Autor: Beta

Info
30.03.2021.
07:08
Ministar prosvete Branko Ružić učestvovao je na onlajn konferenciji o obrazovanju u doba korone, u organizaciji UNESKO.
  • Profesor

    02.04.2021 21:23
    @Obim
    @Obim reče: "Nasi profesori zamisljaju online skolovanje, tako sto posalju puno dokumenata koje je potrebno da deca urade,ali nigde sebe ne snimaju kako objasnjavaju."

    Vi izgleda ne shvatate da i profesori imaju porodice, decu koja su školskog uzrasta. Ako u kući postoji kompjuter, koriste ga deca. Veliki broj profesora nema dovoljno dobar kompjuter a pogotovo nema kvalitetnu kameru ili grafičku tablu da bi izvodio predavanja onlajn i snimao se. Uostalom, nije dužnost profesora da kupuje opremu za držanje nastave. Jel znate kolika je profesorska plata? Od toga se ne može kupiti iole pošten kompjuter a da ostane para za hranu i odeću.
  • gradivo

    02.04.2021 12:58
    Tacno, roditelji dodju s posla oko 18h, dok deca urade domaci, vec je 22h jer je gradivo ogromno. Rokovi su prekratki, a obim preveliki. Nisu se prilagodili pandemiji. Iz svakog predmeta po nekoliko stvari, deca dnevno moraju da posalju otprilike po 15-16 radova. Ovih dana ni deca, a ni roditelji ne stizu da jedu, a niti ista drugo od toliko gradiva.
  • Smanjite

    31.03.2021 15:03
    Nebi trebalo da bude isti obim, nego smanjen. Smanjite obim jer i deca i roditelji rade skolu kao nikad u zivotu. Nastavnici samo posalju link sta treba da se uradi, bez objasnjavanja gradiva. U taj link stave gradivo za 4 dana, a napisu da je rok za predaju jedan dan. Cudim se sto ne stave odmah 10 lekcija i kazu rok je jedan dan. Toliko naguraju gradiva u jedan dan jer ih bas briga. Ko ima decu u nizim razredima osnovne mora sa decom da radi, da zatim slikamo i predajemo radove do pola noci.
  • Obim

    31.03.2021 14:57
    Nasi profesori zamisljaju online skolovanje, tako sto posalju puno dokumenata koje je potrebno da deca urade,ali nigde sebe ne snimaju kako objasnjavaju. Nemaju osecaja da materijal koji daju da se uradi iz jednog predmeta je po obimu kao za 3 casa. Ne stizemo jer je preobimno. Nesto sto bi uzivo profesor predavao 3 casa, sad samo posalje naredbu uradite sami za jedan cas. Online bi moglo biti zanimljivo kroz online prezentacije, online zanimacije, online igre resavanja zadataka. Ali ne, kod nas nastavnici samo natovare gomilu dokumenata
  • Ja

    31.03.2021 14:30
    @Hahahohohuhu
    Svaka čast za komentar. Nivo je isti jer je kompletno školstvo odavno DNO DNA. A sad su samo stavili tačku na I. Da ima obraza i imalo dodira sa stvarnošću i obrazovanjem ni ovaj, a ni prethodni ministri, ne bi ovako lupetao.Sve je marketing i skupljanje izbornih poena kod njihovih birača. Ako je održan nivo, zašto deca nemaju muzičko, zašto nemački (kao drugi strani jezik) imaju samo jedan čas od 30 min u dve nedelje iako je u planu i programu nedeljno 2 časa od 45 minuta. To je bilo dok su još išli u školu. Online nemaju uopšte jer je nastavnica od onih koji ne drže online časove. Deca prepuštena sama sebi, pola nastavnika ne drži uopšte online nastavu, od polovine koja drži većina samo šalje prezentacije. Čast izuzecima koji se zaista trude. Ali ti se trude i kad je stanje redovno. Ostatak očito ništa ni tada ne radi. SRAMOTA.
  • Mali maturant

    30.03.2021 23:29
    Školovanje
    Ovo je sve samo ne školovanje. Nastavnici digli ruke, predaju online časove zato što moraju a deca ceo dan pred računarima. Zbog odgovaranja i kontrolnih će moći u školu a na časove ne.Strašno
    Slažem se sa ostalima,da ne plaćamo privatne časove ništa naša deca nebi naučila. Baš je lako naučiti online hemiju,fiziku itd.Pa obavezno prijemni to nikako nemojte da preskočite.Sram vas bilo decu ćete nam skroz zaglupiti.Nigde se ne traži ovolko kao kod nas od dece.Domaćeg rada kolko hoćeš a u školi ništa.Užas.Srami se Srbijo
    ..
  • Šokiran

    30.03.2021 22:07
    ....mislite o tome
    Videcete za par godina posledice ovog ludila od online nastave.
  • Lela

    30.03.2021 18:40
    Bože, kako imaš obraza ministre. U poslednjih godinu dana katastrofa, kakva škola, kakvo znanje. Moje dete je mali maturanti i samo se pitam sta ce bit sa maturom. A koliko smo se naplacalu privatnih časova za godinu dana, matematika, fizika, hemija... o tome ne bih. Sve otišlo u propast.
  • Sanja M.

    30.03.2021 12:44
    Ispela sam
    Da, uspeli smo, uz abnotmalno placanke privatnih casova usled pandemije. JOs ako ste samohrana majke, ne jedete da date detetu za zalogaj u usta i za privatne casove! Posao trpi jer mira da se pomognem u opstem ludilu. SKolstvo se svelo na davanje iz cega ce deca uciti, malo google, malo goohle ucionica, cak i hemija, fozika, evo vam promeri za tu oblast, pa ve te se snaci! Samo ocenjivanje ne i ucenje iste dece! I onda neko kaze USPELI SMO! Nismo uspeli, uspela sam ja kao majka da se zarazim od kovida, da se samoizolukem sa detetom, sa temperaturom da pomognem da izgura domace i ostalo jer niko te ne pita da li mozes! Sta je drzava dala ovoj deci?! Vetar u ledja da zauvek pobegnu STO DALJE. Jer, bolje je biti stranac i gradkanin drugog reda u tudjoj nego u svojoj zemlji! Stidi se SRBIJO!
  • Vesna

    30.03.2021 12:08
    Strašno? Kakav isti kvalitet obrazovanja?! Je li moguće da iko ovo misli?
  • Sanja

    30.03.2021 11:38
    Da li je ovaj covek realan?? Koji isti nivo??! Nemanja skole prave skoro godinu i po dana?! Copy, paste, google, prezentacija i sl. To da se nazove skolom, i realnim ocenjivanjem i dobijanjjem ocena?!!! Toliko psihickog stresa medju decom, nama roditeljima, koji su mnogi dozivelu u porodici vise gubitaka clanova usled ove pandemije?!!! I svakodnevne neizvesnosti oko svega ovoga sto slusamo, koji probni prijemni? Koja matura?!! Ovo je dno dna!!! Na osnovu cega?!!! Alooooo da li jr normalan on?! Oni?!! Da ih ne interesujr nista da nisu svesni realnr situacije?! Tako nam i treba, al samo se nadam da ce mnogo lose yraditi probni pa mozda sr predomisle za neke stvari...ko zna
  • Dr mama

    30.03.2021 11:28
    Sramotna laž bez da trepne!!! To potpisujem kao majka deteta u šestom i starijeg u osmom razredu! Naravno čeka nas i matura...
  • Crna komedija

    30.03.2021 10:50
    Ajte bar jednom budite realni
    Vi imate samo jedan jedini zadatak a to je da pišete hvalospeve, ljubite pozadine, uzimate svugde gde se može šta uzeti.. Zar i tamo gde je i više nego očigledno vi ne možete jednu realnu konstataciju da date. Kod đaka je osetan veliki propust, faktički za 2 godine školstva će da kaskaju, a činjenica da je i pre toga bilo daleko od idealnog, znači samo jedno: naša deca i mi zajedno s njima smo u velikom problemu. I još jedan razlog zbog kog morate da se izgubite s vlasti je i taj da onaj ko uočava greške može i da ih ispravi, onaj ko je slep može samo još gore da nam napravi!
  • Nastavnik

    30.03.2021 10:47
    @Agroekonomista
    Nastavnik sam u srednjoj školi. Od "samo sedenja kući i šibanja zadataka" kako Vi kažete mi nije dobro. Radno vreme nemam, ne znam ni sama koliko sati dnevno provedem za kompom i telefonom. Sigurna sam da je vrednim i savesnim đacima još gore. A i njihovim roditeljima. Ovakvo školovanje, na ličnu odgovornost svih učesnika, može odgovarati samo neradnicima. Svi zajedno smo u ovoj groznoj situaciji, ne našom krivicom. Vrlo rado bih se odmah vratila na redovnu nastavu, sa celim odeljenjima i časovima od 45 minuta. Na izjavu ministra mogu samo da se pitam da li bar on sebi veruje.
  • Nebro

    30.03.2021 10:41
    sendvic mafija
    Ko jos ide u skolu kad su diplome jeftinije....
  • Noj(e)

    30.03.2021 10:41
    Kuda plovi ovaj brod
    Usta moja ministarska, hval'te me!
  • Stefan

    30.03.2021 10:38
    alo
    Ajmo onda ukinut škole , tv školski program i gotovo.
  • Dragan

    30.03.2021 10:28
    .
    Ne, niste.
  • ozvalavljen

    30.03.2021 10:21
    Mouth saliva
    Kroz ovog coveka progovara duh Voljenog.
  • Dtd

    30.03.2021 10:19
    Svi ministri su nam panjevi.
  • Mama

    30.03.2021 09:53
    Školarci
    Slažem se sa svim predhodnim komentarima, samo napominjem da se ne zaborave srednje stručne škole, gde je dosta prakticnog rada..užas bez kontakta i interakcije lice u lice..objašnjenja..konsultacija, individualnih.., decu kao što je moje.sad prvi srednje..snašla je 2020 mala matura, sve je ovo pakaooo od školovanja !!.
  • Doprinos

    30.03.2021 09:53
    Car-Bog
    Najveći doprinos je sigurno dao Car-Bog FTNa, doživotni dekan Rade Dorsolovački. Bravo care!!! Samo nam otkri tajnu: Gde su slike prethodnih dekana?
  • Alex

    30.03.2021 09:39
    U kojoj to državi
    Kakav isti nivo,pa deca i roditelji poludeše od vaših kombinacija
  • Hahahohohuhu

    30.03.2021 09:36
    Slažem se da je nivo isti. Dno dna od školstva, tzv države i svih njenih institucija. Polupismene osobe s kupljenim diplomama predaju deci! Dete mi nije dobilo nijedan zadatak niti ikakvu interakciju s nastavnikom istorije kako prošli put kad je imalo online nastavu, tako ni sada. Razlog? On se baš ne snalazi u ovoj formi nastave. I nikom ništa. Većina ostalih samo bace link, daju što više domaćih zadataka i pojave se samo da ih pregledaju i ocene.
    Siguran sam da se to ne razlikuje mnogo ni kada održavaju časove u školi, imajući u vidu sklop rečenica koje viđam kad zadaju zadatke, a način na koji se deci obraćaju je zaista sramotan. Časnih izuzetaka je veoma, veoma malo. Zbog svega navedenog prinuđen sam da sam podučavam decu koliko stignem. Uništavate školstvo da bi dodatno zaglupeli naciju a rezultati su vam u tom poslu, priznajem, više nego odlični! Svaka čast!
  • mile

    30.03.2021 09:33
    Treba da ga je sramota a i ovu kompletno nesposobnu vladu sa Vucicem na celu.
  • Nenad

    30.03.2021 09:32
    Dva puta ništa je ništa. Crva nije ni bilo.
  • ju ju ju

    30.03.2021 09:30
    u istom danu dozvoli pozivanje dece na kontrolne, pismene i odgovaranja u skolu i digne povrsinu sa 4m2 na 9m2 za jednu osobu
    pa iz koliko puta da se drzi pismeni za 30-35 djaka? U koliko ucionica? Jel na on koliko ima odeljenja u skoli po godini?
    Kanda je njemu neko uskratio obrazovanje
    ...
    ponasaju se kao da svi imaju kod kuce roditelje koji mogu da uskoce bilo licno bilo finansijski za privatno i da svi imaju opremu na online nastavu ne za jedno dete nego za dvoje, troje istovremeno
  • Danilo

    30.03.2021 09:27
    Kakav ministar takav kvalitet
    Ministar prosvete Branko Ružić -- od ovoga dalje nema potrebe da se cita
  • g pen

    30.03.2021 09:15
    Koja laz, laz, LAZ!!! Ali za to su krive i navike i kultura. Ako se cudite diletantizmu ne zaboravite da je to omladina iz devedesetih.
  • ИСХС НИКА

    30.03.2021 08:56
    Образовање?
    У којој земљи живи овај лик?

    Наше образовање је потпуно уништено током ове "епидемије". Мислим да је то и био циљ. Некада су наше средње и основне школе биле десет пута боље од истих на западу, а факултети су били мало лошији. Данас су се и основне и средње школе срозале на западни ниво, а факултети су потпуно уништени.
  • Dobrivoje

    30.03.2021 08:54
    Odbrana pozicije
    Ministar prosvete mora da radi sebe i samo radi sebe, pardon, i svoje stranke, da brani ono što je uništeno!
    Ništa nije učinjeno kako bi mlađi naraštaji odrastali u ovoj potpuno neuobičajenoj situaciji.
    Teško za decu, teško za roditelje.

    Zaraza je postojala u svim obrazovnim institucijama, kako pedagoški kadar, tako i deca, dobar deo se razboleo, preneo ukućanima ali trenutni ministar to negira. Sjajno je samo njemu!
    Kritika, negativna za deo nastavničkog kadra- kod tog dela postoji potpuno odsustvo osećanja da deci koja uče na online način, učine sve bliže, da su im na raspolaganju ili bar da im na kraju godine, daju bar ocenu više. Za ovo što su stariji upropastili , da deca ne ispaštaju, da imaju benefit i da imaju detinjstvo. Ne gnjavite decu i ne prenosite frustracije koje svi odrasli dele na njih, oni su tu pored nas, zameniće nas. Pomozimo im da budu ljudi, bolji od ministra i ovog nakaradnog života u osobama koje se eksopniraju kao ikone za ponašanje, tic-toc život. Užasno je gledati te osobe, a deca.......trpe. Pustite ih da vole život.
  • Hmm

    30.03.2021 08:45
    Oni su donosili svake nedelje drugačije uredbe a nastavniku nijednom nisu kupili ni laptop ni web kameru ni internet. Kako nastavnik da radi onlajn ako kod kuće nema računar i to je bilo kakav nego mora kvalitetan a to košta bar 700 eura.
  • Agroekonomista

    30.03.2021 08:39
    Školovanje
    Pa kako ga nije sramota, roditelji preuzeli ulogu nastavnika ovi sede kući šibaju zadatke preko interneta i dobijaju platu za to.
  • Novosadista

    30.03.2021 08:16
    Nula
    Onda nam je obrazovanje generalno jedna velika nula!
  • Zos

    30.03.2021 08:15
    Nivo
    Isti nivo obrazovanja? Šta to ovaj priča!? Školska 2020/21 je totalno propala i za osnovce i za srednjoskolce.
  • /

    30.03.2021 08:12
    /
    Godinu dana propasti obrazovanja. Ništa nam deca naučila nisu. Što su mogli iz udžbenika sami, to su naučili, za ostalo su se uključili roditelji, rodbina, komšiluk i platili privatni časovi.
    Sidjite medj narod, razgovarajte sa roditeljima, propitajte decu pa onda sa tačnim činjenicama izadjite u javnost.
    Solidarišite se sa čelnicima države koliko želite, ali nam ne žrtvujte decu.
  • Haha

    30.03.2021 08:07
    Znaci nikakav
  • Novosadjanka

    30.03.2021 08:04
    Poštovani ministre, ovim načinom učenja uništavate zdravlje dece!
    Po ceo dan, dete je za ekranom, nastavnici ne biraju vreme kada će poslati zadatke,često to bude i u toku noći! Više nema odmora ni vikendom,svaki dan stižu zadaci! Mejlova milion, ni 10h dnevno pisanja i učenja nije dovoljno!! A svi očekuju rezultate kao da je redovno školovanje! Predavanje na TV-u je nula spram učenja u školi. Ne znam dokle će se ovako izdržati! Nemaju deca vremena ni da uživaju na svežem prolećnom vazduhu. Žalosno je ovo digitalno doba..
  • Čvarkov

    30.03.2021 07:53
    A mi ?
    Roditeljima svakako , a deci nikako ;)
  • .

    30.03.2021 07:26
    .
    Sto je najgore - nije neistina :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna