Autor: Beta

Info
04.12.2019.
22:56 > 22:56
Dva meseca pošto je otvoren prvi krematorijum u ​​Grčkoj, moćna Grčka pravoslavna crkva ponovila je u sredu svoje protivljenje kremiranju mrtvih i svoje odbijanje verske sahrane u slučaju kremacije.
  • PRAVOSLAVLJE

    05.12.2019 14:42
    KREMACIJA
    U svim pravoslavnim crkvama se zabranjuje opelo za pokojnike kojima su tela kremirana. Kako je kod ostalih hriscanskih crkava, ne znam, ali mislim da je isto kao i u pravoslavlju. To nije nista novo, tako je bilo oduvek i nema tu sta da se doda. Kome se svidja da se kremira, taj nece imati svestenika na sahrani. ALI NESTO DRUGO JE JAKO VAZNO. Mnogi zagovaraju kremiranje, kao nacin da se resi prostorno planiranje groblja, jer su groblja sve veca, sve vise obradive i gradjevinske zemlje zauzimaju. A ovako, pepeo u kutiju, pa mozes da ga drzis gde hoces. A sta cemo sa porodicnim grobnicama, u kojima su neke porodice skoro 100 godina sahranjivale svoje mrtve? Mi imamo takvu jednu u Somboru, pa kada sanduci istrunu, u jedan ugao se, prilikom nove sahrane, sloze kosti i pokriju cilimom, a u ostalom delu grobnice se slazu sledeci kovcezi iz porodice. A SADA NOVOSADSKO "LISJE" U GROBNICE DOZVOLJAVA UNOSENJE SAMO LIMENIH SANDUKA, KOJI NIKADA NECE ISTRUNUTI. Preskupo je kupovanje grobnica, mora se zakup platiti 30 godina unapred i sa limenim sanducima, grobnica ce se zacas napuniti. ZAR TO NIJE RAZBACIVANJE ZEMLJISNOG PROSTORA I DEBELA ZARADA ZA "LISJE"?
  • Željko

    05.12.2019 14:38
    Isto ti se hvata
    Porodica platila kremiranje,bar ne mora popu harač da daju.Kod nas nisu gadljivi ni katolički znam pouzdano.
  • Andrija Šrek

    05.12.2019 12:51
    ...
    Pa dobro, neće biti popa na ispraćaju, pa šta?
    Gluposti.
  • Lala

    05.12.2019 08:53
    ?
    Pa i kod nas je isti stav crkve, samo što ima popova kojima dobro platiš pa zažmure i obave ritual bez obzira jel kremiranje ili sahrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna