja taj zakon.... Uspeo sam da pronađem zakon o visokom obrazovanju iz vremena pre Bolonje dakle pre 2005. godine i trenutni i još neke između varijante... Nigde nisam uspeo da pronađem tu rečenicu tako zapisanu... Može biti da sam preskočio ili ima neka dopuna... Da li možete da kažete gde se to nalazi?
  • Ivana

    29.08.2019 00:26
    @Marko
    Nema tu ništa nedorečeno. Kada imaš formulaciju u zakonu "Студент има право да заврши студије по започетом наставном плану и програму" to je onda to. Nije uslovno i nije oročeno. To je stečeno pravo i ne može ti se umanjiti kasnijim zakonom jer Ustav ne dozvoljava umanjivanje stečenih prava. A nije to ni neka novost jer je tako funkcionisalo visoko obrazovanje prethodnih 70 godina.

    Svaka rasprava na ovu temu koja se ne tiče Ustava je suvišna. Mogu i ja da mislim da je mnogo toga što neki ljudi rade besmisleno, ali ako imaju pravo na to po Ustavu, moje mišljenje je za ukidanje tog njihovog prava relevantno koliko i lanjski sneg.
  • Jones85

    28.08.2019 22:44
    ..
    Dozvolite im da nastave onako kako su zapoceli. Ne vidim u cemu je problem, a kad se vec vodi to pitanje, zasto se zaboravlja na procurele informacije u vezi sa prijemnim ispitom maturanata. Ko ce to da resi? Ko ce za to da odgovara?
  • Aleksandra

    28.08.2019 22:27
    Srbijo!
    Da li je cilj da Srbija bude lider u regionu ,po tome kako se prva resila starih studenata?Izgleda je to plan. Crna Gora i BIH su nedavno (ali na vreme i ne stvarajući tenziju,produžile rok svojim starim studentima). Nemacka ima 150000 predbolonjskih-starih studenata koji nemaju rok.Hocemo i Nemačku da preduhitrimo,ali u čemu? Ovoj državi izgleda nije stalo do min 3500 +članovi porodica =10 000 ljudi(a ima i više).Srbija manje ceni svoje gradjane ,nego region svoje,očigledno.Zar su stari studenti neki krinminalci,dileri droge i hostapleri da se tako ophodite prema nama. Ima li ova država evidenciju,ako već nema tačan broj starih studenata,koliko se DNEVNO ljudi iseli ?OGORČENA SAM!
  • dijasporac

    28.08.2019 22:08
    Sine, da su neki od vecitih studenata potrosili na studije vreme koje samo na 021 trose dok opisuju svoja "Ustavom zagarantovana prava" zavrsili bi te fakultete odavno. Ali kao i u svemu u Srbiji se odlicno "znaju" prava a obaveze ionako tu niko ne izvrsava, od studenata pa do predsednika drzave.

    Neko ko "studira" 15 i vise godina nece nikada zavrsiti to sto navodno studira, takav "strucnjak" nikome ne treba, mislim da je cak i njihovim roditeljima sramota da saopste rodbini ili prijateljima da im je "student" diplomirao.

    Ekipa u Dnevnjaku je odlicno opisala psihu vecitog studenta: ovaj put cvrsto krecem da spremam ispit u ponedeljak ujutro, nema teorije da me nesto odvuce. U ponedeljak u podne dok pije jutarnju kafu veciti student vrti kanale po TV-u i tako doceka uvece a onda se zarekne da krece u sredu ujutro da uci, u sredu uvece kze sebi odlucno da se sutra ujutro budi i krece sa udarnickim radom, 12 sati dnevno. U cetvrtak popodne kaze sebi da ne valja pocinjati krajem nedelje i da sve odlaze na ponedeljak... i tako 15 godina.
  • Marko

    28.08.2019 20:22
    @Ivana
    Ammm... Pa nije baš tako kako ste opisali. Ali da ne pravimo besmislene analogije, ja zaista nigde nikada nisam video da u zakonu tako eksplicitno piše. Dalje, ako i piše to nije ustav. Onda dalje još, to više deluje na neku rupu u zakonu jer niko nije ni pretpostavio da će se ovako nešto desiti... Dakle, ponavljam meni ni iz džepa ni u džep ako vi studirate ili ne, ali zaista su vam argumenti slabi ili ne postojeći... Naravno da ne postoji kalup po kome se svi mogu prebaciti na Bolonju jer su slučajevi drugačiji, fakulteti drugačiji... Ah ne znam.... Mislim da ipak ako neko za 20+ godina nije završio nije možda baš za fakultet. bez obzira na familiju, posao i ostalo.....
  • 2112

    28.08.2019 19:54
    Nevecitom studentu

    Zato sad bolonjci mogu, ako ne zavrse studije u roku dvostrukom od trajanja studija, bez problema da se bez prijemnog prijave za reupis, da im se priznaju automatski svi ili 90 posto ispita, i samo nastave studije.
    Kad smo vec kod toga, znam ljude koji su to radili.
    Zakon mozda eksplicitno ne kaze da se moze dozivotno studirati ali to se svakako u praksi tako ostvaruje i tumaci.
    Problem sa starim studentima je sto je samo formalna razlika, na papiru, ogromna i sto bi ih opeljesili na ime izmisljenih troskova itd. Prelazak na bolonju ne dolazi u obzir, a i zakon ga ne dozvoljava, ako sam student ne zeli to.
    Mani me drugih argumenata. I bolonjci polako ali sigurno postaju veciti, samo je sva paznja uperena na ove sa starog plana.
  • Ivana

    28.08.2019 18:02
    Odgovor
    @ Marko
    Jedan od problema je i to što ne postoji nikakav model prebacivanja na Bolonju, već samo ukinu rok, pa vi pređite na Bolonju, videćemo pod kojim uslovima. Možda vas prebacimo direktno na master a možda na treću godinu, mada vam je ostao jedan ili dva ispita do kraja.

    Ustav zabranjuje umanjivanje stečenih prava. Upisali smo fakultete po Zakonu o univerzitetu, u kom je pisalo "Студент има право да заврши студије по започетом наставном плану и програму." Nikakvi rokovi nisu postojali. Vreme i novac koje smo utrošili na studije su resurs kao i svaki drugi.

    Šta bi značilo da nas prebace na treću, pa i četvrtu godinu po Bolonji? Uplatiš letovanje All inclusive, 4 zvezdice, stigneš tamo i smeste te u polupansion sa 3 zvezdice. I onda kažu pa imaš ti pravo i da odsedneš u ovom All inclusive sa 4 zvezdice, niko tebi to ne brani. Samo doplati još toliko koliko si već uplatio.

    Tako smo i mi plaćali školarine i obnove godina, ulagali vreme (slušajući predavanja i polažući ispite) u sticanju sedmog stepena, to su naši resursi, ne može retroaktivno da nam se u zamenu za njih ponudi šesti stepen. A da li misliš da fakulteti izgaraju od želje da nam vrate sav uplaćeni novac?
  • (ne)veciti student

    28.08.2019 17:06
    Studiranje
    Bolonja je kod nas uvedena 2005. godine. Deca koja su 2005. godine upisala osnovnu skolu, sada upisuju trecu godinu fakulteta. Izvinite molim, ali ako vecitim studentima nije dovoljno 14 godina da zavrse studije onda zaista i ne treba da studiraju. Prema Bolonji maksimalna duzina studija jeste broj godina studijskog programa puta dva, sto iznosi osam godina za vecinu fakulteta. Razumem ja da u predbolonjskom sistemu nije bilo nikakvog ogranicenja, pa nisu najbolje pravno regulisali prelazak sa starog na novi sistem, ali je zaista sramotno za akademske ljude da se vade na rupe u zakonu koje ce im omogucavati da studiraju dok im ne umru svi profesori.

    Ne znam da li znate, ali u toj cuvenoj Nemackoj kojoj stremimo, ako padnete ispit vise od tri puta eksmatrikulacija vam sledi, odnosno ispisivanje sa fakulteta jer ocigledno niste sposobni za studije. Razumem da kod nas ima budala od profesora koji obozavaju da obaraju ljude, ali nista nije opravdanje za studiranje preko 15 godina. Ajde godinu dana usled trudnoce/bolesti ili cega vec, ali 15 godina je zaista previse. Nazalost sve je to posledica onog cuvenog "uci sine fakultete da ne bi radio" mentaliteta, gde svi izgleda moraju da zavrse fakultete, cak i oni koji ne zasluzuju. A ko ne moze da ga zavrsi za 8 godina ne zasluzuje diplomu i tacka. Tako je makar u civilizovanom svetu. Ako tezimo toj cuvenoj Evropi, onda se i ponasajmo tako. Podrzimo vredne studente koji u roku zavrsavaju, a ne vecite kojima je sto godina malo.
  • (ne)veciti student

    28.08.2019 17:01
    Studiranje
    Bolonja je kod nas uvedena 2005. godine. Deca koja su 2005. godine upisala osnovnu skolu, sada upisuju trecu godinu fakulteta. Izvinite molim, ali ako vecitim studentima nije dovoljno 14 godina da zavrse studije onda zaista i ne treba da studiraju. Prema Bolonji maksimalna duzina studija jeste broj godina studijskog programa puta dva, sto iznosi osam godina za vecinu fakulteta. Razumem ja da u predbolonjskom sistemu nije bilo nikakvog ogranicenja, pa nisu najbolje pravno regulisali prelazak sa starog na novi sistem, ali je zaista sramotno za akademske ljude da se vade na rupe u zakonu koje ce im omogucavati da studiraju dok im ne umru svi profesori.

    Ne znam da li znate, ali u toj cuvenoj Nemackoj kojoj stremimo, ako padnete ispit vise od tri puta eksmatrikulacija vam sledi, odnosno ispisivanje sa fakulteta jer ocigledno niste sposobni za studije. Razumem da kod nas ima budala od profesora koji obozavaju da obaraju ljude, ali nista nije opravdanje za studiranje preko 15 godina. Ajde godinu dana usled trudnoce/bolesti ili cega vec, ali 15 godina je zaista previse. Nazalost sve je to posledica onog cuvenog "uci sine fakultete da ne bi radio" mentaliteta, gde svi izgleda moraju da zavrse fakultete, cak i oni koji ne zasluzuju. A ko ne moze da ga zavrsi za 8 godina ne zasluzuje diplomu i tacka. Tako je makar u civilizovanom svetu. Ako tezimo toj cuvenoj Evropi, onda se i ponasajmo tako. Podrzimo vredne studente koji u roku zavrsavaju, a ne vecite kojima je sto godina malo.
  • Sonja

    28.08.2019 15:45
    Majka
    Studenti su uvek u pravu!
    Ovo samo u ovoj zemlji ima. Ministar nista dobro nije doneo obrazovanju, sad lomi koplja na onima koji se bore da dodju do diplome svom snagom.Moja cerka je svake godine od svoje plate, davala za obnovu, ni sami ne znamo cega. I na kom teretu su i kome? Sram vas bilo ministre!
  • Viktor

    28.08.2019 14:09
    Ukidanje roka!
    Studentima "po starom programu" treba omogućiti da po istom i završe- tačka! Tako se jedino poštuje Ustav naše zemlje. Sa koliko god godina da diplomiraju biće dobro za ovu zemlju jer Srbija vapi za visokoobrazovanim gradjanima. A to da li će oni uspeti da unovče svoje diplome, da li će neko hteti da ih zaposli i angažuje nakon dugog studiranja, ostavite njima samima da o tome brinu- ne uskraćujmo im bar tu mogućnost kao društvo.
  • Student nije zapalio

    28.08.2019 14:05
    Žito
    Prelazak za bolonju je nemoguće misija, kraj studija za ogroman broj ljudi kojima fali jedan do dva ispita do diplome...
  • Marko

    28.08.2019 13:35
    @Ivana
    " jer mi možemo slobodno da pređemo na Bolonju i dobijemo šesti stepen stručne spreme."
    Ali to nije tačno. Vi možete da uradite i 7. stepen? Ko zabranjuje da se uradi master???
    "Suština je da Ustav zabranjuje smanjivanje nivoa dostignutih prava"
    Ali nigde u ustavu nije eksplicitno definisano pravo da studirate koliko hoćete? Gde je to pravo definisano? Nigde nije definisano da ste vremenski ograničeni to je isto tako tačno. Takođe, nigde nije zagarantovano pravo na 7. stepen stručne spreme. Vi ste i ranije mogli da završite studije ranije bez dipl. i uzmete 6. stepen. Ili da ne završite...
    Onda recimo, meni je na FTN kada sam ja počeo da studiram važilo 5 godina i onda ste dipl. ing. 7 stepen. I sada je isto tako. Morate da odradite isto tako 5 godina i isto ste 7. stepen. Ništa se ne menja. Problem je verovatno na fakultetima koji su po starom trajali 4 godine i davali zvanje dipl. fizičar npr. ali takvim slučajevima koji imaju već ispite i iz te 4te godine položeno, je dozvoljavano da nastave sa masterom... Znam lično ljude. Takođe ljudi koji su imali ispite i 1. i 2. godine položene a ništa iz treće a zbog bezuslovnog upisa su uspeli da doteraju do apsloventa, njima se nije nudila ta opcija, oni su morali da se prebace na Bachelor... što je i ok. Isto znam ljude koji su tako uradili. neki od njih čak i upisali master....

  • Jovan

    28.08.2019 13:34
    PRoduziti rok
    Ovim ljudima treba da se ispostuju PRAVA! Drzava ne sme KRSITI USTAV! To bi bilo zaista jedna velika sramota. Ako se ovim ljudima obuzme steceno pravo, znaci da se i po drugim pitanjima to moze uraditi. Danas oni, sutra svi mi? Mislite o tome? Ovo je zaista vazno da se zna. Zbog cega placamo silne poreze drzavi koja nas ne stiti? U sta se ova drzava pretvara? Meni je to tuzno. Ko ce i kada zavrsiti to me ne interesuje. Sama rec studiranje podrazumeva da se studiozno treba pozabaviti oblascu koja se izucava. Kome ce i koliko vremena trebati nekome to NIKOGA I NIKADA ne treba da bude briga. Fakulteti nisu fabrike da se studenti na traci izbacuju. Opste je poznato da je Bolonja srozala ZNANJE. Drzava je DUZNA da ispostuje ove ljude pogotovo jer joj ne stvaraju nikakav teret, samo svojim diplomama mogu sutra da uticu na boljitak! PRODUZITI STUDENTIMA ROK!!!!
  • high ISO

    28.08.2019 12:46
    Ako placaju iz svog dzepa neka studiraju i sto godina. Meni je vece pitanje da li nauce nesto?
  • Dragan

    28.08.2019 12:31
    Posrska
    Totalna podrska starim studentima
  • Slavica

    28.08.2019 12:14
    Student
    Omogucite im neograniceno studiranje po Ustavu koji im pripada, pored toga jos bolje olaksajte, neka profesori im omoguce iz delova da polozu gradivo, pismeno polaganje i mnogo toga jos,pa nece imati ni jednog "starog studenta".
  • Sanja

    28.08.2019 11:43
    Podrska
    Ukinite rok gospodo. Studenti su u pravu! Izmenite zakon I prekinite ovu agoniju
  • Iznad proseka

    28.08.2019 11:30
    Večiti
    Problem je što bi umesto 7/1 stepena stručne spreme, koji stiču završetkom po starom programu, prelaskom na Bolonju imali 6/2 stepen.
  • Marija

    28.08.2019 11:02
    It's all about Ustav
    "Studentima koji studiraju po starom planu i programu ne treba 'dati još jednu šansu'. Već se svi mi, pojedinci i institucije, moramo potruditi da očuvamo i tračak ideala zakonitosti i pravnog poretka", stoji u otvorenom pismu "starih" studenata. To znaci da nije potrebna necija tolerancija za produzetak, niti olaksano prebacivanje na Bolonju, a svaciji stav po ovom pitanju je samo licni stav! Na kraju, sve se svodi na jednu jedinu stvar a to je da po Ustavu nije bilo ogrnicenja u studiranju a Ustav MORA da se postuje. Zar ne?
  • Ivana

    28.08.2019 10:57
    Vidim da ima dobronamernih komentatora ali da nema razumevanja suštine problema.

    Suština je da Ustav zabranjuje smanjivanje nivoa dostignutih prava i retroaktivnu primenu zakona na taj način. Kada smo upisivali fakultet, uslovi su bili: mi slušamo predavanja, plaćamo šta treba od obaveza, polažemo ispite, i u roku koji sami odredimo diplomiramo i dobijamo sedmi stepen stručne spreme. Znači ako radimo, ako zasnivamo porodice, ako imamo bolest zbog koje unapred znamo da će studiranje moći da se znatno oduži, mi ipak upisujemo fakultet i dajemo novac jer znamo da imamo pravo da ga završimo kad-tad.

    E, onda se to pravo ukine. I kažu nam da ga nisu ukinuli, jer mi možemo slobodno da pređemo na Bolonju i dobijemo šesti stepen stručne spreme. To je kao da plaćate životno osiguranje, i kada dođe vreme za isplatu, isplate vam duplo manje novca. Ne može tako, onaj dogovor koji je bio na početku mora da se poštuje do kraja. Da je dogovor kad smo upisivali fakultete bio da će nam ograničiti vreme za diplomiranje, i ako ne diplomiramo u tom roku da nećemo dobiti sedmi stepen, možda neki od nas ne bi upisivali fakultete i ne bi plaćali školarine pod tim uslovima.

    Znači da li je nekoga sramota ili ne da bude apsolvent sa 35 godina je potpuno nebitna stvar, bitno je da imamo zakon koji krši Ustav. Nikome od nas to što je student nije glavno zanimanje, svi mi radimo, neki imaju porodice, decu, neki planiraju da promene smer u životu pa da budu brucoši sa 40 godina. Ne vidim problem sa tim.
  • Slanina

    28.08.2019 10:41
    Neka studiraju ljudi
    Ali bi bilo interesantno kada bi na razgovoru za posao nekome rekao da ti je trebalo 18 godina da zavrsis faks. Neko je imao realne razloge, naravno, a neko je samo lenj.
  • Marko

    28.08.2019 09:58
    @Vladimir
    Nije baš 2% i samo informatički.... npr.: Mašinski, građevina... generalno svi tehnički.... Tehnologija, poljoprivreda... fizika... matematika..... ekonomija... Svi imaju mnogo novih stvari u polsednjih 20tak godina
  • Marko

    28.08.2019 09:55
    Što se mene tiče studirajte ljudi i sto godina ako možete....
    Samo nemojte baš da menjate teze, nikome se ne zabranjuje da studira, možete da nastavite da studirate po bolonji bez ikakvih problema.... Dakle niko vam nije zabranio da studirate. Studiranje ni ne bi trebalo da bude ustavom zagarantovano pravo.
    Drugo nije tačno da studenti sada uče iz istih knjiga i po istom programu i kod istih profesora i polažu ispite kao i vi. Negde i jeste, ali na dosta fakulteta i nije baš tako. Pretpostavljam da ako polažete rusku klasičnu književnost nema nekih izmena u odnosu na program od pre 20 - 30 godina ali ako polažete informacione sisteme ima i te kakvih.... Jako puno profesora više nisu na fakultetu, ne drže te predmete... Znam lično za slučajeve gde neki moji prijatelji hoće da probaju da polažu stare ispite ali nema profesora, nema asistenta, nema tog ispita više.... kako sad to izvesti? ponuđeno im je da polažu neke ekvivalentne ali oni neće jer "moraju ponovo sve da uče" a realno nisu ni bili spremni.... :D
    Ali opet... ne želim da budem zloban, ja bih pustio pa ono... ako dođete do momenta kada više nema profesora i tog ispita onda ili nikada više ne možete da završite ili se prebacujete na novi program. Pa ako neko uspe da sve odradi, super.
    Aj zdravo i knjgu u šake!
  • Marija

    28.08.2019 09:10
    Ustav
    Samo da se ispoštuje Ustav. Ne treba praviti probleme tamo gde ih nema.
  • dijasporac

    28.08.2019 09:09
    Неко спомену овде ШВ20, сине ја сам студирао 1985-90 и тог обрасца тад већ није било на мом факултету, имали смо компјутерске пријаве са шифрама. Хоћу рећи да и данас има факултета по Србији који то користе и даље, који је то убер мрак и колико су те установе заостале, страшно.

    Узгред, "студирајте"људи колико хоћете... али зар вас није блам, мислим жестоки блам је кад у 35 кажеш да си апсолвент.
  • Ivana

    28.08.2019 09:07
    DD - odgovor
    DD, ja sam fakultet upisala 2008. godine i to po starom programu!
  • Ana

    28.08.2019 09:04
    Stari program
    Sami finansiramo svoje školovanje. Plaćam najskuplju obnovu apsolventskog staža u Srbiji - 48.000 dinara! SAMA plaćam, ne finansira me država!
  • Vladimir

    28.08.2019 08:45
    Odgovor za "MomčiloNs"
    Ti programi postoje i dalje, Bolonjci po njima uče, Bolonjci uče iz naših knjiga (izuzev informatičkih fakulteta, gde stariji studenti uče iz njihovih knjiga , a to je verovatno 2% od svih fakulteta ) , a svi zajedno polažu kod istog profesora u isto vreme, tako da ništa dodatno profesori i fakultet ne organizuje zbog nas.
    Prvi deo teksta ne bih komentarisao, dovoljno je što plaćamo obnovu u proseku 30000, plus svaki ispit,jer mi nemamo predavanja i vežbe, apsolventi smo.
    Ukratko, ako je neko napravio veću pauzu, i recimo da ima 3 ispita, on ode na konsultacije kod profesora i profesor kaže ili uči se sve isto kao kad ste vi slušali, ili kaže ovo više ne treba, a ovo dodajte, i studenti to i nauče, i izađu kad je zvanično ispit svima.
  • Aleksandra

    28.08.2019 08:43
    Produzetak!
    Koja se država odriče svojih 3500 gradjana?Kojoj državi nisu potrebni obrazovani ljudi?Da li je Srbija,kojoj se ljudi svakodnevno iseljavaju, u prilici da ispusti još 3500 i članova njihovih porodica(sto je bar 10000 ljudi). 10 000! To je jedna cela varošica.Ima li ko realan od nadležnih?Mi ne tražimo nikakvu milostinju,samo ono sto nam pripada po Ustavu!Ne kostamo društvo i državu ni dinar.Placamo produžetak apsolventskog roka svake godine 10 000- 50 000 din.Placamo prijavu ispita 1000-3000 din.Odslusali smo predavanja - znaci na fakultet idemo na samo na ispit,i to u isto vreme kada i bolonjci ,i to po istim pitanjima i za njih i za nas.Profesori ne prave nikakav problem!A ministar kaže da nema više tehnickih uslova da mi zavrsimo! E nije istina.Koji je to fakultet tačno u pitanju i koji ispit? Zatim bi prelaskom na Bolonju bili u obavezi da prisustvujemo predavanjima i vežbama,dobili bi razliku ispita(5,6-10 ko zna!),i još degradirani u stepenu strucnosti (sa 7.1 na 6.2).I ko bi to prihvatio? Stvorena je slika o nama,da smo neke propalice,lenstine,paraziti.Ministar se pojavljuje svaki čas i iznosi neistine.Sta je cilj ovog linca starih studenata?Svakako novac,koji bi dobili prelaskom na Bolonju,a verovatno i plus u biografiji gosp.ministra(rešio je jedan veliki problem).Ovim upornim nastojanjem da resi,tj.da nas se resi,ustvari hoće da zaboravimo na propuste kao sto je mala matura,štrajkovi prosvetara,...Zasto sad u 5 do 12?Zasto nema plana ni ministar,ni fakulteti?
  • Biljana

    28.08.2019 08:43
    To sto se nama nudi kao alternativa nije nikakav izbor jer za nas to znaci kraj studiranja.Kad govore da su programi po kojim studirama zastareli onda mozemo da postavimo pitanje svih onih koji su studirali 10,20,30 godina unazad i da kazemo pa vase znanje je zastarelo ali ti ljudi rade sa znanjem koje sustekli tada.Tako da su razlozi za neproduzenje totalna nebuloza i nedostatak volje da se stvar resi pravedno da ljudi koji su veliki broj ispita polozili dodju do diplome.Ministarstvo bi u saradnji sa studentima trebalo da pronadje konstruktivno resenje a ne da nas diskvalifikuje po kratkom postupku.
  • DD

    28.08.2019 08:41
    Ja se secam 2007 godine kada sam upisivao fakultet je bilo price o "starim" studentima ... da li ti ljudi i dalje studiraju??? Mislim ako neko nije zavrsio fakultet za 15 ili 20 godine da zaista treba da odustane i posveti se nekim drugim stvarima.
  • Jelena B

    28.08.2019 08:36
    studenti
    Podrska! Pa, ne znam zasto bi drzava da ostane bez tolikog broja obrazovanih ljudi.
  • vladd

    28.08.2019 08:33
    Upisao magistarske studije, odslušao 4 semestra, položio sve ispite, odbranio magistarsku tezu...i sada mi ne daju da prijavim doktorsku disertaciju!!!???

    Nego traže "po novom zakonu" da upišem doktorske studije i nakon položenih svih ispita da branim dr(phd) disertaciju!!!?? "Po Bolonji"!!!! Po istoj toj bolonji treba samo da mi izvrednuju postojeću mr tezu i studije, priznaju 2 godine, i da me upišu na 3. godinu doktorskih studija

    Kriminal u državi je legalizovan i prenet na fakultete, o ćoškarskim fakultetima koji su validni kao i pravi univerziteti, ne bih trošio reči
  • Vlado

    28.08.2019 08:26
    Problem bez problema
    To se mora produziti drugog resenje nema.
    Da se neko odrekne svrsenih studenata je ravno izdaji zemlje.
    Srbija bi time izdala samu sebe.
  • Ema

    28.08.2019 08:25
    Postujte Ustav
    Postujte Ustav i omogucite ljudima da zavrse zapoceto.
  • Anica

    28.08.2019 08:18
    Ostavite ljude na miru
    ljudi žele da se obrazuju oni se iživljavaju!! Nećemo da uđemo u zadrugu to je problem! Kradu im testove, školski sistem nikakav! Ali mi smo problem!!! Sramno društvo, mi imamo do 35 godina i da oticicemo iz ovog društva!!!!
  • Jelena

    28.08.2019 08:13
    Do pobede
    U moru kiča,šunda,kupljenih diploma...postoje ljudi koji žele pošteno do svoje diplome.To su vredni,ambiciozni ljudi,dobri studenti,koji su imali tu nesreću da ih život "ošamari" u najboljim godinama života.Zamislite koliku ljubav imaju prema profesiji koju žele da završe,kada i pored toga što su nepravedno izloženi stubu srama,ne odustaju,već se lavovski bore za svoja Ustavom zagarantovana prava.Da li je realno i ljudski ne pružiti ovakvim ljudima mogućnost da završe započeto?Ne,nije!Najlakše je osuđivati,a to nije nimalo ljudski.
  • Milena

    28.08.2019 08:11
    Napred naši
    Nadležni se bave pitanjem starih studenata sve u pet do dvanaest, kada do njih stigne anketa i brojne molbe, žalbe i zahtevi studenata za ukidanjem roka za završetak studija. Tokom godine nikakva inicijativa, razgovori sa fakultetima da se pronađe način i pomogne ovim ljudima. Jer, Srbija nije toliko bogata da digne ruke od 3000, 1000,... (ma, i 5-oro da ih je) skoro svršenih akademaca. Oni ovde žive, rade, osnovali su porodice. Bore se za svoja prava, treba im izaći u susret. Treba makar produžiti rok, a onda sprovesti ozbiljne analize i zajedno sa fakultetima i studentima naći zadovoljavajuće rešenje. Ako se sada insistira na brzopletom, neisplaniranom prelasku na nov način studiranja, biće naneta neviđena šteta ovim ljudima i samim tim celom društvu.
  • Aleksandar

    28.08.2019 08:11
    Podrška za sve ove ljude koji se bore za svoju diplomu časno. Samo napred.
  • Dušan

    28.08.2019 08:10
    MI PLAĆAMO SVE
    Fakultet samofinansirajućim studentima naplaćuje sve, uključujući i to da su nama u cenu školarine uračunate i knjige koje "dobijamo", tj skupo plaćamo...
    Ministarstvo prosvete MNOGIM fakultetima ni ne plaća naknadu za "bud-etske" studente nego pušta fakultete da ih finansira iz školarina samofinansirajućih studenata.
    I da se razumemo, ne postoji više kategorija sufinansirajućih studenata.
    Mi finansiramo fakultete. Država eventualno plati struju koju fakulteti potroše i "naučne projekte" da bi organizovali konferencije i slično...
  • Ana

    28.08.2019 07:39
    Podrska za studente!Nema govora o "tehnickim problemima"!I profesori i predmeti i ispitana pitanja,sve je potpuno isto kao i za bolonjce!
  • Sonja

    28.08.2019 07:10
    Do cilja
    Treba podrzati studente da zavrse. Oni su pri kraju studiranja ne na pocetku. Sami placaju svaku godinu produzetka i svako izlazenje na ispite. Ispituju ih isti profesori kao i Bolonjce iz istih knjiga. Ako ministar i predsednik stvarno zele visoko obrazovano stanovnistvo onda bi trebalo da ih podrze
  • Ilija

    28.08.2019 06:26
    Veciti
    Boze,koliko su pojedini clanovi drustva maliciozni!Sta vas bre muci sto neko studira 15 god.?Mene vise brine cinjenica da gubimo ljude na svim frontovima.Ustav postujte i nece biti problema.
  • Milena

    28.08.2019 03:55
    Podrška
    Poštovani @MomčiloNS, nigde ali nigde se ne povlače nikakvi profesori, svi “stari” studenti polažu u isto vreme kada i tzv. Bolonjci, uče/učimo iz istih udžbenika, i da, mi i sada sve sami finansiramo. Nije ovo kao neki naš hir, po kojem bismo mi eto da koristimo neke pogodnosti studentskog života (da imamo besplatnu markicu, zdravstveno, da koristimo menzu, idemo na žurke, primamo studentski kredit). Postoji posebna grupa studenata, oni koji su sva predavanja odslušali i gotovo sve obaveze prema fakultetu izvršili, ostaje im samo da polažu ispite i ta grupa studenata se nazivaju APSOLVENTI. Među starim ili večitim studentima je 99,99% apsolvenata, kojima će završetak studija u najvećoj meri doneti samo moralnu satisfakciju, eventualno neki napredak u karijeri, jer dosta veliki procenat ovih ljudi, već dugo radi u struci ili van nje.
    Srdačan pozdrav
  • Ivan

    28.08.2019 02:58
    E pa svasta
    Mislim da je svima jasno da je ovde samo novac u pitanju. Prebacite ih na bolonju oni plate skolarine priznavanje ispita i jos svasta nesto vi trljate ruke a oni vec sve platili. Pustite ljude na miru kao da su oni jedini problem mesecima se razvlacite sa njima u medijima a ne znate de ste suplji. Sve vam u prosveti skripi a hocete preko njih da se operete nesto kao da isterate....
  • Sinister

    28.08.2019 01:52
    @ MomciloNS
    Momčilo, nemoj biti sadista.
    To ''elegantno'' rešenje nije ništa drugo, do eksploatacija.
    A zbog toga se fakulteti grčevito i bore da nas, suprotno Ustavu i zakonima, prebace na dijetu a la bolnjeze.
    Znaš, sprovedena je anketa na polovini državnih fakulteta.
    Znaš li u koliko slučajeva postoje poteškoće u pogledu programa, nedostatka profesora, organizovanja ispita i sl, kad je reč o studentima sa starog plana?
    U tačno 1,7 % slučajeva! U manje od dva posto. Tendenciozno se otežava činjenično stanje neistinama.
    Neistina je i da svi studiraju, eto, ''već 20 godina''.
    Negde je bolonjski program započeo i 2008. (NS, Niš, Kragujevac, K. Mitrovica), negde 2009, a postoji slučaj gde su se po starom planu na fakultet upisivali i 2012. godine!
    Kad u tom smislu država i fakulteti krše zakon (upisuje studente posle primene Bolonjske deklaracije, nakon 2005. godine), to je u redu, je li?!
    O malverzacijama u pogledu statističke nevidljivosti tih studenata da ne širim - ispostavilo se da na 37 fakulteta oni ne popunjavaju famozni ŠV-20 obrazac, a to je jedini način da ih država, preko RZS, evidentira, vidi. A znaš, njima se uredno, svake godine, i pored toga sve naplaćuje.
    Tim, za sistem nevidljivim, studentima.
    Ti, za državu i ministarstvo nevidljivi, troškovi.
    To leeepo ide u nečiji džepić, pošto je nevidljivo.
  • Jedan od 'starih'

    28.08.2019 01:35
    Koliko ozbiljan problem, a koliko nemarnosti za isti… Da su se ministarstvo i fakulteti bavili

    ovim na vreme, do sada sigurno ne bi bilo ovoliko predbolonjskih studenata. Sad bi na prečac da

    nam promene pravila igre. Ne pristajemo na to!
  • Dr

    28.08.2019 01:21
    Ako se ne produži rok prelazak na bolonju biće besmislen, poništiće mi sve što sam dosad položio pa će iznova proizvoljno da vrednuju gde će i koliko da mi priznaju od položenih ispita.Pa vraćanje na nižu godinu, pa niži stepen diplome sa 7.1 na 6/2, pa dodatni ispiti i na sve to paprena cene prelaska...
    Pa ko će na to da pristane, to u praksi znači nema vas više...
  • Milica Fasper

    28.08.2019 01:18
    Pravda za "stare" studente
    Ne trazimo nista sto nam ne pripada! Tehnicki uslovi postoje, svi smo apsolventi, placamo redovno apsolventski staz, prijave ispita, polazemo sa Bolonjcima, profesori isti, vecinom, ista literatura, katedre postoje, apsolutno sve uslove imamo da zavrsimo zapoceto.Mi smo imali dvosemestralne predmete, Bolonjci jednosemestralne, pa je njima nas jedan predmet podeljen na dva ili vise predmeta.Zato vas molim da nam dozvolite da zavrsimo fakultete zbog nas, nasih porodica, naseg drustva.Hvala!
  • Branka

    28.08.2019 01:11
    Ustav
    Podrska za stare studente!
  • Jovan

    28.08.2019 01:01
    U pravu su ljudi. Daj da se postuje zakon i Ustav u ovoj zemlji, beze iz Srbije i stari i mladi. Ostace samo babe o dede za 20 godina. Nek studira koliko ko hoce, sta me briga, ako placa svoje obaveze.
  • Ivana

    28.08.2019 01:00
    Rok za diplomiranje, koliko mi je poznato, nije nikada postojao do Bolonje. Kako su se fakulteti organizovali oko "starih studenata" prethodnih decenija? Tek sada su počeli da umiru profesori? Naravno da sve najnormalnije funkcioniše kao i do sada, niko ne organizuje posebna predavanja za stare studente niti oni "studiraju o trošku države", izađu na ispit u ispitnom roku kada i svi ostali studenti, plate prijavu ispita, plate obnovu apsolventskog staža. I tako dok ne diplomiraju. Mnogo starih studenata je diplomiralo od 2012, kad je bilo predviđeno da im se ukine pravo na studiranje, pa do danas. Šta bi bilo ko dobio da im je uskratio te diplome? Šta bilo ko dobija time što hoće da uskrati diplome onima koji će diplomirati za godinu, dve, tri, ako se ovaj protivustavni zakon ukine?
  • Sladjana

    28.08.2019 00:46
    Ustav
    Svaka drzava pociva na Ustavu. Ako se on ovako otvoreno krsi, onda je pitanje sta je od drzave ostalo.
  • Apsolvent

    28.08.2019 00:46
    Kao apsolvent po starom programu imam dva ispita do diplomiranja, ispite polažem zajedno sa bolonjcima, u isto vreme i u istoj sali, po istoj knjizi i istim ispitnim pitanjima, kod istog profesora...Fakultetu redovno svake godine plaćam obnovu i svakog roka prijavu ispita, a da za to od fakulteta, osim same mogućnosti da izađem na ispit, ne dobijam ama baš ništa. I koji je sad tehnički problem zbog koga ću ostati bez svega što sam dosad položio?
  • Nevena

    28.08.2019 00:43
    Stari studenti
    Kome vise smetaju stari studenti. Pustite ih da zavrse zapoceto!
  • duks

    28.08.2019 00:43
    Sve u skladu sa Ustavom, tice se starih apsolvenata. Profesori su zivi i zdravi, Bogu hvala i mnogi upravo ovih dana kod njih izlaze na ispite u septembarskom roku. Uprkos nepostojanju tehnickih uslova(sto je vrhunac neistine) i nestalim profesorima(sto je vrhunac montipajtonovstine). Podrska za stare studente.
  • mirko

    27.08.2019 23:50
    momčilo ne lupetaj boktevideo. ispituju redovni profesori, tekuća literatura... studenti već plaćaju studije i ispite spram toga koliko opterećuju fakultet. to o čemu pričaš je diskriminacija po osnovu imovinskog stanja i starosti. već nas dovoljno društvo šikanira i vređa na svakom koraku, vide trn u tuđem oku, brvno ne vide u svom.
  • Na Ustavni sud

    27.08.2019 22:16
    Dostavi račun za prevoz
    Radnik ostvaruje pravo na prevoz. Poslodavac kategoriše koliko dobija.
    Pravo je radnika, ljudsko ili ustavno kako će iskoristiti svoj novac za prevoz.
    Da li će ići peške, kupiti markicu, gorivo ili naručiti helikopter.
    To je njegov novac, stečen i kategorisan.
    Ministarstvo se meša između poslodavca i radnika i želi da određuje radniku na koji način će utrošiti svoj novac.
    U stvari, ministarstvo želi da radnik finansira gradsko saobraćajno preduzeće i na taj način olakša državi i lokalu.
    Poslodavci će morati d abrinu o hiljadama potvrda svakog meseca, tamo gde zapošljavaju hiljade radnika. Ovo je definitvno atak na poslodavce i radnike.

    Šta je to ako ne kršenje njegovih ustavnih prava na raspolaganje svojim finansijama?
    To je kršenje člana 163 Krivičnog zakona Srbije.

    Kome se sve ne krše i na kakv način ustavna prava u ovom što žele da se zove država,
    studenti moji...

    Bojkotvao sam prošle izbore. Šta mislite, šta ću sad da uradim?
  • MomciloNS

    27.08.2019 21:54
    U pravu su ljudi. Ako su krenuli po jednom zakonu, nema promene pravila do kraja. Ali postoji elegantno i pravedno rešenje: upis godine 150.000 pa ko ozbiljno hoće da završi plati, a kome je do zavitlancije ispiše se i gotovo. A realno postji i osnov za ovako nešto - tamo se vode celi programi, organizuju ispiti i povlače profesori radi par večitih koji studiraju evo već 20 godina.
  • MomciloNS

    27.08.2019 21:53
    U pravu su ljudi. Ako su krenuli po jednom zakonu, nema promene pravila do kraja. Ali postoji elegantno i pravedno rešenje: upis godine 150.000 pa ko ozbiljno hoće da završi plati, a kome je do zavitlancije ispiše se i gotovo. A realno postji i osnov za ovako nešto - tamo se vode celi programi, organizuju ispiti i povlače profesori radi oar večitih koji studiraju evo već 20 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna