Autor: Politika

Info
03.11.2019.
21:30 > 22:14
Srpska pravoslavna crkva podnela je tužbe protiv nekoliko građana zbog toga što su pre mesec dana telima sprečili ulazak radnika na gradilište crkve u naselju "Stepa Stepanović" u Beogradu.
  • Nemanja

    04.11.2019 20:20
    @Limančica

    800 godina, kažeš? I još se ponaša kao bahati, razmaženi sin lokalnog feudalca koji svojim hirovima teroriše selo? Evo ne znam, ja sa svojih 30 godina plaćam sve svoje račune, dugove i prohteve, a 800 godina stara organizacija se grebe 15-20 miliona evra godišnje od države, umesto da bude finansirana od svojih sledbenika... Da se nisi ti zeznula tu za nulu ili dve?
  • Mastodont

    04.11.2019 19:24
    @Глигорија

    Siguran sam da prost svet s kojim se družiš impresioniraju takve nakaradne građevine. A da nisu pravljene za svinje, i to se slažem - svinje poseduju rudimentarnu inteligenciju.
  • Limančica

    04.11.2019 16:37
    Polako
    Crkva naša traje 800 godina. To nesto govori. A iz ppjedinih komentara, kao da sam đavo govori... Ne brkajte religiju i veru... veruje se srcem, a ljudski je gresiti. I svestenici su samo ljudi... crkve su mesta duhovnosti, pokajanja i oproštaja... polako sa teskim rečima i osudama...
  • 3OPAH

    04.11.2019 15:07
    @PanTer
    Ne lupetaj, naravno da je moc lokalne zajednice bas u Nemackoj izuzetno jaka i zaustavlja i najbogatije investitore da izgrade ono sa cim se lokalna zajednica ne slaze. Samo u Berlinu su 3 velika projekta podizanja poslovno stambenih blokova zaustavljena jer je lokalna zajednica htela da sacuva zelenilo. I sada su to uredjena setalista/parkovi/izletista.
  • Trt

    04.11.2019 14:36
    @PanTer
    Evo ima skoro 45 godina kako su nemački građani po prvi put svojoj vlasti uspešno zabranili da im podigne nuklearnu elektranu pod prozorima u Vilu, ali razumem da su likovima koji se lože na crkve 70-te godine prošlog veka još daleka budućnost, a koncept stvarnih činjenica potpuno nepoznat.
  • Глигорија

    04.11.2019 13:32
    Re: Mastodont
    Када ти тако празноглав купиш стан у некој згради у овом граду, цена квадрата у том згради, а можда и у целом кварту мора да падне, као да се на пример испред зграде изградило гробље.
    Живим поред цркве у Новом Саду и цена мог квадрата је порасла од када је она ту, имам чистину и лепу цркву, за које ме пријатељи странци увек замоле да им је уколико је отворена покажем.
    Наравно нису сакрални објекти прављени за свиње, тј. нераста попут тебе.
    Наш народ би рекао: "Не бацају се бисери пред свиње!".
  • Deky

    04.11.2019 13:21
    @Mila
    Isto i ja čim odem u Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju ili Austriju zaprepastim se od svih onih šokačkih krstova, koje tamo srećem na sve strane. Slično je u Bavarskoj i Saksoniji u Nemačkoj.
    Ma užas.
    Skoro su ludi po tom pitanju kao oni u Portugaliji i Španiji.
    Ovi naši nisu stigli do tog nivoa ludosti, a teško da će ikada i uspeti da ih stignu.
  • PanTer

    04.11.2019 13:15
    @Trt
    Zašto lažeš, jer u Nemčkoj su ljudima i nuklearke gradili pod nosom, pa nisu mogli to da spreče, da ne govorim o dalekovodima koji prelaze iznad glava stanovnika koje niko za to ništa ni ne pita.
    Nemoj izmišljati talibanske gluposti i pokušavati iste da prosipaš ovde, zaluđujući one bez ikakvog znanja.
  • Trt

    04.11.2019 12:09
    @Lotre

    Kakvo bezobrazno prdenje i lagarija. Nigde u Evropi - a pogotovo u Nemačkoj - ne možeš ljudima u komšiluku da digneš nešto sa čime se oni ne slažu. Lokalni zvaničnici koji bi se upustili u tako nešto bi odmah dali ostavke ili bili smnjeni, a crkvena zajednica koja bi to pokušala bi bila izvrgnuta nemilosrdnom ruglu - kada bi bilo crkvene zajednice dovoljno bahate da tako nešto pokuša.
  • Duboko religiozni

    04.11.2019 11:22
    Postujte
    Postujte ljudi jedinu pravu religiju, kojoj se svi klanjaju i svi je priznaju, a to je EKONOMIJA. Pare vole i najokoreliji muslimanski ucitelji i katolici i pravoslavci i ko god vam padne na pamet. Hramova te religije ima koliko hoces i zovu se "banke". Molitve njima se takodje uslise ili ne i nisu nista boje od bilo kojeg od popularnih bogova.
    A ni ovdasnji popovi nisu bas izdvojeni iz toga. Na stranu sto brinu o narodu na neki svoj (prevazidjen) nacin, oni ipak zavise od materijalnih stvari. Bog im ne malterise fasade, ne popravlja freske, ne placa struju ni grejanje. Ali, ne placa im ni nove Audije, Mercedese i slicno, ne placa im ni vile ni licne tezge po eparhijama. A oni ne placaju ni porez, na to sto zgrnu. A drzava im se trenutno ulaguje jer ne radi nista pametno oko zemlje u vlasnistvu SPC na Kosovu, a u pitanju su milijarde, bar u onom materijalnom delu.

    Medjutim, ako bi trebalo da se glasa, mislim da bi i grad i drzava ipak trebali da izgrade obecane skole i obdanista a ne crkvu, ako se vec bore i za natalitet i za povecanje kvaliteta zivota ovog naroda.

    Od vise crkvi nemamo bas nista, a od skola mozda i bude, to bar mozemo da dokazemo.

    Ili recimo da SPC pokaze pragmaticniji pristup problemu, pa ona izgradi recimo obdaniste umesto crkve. Neka ga nazove "Obdaniste Sv. Save" ako hoce, ali bar ce se tako napraviti neki kompromis. A i vise ce ih onda narod ceniti, mislim.

    .
  • Mila

    04.11.2019 10:55
    Strasno
    Ja jad putujem kroz Srbiju zeludac mi se prevrne:od crkava po livadama i krstovima po brdima!!! Kome to treba? Pretvorili smo se u pravoslavnu dzamahiriju!
  • 3OPAH

    04.11.2019 10:51
    Pa niste naša crkva kad ne želite da nam pomognete da dobijemo šta mi želimo nego gurate ono od čega ćete da namaknete jis više para za svoje skupe automobile!!! Crkva treba da pomaže narodu, ne da mu nameće svoje interese. Što ne izgradite vrtić tu gde planirate crkvu? Katolička crkva gradi hiljade vrtića u koje može svako da ide. A vi? Samo sebi u džep da stavite. Sram vas bilo!
  • Scorpion

    04.11.2019 10:45
    Politički aktivisti žutih
    Ovo je žuti model ponašanja, koji se svodi na ono ako nam ne date da krademo i opljačkamo narod, zatvarimo fabrike, otpuštamo radnike, uništavamo vojsku i namensku industriju, onda ćemo da vas napadamo (i fizički i preko naših medija), uništavamo javnu imovinu, ometamo radove sposobnih i odgovornih, ili lepimo plakate po javnim zgradama.
    Ista im je matrica, bila juče, takva je danas, a biće i sutra.
    Oni su političke štetočine, autošovinističke orijentacije.
  • Lotre

    04.11.2019 10:40
    @LOL
    U normalnim državama bi sve koji ometaju legalnu gradnju momentalno uhapsili, a niko ko nije vlasnik nečeg ne može UOPŠTE da se pita bilo šta o onome što nije njegovo.
    Živeo sam na na Severnom Švarcvaldu u Bad Libencelu, kao i ranije kraće vreme u Rojtlingenu i Tibingenu u Nemačkoj i radio u projektnom birou sa arhitektama Nemcima, ali i tamo onaj ko dobije izbore određuje pravila šta se gde može graditi, a ne neke grupe stanara ili građana.
    One mogu da idu na izbore i da tamo dobiju izbore ili ih izgube i to je sve.
    Odluke prethodne vlasti ne mogu da ponište i to je sva mudrost.

    Nemačka, a pogotovo Švarcvald je jako uređen i dobro organizovan region, tako da tvoja priča ne pije vodu.
  • Realisti

    04.11.2019 10:23
    Realnost
    Pljuvanja, razni negativni komentari protiv crkve, protiv gradjana, protiv svega. Odakle Vam toliko pljuvačke.
    Gde su ti gradjani bili kada se donosio detaljni urbanistički plan, jer su se gradjani tada mogli žaliti na ponudjeno rešenje i da sasvim legalno stopiraju ideju gradnje crkve.
    Ako je crkva sasvim legalno dobila urbanističke uslove i gradjevinsku dozvolu, onda je praktično gotova stvar, ali se postavlja pitanje ko to sada lobira da se grade komercijalni objekti pokrivajući ih navodnom gradnjom škola, obdaništa, bolnica.
    Da budem jasniji. Neznam veličinu placa, ali sigurno na tom placu nije moguće napraviti i školu i obdanište i bolnicu i tržni centar, možda jedan takav objekat, ali sigurno ne sve nabrojano ali bi verovatno mogao neki tržni centar ili stambena zgrada kako bi neki gradjevinski tajkun još malo zaradio.
    Lično sam protiv gradnje velikih tržnih centara u centrima stambenih naselja, a škole i vrtiće treba graditi ali u skladu sa prirastom stanovništva. Ukoliko je u najbližim školama i vrtićima broj dece preko norme onda bi bilo dobro da se izgradi škola, ali dobro birajući lokaciju. Domovi zdravlja su potrebni, ali pitanje je koliko, jer sada sve plaćamo i idemo često kod privatnog lekara.
    Ovako ispada da su se gradjani kasno setili da reaguju.
  • Mastodont

    04.11.2019 10:18
    @LiMan
    Kad kupuješ stan u izgradnji od države, plaćaš i određeni stepen uređenja i kvalitet života, kojeg verski hram svakako snižava. Država može da izbegava da ispuni dogovoreno, ali onda ne može da izbegne kuku i motiku, kao ni crkva koja je voljni saučesnik u ovome. To je razlog što se i tebi (iako to nisi zaslužio) pod prozorom ne diže garaža, a neće ‘bogami’ ni crkva.
  • Milan NS

    04.11.2019 10:00
    Kažu oni
    "... crkva neće libiti da iskoristi sva pravna sredstva kako bi se izgradila crkva kojoj se stanari oštro protive".
    Bolje da iskorista "sva pravna sredstva" i kao svi drugi smrtnici plate porez ovoj državi.
    Plus: kako bi se oni osećali kada bi pored crkve bio izgrađen prostor za održavanje crnih misa? Naravno, u skladu sa prohtevima vlasnika tog prostora
  • Rodzer Mur

    04.11.2019 09:42
    Bravo za crkvu .
    Adekvatan potez .
  • Bog

    04.11.2019 09:40
    Jedino je
    Dawkins = zlo
  • LiMan

    04.11.2019 09:39
    @123
    Malo si se zaigrao, jer nigde u njihovim ugovorima ne piše da će na toj lokaciji (konkretnoj parceli) biti izgrađeno bilo šta (ona i nije bila predmet njihove kupoprodaje), a to zanči da sve što si pobrojao može da se gradi i na drugim lokacijama (na primer bolnica, obdanište, škola, kulturni centar i sl.).
    Ako imaju problem, neka se jave onom od koga su kupili stanove.
    Inače svi kupci iz tog naselja imaju obične ugovore kao i mi u Novom Sadu i tiču se samo njihove zgrade, a sve drugo nije ni moglo biti predmet tih ugovora.
    Zato oladi malo sa svojim autošovinizmom.
  • LOL

    04.11.2019 09:16
    Kazu oni su vlasnici zemljista i mogu da rade na svo sta god zele. U normalnim i uredjenim drzavama u koliko treba da se gradi bilo sta u kompleksu kolektivnog stanovanja stanari treba da dozvole ili ne dozvole izgradnju svojim izjasnjavanjem. U koliko smatraju da ce im svakodnevna zvonjava tik do prozora ometati zivot imaju puno pravo da se bune. E sad drugo pitanje koje mi pada na pamet kazu da je zemljiste njihovo, valjalo bi malo preispitati kako je ono doslo u njihov posed. Znam za slucaj u NS gde je neki deka navodno ostavio plac na sred Grbavice spc-u koja tu izmedju zgrada podize crkvu na 25 m od zgrade (bez da su ikog pitali naravno)a sticajem okolnosti moja porodica poznaje doticnog i znamo da je bio komunista, clan partije i u zivotu nije krocio u crkvu niti se krstio, niti je drzao slavu.Jedino sto znam da nije imao naslednike. I gle cuda odjednom spc postaje vlasnik, bilo bi pametno da neko kompetentan preispita okolnosti kako to stari ljudi tako iz nevezanog poklanjaju plac, kucu, stan, lokal crkvi meni to smrdi na mutne radnje. E sad namece se i moralno pitanje kako to da crkvi nikada ne padne napamet da se i oduzi ruci koja je hrani? Ako gradjanima manjka skola, vrtica i ambulanti zar bi im toliko to ostetilo budzet za audi i stanove, ajfon, vecere da jednom narodu pruze sta im treba?
  • Silver

    04.11.2019 09:16
    U kojem veku vi zivite grade se prvo banke da se dignu novci,ondak se grade kladionice da se novci potrose,ondak se grade apoteke da se kupe lekovi za smirenje,i na kraju se grade crkve da se trazi jos jedna sansa da se vrate novci iz banke........
    "i tek onako treba graditi i groblja za svaki slucaj"............
  • ime

    04.11.2019 09:06
    Inkvizicija
    Ovi sto se pretvaraju da predstvaljaju boga, ustvari su demoni, isti kao i vlast,
    samo napred narod ce videti sve jasnije da ovde nema boga, da nema cemu da se mole,
    da moraju da ustanu i da se bore za svoju slobodu !!!
    zivela revolucija
  • АРМАГЕДОН

    04.11.2019 08:57
    ЦРКВА доо
    Боже, они ће сами купити мерцедес бенц!
  • boki2

    04.11.2019 08:46
    manite se crkava zidajte zabavišta škole ambulante puteve sve samo crkve ne
  • Jaja

    04.11.2019 08:20
    Pa zar njih bog ne stiti? Sta ce im zemaljski sudovi?
  • Долма

    04.11.2019 08:09
    Искрено
    Нека их СПЦ тужи, па баш да видим, да ли ће сада суд да каже да се није десило оно што се десило, да кривац није кривац, већ се жртва мало збунила, па не зна шта ради.
    Огромну већину овог нашег данашњег криминала подржавају и стварају судије "умазане жутим" (оништо су дошли са жутом реформом правосуђа).
    Криминалци се шетају улицама, ако су оптужени, те судије их поштају на улицу и релативизују кривицу, односно врше преквалификацију почињених дела (овде су и тужиоци умешани).
    Наравно то није бесплатно, јер ове ствари нико неће урадити бесплатно "из уверења".
    Један од најпознатијих жутих лидера са иницијалима ЗЂ је за TV BBC изјавио после фамозног "5 октобра", да Устав није Божије слово, што следе и дан-данас сви они који су "умазани жутим".
  • Milan

    04.11.2019 08:08
    Srbija i prioritet
    Gradnja crkvi u 21. veku. Tesko nama, sa nama.
  • 123

    04.11.2019 08:06
    Da sam na mestu tuženih, ja bih na tu tužbu komotno i opušteno odgovorio protivtužbom sa istim razlogom, jer, s obzirom da je stanarima tog naselja u kupoprodajnim ugovorima jasno navedeno da će tu biti izgrađena bolnica, obdanište, škola, kulturni centar, SPC jke ta koja smeta njihov posed.
  • commie

    04.11.2019 07:55
    Fali nam crkava, ljudi. Ove što imamo su prepune, "vernici" ne mogu da stanu...
    I tržnih centara.
    I stadiona...
  • Dawkins

    04.11.2019 07:55
    religija = zlo
  • zivkovic

    04.11.2019 07:42
    Zanimljivo kako se u stambenim kvartovima prvo zidaju zgrade a kafici, zvonici i crkve ide posle toga.
  • Paor

    04.11.2019 07:35
    Da, da
    Opet ovde neko štiti kriminalce i huligane, a ne žrtvu.
    Ovi likovi što su ometali legalnu gradnju SPC na njenom zemljištu, su zaslužili javnu osudu i zatvorske kazne.
    Zanimljivo je da list "Politika", postavlja sugestivna pitanja namećući matricu da je žrtva krivac, a krivac žrtva.
    Kao presedan je kada SPC tuži nekog ko joj nanosi štetu?
    Ma aj'te molim vas.
    To je kao kada neko proziva žene kako se oblače, jer su svojim odevanjem i izgledom privukle pažnju silovatelja, tj. fokus-krivice se po već od ranije poznatoj matrici prebacuje sa krivca na žrtvu.
  • EvoOvako

    04.11.2019 07:05
    Dakle
    Nekoga ko je, koliko se shvatam iz teksta, slagao građane, imamo građane koji su slagani i nekoga ko je dobio/kupio nešto.
    Pa, nije li logički da nezadovoljni građani idu kod onog što ih je ojadio?
    Nije li logično da na izborima glasaju protiv onih koji su ih slagali?
    Nismo li iz komentara na ovom portalu na dosadašnjim člancima shvatili da je vlasništvo svetinja?
    Da li sveštenstvo nevino - ne znam, ali oni ovde nisu osnovi razlog problema.
    Naša vera nas uči strpljenju. Primer kakvo sveštenstvo treba biti je blagopočivajući patrijarh Pavle. Takvo sveštenstvo i crkva vođena kroz vekove nas je održala.
    Mnogi današnji sveštenici su loši.
    E sad da se vratimo nama samima - kakvo je stado, takav je i pastir.
    A ukoliko situaciju iznesemo na izvancrkveno polje i setimo se starogrčke da svaki narod zaslužuje svog vlada, onda još bolje znamo gde da tražimo krivca. U nama, samima.
    Kada dođu izbori, ovi slagani građani će glasati - pitanje je za koga?
    E tu opet dolazimo - do nas se.
    U pravu je i starogrčka izreka, a i Balašević: "Krivi smo mi".
  • proka

    04.11.2019 06:59
    istorija je . . .
    Krstaški rat je krenuo , očekuje se " pravedan sud INKVIZICIJE "
  • Lala

    04.11.2019 06:54
    Na pogresnom mestu
    Gradimo skole i bolnice a ne crkve i dzamije!
    Narod nam je sve stariji i bolesniji a mladi odlaze.Crkva neka placa porez i nek gradi svojim novcem i novcem koji joj daju vernici i to tamo gde ne uskracuje gradjanima izgradnju zivotno najvaznih sadrzaja.Ako smo sekularna drzava onda se tako i ponasajmo.
  • Gojko

    04.11.2019 00:24
    Cika Franja
    1/Ko je vlasnik zemljista??
    2/Ko placa izgradnju crkve??
    3/Zasto gradjani ne otkupe zemljiste od crkve i sprovedu svoju volju??
    4/Da li je drzava poklonila taj plac crkvi???/ako nije cemu ljutnja crkva je legalni vlasnik/
    5/Zamolio bih Te Franjo da mi pomognes i kazes sta bi crkva trebala da uradi???/E, Bože moj svevišnji,
    Oprosti popovima tvojim,
    Koji zavet daše da će se o dobru i za dobro svoga stada (čitaj:NARODA) brinuti.?
    6/Pomozi mi u tumacenju svojih reci jer smatram Te dobronamernim," kako se na narodnoj muci bogate"da li to znaci da Tebe mene ili bilo koga verujuceg ili neverujuceg ta ista crkva kosta i kako im placamo??
  • Maleus Maleficarum

    04.11.2019 00:04
    ...masti i 'leba...
    Inkvizicija na delu!
  • Slavisa

    03.11.2019 23:47
    U ime oca i svetoga Eura
    Zasto SPC nije pocela gradnju Crkve pre nego su stanovi izgradjeni vec tek nakon 100% zavrsenih stanova?

    Drugo.
    To naselje su vecinom vojna lica ili potomci vojnih lica.

    Trece.
    U ugovoru o otkupu stanova ZA CENU KOJU SU PLATILI stoji jasno da tu dobijaju Zdravstvenu ambulantu i Osnovnu Skolu.
    Umesto toga dobili su SMRDLJIVU PUMPU I CRKVU i kladionice odmah DO CRKVE.

    Pa ti zivi u Srbiji i kupuj stanove u Srbiji i cekaj starost u Srbiji i penziju.
  • D

    03.11.2019 23:28
    .
    Crkva nikada nije bila ono što se propoveda u njoj. Na žalost. Uvek je bila povezana sa nekom vrstom mafije i okružena intrigama i spletkama.
    Bog ne postoji. Postoji samo želja da ljudi budu ono što se po propovedima zbori, ali ta želja je u narodu običnom, dok crkva svaki dinar im uzme, pogotovo kada nade im ponestane jer im je ukućanin bolestan. Tada je zarada najveća. Popovi bolje poznaju ekonomiju od onih koji su taj fakultet završili.
    Na žalost ni pakao ne postoji, pa mi srce nikada neće biti mirno što zlobnici nikada neće doživeti tu trajanjem neograničenu kaznu.
  • Djura Jaksic

    03.11.2019 23:27
    Gled'o sam vam metanije,
    Kad varate Boga živa;
    Gled'o sam vas, gde se pije,
    Gde se jede i uživa.

    Sluš'o sam vas, kad kunete
    Svoje stado, svoje verne,
    I kad tajni prizovete,
    Licemerni, licemerne!

    Gled'o sam vas — ne da nisam,
    Kad razbludom usplamtite;
    Gled'o sam vas, ne da nisam,
    Licemerni, upamtite!
  • svoj na svome

    03.11.2019 22:23
    ko je gazda od zemlje gospodo Š taj koristi,
  • Pokojni Čika Franja

    03.11.2019 21:48
    Mnogi pastir, a veliko stAdo
    Crkve, braćo moja, crkve, a ne škole i učila!
    E, moj Dositeju, kosti ti se u grobu prevrću...
    a i svakom razboritom, mislećem čoveku u ovom sve većem moru ovaca što nas okružuje...
    Šta će škola - pomaže Bog!
    Šta će bolnica - pomaže Bog!
    Šta će znanje - pomaže Bog!
    E, Bože moj svevišnji,
    Oprosti popovima tvojim,
    Koji zavet daše da će se o dobru i za dobro svoga stada (čitaj:NARODA) brinuti.
    Oprosti im, Gospode,
    Jer ne znaju šta rade -
    na narodnoj muci se bogate,
    protuve jedne, što rogate, što bradate!
    (Izuzecima čast, ali kao i svaki izuzetak, oni samo potvrđuju pravilo.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna