Autor: Tanjug

Info
17.11.2019.
07:48
U Srbiji prema grubim procenama trenutno radi oko 34.000 penzionera i to najviše na zanatskim poslovima, ali su najstariji građani angažovani i pri institucijama gde se njihovo znanje i profesionalno iskustvo traži.
  • Nataša

    17.11.2019 15:27
    Švedska
    Živim u Švedskoj još od kraja 80-tih, a roditelji su mi bili preko 40 godina starosti kad smo se doselili ovde. Da ne dužim, imaju jako male penzije za ove uslove. Naravno ovde se plaća porez na penziju, negde oko 30%. Razlog tome je što nisu uspeli da rade dovoljan broj godina da bi stekli i zaradili punu penziju. Imaju od države po oko 100 eura mesečno kao dodatak za troškove stana i to je sve. Imaju oboje i svoje penzije iz Srbije, na koje ovde plaćaju porez i sa tim su +/- 0. Tata je vitalniji od mame i radio je par poslića (arhitekta je) ali mu se ne isplati, pošto mu se za tu sumu umanjuje njegova redovna penzija.
    Ovde su opet povećali starosnu granicu za starosnu penziju i imam pregršt kolega što su čak i preko 70 ali rade, pošto bi im bile male penzije i hoće da dorade još koji godinu zbog proseka.
    A da ne pričam o tome da većina mladih već štedi u privatnim penzionim fondovima, po 20-30 eura da bi mogli da dopune sebi budžet kad ostare. Vrlo često se u medijima priča da je pitanje koliko će para biti u fondu za 20-30 godina...
  • dragan perković

    17.11.2019 13:54
    Ah
    Zakon zabranjuje takvo zapošljavanje.Ako neko želi da angažuje radnika taj posao ne sme ni ppsredno ni ne ppsredno biti vezan za posao ustanove koja angažuje čoveka.Tako da zdravstvena ustanova ne može angažovati nekog da bude lekar,medicinar itd.Železničar ne može angažovati za poslove opravke pruga,vozova.
  • Nebojša

    17.11.2019 13:29
    Nema strucne radne snage
    Srbija definitivno nema strucne radne snage. Privrede domace nema pa samim tim ni domacih finalnih proizvoda u dovoljnom obimu da bi se radnici sa znanjem.moglinplatiti adekvatno.
    Ono sto ima radne snage a mislim na ona mladje, mladje od 40 godina su bez ikakvog znanja, radnih navika i zelje da steknu znanje. Ti koji se jave na konkurse su samo za pomocne fizicke poslove pa cak i ako kmaju diplomu fakulteta. Neverovatno je da recimo neko zavrai ekonomski fakultet danas drzavni, jedva da zna na racunaru a strani jezik ni da beknu ni da muknu. Diolome su im suvise tvrde i glatke i da bi mogli da ih upotrebe na adekvatan nacin.
    Oni koji imaju znanje odlaze, a oni sa znanjem koji ostaju vrede toliko koliko privatnik kod nas ne moze da ih plati.
    Plata realno bi trebala da bude barem 55.000 do 70.000 RSD i da se placaju doprinosi.Na zalost mnogi rade za platr od 80.000 a prijavljrni na minimalac i ne pada im na kraj pameti da rade za plate od 50, 60 ili 70.000 dinara.
    Takve plate zele ovi sto nemaju veze s mozgom i sto su neradnici da bi sedeli na poslu i blejali.Drzavni sektor ima vece plate i umesto da privatni koji puni budzet to ima,nije moguce od fiskalnih i parafiskalnih nameta drzave kao i od onih koji rade potpuno ili vecinski na crno.Da se suzbije rad na crno, bila bi drugacija prica.Zato treba da se uvedu kao u Švedskoj kartice za sva placanja preko 20 evra i da nije moguce platiti kesom. Suzbili bi crnu i sivu ekonomiju a radnici bi onda imali doprinose na stvarnu platu.
  • Lili

    17.11.2019 13:04
    OOOOOO
    Pa sta je drgo i ostalo u ovoj drzavi ...mladi zavrse fakultete i beze napolje jer za njih ovde u ovoj drzavi posla nema ...to nam je ostalo ...penzioneri ....tuga!
  • Jasna

    17.11.2019 12:36
    Ima dosta njih koji su po javnim preduzecima samo fiktivno zaposleni jer im je penzija mala pa se vracaju u radni odnos i dodatno opterecuju te firme. Uglavnom ih politicari salju . Plate koje dobijaju zbog staza su im obicno velike a ne rade nista ali to je Srbija.
  • ha,ha,ha

    17.11.2019 12:30
    Ha, ha, ha
    Ček samo da uđemo u sledeću godinu, kad počinje egzodus, jer će svi radno sposobni otići odavde, tako da će onda i ostati ovde samo penzioneri da vam rade.
  • Bacvanin

    17.11.2019 10:26
    I moj cale je u penziji a radi , kuci bi se smorio
  • Zoki

    17.11.2019 09:53
    Posao
    Jedva čekam da odem u penziju pa da nađem konačno neki posao dobar.
  • BELENYI

    17.11.2019 09:51
    """"""""""""
    "Trenutno u Srbiji radi najmanje 34.000 penzionera" - da li Srbija ovom činjenicom treba da se diči i hvali ili da se "pokrije ušima" i ćuti ???
  • Penzioner

    17.11.2019 09:37
    glupost
    Penzioner ne radi zato da bi se družio i bežao od samoće već zato što su penzije male i nedovoljne za život.Većina preduzeća je zbog visokih nameta uplaćivala minimum doprinosa,čak i sama država je zbog ušteda,godinama davala zaposlenima u prosveti,zdravstvu...minimalne plate i osudila ljude na male osnovice za obračun penzija.Uvedite Vi PENZIONE RAZREDE vrlo jednostavne,minimum 1 god.staža=1.000,oo što bi značilo 40 godina staža=40.000,oo da vidimo koliko bi se penzionera tada družilo na radu a koliko bi bilo sa svojom porodicom i unucima ili svojom generacijom u parku.LOPOVI jedni.
  • Deda Dušan

    17.11.2019 09:06
    Nikad Bolje
    Ovo je dobro jer se i mi penzioneri ovako osećamo mlađe, a i dopunjujemo kućni budzet i na taj način pomažemo deci koja nisu zaposlena..mislim da je Krkobabić dobar primer svima nama sa koliko energije i ljubavi se može obavljati posao i posle penzionisanja i godine odlaska u penziju treba da se i zakonski dovedu na 80..85 godina..jedino je malo "škripavo" za ljude koji nisu direktoei, političari i sl...već vozači, medicinsko osoblje, fizički radnici u proizvodnji..ali zbog svog iskustva mislim da bi oni trebalo da voze predstavnike vlade, kao i da ih leče i slično...ovo je jednostavno raj za penzionere...
  • eho

    17.11.2019 08:22
    komentar
    Ne postoje zakonska ograničenja kojima se određuje koliko godina posle penzionisanja neko može da radi. Penzioneri se mogu ponovo zaposliti po ugovoru o radu, delu, autorskom ugovoru a da istovremeno nastave da primaju ranije stečenu penziju.

    E pa lepo tako Država vodi računa o svojim Gradjanima svojim Zakonima dovodi ih u ne ravnopravan položaj.Šta mislite da li su baš svi penzioneri sposobni da koriste začkoljice iz Zakona ili se čini da je to Privilegija ne izradjenih nazovimo ih radnicima.Primati penziju i istovremeno raditi ipak nije mogućnost svih Penzionera ona zavisi od volje drugih i povećava mogućnost korupcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna