Autor: FoNet

Info
02.08.2020.
20:10
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je predviđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 časova, uz tročasovne vremenske razmake.
  • Irena

    08.08.2020 13:41
    S aka cast, za baku
    Posto verovatno zivis u stanu ili kuci tvojih toksicnih roditelja,a sigurno se koristis i njihovim penzijama ,iskolovali su te,iako ne izgledas obrazovan,nadam se da neces ti i tvoja zena postati toksicni za vasu decu a da da ce se tvoji roditelji dobro brinuti o unucima.
  • Svaka Cast

    06.08.2020 22:50
    Za BAKU
    BAKO, svaka cast na komentaru, ali nazalost malo je takvih kao sto se vi, od cele vase toksicne generacije. Nazalost sebicnije generacije nije bilo, vi ste pravi raritet. Mojim roditeljima je najbitnije da su oni bezbedni, pokazuju laznu brigu i prema meni i mojoj deci. Dok smo mi radili, mrtvi umorni dolazili sa posla, radili domace, oni su nas zatrpavali spiskom namirnica preko potrebnih poput brusnica, sladoleda iz Lidl-a, cia bobicama... Dok vasa generacija ne napusti ovaj svet ni nama, vasoj deci, jos manje nasoj bolje biti nece, nazalost...
  • Karlovčanka

    06.08.2020 18:01
    Da li je moguća 100%zaštita od bilo kog virusa?
    Čas 35 minuta?Dakle za 35 minuta se niko neće zaraziti ničim ali za 45 minuta hoće?
  • Radoslav

    05.08.2020 23:25
    Ja mislim da nastavnici previse zakeraju. Trebalo bi ih sve poslati na njive da rade pa bih onda shvatili kako su povlasceni. Drug Mao
  • Mila

    04.08.2020 08:28
    Masaža
    Ja se samo pitam kako će moj fizioterapeut naučiti online da masira.....
  • Skola

    04.08.2020 04:04
    @NN
    mozda je stvarno tako kako kazete, da vi tinejdzere ne mozete drzati pod kljucem i da se oni krecu svuda. Ipak nije isto kretati se svuda na otvorenom, Strandu, kaficima i biti u zatvorenom. 1. Mozda za srednjoskolce uraditi anketu koliko njih je za online skolu a koliko bi njih da uce u skoli. Zatim, podeliti profesore na one koji zele online i na one koji zele predavati u skoli, i tako napraviti grupe. Osetljiva deca, asmaticari i slicno neka imaju online nastavu. 2. Sto se tice osnovaca, svi samo online nastavu. 3. Sto se tice nizih osnovaca, samo online nastava, plus da jedan roditelj ostane kod kuce, a drzava da dotira platu. 4. Sto se tice 1. i 2. razreda osnovne, kod njih cak i odloziti pocetak skolske godine za dve nedelje.
  • *

    03.08.2020 23:02
    Školsku godinu treba obavezno odložiti bar do 1. oktobra (možda i za još kasnije) da bi se manje gubilo, pa onda krenuti isključivo online i bez raspusta (samo "obavezni" praznici). Vreme do oktobra iskoristiti za što bolju pripremu online nastave (da se obezbedi platforma za videokonferencije i grafičke table za profesore da mogu pisati uživo učenicima kao na tabli, ta interaktivnost bi najviše ličila klasičnoj nastavi gde bi deca videla postupke određenih stvari kako bi ih nastavnik pisao i na klasičnoj tabli, naravno sve mogu pratiti prezentacije, elektronski dokumenti itd.). Naravno, deci koja nemaju računare obezbediti neke računare, tablete..., a svima zajedno dobar internet. Pa posle toga nadati se da će na proleće proći pandemija i krenuti u redovnu nastavu, valjda će nešto biti od najavljivane vakcine. Gradivo se može nadoknaditi, ali izgubljeno zdravlje ne! Nema razloga držati se slepo klasičnog školskog kalendara u ovakvim uslovima. U susednim državama već je doneta odluka o online nastavi (lično video odluku), a situacija sa virusom je mnogo bolja nego kod nas. Ako je potrebno, redovna nastava se može držati i idućeg leta neko vreme (može i sa skraćenim časovima neko vreme, ako bude pretoplo vreme), ako se sada odloži. Ja svoje decu ne šaljem u školu i vrtić dok se ne završi epidemija. Nekako ćemo se snaći u čuvanju dece. Bolje i to nego da se neko razboli. Praksa je pokazala da se situacija sa epidemijom rapidno pogoršava ako ima grupisanja (škole, javni prevoz)
  • Tanja Aleksic

    03.08.2020 18:38
    Jesen stize
    Baku za ministra prosvete
  • Odvratno

    03.08.2020 16:09
    Pljuvanje
    Po prosvetnim radnicima je sramno-ponizava ih vlast,bahati roditelji i nevaspitana deca-priznali ili ne-svi zajedno smo stoka koju vodi ludi coban
  • veni vidi viči

    03.08.2020 08:26
    @Nebojša B
    1. Prosvetari su plaćeni malo za ono što rade
    2. Ako si ti papak ne moraju i ostali da budu. Nisi ti merilo stvari!
    3. Niko ne treba da bude nateran da radi duže od 8 sati jer postoje i druge stvari u životu osim robovanja (u slučaju zaposlenog) ili novca (u slučaju vlasnika/menadžmenta).
  • NN

    03.08.2020 08:12
    @Baka

    Bako ne preteruj, picvajza će biti svakako ali ne zbog korone. Verujem da vi vašu decu držite pod ključem i da nikako ne izlaze da se ne zaraze a u to mogu da poverujem samo ako upisuju prvi osnovne, jer evo mi naše srednjoškolce jedva nahvatavamo po kućama! Štrand, kej, kafići, tržni centri, nema gde ih nema! Nema poente da “sede” kod kuće na online nastavi, a da se pored toga motaju na sve strane. Njih je nemoguće zaustaviti. Odlaskom u škole sa određenim distancama i planom, ima više smisla.Zatupeće ovako, što je valjda i cilj...
  • Mila

    03.08.2020 08:05
    Ministar
    Gospodin Šarčević ne zna šta priča.Žao mi je dece.Uništili su korak po korak obrazovanje.Negativna selekcija nam je došla glave.Mnogi su tu zaslužili samo kečeve i nikad ne bi prošli do fakulteta.Jadna Srbijo!
  • 021

    03.08.2020 07:40
    Sta je sa decom koja su u internatima, oni nemaju adekvatan prevoz do skole zato i jesu tamo kako to misli da izvede.
  • Dusan

    03.08.2020 06:35
    Predlog
    1.Ukida se online skolovanje
    2.Deca se vracaju svojim obavezama
    3."Ministra" pod hitno promeniti jer ocigledno suketa
    4.Hocete da zastitite bake i deke ,vasu biracku masineriju onda pustite da jedan od roditelja bude kod kuce o trosku drzave dok traje "pandemija"
    5. Penzionere koji su radno sposobni umesto indijskih serija da motaju kablove po naprednjackim pogonima sa postovanjem razmaka i da nose maske i rukavice 8 sati u neklimatizovanim uslovima kako se to od njihova dece koja nisu glasala za ovaj rezim svati dan rade.
    6. Promenite Idiotokratiju u normalan sistem vrednosti
  • Iz Rusije s ljubavlj

    02.08.2020 23:58
    Covek vise nije ministar, taj saziv je raspusten.
  • Ulemek

    02.08.2020 23:54
    Najbolje bi bilo da se odaberu najbolji nastavnici u Srbiji, bilo je već nekih konkursa za najbolju učiteljicu pa da oni snime sve lekcije za sve razrede. To se onda može emitovati i ponavljati svake godine, a ostale nastavnike lepo otpustiti da država uštedi. Za te pare onda svi gradovi mogu da reše goruće probleme i kupe džipove za kontrolu parkinga.
  • Prosvetar

    02.08.2020 23:46
    Na prvo slušanje te ideje zvučala mi je nesprovodivo. I na drugo, a bogami i na treće. Kao da svi zaboravljaju da ima puno đaka putnika koji će se izlagati riziku u međugradskim i prigradskim autobusima. Takođe, puno je i prosvetara koji putuju. Tehnički je nemoguće da drže duplu nastavu, a da se pritom izlažu ogromnom riziku od razboljevanja. Samo onlajn nastava dolazi u obzir od početka septembra. Eventualno samo za prvačiće organizovati nastavu sa grupama po desetak dece, mada je i to teško izvodivo. Sve drugo nosi ogroman rizik. Dok ne bude vakcine nema ni redovne nastave, to svima treba da bude jasno. Inače, nama je onlajn nastava daleko teža nego klasična. Pripreme su opsežne, gradivo obimno, a na raspolaganju smo đacima i roditeljima od 8h do 22h. Čisto da znate svi vi koji verujete da plandujemo. Grdno se varate.
  • SaleNS

    02.08.2020 23:43
    Odgovor ovoj Marini
    Pliću misao koju je izrekla ova Marina, odavno nisam čuo!
    Ona. verovatno i nije završila školu. Možda samo onu uličnu!
  • Novi Sad

    02.08.2020 23:31
    Pa ministar Mladen Šarčević je poznat po dobrim rešenjima! Ko prezivi - pričaće!!
  • Mare

    02.08.2020 23:19
    Istina
    @BAKA
    Svaka čast na komentaru, ne dam ni ja decu u školu dok ovo ne prodje...pa zamislite tu decu sa jeb....maskama po ceo dan...a pičvajz će biti gori i ja garantujem
    @Ova
    Nece oni imati gde da pobegnu, a i ako se to desi bice ljudi kao ovaj lik sto je našao Pavelića...pravda u svoje ruke
  • Syracuse

    02.08.2020 23:01
    Bilo bi dobro da nastavnici udju u onlie štrajk.Prvi u istoriji štrajkova.Baš bi se sjajno uklopilo u ludilo koje vlada...
  • Hm

    02.08.2020 22:48
    @Марина
    Gospođo, više od svega bih volela da radite taj lak posao koji ne vredi ni 100 evrića mesečno.
  • Škola

    02.08.2020 22:39
    Školarci
    Samo nas poštedite kojekakvih obaveštenja i lupetanja a time potvrdjujete i dokaza vaše nestručnosti, transver blama .., bes jer nisam deci omogućila bolju državu u kojoj bi se lepše školovali ! - podelite razrede , jedne nedelje ponedeljak , sreda petak, druge , utorak četvrtak smanjite obim gradiva , pratite im temp., dezinfekciona sredstva..pojačajte ! ..deca koja su zdrava .idu u školu koja nisu svakako ne idu ..Socijslizacija je važnija od svakog gradiva , .kao i mentalno zdravlje ..dece ..zbog toga treba da idu u školu !!!!!
  • Nebojša B

    02.08.2020 22:39
    Sraman stav prosvetara
    Prosvetari u drzavi imaju posle programera najskuplju satnicu. Sada ce morati da rade 8 sati za razliku od prethodnog perioda kada su radili 3 ili 4 sata dnevno.
    Ne vidim u cemu je problem rad od 08 do 20h ili od 07 do 20h, jer tako rade ogromna vecina a sto ne bi i oni.
  • Džoni Wajs Milisav

    02.08.2020 22:08
    Jututunsko prosvetarstvo
    СВИЊА РЕФОРМАТОР

    Била поноћ нема, глува,
    Вртар спава, врт не чува,
    И сред врта цветна, чедна,
    Увуче се свиња једна,
    Свуд по врту гледа, мери,
    Па започе да се цери:
    "Баш су људи ума мала,
    Узалуд им само хвала;
    Ове травке шта им вреде,
    Шта ту има да се једе?
    Гле, свуд руже, лале стоје,
    И шебоји разне боје,
    А баш нигде тиква нека,
    Ил' коричак од дулека...
    Па бар да је цвет до цветка
    Да је реда и поретка;
    Већ ту леја, тамо бокор,
    Права збрка, јад и покор.
    Стан'те људи, ташта главо,
    Да видите умље право,
    Да сазнате шта ја вредим
    Кад прионем врт да средим".

    Била поноћ нема, глува,
    Вртар спава, врт не чува,
    И на пос'о свиња преже:
    Кида лишће, чупа вреже,
    По лејама рови, рије,
    Ломи притке и саксије,
    Поразбаца цвеће свуда,
    И направи триста чуда.

    А кад сину сунце врело
    Јадно цвеће паде свело.
  • Rock

    02.08.2020 21:59
    @Marina
    Draga Marina,
    Ne govorim ja o malobrojnim profesorima univerziteta koji solidno zive (mada obzirom na trud koji su ulozili u svoje obrazovanje, zasluzeno, po meni), vec govorim o mnogobrojnim uciteljicama koje idu poderanih carapa i nemaju za hleb i racune. A od njih, setice te se i sami, sve pocinje.
  • Pera

    02.08.2020 21:52
    Cirkus Korona
    Ovakvu meru mogu doneti samo naši ljudi od struku , škola u vreme pandemije , pa jel ste vi normalni . Deca da nose maske i da drže distancu , ne zna se ko je luđi il vi koji to organizujete il roditelji koji će pustiti decu u školu. Nek im drže online nastavu , važniji je i jedan dečiji život od svih vaših dnevnica i funkcija koje vam vise ako deca ne idu u školu.
  • Марина

    02.08.2020 21:31
    Rock @ Хаааахххх... Па просветари реално не зараде ни сто еврића месечно, њихово занимање је убедљиво најпреплаћеније у Србији... Воле они своја радна места, у односу на сва друга занимања убедљиво најмање емигрирају... Србија је највише мајка баш њима.
  • Nema on

    02.08.2020 21:29
    Pojma
    Sta lupeta-upropastio je prosvet u svom mandatu od predskolaca do fakulteta
  • Salamander

    02.08.2020 21:16
    toksična koncentracija
    nekompetentnih nestručnjaka u vladi Srbije


  • BAKA

    02.08.2020 21:15
    SKOLA
    NIKAKVA RESENJA NISU MOGUCA, SAMO NASTAVA ONLAJN, za sve osnovce. Ceka nas kisna jesen, hladna zima, dva, tri "obicna" gripa i korona, sigurno jos besnja nego sada. Mnoga deca imaju hronicni bronhitis, astmu, alergije, svake zime su na ventolinu, berodualu, a sada, ne daj Boze, treba da stignu na respirator. Moje unuke su II i VII razred osnovne skole, imaju u razredu po 30 djaka, bilo bi dozvoljeno samo po 15, pa kada bi se nastava zavrsila? U PONOC? A u pitanju su deca od 13, 14 godina, treba li da ih celu skolsku godinu uvece cekamo? AKO MI NAPRAVIMO PICVAJZ, ONAJ ONOMAD, PRED SKUPSTINOM, BICE DECJA IGRA.Sta je nama na kraju ovog .ebenog zivota ostalo osim nase dece i unucica?
  • Če

    02.08.2020 21:12
    Kakvi modeli ..pustite decu redovno u školu
  • Trt

    02.08.2020 21:02
    Da li je Šarčević hteo da kaže da će isti nastavnici da drže duplo više časova? A u kojem će se to Diznilendu desiti?
  • Kole

    02.08.2020 20:57
    Ministar Sarcevic je karakteran covek koji zahteva rad i disciplinu ! Nema izvrdavanja i lencarenja !
  • Realista

    02.08.2020 20:52
    Pa
    Napokon i prosvetari da pocnu nesto da rade.
  • Rock

    02.08.2020 20:45
    Prosveta
    U prosveti radi samo onaj ko mora vec dugo. Nikad gore nije bilo po prosvetne radnike. Puna podrska! Borite se za povecanje plata! 1500 EUR minimun, pa onda da se razgovara da radite po ceo dan.
  • Ns

    02.08.2020 20:38
    Bože sačuvaj kakvi nama amateri i neznalice glume ministre...
  • Ova

    02.08.2020 20:30
    vlast
    je baš pobesnela i poblesavila odavno ali glupostima se ne nazire kraj, prvo je danas bilo da će nekakvu pomoć dobijati firme koje su osnovane tokom pandemije pa sad ovo. Glupostima naprdnjačkim stvarno nema kraja. Ko će je preživiti ne znam ali stradaće jako puno naročito kada budu bežali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna