Autor: Mihal Ramač

Info
16.01.2021.
09:44 > 09:45
U poslednje vreme, kao da je zaista poslednje, ponovo se razglaba o vraćanju vojnog roka. U skladu s temom, nabrajaju se bezbroj puta ponavljanje besmislice, od one da se u vojsci sazreva do one da nekad nije mogao ni da se oženi onaj ko nije odslužio armiju.
  • Mile

    18.01.2021 06:09
    Neverovatno istinito i realisticno prikazana JNA....gubljenje vremena za 90 % ljudi.
    Zabusavanja pocev od staresina pa fo epavanja na pozarstvu su bili osnova te takve vojske.
    Zali boze vremena i novxa.
  • Deserter

    17.01.2021 08:06
    Vojska je teska glupost. Jos veca glupost je sluzenje vojske ovoj budjavoj drzavi. Pa ovde ni jadni migranti koji nemaju gde nece da ostanu, a kamol i da nas neko napadne da nam nesto oduzme. Cak i ljudi koji su se rodili ovde svakodnevno beze odavde. Tako da vojni rok sa idejom da budemo spremni da branimo nesto sto aman bas niko nece, nema apsolutno nikakvog smisla.
  • Uncas

    16.01.2021 23:18
    Odradio sa 18 !...godinu dana životnog iskustva!To je kao danas što blenete u ove rijaliti gluposti-neko je sposoban pa se snađe,neko pukne,neko se skenja,sve zavisi ko je kakav karakter...Tu se sve vidi odmah,jesi li vredan,ćutljiv,snalažljiv,da li ćeš pustiti da manipulišu tobom,ili ćeš naći načina da izbegneš takve...Aaaaa-SVEEE...Pa ko se snađe,taj neće doživeti kao "protraćeno vreme",naprotiv decenije mi uzeo Sloba i rad na crno,a sad i ova parodija od 2012...TO je nenadokandivo...Vojska došla kao doživljaj u poređenju sa preživljavanjem posle!
  • Bivši vojnik

    16.01.2021 19:08
    Služio "poljsku pešadiju"? Jel' to u Poljskoj? Zapamtio imena starešina. Da nije kao i svi mladi, obrazovani članovi SKJ bio uredjivao "zidne novine" ili radio nešto slično u štabu? Ma da, član SKJ nikada ne bi postao gradjanski liberal. Učite se aktivisti, to je celoživorno obrazovanje!
  • Pmila ns

    16.01.2021 18:33
    Ramac
    Dragi moj druze i kolega, nek' si im otvorio temu. Pisu i neki koji su bili na civilnom sluzenju, dobar deo preteruje. Naravno.
  • Bojan

    16.01.2021 17:55
    @Izvidjac

    Ja stvarno ne znam na kojem jeziku da se kaže ljudima koji ni svoj maternji jezik nisu pristojno naučili: puca svima ona stvar za rat i zabole ih da bilo šta brane. Ako se ovde zakuva nešto, svako normalan će da pokupi prnje i izdaleka da gleda kako NATO zavodi red. Samo debil može da misli da će neka zastarela i ofucana vojna obuka da pomogne oko odbrane bilo čega.
  • ...

    16.01.2021 17:50
    Sutjesku niste mogli da gledate, premijera je bila 5 meseci nakon sto ste izisli iz JNA.


    https://www.imdb.com/title/tt0070758/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt
  • Vlada

    16.01.2021 17:45
    @BulevarEvrope

    Meni je jasno da je 63. padobranska leglo neiživljenih magaraca, ali sam ipak iznenađen stepenom luzerstva i napaćenosti koje očigledno tolerišu u svojim redovima.
  • Dragan

    16.01.2021 17:36
    Tek ce mo videtija jesam
    Ja jesam da se sluzi vojni rok kratko jasno sa pravolnom i strucnom obukom u rodu bojske za koji se odlucis ili te usmere nisam za glupo kopanje kanala ili nekom zajkunu i kprumpiranom staresini jesam za pomoc u svim nevoljama za to zreba mlsde obuciti i malo ustrojiti a sve one druge usko specijalizovane vojne stvari profesionalni vojni kadar ako bode tako savetovao bih i unuka da ide
  • Gvardiola

    16.01.2021 17:31
    Jel može neko da opiše šta se radi sve u vojsci i neki savet za lako savladavanje pešadijskih prepreka?
  • Rotkva

    16.01.2021 17:29
    Suljpa
    Vojska je bila ogromno društveno preduzece sa sirokom proizvodnjom svega i svačega..od proizvodnje pasulja,dugmića,čarapa..bila je uposlena celokupna privreda Sfrj..a vojnik je bio besplatna radna snaga kojoj nije upisivan radni staž..e zato se sluzio vojni rok..cista prvobitna ekonomija potpomognuta palenjem fore..bratstvo,jedinstvo,fabrike radnicima..
  • JNA

    16.01.2021 17:24
    U vojsku je uvek trcala nepismena sirotinja zbog drzavnog stana i penzije sa 50 godina!
  • Izvidjac

    16.01.2021 17:22
    Netreba biti
    Netreba biti toliko ogorcen na samo pominjanje sluzenja vojnog roka.gospodin Ramac je bas onako ostrasceno preterao.JNA Sam sluzio 80 godine u Postojni 15meseci .Nesecam she da je bilo sve tako lose.naprotiv.Obuka odlicna .Drugarstvo odlicno.staresine trezne.sada je pomodno kritikovati sve sto se desavalo pre 2000 godine.Mi sada imamo malu nedovoljno veliku vojsku.bez uvodjenja redovnog vojnog roka odnosno stvaranja rezerve smo ugasili ako dodje do nekog sukoba.ili vece elementarne nepogode.neide se u vojsku da bi se borio za ovog ili onog minister vec za svoju porodicu prijatelje za sebe.u ratu stradaju I on I koji nisu u uniformi.rat je jako jako losa stvar Ali on she desava.mi zivimo na vetrometini I neozbiljno he da nemamo jaku vojsku.modernizacija je OK.Ali nedostaje ljudi.sestt meseci je dovoljno da se covek osposobi da bude vojnik.a nece mu propasti zivot kako neki govore.ovo story pisem nema nikakve veze sa macoizmom ili bilo cim slicnim.jednostavno potreba je.
  • V5

    16.01.2021 16:41
    Logika u Srbiji?
    Država bez vojske nije država, ali vojsku treba organizovati razumno i na zadovoljstvo svih.
  • @Mirko

    16.01.2021 16:41
    Mirko, niste pročitali tekst. Suština je ista i u Vašem komentaru, i u Ramačevom tekstu.

    - neko koga su u detinjstvu isto zvali Mirko, samo sa drugačijim akcentom.
  • Svoj

    16.01.2021 16:40
    Ima nešto, ali sigurno nije sve.
    Druga strana medalje se, da ne dužim, može videti na brojnim primerima mladih besomučno zagledanih u telefon, u virtuelnom svetu, gde svako ograničenje doživljavaju kao atak na "slobodu" i td i td.
  • Piško

    16.01.2021 16:35
    ...
    Nažalost, vojska je danas gomila alkoholičara sa generalštabom u ruševinama.
  • Mišo

    16.01.2021 16:30
    Čim zineš
    S...š.
  • Goran

    16.01.2021 16:21
    Gluposti...ne treba nikog na silu terati na nešto...jednostavno zakon...svi koji su mlađi od 45 godina, muškarci moraju imati odslužen vojni rok sa oružijem da bi mogli da rade u državnim organima, za žene mlađe od 40 godina ...s tim što bi recimo bile oslobođene žene majke...toooliko toga bi se tu rešilo...i da...niko od njih ne bi mogao da "zamrzne" radno mesto radi odsluženja vojnog roka, ako postoji lice koje je služilo vojni rok, a posebno ratni veterani koji bi mogli da se tu zaposle...pa jbg...ima toliko dobrih privatnih firmi koje se eto otvaraju poput "Jure" i sličnih pa gospodo...."Služimo otadzbini"!
  • Mirko

    16.01.2021 16:11
    Niste u pravu
    O tome da li ce se ici u vojsku treba da odlucuju mladici od 18 do 30 godina i iskusni oficiri, a ne mi matorci koji period vojske poistovecujemo sa mladoscu kada smo bili puni snage i elana, a pogotovo ne Stefanovic i Vulin koji tu istu vojsku nisu ni sluzili.

    Najsmesnije mi je kad ovde procitam kako je vojska napravila od vas ljude i statijaznam. Od vas ljude trebaju da prave roditelji i tacka, a ne ciscenje klonja i igranje "tetrisa" od godinu dana. Pa ja ne znam gde ste vi isli u vojsku. Bio sam u granicanim jedinicama JNA 85/86te u Makedoniji. Ko je otisao tamo kao vredan, posten i pametan decko se isti takav vratio, samo gubeci godinu dana zivota ne radeci nista na karauli mesecima. Ko je bio psihopata i olos je jos gori izasao jer je imao prilike da maltretira par njih cutljivih na sta nijedan pijani podoficir nije reagovao. Mnogo vise radnih navika sam stekao u skoli, a pogotovo na fakultetu i prvom poslu posle nego u vojsci. Taj neki kako ga sada nazivaju timski duh sam stekao baveci se sportom jos u skoli, a ne u vojsci.

    Vojni rok kao u JNA je besmislica za danasnje uslove, samo sluzi da pali narod. Ukoliko generalstab odluci da je vojni rok potreban trebalo bi kao u Svajvarskoj da bude svaki dan obuka od po 8 sati u kasarni kao posao a da budes kuci ostalo vreme. Eventualno dvaput godisnje nedelju dana vojnih vezbi. Em jefitnije em se ne gubi vreme na besomucno kopanje rupe i zatrpavanje iste na osnovnoj obuci samo da bi se opravdale utrosene pare.
  • Neven

    16.01.2021 16:11
    Učesnici rata i njihove porodice...nemaju rešene zaslužene privilegije i prava, ali zato imaju razne pevaljke i sportisti...toliko o odbrani zemlje i poštovanju istog...
  • Vladimir

    16.01.2021 15:21
    Profesionalna
    Služio sam redovnu vojsku, godinu dana.
    Prvo i osnovno - jako me žulja što mi to ne ide u radni staž.
    Drugo - to je robovski rad. Kopanje kanala i sl. (ja sam kopao za polaganje nekih telefonskih kablova). Ali, u socijalizmu je to još i imalo nekog ekonomskog smisla. A sada će neki tajkun da dobije bukvalno ROBOVSKU radnu snagu, kad tutne nekom majoru 1,000 eur u džep. I to je ono šta ova vlast pre svega hoće, robove koji će besplatno da rintaju politički povezanim gazdama.
    Treće, da li će ovi momci koji odu da uče da upravjaju dronovima, daljinski navođenim tenkovima, da li će svaki imati pancir, šlem od kompozitnih materijala, IC nišan... Ili će se zamlaćivati sa nekim AK - 47 u uniformama izvučenim iz naftalina, da bi ih neki protivnički vojik ubio iz drona sa 3.000 metara, koji kontroliše preko satelita dok sedi u udbnoj fotelji 10.000 kilometara dalje? U zemlji koja se gasi i u kojoj svaki mladi život nema cenu?
    Četvrto, moji klasići su prodali neku vojnu opremu da bi platili neke kurave što su šetale oko kasarne. E, oni su baš "postali ljudi". A to je samo jedna od sto takvih priča.
    Itd...
    Nisam pacifista, država koja nema vojsku bolje da se samoukine, ali vojska MORA BITI PROFESIONALNA, dobro opremljena, savremena i motivisana! Inače je to sve samo samozavaravanje a ako ne do Bog dođe do rata slanje ovaca na klanje i masovna pogibija, da bi neko politički profitirao.
  • Mile rent-a mozak

    16.01.2021 15:18
    Služio 84/85. Dug domovini. Strela 2M. Prešao i video sve i svašta. U to vreme velika država je imala 12 generala i bila zvanično 4 vojna sila. Oficirski kadar jadan i moralno bedan (uostalom kao i sada), poltron do poltrona, interesovanje samo za veći čin, stan i garažu. Oni sa najboljom vezom bili u plavim šlemovima UN. Kako koji kreten treba da dobije generalski čin, diže se ceo rezervni sastav (Srbije) na 15 ili 45 dana, fabrike opuste, gubici koliki hoćeš, gubljenje vremena po Pešteru ( Mrkšić knindža) ili Srbici , ili Peći i Mitrovici. Koliko sada ima generala? Gde su zaradili činove - na kalendar, tri godine pa veći čin. Vojska san svakog "domaćina" koji štanca decu, a ne može da ih prehrani, uostalom isto je i za pandure. Džabe knjige, hrana, gaće, pantalone, košulje, gaće, cipele. Čudi me samo kako do sada nisu otvorili i Osnovnu vojnu i pandursku školu. Posle školovanja siguran posao i plata, + beneficiran radni staž. Za svaku klasu defile pred predsednikom i Skupštinom. Nisam upoznat da je bilo koja generacija diplomiranih ing. elektrotehnike, mašinstva, arhitekture, medicine, elektronik, saobraćaja, šumarstva... defilovala pred predsednicima. I nijednu nije čekao posao. Neko je od ovih napredjadnika došao do informacije o privrednom bumu švabije kroz vojne resurse, pa rešio da proba. Budućnost.
  • VladaN

    16.01.2021 14:38
    Gdine Ramač,...
    ... uz dužno poštovanje, ne da ste preterali, već .....
  • Pan5er

    16.01.2021 14:38
    A, B, C, D avioni...
    I sutra zaratimo, ali srećom, imamo dosta migova u hangarima, a i Vulin je prošao obuku, biće sve to dobro!

    Neeeeeee! :P
  • 65. Oklopno-rakijska

    16.01.2021 14:07
    Paljevine iz 63. padobranske nisu pravi pokazatelj stanja u vojsci. Njih specijalno biraju po snazi i pameti i mnogo se više ulaže u njih nego u prašinare. Tako da kad se oni hvališu kako su supermeni mogu samo da kažem da jesu ali to je 2% vojske. Ostali su vrlo prosečni ili ispod toga. Ja sam u vojsci pucao sa gas maskom i pogodio sam brdo kod bubanj potoka i ocena mi je bila 4. Moj klasić je izbušio krov na strelištu i ocena mu je bila 4. Za celo vreme vojske najzabavniji događaj je bio kad jedemo pasulj pa posle metanišemo i palimo baklje u spavaonici. Ljudi su bili dobri a sve ostalo je bilo srednja žalost.
  • boger

    16.01.2021 14:05
    Godine koje su pojeli skakavci
    Godinu dana vojske plus oko dve godine prisilno mobilisanog igranja rata su najbesmislenije izgubljeno vreme u mom životu. Jedino što sam naučio u uniformi nije nimalo pohvalno za naš izmanipulisan, nevaspitan i neobrazovan narod. Simptomatično je da se za ovo prisilno služenje vojske odreda zalažu bivši dezerteri, neustrašivi prolivači tuđe krvi, koji bi, eto, pripomogli, samo da nisu slabovide dustabanlije koje moraju da usavršavaju engleski dok opasnost ne prođe. Naravno, kod njih nije u pitanju nikakva ideologija nego mogućnosti novih nameštenih unosnih tendera što će dobro da dođe na ovu krizu.
  • Pocetnik

    16.01.2021 14:02
    JNA
    Ja sam služio 15 meseci ,u Sloveniji .ne mogu da generalizujem kao neki ovde ,ali ne mogu ni tako plitko promislim kao neki ,vojska je trajala 12 meseci u JNA ,nije tačno da ima onih koji se nisu promenili za to vreme .od toga da moras da ustanes ,da moras ,da uradis ,da moras poslusas ,da postoji red ,da ima kolektiva ,nemoguce je nabrojati fizicke promene ,a gde je ostalo, ima cela lepeza .
  • realno

    16.01.2021 13:57
    Ramač kaže da mu je sve to glupost, ali pamti sve šta je radio i imena oficira.
    Kaže da od te vojsek koristi nije imala ni država ni svaki vojnik. Nije baš tako, država je imala koristi sa više aspekata, izgradnja infrastrukture širom države, širenje ideje bratstva i jedinstva, i najvažnije, to je slalo sliku u svet o velikom broju sposobne vojske spremne na odbranu zemlje. To je u ranijem periodu bilo neophodno, a posle je sve bila simulacija. Pojedinačno mnogi su imali koristi, opismenjivanje, osposobljavanje za rad dobijanjem diploma raznih struka, zatim uopznavanje kulture, običaja, higijenskih navika drugih nacija itd. Upoznavanje drugačijeg života bez mamine tacne u krevetu itd. A naravno da je mnogima to bilo izgubljeno vreme i mislim da greška države što bar nisu to uračunali u staž.
    U današnje vreme je to besmisleno, ali možda bi trebalo nekoliko nedelja, kao nekad predvojnička obuka, da bude neka vrsta planinara/izviđača /ekologa i sl. da mnogi mladi po prvi put nauče gde su zvezde, osim na Pinku, da nauče zapaliti vatru, da vide lopatu i ašov, da nauče napraviti šator itd. A i da se neki informatički opismene, jer sigurno, mada se neki sad čude, ima takvih koji nemaju mogučnost. A i da neki odu svog mesta, jer mnogi nisu imali mogučnost nigde da putuju.
  • V

    16.01.2021 13:53
    U moje vreme pre 15-20 god u vojsku su isli paljevine na ubijanje i narkomani da se izuku iz loseg drustva.
    Ostali su isli u budalastinu zvanu “civilnu vojsku”.
    Najpametniji su se skroz izvukli.
  • @PETAR

    16.01.2021 13:52
    LOL
    Naravno da je tebi, koji mislis da se slaganje dzakova uci 4-6 meseci, vojska plafon. Generalno se ljudi slicnog kapaciteta slazu sa tobom.
  • +384

    16.01.2021 13:50
    Meni je vojska "pomogla" samo da jos kvalitetnije mrzim ovu "drzavu" iz dna duse. A to valjda nije cilj vojnog roka, zar ne? Toliko poltronstva od desetara do generala nisam nigde do tada imao prilike da vidim. Psihopate i alkosi na oficirskim mestima. Moralno dno. Sreca pa je to bas bilo vreme prevrata i uspostavljanja "nove" vlasti, pa nas nisu uopste "politicki indoktrinirali". Bili su zbunjeni i nisu znali na koju ce stranu tas istorije da prevagne. Secam se da im je glavna frka tada bila ko ce od njih biti izrucen u Hag. Izgubljena godina zivota. Bar da se racuna u staz pa da to bude kakva-takva nadoknada.
  • ahaha

    16.01.2021 13:46
    Ahahaha, ali najjaci su ovi sa pricom o tradiciji, a realnost je - Srbija pre uvodjenja vojnog roka tuce Austrougarsku, Tursku itd, a Srbija nakon uvodjenja vojnog roka gubi svaki rat koji je vodila (na stranu sto je svaki bio nepotreban).
    PS Naucite da vaspitate svoju decu, a ne da ih gurate vojsci jer ste sami bili nesposobni za to.
  • Slavko

    16.01.2021 13:32
    92
    Vojska-vrtić za veliku decu.

    U ime moje generacije kojoj je ukinut vojni rok moram reći-nemojte nas zvati.
    Mi ćemo nastaviti da živimo kao mlitavi,nesposobni,glupavi,da ne smemo da prođemo devojkama i sve što vojska leči.

    Ako bi se bilo šta radilo,bilo bi po mom mišljenju pametno dovesti u taj vrtić klince od 18,19,20,21 Max pa da odrade kao npr.moj otac-to vreme ni ne pamti,pola nas ne zna šta će sa 18,19.U Skandinaviji naprave pauzu jednu godinu da vide malo sve,da tek onda odluče hoće li na studije ili će da rade.
    Naši omladinci taj neki period mogu provesti u vojsci da vide neku realnost a ne da im pričaju bajke

    Za moju generaciju kratka obuka za neko oružje,taktičko-tehničko čisto da znamo da rasklopimo pušku i da je koristimo.
  • DERAN

    16.01.2021 13:28
    BUDI BOG S NAMA
    Odličan tekst ,sve tačno opisano od reči do reči.Otac mi je tako rekao da je bilo,vidim u ovom tekstu sada isto,ja prošao istu priču.Može samo obuka 2/3 meseca u svom gradu eventualno i samo to.Čisto gubljenje vremena.
  • Mark

    16.01.2021 13:16
    Za Popa
    Da su profesionalci od 25-30 god,ozenjeni,sa decom,bili na kosarama,razneli bi nas.Momci koji su tad sluzili vojsku su sacuvali granicu.Ne razmisljaju isto onaj sa 19,20 god i onaj sa 30.Stariji se cuvaju..pricam iz svog ratnig iskustva.
  • EvoOvako

    16.01.2021 13:06
    VojniRok
    Ukoliko svoju obavezu služiš u sistemu poput švajcarskog, finskog i(li) norveškog - to je razumno, baš kao i plaćanje poreza i sve ostalo što ide uz NORMALAN život.
    Ukoliko imaš sistem poput srpskog, onda prvo sistem nije normalan, a onda ni sve ostalo, jer da je normalno, ne bi bilo nenormalno. Dakle, služio ili neslužio vojni rok, nije normalno.
    Sistem je u pitanju. Sistem čine pojedinci.
    Dakle - u nama je problem.
    Kada rešimo problem u nama, onda ćemo rešiti i problem u sistemu, pa nam neće moći biti lideri ovakvi kakvi su sada. Stari Grci su rekli da svaki narod zaslužuje svoje lidere. Pa, tako i mi.
  • Dr patak

    16.01.2021 12:58
    Sve na kazan.vojska he spas za mlade.spas.
    Tesati ih kako valja
  • Bojan

    16.01.2021 12:58
    @Гари

    O tome se ovde upravo i radi: vojsku hvale oni koji ne znaju za bolje i oni kojima neko treba da skine s grbače skine razmaženu decu koju nisu znali da vaspitaju. I po stoti put se onda ponovi pitanje - zašto bi ostali trebalo da trpe ono što je potrebno samo disfunkcionalnim i do tada beskorisnim članovima društva?
  • jelena

    16.01.2021 12:14
    Iz ugla jednog čoveka
  • PETAR

    16.01.2021 12:08
    zasto...
    Zasto je vojska potrebna se vidi u vreme poplava i korone.

    Nije potrebna da bi isli u rat vec i za unutrasnje potrebe. I nemojte da mi pominjete civilnu zastitu koja ne postoji.

    Bio sam 12 meseci u vojsci i to je predugo i nepotrebno.

    4-6 meseci i za muskarce i za zene je dovoljno.

    I ..da.. u nekim krajevima SFRJ nisi mogao da se ozenis ako nisi bio u vojsci..to nije besmislica.
  • Emi

    16.01.2021 12:04
    nije do vojske nego ljudi
    Da li će služenje roka biti smisleno zavisi od ljudi koji tu vojsku čine.
    Pošto sam i sam video kako se kadruje u istoj i kakvi polupismeni i neprosvećeni ljudi budu čak i oficiri, mislim da nijedan sistem ne može nadomestiti krš kadar.

    Prvo su potrebni ispravni ljudi pošteni i časni, umesto tog ološa da vode priču.
    Drugo, rok se može osmisliti da ima svrhu - da ljudi odatle izađu bogatiji za neko znanje, veštinu, iskustvo, sertifikat, dozvolu...
    Nekada je služenje vojske imalo veliki značaj za prosvećivanje zatucanih i vertikalnu pokretljivost. Pošalješ nekog gedžu u Ljubljanu, Zagreb, Beograd...da vidi malo sveta i nešto možda i nauči.
  • BulevarEvrope

    16.01.2021 11:55
    @PoP16.01.2021 • 10:12
    Malo smo subjektivni
    Ja sam 1984/85 služio u Nišu u 63. Padobranskoj.

    Lepo je procitati komentare koji nisu samo nekakvo uobicajeno potenciranje defetizma kao i vlastite psiho-fizicke nesposobnosti.
    Ja sam u 63.pad. bio 2003/2004.
    Jedina mana vojnog roka, meni licno je bila sto je tadasnji predsednik SRJ/SCG Svetozar Marovic skratio vojni rok i nisam uvatio i skijasku vojnu obuku na Zabljaku.
  • Komsa sa prvog

    16.01.2021 11:44
    Da napomenem, NE VOLEM vladajucu garnituru u zadnjih 30god koliko glasam a glasao sam protiv ovih sadasnjih. Da dodam, sluzio sam vojsku kao svi tada u mojoj generaciji. 14 sedmica sam bio na ratistu jer su me prisilno mobilisali. Zao mi je svake nevine zrtve sa obe strane. Vojni rok je imao lepe i ruzne momente. Ali 80% je bilo lepo i zanimljivo. U civilnom zivotu nemate priliku da vozite tenk, pucate iz tenka, da pucate iz AK47 da bacate bombe, da ucite mnoge razne stvari.
    Ja vam ne mogu opisati da se i dan danas posle toliko godina najezim kad se setim zvuka tenkovog motora... To su ti momenti koje pamtite celog zivota. Svako treba da odluci o svom zivotu ali video igrica i film vam ne mogu docarati to sto vam pisem.
  • Lazo

    16.01.2021 11:37
    vaspitavanje
    Oni koji hoće da outsource vaspitavanje dece vojsci, odnosno državi, očigledno nemaju tradicionalne srpske porodične vrednosti jer da imaju bili bi sposobni da to urade sami.

    Izgleda da je puno takvih u Srbiji koji nemaju te tradicionalne porodične vrednosti. Valjda sede u kafanama, prepredaju teorije zavere i kockaju se u kockarnicama, a na stranački posao u državnoj firmi pojave se onako. I onda ajde država da im vaspitava decu.
  • Džo

    16.01.2021 11:32
    .
    Sad svi "pametni". Eto mi ostali ludi pa ne pamtimo ništa. Jedino tačno je da ne bi trebalo godinu dana da se napravi vojnik, dovoljno par meseci. Neke je vojska očvrsla i uklopila u društvo bez zaštite roditelja, nekom to nije ni trebalo a nekoga ništa ne može napraviti čovekom.
  • M91

    16.01.2021 11:27
    Imao sam nesreću da gulim godinu dana a moji vršnjaci su posle imali šest meseci. Do vojske nisam znao koliko je Srbija nepismena i krezuba. Bilo je par dobrih oficira ali neki su bili jajare koje će radije žrtvovati deset vojnika nego da se izlože riziku. O obuci ne vredi trošiti reči.
  • Гари

    16.01.2021 11:22
    Да ли је чаша полупразна или полупуна, на то се своди полемика о теми служења војске кад се гледа са личног нивоа. Заједнички интерес је подређен индивидуалном и зато нас растурају по свим шавовима. Данас се могу чути само екстремна мишљења. Ови први из власти(по правилу нису служили војску) сад афирмативно причају о томе јер су им шефови тако наредили. Ови други су по правилу другосрбијанци са нежним белим ручицама који кад се рукују хватају те за прсте. Пример мог колеге са факса, мрзео је војску јер су га безпотребно малтретирали али данс кад види у шта му је израстао син моли бога да га одведу у војску. Мени је пропала Олимпијада у Барселони због војске и рата. Живот иде даље. Децо, такве ликиве које тамо упознате и са којима делите добро и зло у цивилству не можете срести. Нађете своје припадајуће место у друштву без помоћи оца и мајке(има изузетака, као и свуда). Све у свему, неком је изгубљено време а неком велико искуство.
  • Klasa 80

    16.01.2021 11:21
    Pula
    15 meseci izgubljenene mladosti i trosenja drzavnih para!!!!!!
  • nebesky

    16.01.2021 10:55
    Vojska
    ...je prava glupost za običan svet! Ja sam odvalio 5 metara u Kruševcu, i još 6 u Puli (preko veze), 1972/73. Znao sam da je to glupost, ali, tako je bilo tada, ne ponovilo se!
    I, u najlepšem sećanju su mi ostali izlasci po kafanama u Kruševcu, gde sam naučio da se pomfrit i senf izvanredno slažu!
    Toga nije bilo u Novom Sadu, pa smo u kafane nosili naš senf!
  • Mišo

    16.01.2021 10:53
    Mišo
    Ma obične gluposti u vezi obaveznog služenja vojnog roka. Običan probni balon ako prođe ako ne pokušali su. Sve statistike su pokazale da niko neželi u vojsku dobrovoljno i tu se cela priča završava. A ako bi pokušali na silu onda treba menjati ustav a tada bise "moralo" mnogo toga menjati.
  • mile

    16.01.2021 10:51
    Bio u vojsci od 79-80 kad je TITO umro.Sasvim drukcije od gosn. Ramaca isto u Sloveniji u Postojni. I dan danas se secam prica vojnika iz drugih kasarni koje su kao sto gos. Ramac prica, No kod mene ja sasvim drukcije bilo, od obuke do discipline, a bilo je i nepismenih i sl. Slazem se da se niko nije promenio i svi smo otisli svako svojim putem kakvi smo bili. I ja se sa postovanjem secam svojih staresina, da ne nabrajam imena.
  • ZarJe Bitno

    16.01.2021 10:47
    Mihale, Mihale.....
    Daleko sećanje dopire? Moje takođe.Za razliku, moje podstaknuto događajima iz 92-93.
    Događajima iz rata u koji sam poslat protiv svoje volje.Nemaš pojma Mihale koliko mi je značila obuka, koju sam prošao u Skoplju.Nemaš pojma šta sam sve morao da naučim kao pripadnik oklopnih jedinica.Ne znaš kako je 6 meseci biti na terenu, na obezbeđenju objekata na Kosovu, za vreme pobune albanaca 1981 godine.A ti si čitao.Blago meni, blago meni.I opljačkan si.Presavij tabak i naplati tu pljačku.A ja ću upisati još jednu recku, za čoveka kojem vojne veštine nisu bile potrebne, jer se od rata spasio.
    Da ne bude zabune Mihale, ni ja nisam zavoleo ni tenkove, ni oklopne transportere, ni automatske puške, ni puškomitraljeze, ni topove, ni mitraljeze, ni automatske pištolje....a da li me je neko pitao?
  • Nenad

    16.01.2021 10:41
    uzaludno
    Velika glupost i los pristup ucine da mlad covek izgubi najbolju godinu u svom zivotu uzaludno.
    U vojsku sam otisao kao velik patriota cak i nagradjivan a iz nje izasao kao razocaran covek. Gledao sam nerad neorganizovanost i kradju. Obucavanje nepismenih i polupismenih vojnika na skupoj u to vreme savremenoj tehnici bilo je uzaludno. Protivim se uvodjenju vojnog roka ali sam zagovornik civilne zastite koja bi imala kvalitetna i korisna predavanja i obuku kako za muskarce tako i za zene. Nikada nismo osudili ljude iz javnog sklonista i rezervne komande, zato sto to nije funkcionisalo, nikada nismo uspostavili kvalitetan radio amaterski sistem, kvalitetne gradjane nismo odvojili od kriminalaca i narkomana. Sta zna VBA o narkomanima koji sutra treba da stupe u vojsku i jos mnogo drugih pitanja? Neko u sistemu ipak vidi vojsku kao zlatnu koku.
  • Joki

    16.01.2021 10:35
    Pozdrav kolegi. Ja sam za sluzenje vojnog roka, jer sam i ja bio u 63. padobranskoj. Meni je izuzetno koristila obuka koju smo tamo prosli. Koristila mi je tako sto kada sam zapadao u neke teze situaciju u zivotu, znao sam koliko mogu da izdrzim i da guram dalje. Kao sto napisah, jesam za sluzenje vojnog roka, ali da bude prava vojska, ne zajebancija. Recimo, Izrael ima fantastican poredak kako to treba da izglead.
  • Salamander

    16.01.2021 10:33
    jedina nauka u vojsci
    je da ne možeš sam iticati na odluke sistema.
    u JNA sam otišao kao odličan strelac, a tamo me streljaštvu niko nije učio.
    Kopali smo "centralkabel", tovarili ugalj, okopavali voćke, brali, teglili, prenosili...: robovi sa zvezdom na čelu smo bili, zatvoreni, ponižavani, prali nam mozak: glupost iznad intelekta.


  • Nenad

    16.01.2021 10:30
    Nije baš
    Ја сам био 79/80 прво у Пули. Ја сам радариста, поред физичке припреме, ми смо свако пре подне као у школи ишли на предавања. Књиге, свеске, испитивања, за два месеца смо поприлично тога научили о радарима. После прекоманде у Зечево поред Трогира наставили смо са практичном обуком. Стално смо вежбали заједно са посадама топова. Могао сам комотно завезаних очију припремити радар из стања мировања у оперативни. Било је доста и бојевих гађања. Тако да мени је војска била занимљива и доста се учило.
  • rale

    16.01.2021 10:29
    Mislim da se cela ova priča može svesti na sledeću pozadinu - na čelo vojske je došao novi ministar, Vučićev beskičmeni pulen, kojeg su odmah okružili raznorazni lešinari generali zabrinuti za budućnost vojske i države, a u stvari najviše za svoj društveni status i poziciju. Vraćanje vojnog roka je bombastičan naslov i projekat koji svaki političar može samo da sanja, a iza toga stoje ogromni troškovi ili u prevodu tenderi za opremanje i hranjenje vojske. Kako nam je novi ministar porodično upoznat sa troškovima opremanja vojske i potencijalima bogaćenja, eto nama nove teme za mlaćenje po medijima i plašenje naroda. Bilo kakvi napori da se racionalno učestvuje u raspravi oko ove društvene teme biće ugušeni svim merama kojima jedan korumpirani sistem može da upotrebi zarad svojih finansijskih interesa.
  • Milan NS

    16.01.2021 10:19
    Tako je
    I tako je bilo i 20 godina kasnije, a bilo bi i 50 godina kasnije. Ista ruska doktrina, upropašćavanje običnog čoveka i selekcija poslušnika bez mozgova za buduće službenike državne bezbednosti
  • Talac

    16.01.2021 10:16
    Bravo Mihal! Sa uzivanjem sam citao Vase tekstove nekad davno u Dnevniku. Koliko smo samo zivaca izgubili u ovom kosmaru koji traje vec 30 godina, zatrpani svakakvim smecem, umesto da smo za sve to vreme hranili dusu ovakvim normalnim i razumnim tekstovima.
  • PoP

    16.01.2021 10:12
    Malo smo subjektivni
    Ja sam 1984/85 služio u Nišu u 63. Padobranskoj.
    Pored skokova iz aviona i helikoptera, imao sam dva terena, tzv preživljavanje, pucao sam sa bojevom municijom iz više vrsta pesadijskog naoružanja. O kondiciji i fizičkoj spremi neću ni govoriti.
    Sve u svemu nije red pljuvati po tome kakva je bila vojska i služenje u JNA.
    I da se zna za kraj, pristalica sam profesionalne vojske, jer jedan profesionalac u borbi vredi kao 50 vojnika na dobrovoljnom služenju vojske.
  • Dejan

    16.01.2021 09:56
    Bravo za tekst! Bio u toj "vojsci" 96/97 i apsolutno gubljenje vremena koje banda doktrinaska ne zeli da nam nadoknadi,da ne pricam za ove sto su zakacili razna ratista kao posledica politike ISTE ove ekipe na vlasti! Budalastine tipa,gradjenje karaktera i slicni kretenizmi...ne bih stvarno komentarisao. Zasto se to ne prizna u radni staz???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna