Zamena teza. Radio sam taj posao i poznajem ga jako dobro. Zarada na hlebu je nikakva, zarada je na ostalim proizvodima, burek, peciva... Kupis 10 kifli patis 200 din i više a utroseno brasna kao za 1 hleb. Konkurencija? Ko god želi, ima sredstava i ispunjava zakonske.uslove moze da otvori pekaru.
Alo ljudi, mislim da nije ni normalno da vlasnici pekara vozaju dzipove od 100000€ a npr doktor vozi npr reno klio iz 2006. Treba valjda biti obrnuto. I sta znaci nelojalna konkurencija? Valjda hirurg ne moze biti ko hoce vec ko ima skolu i znanje a ne pekar... Sad ce jos i vlasnici pekara da nam blokiraju ulice jer zaradjuju samo milion mesecno... Ma hajte bre..
Coa zaobilazi istinu.Plata sa svim troškovima max 40.000d (naj noviji podarak id prekjuče),ulovi kao da postaješ lekar,za sanitarnu knjižicu 2000d za probni rad.Radno vreme za smejuriju 3 smena radi do 4h ,autobuska stanica na 3 km,prvi autobus u 5.Tako da provedeš umesto 8- 12 sati van kuće.
Nemaju oni problem sa manjkom radnika vec sa viskom zmija u dzepu kad te radnike treba platiti. Ocekuju da svi zive u plemenskim zajednicama zadovoljni sto nisu zaspali praznog stomaka (sto ne znaci da je pun, a jos manje onog sto im je lepo).
Dzabe pazar 100.000 ako ti je trosak isto toliko..kirija ubija, radnici doprinosi struja...da ne pricam sta jos...pekara koja pravi 100.000 se nalazi na ozbiljnoj lokaviji i mora imati kvalitetne radnike u prodaju minimum 4 radnika plus u proizvodnji jos 6 radnika
..prosek plata 50.000 din plus doprinosi za 10 radnika 170.000, kirija 1000-2000eur, struja 100.000 din crvena zona.. da ne pricam sta jos..a gde su neki neplanirani troskovi kao sto su kvarovi i slicno..odrzavanje auta goriva nabavke.. svi ste mi vi pametni, radite za 400e i cutite ako mislite da i vi mozete praviti 100.000 i obogatiti se lepo prodajte par jutara dedine njive i ulozite u posao
Čini mi se da ovo kukumavčenje pekara potiče od toga što su navikli na zarade 1:20. Pekarski radnici više neće da rade za minimalac. Negde sam čuo da glavni majstori sada rade za platu od 1500€ (a ranijih godina su bili srećni sa 300€), a pomoćni 900€ (to je neproverena informacija). Znači da se vlasnicima pekara zarada značajno smanjila. Verujem da i dalje imaju dobre zarade, čim se toliko novih pekara otvara, a stare se ne zatvaraju. Takođe, svako od nas je primetio u pojedinim pekarama muljanje s fiskalnim računima. To je posledica čiste pohlepe, a ne "preživljavanja" kako to oni vole da prikažu.
Prvo i osnovno u Austriji je vekna 1kg a kod nas 500 do maksimalno 600grama a zovu je "kilo hleba" sto je bezocna laz i prevara.
U Srbiji je 1 kg hleba realno 0.90 do 1 EUR. A koliko kosta brasno na veliko? Kosta 25 do 28 RSD.
1 kg brašna omogucava da se napravi 1kg HLEBA, a o pecivu da ne govorim a hleb je najneisplativije po njima. Znaci da sa 30 RSD oni naplate barem 150 RSD sto je zarada 5 PUTA ili 500%.
A kifla ima 50 grama pa to znaci da to prodaju za 600 RSD BAREM. pa je marza 20 PUTA.
Prema tome pralice SEDI 1.
A kako lazete drzavu kupovinom opreme na crno ili uvozom polovne i u EU zabranjene opreme a o energetskoj efikasnosti da ne govorim. Kada ste merili kolicinu CO i CO2 kod gasne opreme koju koristite i da li ste za to ikada culi da je obaveza. Sram vas bilo. A radnici vam rade ili na crno , svakako bez HTZ opreme, a u najboljem slucaju dajete minimalac.
A sta cemo sa higijenom u pekarama? Kakvi su vam plehovi u kojima pecete peciva i bureke i pite? Koliko pekara u Srbiji ima masinu za pranje plehova? Hajde nrka ga novinar pita sve ovo i da on pokaze i svi iz udruzenja racune za opremu i da se snime plehovi u njihovim pekarama.Sram te bilo Pralice i svih pekara sto kukate a NIKO NE ZATVARA PEKARU samo se nove otvaraju.
Kad kupite hleb u Lidlu ili bilo kom drugom lancu taj hleb prodje kroz fiskalnu kasu i dobijete racun. Obratite paznju samo na to koliko pekara izdaje fiskalne racune. Radnica ce sve uraditi da vas zamajava da ne izadjete sa fiskalnim racunom iz pekare. Foliraju da su u zurbi, kaobajagi hoce da vam da fiskalni racun a onda odmah usluzuje narednu musteriju misleci i da cete izaci napolje, stavljanje fiskalnog racuna daleko od vas jer ce vas mozda mrzeti da ispruzite ruku da uzmete racun itd... To rade i veliki lanci pekara u gradu a i ove male pekare. A zna se da je nekim pekarama u gradu dnevni promet i preko 100.000 dinara
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Nelojalna konkurencija i nedostatak radnika najveći problemi pekara u Srbiji
Autor: Danas
Info
•15.01.2020.
•08:10 > 21:35
Komentari 14
Slobodan
ha,ha,ha
Kaćanka
Mare
dragan perković
Hm
w/e
Malo istine
Coa
Dzabe pazar 100.000 ako ti je trosak isto toliko..kirija ubija, radnici doprinosi struja...da ne pricam sta jos...pekara koja pravi 100.000 se nalazi na ozbiljnoj lokaviji i mora imati kvalitetne radnike u prodaju minimum 4 radnika plus u proizvodnji jos 6 radnika
..prosek plata 50.000 din plus doprinosi za 10 radnika 170.000, kirija 1000-2000eur, struja 100.000 din crvena zona.. da ne pricam sta jos..a gde su neki neplanirani troskovi kao sto su kvarovi i slicno..odrzavanje auta goriva nabavke.. svi ste mi vi pametni, radite za 400e i cutite ako mislite da i vi mozete praviti 100.000 i obogatiti se lepo prodajte par jutara dedine njive i ulozite u posao
Saša
b&b
Nebojsa
U Srbiji je 1 kg hleba realno 0.90 do 1 EUR. A koliko kosta brasno na veliko? Kosta 25 do 28 RSD.
1 kg brašna omogucava da se napravi 1kg HLEBA, a o pecivu da ne govorim a hleb je najneisplativije po njima. Znaci da sa 30 RSD oni naplate barem 150 RSD sto je zarada 5 PUTA ili 500%.
A kifla ima 50 grama pa to znaci da to prodaju za 600 RSD BAREM. pa je marza 20 PUTA.
Prema tome pralice SEDI 1.
A kako lazete drzavu kupovinom opreme na crno ili uvozom polovne i u EU zabranjene opreme a o energetskoj efikasnosti da ne govorim. Kada ste merili kolicinu CO i CO2 kod gasne opreme koju koristite i da li ste za to ikada culi da je obaveza. Sram vas bilo. A radnici vam rade ili na crno , svakako bez HTZ opreme, a u najboljem slucaju dajete minimalac.
A sta cemo sa higijenom u pekarama? Kakvi su vam plehovi u kojima pecete peciva i bureke i pite? Koliko pekara u Srbiji ima masinu za pranje plehova? Hajde nrka ga novinar pita sve ovo i da on pokaze i svi iz udruzenja racune za opremu i da se snime plehovi u njihovim pekarama.Sram te bilo Pralice i svih pekara sto kukate a NIKO NE ZATVARA PEKARU samo se nove otvaraju.
/
Milovan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H