Autor: FoNet

Info
18.10.2020.
21:43 > 22:37
Vlast se prema prosveti odnosi kao maćeha, a ministarstva kao njene ćerke koje su loše prema prosveti i ne znam da li će se to ikada promeniti, izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković i poručila da društvo mora da shvati, što pre to bolje, da bez obrazovanja apsolutno nema napretka.
  • Sonja

    19.10.2020 14:12
    ?
    Evo, kod nas već dva sata nema kablovske i interneta zbog kvara na mreži. Kako to da rešimo kada dete treba da preda rad? Na usb pa trk tamo gde ima signala? A šta ako nas opet zamandale u četr zida? Roditelji su i ovako na ivici živaca jer u školama organizacije nema a nastavnici se ponašaju i ocenjuju kao da najnormalnije drže nastavu. Deca, normalno, hvataju krivinu i koriste situaciju. Jedino su se na to jako lepo navikla.
  • Јое

    19.10.2020 12:30
    @Trt
    "protiv Vuka još uvek ratujete."
    Оно када Вука Караџића од некога ко искључиво пише ћирилицом, брани неко ко искључиво пише латиницом. :-)
  • Јое

    19.10.2020 12:07
    @Trt
    "Онлајн, едитовати, дилитнути, администратор, компјутер, селектовати, едуковати..." нису нови изрази, већ су то страни изрази. Постоји једна јако лепа књига, зове се "Речник страних речи и израза". Написао ју је Милан Вујаклија. Када ти се одмагле наочаре, потражи је, па се образуј.
  • Trt

    19.10.2020 10:51
    @Јое

    Novi izrazi su teški za vas što i protiv Vuka još uvek ratujete.
  • B

    19.10.2020 10:20
    Napredak?
    Gospodjo, odakle Vam ideja da vlasti u Srbiji zele bilo kakav napredak, osim napretka na sopstvenim racunima na egzoticnim destinacijama.
    Disclaimer za botove: mislim na sve vlasti od najmanje 1990.
  • Ana

    19.10.2020 09:45
    Predlog
    A da se mi manemo škole preko malih ekrana (mada su ekrani sve veći), da lepo raspusti škola klince i ostavi ih na miru jedno mesec i po dana da se smire virusi i korona. Ništa deci neće biti da se igraju kod kuće, kod bake i deke, nekako će se roditelji organizovati, a ne ove lude smene od po dva i po sata, rad od kuće, glumatanje učiteljica, pa ja da sam htela da budem nastavnica, bila bih. Nismo svi za sve
  • Јое

    19.10.2020 09:43
    Лиманац
    "Смучило ми се ово „онлајн”, зашто не бисмо користили реч „прекомрежно”?"
    Прави назив би био и јесте одувек био "дописна настава". Проблем је што у нашој држави има много покиндерних тикви, па сходно томе, што мање познајеш свој језик и што више користиш стране речи и изразе, то изгледаш паметније.
  • Ogorčeni roditelj

    19.10.2020 08:04
    Haos u školi
    Naravno da nije online nastava, to je samo deci i roditeljima podmetnuto kao zgodan, a netačan izraz prilikom izjašnjavanja u anketi pred početak školske godine. Pogotovo nije online nastava ako u školi poput one u koju idu moja deca (u pitanju je OŠ "Kosta Trifković") ne postoji apsolutno nikakav sistem podrške učenicima koji nastavu pohadjaju "online". Ne postoji jedinstvena online platforma na nivou škole, nastavnici su prepušteni sami sebi, da po sopstvenoj savesti i nahodjenju komuniciraju sa ucenicima. Neki su savesni i odgovorni, ali su oni malobrojni. Većina, nažalost, nije takva, a s obzirom da nisu pritisnuti i kontrolisani od strane uprave škole/direktora svako radi (bolje rečeno, ne radi) onako kako misli da treba. Jasno je da u ovakvom haosu (jer nepostojanje sistema je upravo haos) najviše ispaštaju deca, ali koga još briga za to?
  • /

    19.10.2020 07:11
    Cuj deca se privikla... DECA SU SLUDJENA sve je neorganizovano...on line nastava treba da bude video veza izmedju predavaca i ucenika ...cas treba da traje 45min jedina razlika je sto nisu u istoj prostoriji a ne sutnuti na mail uradi to i to pa roditelji da predaju i objasnjavaju... izludesmo svi...a RTS bolje da ukinu...mozemo bez njih...
  • .

    19.10.2020 06:51
    @Pera

    Ok boomer
  • Profesor?

    19.10.2020 06:04
    Svasta
    Da li je moguce da prof ili nastavnik ovako nesto izjavi samo zato sto joj je lepo da bude kod kuce a ne ide joj se na posa?
  • Sonja

    19.10.2020 00:29
    Na žalost
    Nije samo prosvetarima teško. Deca se nisu "navikla", nego roditelji uskaču i glume nastavnike. Ništa nije dobro i obija se o glavu svima a najviše deci. Ne druže se, ne igraju se zajedno i ne uče kroz igru jedni od drugih što je presudno za normalan psihički razvoj u školskom uzrastu. Čemu skraćeni časovi, čemu sva ova papazjanija? Deca su preopterećena gradivom i, moram reći, preopširno napisanim udzbenicima. Nastavnici su pod pritiskom, ponajmanje stižu da se decom bave. Rad sa talentovanom decom, sekcije, usmeravanje, ništa više ne postoji. Setim se svog školovanja od pre 30 godina i ni porediti se ne da. Jako mi ie tužno što moram da gledam u kom i kakvom mi sistemu dete raste.
  • apsolutno

    19.10.2020 00:07
    je žena u pravu
    Pod hitno,barem dok trae ova korona, treba pod hitno staviti za ministra nekog sposobnijeg, obratovanijeg ministra koji će biti ustanju da se nosi sa ovom situacijom. Ni ovako niam prosveta nije najsjajnija što se svake godine pokazuje i dokazuje na PISA testovima. Shatite da će čitava jedna generacija izaći iz škola pedagošku, nastavno osakaćena. reba daleko bolji ljudi da bave školstvom pogotovo u ovoj situaciji.
  • Maxa

    18.10.2020 23:19
    Online nastava je buducnost
    Najveci problem ipak mislim da je neodgovarajuci programi i kadar u skolama koji i ne bi mogao da prati odgovarajuce modernizacije programa i nastave. Naravno da sindikat to nece tvrditi. Ta "tradicionalna nstava" nas je dovela na dno Piza liste, a secam se da su pre 90-ih deca radnika, u inostranstu (Nemackoj, recimo), 'ladno preskakala po razred kada su se doseljavali iz SFRJ. A sada bi ih vracali razred nazad...
    Deci je Google, ucitelj za siromasne i usamljene, izgleda bolji ucitelj od onih u ucionicama.
    Inace, nije problem oprema u skolama, vec internet veza djaka. Bolje uloziti u telefonske kartice (samo podaci) koje mogu da se koriste neograniceno samo za skolske internet aktivnosti i podeliti deci (zasto moze facebook besplatno, a ne "Moja skola", na primer?). To bi resilo tehnicke stvari, jedino bi socijalizacija falila.
  • Lily

    18.10.2020 22:58
    Meni dobro dodje uz decu da obnovim gradivo.
    Ponešto i pričamo o gradivu.
    Sa tv-a je zaista obrazovni program, šteta što ga ranije nisu pustali.
    30% su smanjeni časovi i po dužini časa i po broju časova.
    Nadam se da im nije smanjena plata 30%?
    Što se tiče dece, moja su u redu, bubanje je u pitanju, nema pitanja niti objašnjavanja na času.
    Zbog toga i ocene koje dele mogu biti blaže za 30%.
  • Лиманац

    18.10.2020 22:52
    предлог за трећи пик
    Смучило ми се ово „онлајн”, зашто не бисмо користили реч „прекомрежно”?
  • Vesna

    18.10.2020 22:49
    Konačno
    Konacno je neko javno rekao da tv nije online nastava. U nasoj državi je nemoguće odrzati online nastavu jer bi to značilo da svi učenici i svi nastavnici imaju odličnu i sigurnu internet vezu, tablete/laptope/računare sa liicenciranim op.sistemima i plaćenim softverom, kvalitetan prezentacioni nivo i softver za online resavanje testova. I iza toga dobru i veliku i dobro plaćenu ekipu koja ce sve to održavati i brzo resavati probleme. U ovoj zemlji, to se nikad nece desiti.
  • Pera

    18.10.2020 22:31
    Ubistvo civilizacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna