Autor: Danas, RTS

Info
27.09.2019.
18:55 > 21:29
Najava izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojom se uvodi test samostalnosti preduzetnika, koju su pre nekoliko dana najavili premijerka i ministar finansija uzburkao je javno mnjenje, a pre svega programere pošto je jedan deo njih ovo osetio kao pokušaj države da im zavuče ruku u džep.
  • Mercury

    02.10.2019 05:51
    Malo morgen
    Nema kraja pohlepi. Daj daj daj... Za kocke, za ukrase , za novu TV BASTILJU , za ispiracinu mozga... Nema mene uskoro ovde , a porez od koga samo dozivljavam ponizenja kod doktora, na salteru , u prevozu i sl. NIKAD necu platiti. Nije dovoljno sto ga placamo kroz gorivo, skupu i nekvalitetnu hranu, trecerazredne kineske poluproizvode po cenama koje su ravne onim zapadnim ? Pa IT-evci nisu krezave budale sa sendvicem. Nas urodjeni kolektivni podanicki mentalitet nam ne da da vidimo to da bismo slozni mogli za 24h do jednog da ih poredjamo na Trgu , javno ponizimo i gole zapakujemo za Hag. To se nece desiti nikad jer smo stoka, tako da sve sto ostaje - DE, AUS,USA.... Zemlje koje su ispred nas. Mnogo. Srecno braco.
  • Novica

    01.10.2019 19:01
    Britanska devicanska ostrva, Kipar, Hong Kong, Kajmanska ostrva,... Ko voli nek izvoli...
  • Vlada

    01.10.2019 16:48
    @@
    Mogu ti oni obračunati porez i za 30 godina unazad, ali ti to ne mogu naplatiti.
  • Budivoje

    01.10.2019 14:18
    Drzava u sprezi sa velikim IT firmama su zinule da stave shapu na pare od IT-a. Kakav fail. Rasterace ovo dobrih programera po bijelom svijetu, ucinice Srbistan nekonkurentnom na IT trzistu, neke ce oterati u ilegalu, i od para nista, jer programeri imaju posla u cijelom svijetu, ne zavise od Srbije ni 1%. Ostace i bez programera i bez IT poslova, pa nek sebi zarade pare na drugi nacin gospoda iz vlade.
    A vi sto nas programere poredite sa njima, lovcima u mutnom i kriminalcima, mozda jednog dana pocnete misliti svojom glavom, pocnete se radovati tudjem uspjehu koji i vama koristi, i shvatite da mi i kao pusalci placamo vise poreza i doprinosa barem od 90% radno sposobnih u Srbistanu, a da ne govorimo o novcima koje trosimo u ovoj zemlji a ne u nekoj drugoj. Ali, Srbi uspjeh ne oprastaju, to je cudo jedno.
  • programator

    01.10.2019 11:13
    Već par meseci razmišljam da se legalizujem i otvorim agenciju na paušalu a sada će verovatno da bude račun za nerezidente u Mađarskoj ili drugoj zemlji EU. Jedan odlazak preko mesečno u veći šoping i sve sam rešio. Verujem da će mnogi slično, te mislim da će se to i osetiti.
    Stvarno mi ne pada na pamet da finansiram neke bahate i nenormalne na vlasti, a smanjivanje budžeta će pomoći u skorijem svrgavanju istih, ubeđen sam.
  • @Nemanja

    30.09.2019 16:03
    Pokusaj :) Kada predjes limit u podizanju sa karticom, moze ti se obracunati porez 5 godina retroaktivno. Lopov je uvek srecan i pametan dok ga ne uhvate. :)
  • Nemanja

    30.09.2019 14:50
    How yes no
    Registrujes firmu u nekom od poreskih rajeva, troskovi minimalni. Fakturises onom za koga radis sa te firme. Prebacis pare na Payoneer i trosis ih kako, koliko i gde hoces. Zdravo i dovidjenja, halava drzavo :)
  • /

    30.09.2019 14:47
    /
    Ma da, naravno. Krivi su programeri. Drzava nista nije kriva. Samo jos ovu oblast da urede i bolji smo od Svajcarske.
    A stoka kojoj je krivo sto programeri imaju para i izigrava tu neki patriotizam neka ide da nesto radi a ne tu da ljubomorise.
  • dule

    30.09.2019 13:59
    kimi27.09.2019 • 22:06
    Ja ne vidim nista lose u ovom.
    Kako svima tako i njima, zasto je IT sada neki elitizam?.. stara fora kapitalizma, otimaj od onog ko nema, onaj koji ima , ne diraj ga ...
    Dakle svima da bude isto, tj ili fenesrima da bude kao i drugima, ili da drugima bude kao ovim fenserima, sve ostalo je pokvareno licemerje.




    Formalno - pravno ovo nema nikakve veze sa IT-jem. Na ovakvim ugovorima može da radi bilo ko ko prodaje svoje usluge - pravnik, mašinac, građevinac, frizer, stolar, ...

    IT je zanimljiv samo u tom kontekstu što se tu sad vrti malo veća lova pa je potrebno i tu klepiti koliko se može.

    Što se tiče ovog da svima bude isto, to nikad neće biti - jer mi što plaćamo porez, bilo kao paušalci ili redovno zaposleni, nikad nećemo imati ista prava koji taj porez arče. NIKAD!!!
  • @@@@...

    30.09.2019 10:41
    Test samostalnosti ne pogadja pausalce koji se ne bave malverzacijama.

    Ovo je tek prvi korak i nacin da se obeshrabre oni koji kradu ili planiraju da to urade.

    Ostaje nada da ce najveci deo IT strucnjaka ici ka postenom poslovanju bez kradje poreza.
  • Gari

    30.09.2019 10:11
    Sad svi redom
    Ajde sve redom tako i za advokate i za doktore koji rade privatnu praksu, i za profesore koji drze privatne casove! A ne, ne, pa to nije u cilju Kontinentala, zbog kog ovo i radite. Jadni ste, poskupeli sendvici i autobusi za krezube sendvicare. E pa ako od ovoga poprave zube bice mi drago da dam svoj skromni doprinos. Ne brinite za nas i nase novce, buy, buy Smrdijo.
  • @@@...

    29.09.2019 23:51
    Hoćete li da kažete da svi paušalci nekom peru pare ili da svi paušalci koji ne prolaze test samostalnosti treba da plaćaju veći porez jer potencijalno mogu da peru pare? Koristite tendenciozan primer krivičnog dela sa umešanih 180 ljudi da biste šokirali milionskim iznosima, klasično spinovanje sa svrhom da se programeri prikažu kao neko ko zarađuje milione na račun poštenog sveta. Slično kako su oblikovali javno mnenje da prosvetari samo nešto štrajkuju a ne rade ništa i još imaju raspuste, ili da su doktori korumpirani i puni para od privatne prakse. Lakše je bilo uništiti školstvo i zdravstvo na taj način, jer od nastavnika i lekara napraviše narodnog neprijatelja. Sad se jednako perfidno napada IT industrija, ništa lakše nego čoveka koji krpi kraj s krajem napujdati na programera koji "nešto klikće za hiljadu evra" i još ne plaća porez. Dobro, nije baš da ne plaća, ali trebalo bi da plaća veći, ne bi ni osetio.
  • @@kimi2

    29.09.2019 18:00
    Kod gazde radi 200 pausalaca i od njih je 180 pristalo da peru pare za gazdu. Gazda svakog meseca sa svog racuna skine 180*200000=3.600.000,00 dinara i tako svakog meseca.
    Ovde sam bio veoma skroman u proceni. Gazda ce u ovom primeru skinuti sa racuna novac na koji nije platio porez na dobit niti je platio propisane doprinose da bi ih koristio kao sopstvena sredstva - platu. Znaci za godinu dana 12*3600000=43200000 ili 366101 eur godisnje. Neki ovo rade godinama i u mnogo vecim iznosima.
    Necu racunati koliko je drzava/drustvo osteceno. Kada se it preduzetnici i it gazde naviknu na stils zivota koji je zasnovan na onome sta zarade uvecano za procenat nastao kradjom poreza, tesko ce se vratiti dobrovoljno na posten rad.
  • @@kimi

    29.09.2019 17:55
    "Probaću još jednom polako, pošto vidim da si spor."

    Za razliku od Kimija koji burno reaguje, govoris sa visine a nisi u pravu. Stvar je u zloupotrebi pausalnog oporezivanja. To je omoguceno visokim limitom za pausalno oporezivanje.

    Tipican IT prevarant i tipican IT gazda rade sledece.U pocetku gazda zaposli radnika, dok je na probi i dok uci dobija platu. Kada treba da predje u sledeci nivo, gazda mu nudi vecu platu ali je uslov da vise ne bude zaposlen vec da bude preduzetnik-pausalac. Od tog trenutka "radnik" tj. novopeceni preduzetnik fakturise svoje usluge gazdi. "Radnik" i dalje dolazi u firmu kod gazde ima radno vreme, clan je timova koji rade u gazdinoj firmi, itd...
    Recimo da "Radnik" fakturise svoje usluge gazdi po njihovom dogovoru 200000 dinara. Pausal mu je 33000 dinara tj. plata mu je 55000 dinara, na racunu radnje mu ostaje 112000 dinara koje moze da podigne i koristi kako hoce. Zvanicna plata mu je 55000 a u realnosti raspolaze sa 55000+112000=167000 dinara. Da je ostao zaposlen u firmi kod gazde i da je gazda platio propisan porez. Novopeceni preduzetnik tj. "Radnik" bi imao neto platu 200000/1,63=122699 i imao bi na taj iznos placene penzijske doprinose. Drzava je ostecena za 44301 dinara svakog meseca. Idemo dalje. Gazda ima mnogo ovakvih pausalaca i on im plati dodatno 30 eur-a mesecno da bi mu prali novac. Gazda uplati preduzedniku 400000 dinara,preduzetnik vrati gazdi 200000 dinara u kesu jer moze da podigne novac, a sa ostatkom raspolaze kao i ranije
  • @kimi

    29.09.2019 13:13
    Probaću još jednom polako, pošto vidim da si spor. Paušalci plaćaju porez, sve po zakonu i koliko im je određeno, i država im je omogućila tako da funkcionišu. Plaćaju porez uredno, da li si razumeo sada? Nemoj više da se baviš "izmišljenim debilnim poslovima" o kojima apsolutno ništa ne znaš niti se razumeš, da se ne blamiraš.
  • /

    28.09.2019 23:37
    /
    drzavni aparat / jp i zdravstvo/ vam finansira sivi juznoafricki priliv novca
    a sluzba vam je bacila kosku na it
    /nazalost ima i it clanova koji su se primili da su bogom dani pa organizuju voznje biciklom/

    sa druge strane ovo je okrenuto cerki firmama koje je prvo djilas osnivao posto je uspeo ugasiti male samostalne agencije da ne smetaju
    it sektor isto tako radi
  • Jadnik

    28.09.2019 22:22
    @Prosvetni radnik
    e to baš nije istina, znam 15 učitelja koji rade preko agencije ili na određeno. Auuuuuu ala si sada napisao neistinuuuu
  • Prosvetni radnik

    28.09.2019 19:03
    @ Samo pitam
    Zato što državne firme plaćaju poreze i doprinose i ne omogućavaju zaposlenima da rade kao paušalci.
  • kimi

    28.09.2019 17:25
    Ti sto nemas ni nick ,slusaj, tatu svog da zoves idiotom JASNO?
    A sto se ostalog baljezganja tice,pa decko ..idi u Estoniju pa tamo radi na crno.. ne placaj porez itd..hm?Al eto ,nisam znao da sam ja zahvaljujuci "programerima" tj izmisljenim debilnim poslovima koji nicem postenom ne sluze, eto ja zahvaljujuci njima sam ziv .. wooow ..

    @Decko, ne lupetaj kad vec pojma nemas. Porez za IT pausalca je preko 30k dinara mesecno, tako da ne samo da jedan programer ne izbegava da placa vec doprinosi drzavnoj kasi vise nego sto ces ti ikada. Pogađaj šta čini izvoz Srbije i ko održava mrtvu privredu u ovoj zemlji. Uostalom, videćeš posledice kad ova idiotska odluka države da traži preko hleba pogače stupi na snagu. Dobar deo ljudi koji se koleba da li da ode preko će otići, deo će otvoriti firmu u tipa Estoniji, deo će početi da radi na crno.
    Pre 2 godine je odnos broja penzionera i zaposlenih bio 1:1,5, za funkcionisanje penzionog fonda je neophodno da bude bar 1:3. Ti i slični idioti koji se raduju tuđoj nesreći ima da uživate kad razmera bude 1:1. Da bar svi programeri odu u neku normalnu zemlju pa da vidiš kako ćete procvetati kad se uruši privreda koja se održava preko priliva iz inostranstva i ITja.
  • @Samo pitam

    28.09.2019 16:51
    Radnici iz drzavnih preduzeca imaju mnogo manje plate od "pausalaca" jer su te firme platile sve poreze.

    Al Kapone je isto pao na neplacanju poreza. Zar mislite da ispoprosecan inspektor ne vidi i ne moze da utvrdi sve marifetluke koje IT kompanije rade ali pitanje je da li politika odobrava da se postupa po zakonu. U ovoj zemlji se i saobracajci povlace pre izbora da ne bi iritirali.

    Za sada se dobija test samostalnosti, deo ce uci u legalne tokove i njima skidam kapu, jer posteno rade kao i vecina naroda. Deo ce nastaviti da radi na crno ali videce da ce im to iskljuciti mnogo posla, deo ce nastaviti marifetluke ali ako ikada u nekoj pretrazi iskoce po trazenom kriterijumu, dobice da plate retroaktivno porez koji su utajili i krivicnu prijavu.
    Neko ce ici u inostranstvo ali razlog ne bi trebao da bude uvodjenje reda i postovanje Zakona.
    Ako je razlog odlaska to sto se ovde postuje Zakon ili se tezi ka tome, taj clan drustva ionako nije koristan jer je sklon kriminalu.

    Ako se pokaze da ove mere nisu bile dobre pausal moze biti iskazan i na sledeci nacin. Ako neki pausalac ima 1 radnika-vlasnika sa platom od 55000 dinara onda limit za pasal moze biti 1.100.000,00 uvecano za normirane troskove od 25% sto je 1.375.000,00 godisnje. Sve preko toga morace da vode knjige. Ako ima 2 radnika onda ce imati duplo, itd. i onda nije potreban test samostalnosti. Sistemski je reseno da im se ne isplati da kradu, tj. svejedno im je a kao pausalci prema stvarnom gazdi imaju manja prava
  • Pausalac

    28.09.2019 15:55
    Biti pausalac nije ilegalno
    Biti pausalac nije nelegalna stvar, da jeste kucala bi nam svima koji tako radimo inspekcija na vrata, a ne izmena zakona. Zar ne?

    Drzava da bi zaradjivala od neke grane privrede treba da motivise razvoj, daje subvencije i olaksice. Domacem razvoju ne stranom, jer u nasoj struci su klijenti stranci, a domace firme posrednik kako da se taj posao i novac kanalise u smeru Srbije. Sad dolaze i strane firme da se ovajde o jeftinu radnu snagu, s ciljem da pojeftine jos malo.

    Pausalno oporezivanje pomaze i domacim malim firmama da mogu da budu konkurenti u svom gradu, a subvencionisanje stranih gigantskih IT firmi ne pomaze razvoju IT struke, vec nas od preduzetnika pretvara u ljude na traci.

    Subvencionisanje znaci oprastanje dela poreza ili celog dela poreza.

    Tako da pausalno oporezivanje moze da se gleda kao subvencija, koju je drzava svesno ukljucila u zakon.

    Pa sad je uklanja, sa time ce samo oterari ljude, ili ce se smanjiti plate zbog konkurencije. Smanjenje plata - manje poreza. Smanjene broja ljudi - manje poreza...
  • Samo pitam

    28.09.2019 13:52
    Ako je paušalno plaćanje tako nevidjena pogodnost koja omogućava veliku zaradu, zašto gospoda iz državnih firmi ne daju otkaz i počnu da rade privatno kao paušalci?
  • socko

    28.09.2019 10:45
    follow the money
    Ko će imati koristi od ovoga?

    Država neće, jer objekti na vlasti za nju i ne mare.
    Imaće Continental i slični (ko ono beše doveo njih, znamo li kako se "subvencije" države prelivaju u privatne džepove?), i leasing agencije (ko ono beše njih drži?).

    Zabole njih za državu, zdravstvo, obrazovanje. Da im je do toga stalo ne bi poklanjali milione crkvetini i pravili posrnule spomenike, parama JP razvozili autobusom sendvičare.
  • nebesky

    28.09.2019 10:38
    Rešenje
    Firma koja ima, što ovde neko reče, 50 radnika i 250 paušalaca, se podeli na više firmi i svaka od njih potpiše ugovore sa istim paušalcima! Tako da svaki paušalac prolazi famozni "test samostalnosti". Jednostavno, zar ne?! "Srbska" posla - kako vlast smišlja da nam uzme pare, tako i mi smišljamo da im ne damo! A, naročito ne za - Pink, SPC, fontane, stadione, aerodrome, RS, RTS...
  • Milan

    28.09.2019 10:26
    A najlon i kvantaš?
    Nisam ni programer ni vlasnik bilo kakve firme i ne govorim ovo iz nekog ličnog interesa, nego principijelno: sve dok se ne nađe način da se siva ekonomija svede na razumnu meru i dok razni šverceri ne počnu da plaćaju makar i paušalno porez besmisleno je pričati o tome da li neko ko plaća 30000 treba da plati 50000. Ovaj bar nešto plaća, pola države ne plaća ništa. Porez i ostale dažbine na plate treba smanjivati, a ne povećavati.
  • Smetalo

    28.09.2019 10:16
    Paušalci
    Stvarno nema smisla šta rade ti IT majstori i ostali paušalci.
    Gledam pre neki dan u mesari jedan kupuje više kila raznog mesišta i preradjevina, a ljudi iza njega pokazuju prstom i šapuću 'Vidi paušalca kako se bahati'.
    Znam neke od njih koji čak i na more idu svake godine.
    To im je ušteda na utajenom porezu, nipošto nije rezultat milion sati buljenja u računar, čišćenja bagova, pisanja linija, a podočnjaci i tamni kolutovi oko očiju od nespavanja... Ma kakvi, to se ne vidi i ne računa se, ali zato svi vide koliko kesa iznose iz supermarketa.
    Sram vas bilo, vi koji virite i čantrate protiv paušalaca i takovg plaćanja poreza, uredno zaštićeni državnim poslom od 8-16h, a posle mozak na pašu, sa lagodnim slobodnim vremenom. Idite u privatnike pa probajte kako je kad vam je mozak okupiran poslom kao dragstor, od 0-24. Doživite jednu kontrolu alavih inspektora svih vrsta i enormnih kazni za minorne stvari. Trčaćete natrag u državnu firmu.
  • Cluff

    28.09.2019 09:58
    Mozete otvoriti firmu u Usa delaware u poreskom raju. Otvorite po box . Do 16.000 usd godisnjih prihoda ne placa se nista drzavi. Nastavite da radite sa tom firmom sa kojom ste i radili.
  • Veljko

    28.09.2019 09:25
    ZAključak
    Treba pametnim mladim ljudima uskratiti ono što su sami stvorili i što predstavljaju svetsku profesionalnu elitu, a džipove, luksuzne vile i jahte u Srbiji mogu da "šetaju" samo pevaljke, prostitutke, dileri droge i političari. Između kojih naravno stoji znak jednakosti!
  • Pravnik

    28.09.2019 05:04
    @ b&b
    Za fakturisanje izmišljenih usluga se u svakoj normalnoj državi ide u zatvor.
  • Jaja

    28.09.2019 02:01
    Hoce li i za advokate i lekarske ambulante da vaze ista ova pravila?
  • Nemanja

    28.09.2019 01:49
    @D
    SPC u Svajcarskoj nije platio porez, i onda su ih proglasili za SEKTU. Tako to rade civilizovane zemlje!
  • /

    28.09.2019 00:52
    /
    Setila se bagra.... sve ce razjebati, kamen na kamenu nece ostati.
  • Jadnik

    28.09.2019 00:36
    Ako ja ne znam za koga ću raditi sledećeg meseca, ja snosim rizik koji nemaju stalno zaposleni. Firma ne brine o trenutku kada ću postati višak jer me mora da mi plati otpremninu. Moja bolovanja me plaća niko, ni država, jer tih 12 komisija za dokazivanje zašto nisam radio 16 dana u mesecu svakako neću proći. U svakoj zemlji se poštuje odluka čoveka koji je van stalnog odnosa time što se uviđa rizik koji snosi. Pošto na zapadu ima puno beneficija od stalnog radnog odnosa, čitaj imaju prave sindikate, radnici žele stalno zaposlenje iako im je zarada manja a porez veći. Svuda je ovaj balans napravljen samo se kod naš ruši. Niko me priča o rizicima. Drugovi proleteri iz državnih firmi, pređite u paušalce da vidimo koliko će vas firmi zvati da radite kod njih, pa onda pričajte o neplaćenom porezu kada me budete imali nikakav posao
  • @kimi

    28.09.2019 00:14
    Decko, ne lupetaj kad vec pojma nemas. Porez za IT pausalca je preko 30k dinara mesecno, tako da ne samo da jedan programer ne izbegava da placa vec doprinosi drzavnoj kasi vise nego sto ces ti ikada. Pogađaj šta čini izvoz Srbije i ko održava mrtvu privredu u ovoj zemlji. Uostalom, videćeš posledice kad ova idiotska odluka države da traži preko hleba pogače stupi na snagu. Dobar deo ljudi koji se koleba da li da ode preko će otići, deo će otvoriti firmu u tipa Estoniji, deo će početi da radi na crno.
    Pre 2 godine je odnos broja penzionera i zaposlenih bio 1:1,5, za funkcionisanje penzionog fonda je neophodno da bude bar 1:3. Ti i slični idioti koji se raduju tuđoj nesreći ima da uživate kad razmera bude 1:1. Da bar svi programeri odu u neku normalnu zemlju pa da vidiš kako ćete procvetati kad se uruši privreda koja se održava preko priliva iz inostranstva i ITja.
  • kom da uzme prase

    27.09.2019 23:54
    "Od odlaska u inostranstvo za sada nema nista, jer primanja ovde cak i kada plate porez obezbedjuje bolji zivot nego na zapadu, barem za vecinu osrednjih programera."

    možda i najveća glupost izvaljena među dosadašnjim komentarima na vest
  • Bili Kid

    27.09.2019 23:16
    @kimi
    Porez treba da se placa ali u NORMALNOJ DRZAVI a ne u SVINJCU kao sto je ova TERITORIJA, gde VLAST KRSI USTAV, ZAKONE i ZLOUPOTREBLJAVA ISTI TAJ POREZ (dajuci pare Klintonovima, Republici Srpskoj, Srebrenici, Notr Dam,...) dok se drzava raspada. Porez se treba placati samo onda kada isti onaj koji placa je siguran da drzava nece zloupotrebiti taj novac! SNS i Vucic su toliko unistili ovu drzavu i institucije sistema, da ce trebati 30-50 godina da se oporavimo. Disciplina placanja, zivljenja i ponasanja polazi sa vrha a ne sa dna!!!
  • @Marko

    27.09.2019 23:01
    Pre nego sto napises da neko nema pojma, pokusaj da procitas vest, da je razumes, pa posle toga procitaj komentar.
    Razumem da je tesko platiti porez kada naviknes da to ne radis ali vecina "programera" mora da nauci da novac na racunu firme nije njihov. to je novac firme, koji su oni stekli radom a da bi postao njihov i da bi ga mogli koristiti moraju platiti porez kao i svi ostali gradjani.

    "Programeri" su se koristili povoljnoscu koja je data u vidu pausala i zloupotrebljavali su je do krajnjih granica, tome je sada dosao kraj...

    Od odlaska u inostranstvo za sada nema nista, jer primanja ovde cak i kada plate porez obezbedjuje bolji zivot nego na zapadu, barem za vecinu osrednjih programera.
  • NS

    27.09.2019 22:39
    @Biljana
    Znaci, zavrsili su drzavne fakultete i mlate pare pa ne moraju da placaju poreze? Jel za njih vaze druga pravila?
  • sulja

    27.09.2019 22:37
    nego..
    Ne vidim kako oni ovo mogu da provere, osim priliva na račun ako je od samo jedne firme. a i za to ima leka...agencije medjusobno da prebacuju sebi pare jedna drugoj...
  • Preambula

    27.09.2019 22:25
    Drzava je u IT ,ulozila samo novac za finansiranje skola i fakulteta (kao i za sva druga zanimanja/oblasti. Gotovo ceo posao ,98%,IT nabavlja , konkurise i naplacuje u inostranstvu. Drzava repom ne mrdne da bi IT pomogla,stvorila uslove za plasman IT proizvoda u Srbiji. Sada smatra da je regularno da uzme koliko joj padne na pamet ,a poznata je po tome da nikome ne objasnjava i opravdava na sta (nase) pare trosi. Nece moci. Tuzna prica o freelenserima (pojedinacni IT strucnjaci,bez ikakve zastite koje imaju IT firme) je jos gora. Pametni ce uvek naci nacina da rese nepovoljnu situaciju,a politicari neka se prave naivni i glupi. Dobiti cete ...
  • Z

    27.09.2019 22:22
    Da, vijajte tu programere a Mitrovicu (pink) pomazite i prastajte porez... Logicno. Pinka i salame.
    https://www.021.rs/story/Info/Srbija/145635/Drzava-odobravala-milione-firmi-Zeljka-Mitrovica-poreskom-duzniku.html
  • Z

    27.09.2019 22:20
    Pola ce preci na neku varijantu rada na crno... I ja sam te struke i (bez nekog uzdizanja programera kao superiorne vrste ljudi) znam da su to pametni i sposobni ljudi i naci ce neki nacin da im/nam bude jos bolje nego sad.
    Cetvrtina ce preci na belo, a preostala cetvrtina otici van...
  • kimi

    27.09.2019 22:18
    @Pausalac

    Kakav tipican licemerskokapitalisticki komentar! Tebi Bezos idol?
    Decko , sta hoces? Spomenik? TI si jedini ko "trosi" pare u svrbiji? Ta osoba sa pijace ili bilo ko drugi trosi pare na Marsu? I ta osoba sa pijace koja ne moze dupe da zakrpi placa porez koji ti ne placas!
    Kako te nije sramota i sve vas dzibere ,ispada da su ljudi ovde zivi zbog vas!??
    Idi decko, idi u Svedsku Norvesku pa pausaliraj tamo kada ti uzmu od plate 60% na konto poreza...
    Nisi ti ovde zato sto ti je stalo do neke krezube babe sa pijace (ovo za opis babe ne kazme ja, ovo kazes ti ,samo ne smes da napises,jer takvi ljudi kao ti upravo ovako razmisljalju, uber alles.. ) nego zato sto ne placas porez decko..zato si ti tu.. farbaj nekog drugo sa tom demagogijom od price..
  • Z

    27.09.2019 22:18
    Pola ce preci na neku varijantu rada na crno... I ja sam te struke i (bez nekog uzdizanja programera kao superiorne vrste ljudi) znam da su to pametni i sposobni ljudi i naci ce neki nacin da im/nam bude jos bolje nego sad.
    Cetvrtina ce preci na belo, a preostala cetvrtina otici van...
  • Zoolok

    27.09.2019 22:07
    @Ne
    Mozes da gledas kako hoces, na kraju sve sto ide navodno u moju korist placam ja, ako pare koje ja zaradim ne idu meni u dzep.
  • kimi

    27.09.2019 22:06
    Ja ne vidim nista lose u ovom.
    Kako svima tako i njima, zasto je IT sada neki elitizam?.. stara fora kapitalizma, otimaj od onog ko nema, onaj koji ima , ne diraj ga ...
    Dakle svima da bude isto, tj ili fenesrima da bude kao i drugima, ili da drugima bude kao ovim fenserima, sve ostalo je pokvareno licemerje.
  • Programer

    27.09.2019 22:05
    Cena sitnica
    Pausal za preduzetnika programera u Novom Sadu je 32000,00 poreza i doprinosa. Posto je to drzavi malo, neka promeni zakon pa ce It firme morati da zaposle radnike i ako ih prijave na neto platu manju od 55000,00 drzava dobija manje nego do sada. Inteligentno kao i sve kod nas...
  • Ne treba nikakvo ime

    27.09.2019 21:56
    Kakav naslov samo pasos uzeti
    A pola miliona eura koje je Vlada Republike Srbije pre par dana platila od poreskih obveznika Marini Abramovic za izlozbu fotografija u centru Beograda nikom nista?

    A pre toga 10 miliona eura POKLONA NEPOVRATNO Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi opet nikom nista ni gde je taj novac potrosen ni zasto ne potrosen ni na osnovu cega je dato 10 miliona para poreskih obveznika?

    Kada ce Republika Srbija staviti na uvid svojim gradjanima gde je potrosen novac poreskih obveznika po stavkama i iznosu od 2013 e godine do dana danasnjeg?
  • Marko

    27.09.2019 21:50
    Sta reci
    @Pera

    Vidi se da nemas pojma o cemu pricas. Svaka preduzetnik (pausal) radnja/pravno lice placa pausalni porez(obracunat od strane poreske sluzbe) u zavisnosti od opstine na kojoj je registrovan, delatnosti i jos nekoliko drugih faktora. Ti iznosi znaju da budu i 400e, sto je mnogo vise od prosecne plate u ovoj banana drzavi. To sto je trenutno ta struka i znanje trazeno pa moze neki veci novac da se zaradi ne znaci da kradu od ostalih gradjana zemlje, cak naprotiv. Razmisli malo, strane firme, koje cine 99% trzista, plate te ljude vece sume novca i taj novac onda ljudi potrose na vece ili manje potrepstine (hrana, pice, komunalije, kupovinu stana, automobila.. i td) u ovoj banana zemlji, sto samo moze pozitivno da utice na sve sfere drustva. U sustini to predstavlja indirektno strano ulaganje u nasu zemlju.
    Nazalost ti ocigledno nemas kapacitet da shvatis sve ovo pa je svaka rasprava sa tobom bespredmetna. Ovo drzava pokusava da uzme nesto vise novca kroz porez, i verovatno ce uspeti, ali time ce oterati veci deo malih firmi iz zemlje i dodatno razbesneti IT deo drustva, sve u svrhu uzimanja nesto para koje drzavnoj upravi nece pomoci nizasta. I ako deo ljudi i ode iz zemlje zbog ovoga to nam ne moze nikako doneti vise novca, vec samo manje. Razmisli malo ubuduce pre nego sto napises ponovo neku glupost.
  • D

    27.09.2019 21:41
    @Pera
    Dragi Pero (i slični tebi),
    da li znaš da IT agencije plaćaju 3x veći paušal od advokata?
    Da li znaš da i pred toga, IT-jevci se ne bune što plaćaju toliki paušal.

    A da li znaš da Mitrović (Pink) neće da plati porez koji je preko 700 miliona?
    Da li znaš da je SPC odoboreno milion eura(!) za oprost dugova?
    Da li znaš da imamo hiljade "zaposlenih" na državnoj sisi koji samo cuclaju moje i tvoje pare od poreza?

    Zapamti: IT-jevac koji je paušalac se ne buni, a nema toliko veliku zaradu kao što se priča. Jer da imamo toliki novac, ne bismo živeli u Srbiji, već bi radili sa nekog ostrva, imali bi avioe i jahte.
  • Puk. Ratko Puškaš

    27.09.2019 21:26
    ...
    Porez da plaćaju programeri, crkva i Đoković a vojna lica i balerine da se okanu beneficiranog radnog staža.
  • b&b

    27.09.2019 21:25
    banana drzava
    Prijavice se na minimalac i gotovo... kao i sve priv firme. Ako hoce mogu i jedan drugom da fakturisu neke izmisljene poslove a ne samo prema jednoj firmi pa ce proci test i ostati pausalci. Ovo je Srbija....lako cemo
  • White-collar crime

    27.09.2019 21:23
    U svetu ovo sto rade programeri je obican "White-collar crime" zbog kojeg se ide u zatvor. Kakve koristi drustvo ima od preduzetnika i preduzeca koja kradu porez?

    Vrse sve moguce malverzacije a koriste sve dobrobiti koje daje drzava a na racun ostalih sugradjana. Programera koji je placen bruto 400000 dinara i koji kao pausalac primanja prijavi skoro kao minimalac izdrzava tektica iz kole, medicinska sestra, nastavnik, profesor, radnik u privredi...

    Zao mi je ako Vam se ne dopada ali cinjenica je da samo uzimate i "kraduckate". Da ne pricamo o fakturisanju kojekakvih usluga i prebacivanju novca u inostranstno a onda trosenje istog karticama ovde. :)
  • Biljana

    27.09.2019 21:15
    IT
    Ljudi iz IT su zavrsili drzavne fakultete za razliku od ovih na vlasti sa Megatrenda koji na zalost kroje zakone.
  • Pausalac

    27.09.2019 21:10
    Sav svoj novac trosim u Srbiji
    IT struka donos ogroman strani kapital u ovu zemlju, i jedna je od grana privrede koja direktno pomaze ekonomiji. Celu svoju platu potrosim u Srbiji, od cega imaju koristi ljudi koji prodaju na pijaci u prodavnici itd. Potraznja IT struke i jako velika i u inostranstvu, i velika su kolebanja dal ostati ovde ili ne.

    Jos je zanimljivije da se otvaraju i domace male IT firme koje zaposaljavaju nase ljude a isto donose strani kapital, a te domace firme ne dobijaju subvencije od drzave, a zato strane firme dobijaju.

    Sad se ja pitam da li bi je bolje da se preselim u inostrantvo sa porodicom da zivim u razvijenoj zemlji, i batalim sve sto sam ovde stvarao - i onda kao stranac ovde otvorim firmu i dobijem subvencije?
  • High ISO

    27.09.2019 20:54
    Ko jos tvrdi da nisu sve stranke iste? Ovo se vec desilo agencijicama marketinga kada je bukvalno zuti stavio sapu na sve, i to tako da ni mrvice nije propustio.
  • Boris

    27.09.2019 20:53
    Tako je Srbijo. Još jednom odseci granu na kojoj sediš.
  • Madjarski programer

    27.09.2019 20:40
    Vec duze vreme programiram...
    Dok sam isao u sredju, vredjali su me sto pricam madjarski u busu sa drugarima. Usao sam na budzet na fakultetu, hvala drzavi (stvarno, nije sarkazam). Sada vec radim 7+ god, i po grubim procenama na ime poreza i doprinosa moja firma platila zbog mene minimum 70.000 evra drzavi. Mislim da je to bas patriotski potez sa moje strane, i sto nisam otisao iz domovine...

    No sad, bez nacionalnih gluposti, sta je moj problem sa ovim:
    U poreskoj upravi u mojoj opstini, znaju ko sam, kako se zovem, samo sto me mi ne kazu "buraz"... U mojoj optstini koja broji 50.000 duse, oni kazu "pa da ima vas samo desetak, sto placaju tolike poreze".

    Tu lezi problem. Podstanar sam i auto mi je poprilicno star. A u toj opstini ima gomilu njih sa vilama i dzipovima. Oni ne moraju u poresku upravu? Jel oni znaju nesto sto ja ne znam?
  • Tunel Jeftinoće

    27.09.2019 20:30
    Ništa vas nije zanimalo od zemaljskih problema u ovoj kaljuzi dok su druge gulili.
    Sad dolaze i po vas, al sad sve zabole za vas.
    Sad pripremite dinero ili kofere, kao i svi ostali.


  • Ne

    27.09.2019 20:27
    @Zoolok
    Firma obračunava i plaća poreze pored onih koji su uključeni u bruto zaradu zaposlenog i doprinose na teret preduzeća, odnosno, trošak za poslodavca predstavlja buto zarada zaposlenog + doprinosi na teret preduzeća.
  • Kotravezni bizmismen

    27.09.2019 20:17
    Taj titi sektor svesti na dinar pa privatizovati.
  • Bili Kid

    27.09.2019 20:06
    Treba para, poskupeli sendvici, Matijevic salame i nafta za autobuseve!
  • /

    27.09.2019 20:03
    /
    ovi kao i oni biciklisti pojam frilensera bezobrano namecu samo na jednu ciljanu grupu
    kakvi bre, preduzetnici i frilenseri

    ili su frilenseri ili preduzetnici
  • Nenad

    27.09.2019 19:55
    Samo bezati odavde
    Kad je.jedan Voja Antonic legenda srpskog IT sektora u 65 godini odlucio da emigrira iz Srbije sa onolikim znanjem o programiranju i nacionalnom reputacijom prosle 2018 e godine valjda ovim mladjim programerima treba da je jasno sta i njih ceka.

    "U zemlji rodjenih slepaca rodjeni jednooki je dozivotni kralj"
    -Erasimo Roterdamski,holandski knjizevnik
  • /

    27.09.2019 19:53
    /
    a frilenseri, slobodni umetnici?
    oni ne rade preko firme
  • Zoolok

    27.09.2019 19:41
    Neverovatna zamena teza. Ne plaća firma poreze i doprinose, već zaposleni. Firma isplaćuje bruto platu, od koje država uzme sebi svoj deo za "usluge" koje pruža. Firme ovo neće koštati ništa, desiće se da će programeri koji ovako posluju (na sopstveni rizik i odgovornost, jer paušal ima i mnoge mane) odjednom imati manje para na kraju meseca.

    Uzrok ovoga su velike firme koje ne žele da rade sa preduzetnicima, pa sad guraju vlast da IT-ju zabrani taj način rada, kako bi smanjili konkurenciju (nestaće male firme koje su ovako poslovale), smanjili plate, otežale promenu posla, i u suštini napravile monopol na tržištu rada. Neke od njih su dobile i subvencije od države, što još više pokazuje o čemu se ovde radi.

    Upitnik/test je skrojen tako da isključivo IT sektor ne može da ga prođe, a šta će se desiti, ko zna. Pare koje oni žele da uzmu sebi su već potrošene unapred, na kredite, lizinge, izražavanje porodice, i šta sve već ne. Od ovoga baš ništa dobro ne može da se desi za ljude, samo za velike korporacije i eventualno vlast, koja će imati malo više para u kasi (proverite na APR-u koliko u državi ima programera preduzetnika i sve će vam biti jasno, ali to su mahom iskusniji radnici, za kojima je velika tražnja u velikim firmama, ali koji su do sada sami želeli da rade kao preduzetnici, i nešto ne verujem da će im se da želja odjednom ugasiti).
  • Mile Kitić

    27.09.2019 19:29
    Južni Vepar
    Lepo je to, porez treba da plaćaju svi. Svaka normalna država je to uredila.
    Ali... ali ... ali... Mene samo interesuje da li išta od ovoga kači "estradne umetnike" ?!

    Da li neko njima sme da naplati porez? Vile, avioni, kamioni, auto za po lokalu, auto za po Srbiju, auto za EU, ....
    Šta je sa zakonom o poreklu imovine?

    Da se vratim na početak. Svaka normalna država....
  • Pera

    27.09.2019 19:28
    IT sektor se hvali velikim primanjima a cinjenica je da su ovaj put bili efikasniji od taksista i advokata u izbegavanju placanja poreza (registrovanje pausalnih radnji pa u firmi koja ima 300 radnika ima 50 radnika i 250 pausalaca koji imaju radno vreme i dolaze na posao)

    . Dok najveci broj gradjana uredno placa poreze, programeri i developeri se koriste svim "blagodetima" ove banana drzave i prakticno kradu od svih nas. Pretpostavljam da ce neki pozeleti da idu u inostranstvo, mozda to i ima prednosti ali morace da promene ponasanje
    jer ovo sto su ovde radili tamo nece proci :), tj. bice drakonski kaznjeni.

    Drzava je kao i uvek nasla solomonsko resenje, sledece tri godine ce IT sektoru imati sansu da se legalizuje, porez ce im biti kao da rade na crno a drzava se nada da ce posle tri godine IT sektor preci u legalne tokove.

    Zalosno je da je drzavao opet popustila i nagradile one koji kraduckaju.
  • Nesa

    27.09.2019 19:19
    SNS reket IT-ja!
  • Milos

    27.09.2019 19:14
    Konacno da drzava stane bahacenju tih programera. Digli su cenu nekretnina u gradu tako da normalan covek ne moze nista sebi da priusti. Dosta je bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna