Autor: 021.rs

Info
25.05.2020.
14:59 > 15:06
Poslednji dan nastave na daljinu za đake je petak, 29. maj, a od početka juna počinju posebni pripremni časovi, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.
  • Ogorčena

    27.05.2020 09:39
    Da spomenem još jednu novosadsku gimnaziju,Svetinu,u kojoj se takođe dešavaju neverovatne stvari. Učenici koji nisu pohađali redovno nastavu u prvom polugodištu,a bili ocenjeni uprkos izostancima sa trećine časova,izbegli provere kad su nespremni i radili nakon dve nedelje,sada dobijaju šansu,da odgovaraju za veću ocenu! Kakvu to poruku šaljete deci? Sad su popravili ocene,a jasno je ,da nisu samo deca radila zadatke, imali su pomoć. Iz jednog predmeta, do danas,nije unesena nijedna ocena u esdnevnik u drugom polugodištu! Nijedna! Iz jednog predmeta časovima redovno prisustvuje 8 učenika. Niti oni bivaju nagrađeni,niti ostali kažnjeni!
  • Aurore

    27.05.2020 09:16
    Ono što se stalno potencira kao problem u ovoj onlajn nastavi (koliko vidim iz komentara) jeste roditeljska kontrola dece, pomaganje u izradi zadataka itd. Ja nisam tako davno završila školu, a ne sećam se da su moji roditelji ikako učestvovali u mojim zadacima.
    Hoću da kažem, dakle, da je obrazovanje tokom protekle decenije toliko degradiralo, da deca iziskuju pomoć svojih roditelja na svakom koraku, roditelji uplaćuju raznorazne privatne pripreme i slično.
    Ova onlajn nastava je dobar pokazatelj koliko nam je trulo obrazovanje i koliko nam je sistematski obesmišljeno sve u ovoj državi.
  • Мима

    26.05.2020 22:31
    Резиме
    Било је ово, у сваком случају, ново искуство за све (наставнике, родитеље, ђаке). Као наставник и родитељ једног основца и једног средњошколца, ценим да ником није било лако. Са аспекта струке, потврдило се да ништа не може да замени школску учионицу и интеракцију између ђака и професора. Основци (поготово млађи) су зависили од помоћи родитеља и требала им је подршка готово у свему, што је било веома напорно и стресно за родитеље. Средњошколци су се својски трудили да уз што мање рада дођу до што бољих оцена (уз изузетке оних који су вредни и радни, без обзира на околности, али таквих је мало). Да резимирам, жива реч и поглед очи у очи нема адекватну алтернативу. Веб алати могу да буду веома корисни, али не и да буду једина опција (чак ни када се ради уживо). Током једног ЧОС-а (у питању су средњошколци) , рече ми ученица: "Разредна, кад сте рекли да ћемо плакати за школом, мени је било смешно, али, ево, десило се немогуће, стварно, али стварно ми недостаје школа". Недостаје и мени.
  • Zabrinuta

    26.05.2020 19:09
    škoooolo
    U regiji je nastava bila on lajn samo u tome što đaci nisu bili u učionici. Nastava na platformi "zoom" je onlajn nastava . Ovo je bilo preteško za roditelje i prilično neefikasno za đake. Bila sam učiteljica, znam šta pišem. Najbolje je ne ocenjivati decu, nego u svedočanstvo upisati samo "završio y razred. Sve ostalo je farsa. Postoje godine kad se tako mora
  • Lajavi

    26.05.2020 18:07
    @Vedran
    Samo da Vam skrenem pažnju da se navodnici zatvaraju gore a ne dole. Takođe, u srpskom jeziku ne postoji slovo dz već slovo dž. Koristite dijakritike. Samo da Vam skrenem pažnju.
  • nije Mile veverica

    26.05.2020 09:38
    Iskreno se nadam da se ovaj način održavanja nastave više neće nikada ponoviti.
    Ne znam kakva su iskustva drugih roditelja ali roditelj koji ima dvoje ili više školske dece je bio razapet u pokušaju da uradi najbolje za svoje dete. Mislim na bilo koji razred, bilo osnovno ili srednje obrazovanje. Ali ipak mi se čini da su lošije prošli oni koji imaju klince do petog-šestog razreda. Za starije je, malo, drugačije. Oni ili hoće ili neće da se spremaju za nastavu a i gradivo je kompleksno. Mnogi roditelji nisu u mogućnosti da išta urade za te predmete.
    Doći sa redovnog posla, mi koji smo radili svaki dan puno radno vreme (pa i prekovremeno!), pa "progutati" obrok i juriti rok za predaju školskih radiva je bilo jako naporno.
    A i roditelj koji je radio od kuće sa decom koja su zatvorena danima i puna snage nije bio 100% ni za posao ni ta školu.
    Ipak je metodika i poznavanje materije nešto što se ne prenosi putem tv-a i google učionice.
    S pravom mislim da i roditelji zaslužuju jedan Veliki aplauz za preuzetu, nametnutu, obavezu od ministarstva.

    Bilo je na "mišiće", ali se nadam boljem rešenju ako baš mora.
  • roditelj

    26.05.2020 07:34
    nije nista isto
    Molim nadležne da se mala matura ili ukine ili odloži barem za sam kraj juna 27,28,29,kako bi deca mogla u junu organizovanije da se pripreme i ponove obimno gradivo za malu maturu, bez dosadašnjih danonoćnih "uznemiravanja" što nastavnika iz škole, što pomeranja satnica školskog programa.Deca nisu mogla ni da idu na dopunske časove(živa reč je živa reč),niti su imali pomoć od redovnih nastavnika u školi... Svaka čast za brzo organizovanje on line nastave ,ali ne pravimo se da je baš sve bilo kao da su išli u redovnu školu i da vanredno stanje nije ni postojalo (još uvek postoji).
  • Vedran

    25.05.2020 21:51
    Samo da skrenem pažnju koleginici da se navodnici u srpskom jeziku otvaraju dole, a zatvaraju dole. A ko blati profesiju profesora, jasno je kao dan. To su profesori koji mesecima sede u pidzami na terasi i šalju deci zadatke.
  • Keva

    25.05.2020 20:58
    Iz clanka nisam shvatila kako posle 1. Juna za osnovce nizih razreda. Od uciteljica jos nemamo info kad se dele knjiizice i sta deca rade od 1. Do 15. Juna. Osim sto nema online nastave, sta dalje? Raspust?
  • Hologramski profesor

    25.05.2020 18:52
    Blaćenje na daljinu
    @Vesna

    Poštovana koleginice, ukoliko niste primetili, ovo je portal "021.rs", a ne Ministarstvo prosvete. Siguran sam da adresu Ministarstva možete naći na internetu, samo vas molim da u svojoj dojavi Ministarstvu o digitalnoj nepismenosti kolega iz Gimnazije "Isidora Sekulić" (ne zaboravite da naziv škole koju blatite napišete pod znacima navodnika") ipak ne koristite "šišanu" latinicu i "dj" umesto slova "đ", jer, kao što rekoste: "Sramota je ko sebe naziva profesorom i ko kalja ovo nase lepo zanimanje", a mislim da je još veća sramota kada neko da sebi za pravo da druge kolege javno proziva, a da sebe nije pogledao u ogledalo.
  • Mama

    25.05.2020 17:56
    Isto
    Ovakvih primera kao sto je bilo u gimnaziji "Isidora Sekulic" ima i u osnovnoj skoli... imam sina u 7. razredu. Znam o cemu pricam.... pojedini nastavnici. Ne svi. Svaka cast onima koji su shvatili situaciju i koji su ucinili sve da deci olaksaju, koji su pre svega bili ljudi. Hvala im puno.
  • Vesna

    25.05.2020 16:25
    Nastava na daljinu
    Molim Ministarstvo prosvete da pogleda i pregleda materijal koji su profesori Gimnazije Isidora Sekulic slali djacima, pa onda da pogleda kakve zadatke su djaci radili i slali profesorima. Pa onda da uporedi. Kakva nastava na daljinu? Word-ov dokument sa navedenim zadacima, eto kako su profesori ove Gimnazije drzali nastavu. Nema nijednog video-predavanja, grupne radionice i sl. Nastava srpskog i matematike odvijala se na daljinu, ali u jednom smeru. Od djaka ka profesorima. Sramota je ko sebe naziva profesorom i ko kalja ovo nase lepo zanimanje.
  • Ilija

    25.05.2020 14:55
    Sekretar direktoru...
    Nastava na daljinu u Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj se nastavlja do sredine juna, javili su nastavnici učenicima tokom vikenda, a danas i potvrdili. Kontrolni iz hemije u III razredu zakazan za 10. jun, na daljinu, razume se. Pa ko je ovde lud?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna