Autor: Miljenko Jergović (Jergovic.com)

Info
22.02.2021.
11:25 > 21:04
Balašević nikako nije mogao biti moj izbor. Za njegove pjesme rođen sam ili prekasno, ili prerano.
  • .

    22.02.2021 15:14
    Tužno je što Gradonačelnik Novog Sada podržava Predsednika koji se toliko ogrešio o sve o šta se mogao ogrešiti...
  • .

    22.02.2021 14:56
    Ja sam imala recimo 10 godina kada sam počela da ha slušam, možda i manje, i Balašević je za mene bio predivan, savršen, ideal dečaka. Sve je savršeno, toliko nežnosti, krrativnosti, ljubavi, lepote, pažnje, ideala, umetnosti, estetike i harmonije a danas je nema nigde ničega od toga.
    On je podizao standarde.
    Sve pesmw su mu genijalne i različite, uvek je nov i originalan i priča nešto mudro i lepo.
    Poštuje svet, altruista, kosmopolita.
    I danas kad slušam osećam ono dečije oduševljenje i divljenje prema pesmama.
    Jedinstven osećaj. Smisao i lepota života.
    Dečaci ga nisu slušali jer imaju problema sa osećanjima tj kultura je zaostala, ali moderni momci ga vole.
    Svi priznaju da je genije.
    Treba odati čast i njegovim muzičarima i objaviti ko je sve sa njim komponovao itd jer sigurno i od njih potiču velike zasluge.
    Šta je voleo, šta ga je inspirisalo, koga je čitao, šta je slušao itd.
  • Rokerka

    22.02.2021 14:33
    Jergović govori o slepoj mržnji te generacije prema starijima, koja je bila odgovor na nerazumevanje njih. U "Računajte na nas" čovek je lepo rekao da se zalaže za mir i razumevanje, a ne za rat, da sačuvaju vrednosti.
    Pa zar nisu svi rokeri su stali na crtu kapitalizmu u svim zemljama?
    Rok muzičari su donekle doprineli nerazumevanju. Da se razumemo.
    Time su sami sebi presudili.
  • BakelitNS

    22.02.2021 13:57
    Iskreno
    Ipak iz teksta provejava činjenica da se Miljenko dopisuje sa Basarom... Zanimljivo da o nekoj patetici piše pisac koji je napisao Mama Leone, koja obiluje patetikom, koja meni nije smetala, u tom kontekstu...
  • +384

    22.02.2021 13:45
    Odlican tekst (a zar i moze biti drugaciji kad ga Miljenko pise?). Balasevic je postao legenda i andjeo daleko pre (fizicke) smrti. Bio sam sklon da mu zameram svasta ali to objektivno jesu sitnice u odnosu na vecni trag koji je ostavio u ovim napacenim krajevima. Dosledno protiv malogradjanske uskogrudosti, nacionalizma i varvarstva. Malo li je?
  • Deks

    22.02.2021 13:42
    @Milutin - upravo tako! Otkud politika (i dnevna politika) da se potencira nakon smrti velikog pesnika i kantautora Balaševića?! Da bio je voljen na celom prostoru bivše Jugoslavije i govorio je protiv rata, pa bio je normalna osoba šta je tu čudno? Ali njegovo stvaralaštvo prevazilazi politiku jer je bio veliki kantautor i pesnik. Pisao je iskrene pesme o Vojvodini i njenim žiteljima i bio je velika pop zvezda SFRJ. Naravno da je tako ostalo i posle raspada zemlje na radost mnogih, kako nas autor ovog teksta naziva "prostodušnih" (čitaj glupih) ljudi.
  • borislion

    22.02.2021 13:13
    Sjajno BAJNO
    Bravo Jergoviću.
    Imam isti stav o pesmama i njegovom antiratnom angažmanu.
    Ovo je najbolja posveta koju sam pročitao.
  • ana

    22.02.2021 12:41
    100% potpisujem
    Slazem se sa Jergovicem potpuno. Nisam neki ljubitelj Balaseviceve muzike ali skidam kapu. Bilo je dirljivo procitati utiske sa koncerta u Sarajevu 1998. Hvala.
  • Rogić

    22.02.2021 12:30
    Miljenko je iiskreno pisao ovaj text, lepo se oseti dok se cita. Bravo
  • Milutin

    22.02.2021 12:18
    Nije sve politika......
    Iskreno ne mogu da razumewm ljude koji Balaševića posmatraju maltene samo kroz politiku.Ne mogu!!Ni sam se nisam slagao sa dosta njegovih političkig stavova ali meni to uopšte nije bitno.Ja ga ne posmatram tako.Vi kada pogledate ceo njegov opus ,vidite da je maltene svaka njegova pesma remek delo.Njegov stih je toliko snažan.Balašević je pre svega pesnik pa onda sve ostalo.I on traje već 40 godina.Njegove pesme su jednako snažne i one s početka .kao i poslednje.Svetlosmim godinama je daleko od svih kantautora bivše Jugoslavije.Ovo ne kažem iz razloga što sam iz Novog Sada već zato što je to stvarno tako.Otišao je veliki čovek.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna