Autor: N1

Info
09.06.2021.
09:09 > 11:34
Nedavno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti izazvalo je veliku pažnju u Srbiji, a kao jedna od mera za "ostvarivanje rodne ravnopravnosti" navedena je upotreba "rodno senzitivnog jezika".
  • Milana

    17.04.2024 22:07
    Zašto
    Zašto je tako prokleto teško prihvatiti novine?
    Zašto se lična nesposobnost adaptacije, lična ograničenost na datosti svog razvoja i vaspitanja, projektuje na silovanje jezika?
    Po kojoj genijalnoj logici je prihvatljivo da postoji glumica, a ne postoji ženski rod za knjigovođa?! Zato što je neki VEOMA OGRANIČENI um na tome stasao, srastao na zadatom nivou i nonsense svoje jezičke realnosti nije intelektualno sposoban da pojmi?
    Ko može da odredi mora ostati isto za buduće naraštaje?
    Ko ima potrebu da bogatstvo jezika negira po osnovima sopstvene tuposti, navike, nesposobnosti učenja i iznad svega nedostatka bilo kakve vizije?
    Koliko ste ograničeni, vidi se na projekcijama vašeg uma na mogućnost razvoja sopstvenog jezika.
  • Sonja Jovanović

    13.02.2024 09:44
    Rodna jezička ravnopravnost
    Nema potrebe za nasiljem nad jezikom. U našem jeziku već odavno postoje ženski oblici, čak za vrlo visoke funkcie. Npr "vladarka", "predsednica", "šefica", "naučnica","umetnica", "profesorka", "doktorka" itd. A niko se ne buni što nema muškog oblika za neka muška zanimanja. Npr u jednini muški oblik "ovaj vojvoda", ali u množini je vekovima ženski oblik "ove vojvode...
  • N

    23.05.2023 06:39
    fl
    Da li ce se ovo primenjivati i na treci rod?I kako se odnosi na lgbt populaciju promenu pola? Ili smo sad ipak konstatovati da cemo ipak samo dva roda imati za zanimanja? Hocemo li i jezik dalje siriti na putu integracija ?
    Kao dipl.filolog nikada nisam osetila da ce promena titule na diplomi u naziv filoloskinja, niti doprineti mojoj struci, niti mi uliti dodatno postovanje niti znanje .. Zapravo, u mnogim jezicima imate imenice muskog i zenskog roda pri tom oznacavajuci oba pola. Malo vise je akcenat na pogresnim mestima u vreme pokusaja integracije.Malo vise na pogresnim mestima i malo na pogresan nacin, zanemarujuci sustinske promene.Kao da je nekon dozvolio dA se tu malo igra sa recima i da je uvodjenje zenskog roda u naziv svake profesije komoenzacija za zakone
  • @eee

    11.06.2021 22:33
    naravno da se i paihološkinja spominje i dalje kao rogobatna i da smeta i da je smešno i da para uši
    nismo se navikli
    dakle podržavaš da se nešto nameće, forsira i kažnjava drugačiji naziv da bi klizilo niz uvo ?
    eee
  • Slobodan

    11.06.2021 06:56
    Majka
    Vecina boraca za rodnu ravnopravnost, zele sve osim da budu majke. Zato je bela kuga prisutna u Srbiji. Bolje se bavite da postanete majke i domacice kao i nase bake i radjajte decu, umesto da jurite karijeru da bi pokazale svoju ravnopravnost.
  • dr

    10.06.2021 12:34
    Ja sam žena koja leči, i mnogo mi je drago što me ljudi u govoru oslovljavaju sa doktorka, a ne doktore, a nije uvek bilo tako, za to smo se nekad davno mi žene, naše pretkinje, krvavo borile. Drago mi je i da će druge žene dobiti sad svoj momenat da budu žene od struke, a ne prepakovani muškarci. Takodje, drago mi je i da će ovim aktom mojim budućim koleginicama biti omogućeno i da im ispod njihovog ženskog imena na diplomi stoji "doktroka medicine" što trenutno nije. Apsolutno svako ko se protivi ovom uredjenju jezika ima u sebi duboku mizoginiju, žalosno je i mnoge same žene. Ipak, vremena se menjaju i napredak u pravima žena se ne može zaustaviti, pa ni ovaj, čini se mali, ali značajan korak.
  • eee

    10.06.2021 12:18
    Zanimljivo da u spornim rečima nema pomena psihološkinje kao strašne rogobatne reči. Pre nekoliko godina se ovako vrištalu na nju, danas se koristi rutinski i niko ne primećuje. Navikli ste se. Toliko o tome. Naravno da mora da se forsira, i naravno da nećete ni trepnuti i već čete biti naviknuti i na borkinju i trenerku i nećete ni pamtiti vreme kad je bilo drugačije, žene će dobiti svoje pravo da budu "ranjena borac" ili "vrhunska trener".
  • @Vidoviti Limanac

    10.06.2021 11:06
    Ovo nije (samo) pitanje ravnopravnosti žena.

    Ovo je pitanje karaktera srpskog jezika - srpski razlikuje rodove i zahteva slaganje u rodu, broju i padežu imenica, prideva i glagola.

    Ovo nije silovanje jezika. Silovanje jezika je koristiti pogrešan rod i nemati ženski oblik imenice.

    Kad se nešto u jeziku nema, onda se to smisli (da vam narodski kažem kad izgleda ne razumete).
    To se zove tvorba reči i predstavlja osnovni jezički zakon.

    Navići ćete se.

    Da ponovim:
    ž: Jedna inženjer je biLA uspešNA i projektovaLA pogon. Nije OK.
    ž: Jedna inženjerKA je biLA uspešNA i projektovaLA pogon. OK

    Jedno je imati otpor prema stranim rečima, ali imati otpor prema tvorbi domaćih reči - suludo i jedini razlog je neznanje, amaterstvo, inadžijski mentalitet i/ili šovinizam.
  • Lucifer

    10.06.2021 09:14
    Dobro, od sada definitivno glasam isključivo za Dveri. Ova umobolija mora da prestane što pre...
  • Vidoviti Limanac

    10.06.2021 07:27
    Trendže
    Ćerka ide na sportić, trenirarju je mlade žene.
    Te su žene završilr DIF i znaju da su po zanimanju "treneri" i tako sebe oslovljavaju. Ne kažu za sebe da su "trenerka" ili "trenerica". Pa nisu one odevni predmet....
    Uz to sve moje koleginice sa ponosom pišu da su diplomirani inženjer a ne inženjerke, zna se šta je šta i ko je kojeg roda, ne treba na ovako rogobatnim stvarima insistirati.
    Ja lično mislim da je ovo silovanje jezika koje neko vrši jer na taj način misli da će žene ostvariti veća prava. Ostvarivanje većih prava žena neće se postići silovanjem jezika već edukacijom i delovanjem. Dajte zakon za minimum 50% žena na sva mesta koja su tipično dominirana muškarcima (politika, biznis i sve ostalo) pa kada krenemo od toga onda dalje ostali koraci ka izjednačavanju žena u društvu....
    Inače sam inženjer ali dugogodišnjim učenjem stranih jezika čovek zavoli jezike kao takve i kao takve ih prihvati. Naš jezik je gotovo savršen i sada dođu neki pametnjakovići da ga siluju. Ponavljam mnogi su drugi načini bitniji da bi se žene osećale bolje i ravnopravnije i po mojem mišljnju čeprkanje po jeziku neće ništa promeniti samo će postati rogobatan i ružan i smejaćemo mu se kao svojevremenu komšijama Hrvatima kada su oni navalili na novohrvatski....
  • /

    09.06.2021 21:14
    @Osoba,

    Varilica OK.

    Jennifer Beales je u filmu Flashdance glumila varilicu koja je postala plesacica.

    Ako moze: spremati - spremacica, moze i variti - varilica.

    Sta nije jasno, amateri?
  • Osoba

    09.06.2021 19:34
    @@Toma
    Pitam profesionalca:
    Radnik, varilac, ima malu platu.
    Radnica, varilica?, ima malu platu.
    Šta Vi, kao profesionac, mislite o varilici?
  • Filolog

    09.06.2021 18:55
    Slovenski jezici
    U slovenskim jezicima vrlo elegantno je rešeno pitanje rodnog senzibiliteta. Kada se navodi profesija žene na njeno prezime se doda nastavak -va i time se izbegavaju rogobatni nazivi poput trenerica/trenerka. Tako na primer trener Jovanovićeva, doktor Miletićeva….po meni, mnogo bolje zvuče. Jezik jeste živa stvar i menja se, ali ne po svaku cenu. Treba imati mere.
  • Lily

    09.06.2021 17:25
    Lepota jezika
    Rudar i rudarka ili rudarkinja, vozač i vozačica, šofer i šoferkinja, varilac i ?. Baš ce biti divan i senzibilan novi jezik institucija i medija. Nema nama spasa.
  • @Toma

    09.06.2021 17:18
    Nije vam neki primer to za "osoba".

    U tom slučaju nijedan muškarac i nijedna žena ne može biti lice (jer je reč "lice" srednji rod).

    m/ž: Jedna osoba je bila nepoštena i varala na državnom ispitu. OK
    U ovoj rečenici je 100% poštovano pravilo slaganja u rodu, a može biti muško ili žensko - moguće da se ne zna ili ne otkriva informacija o polu.

    ž: Jedna advokat je bila nepoštena i varala na državnom ispitu. Nije OK
    Nema slaganja u rodu.
    ž: Jedna advokatICA/advokatKINJA je biLA nepoštenA i varaLA na državnom ispitu. OK
    Poštovano pravilo slaganja u rodu.

    Šta nije jasno, amateri?
  • Liman 3

    09.06.2021 16:24
    Razum i osećajnost
    Nedostaje u svemu, razuma i mere. Zakon ne treba da siluje jezik. Muškarci ne treba da se trzaju kad god žene ukažu da su diskriminisane, a mnogo puta jesu. Polako. Ova "od gore" rešenja nikad nisu dobra. Jezik živi, diše, razvija se... pojavljuju se nove reči, nova zanimanja, borimo se za pravo i pravdu za sve, za iste šanse i isti tretman. A nazivi za zanimanja su tu, ipak, sekundarni. Šta ćemo sa jezicima koji nemaju nastavke za imenice ženskog roda ili ih retko koriste? U engleskom imate actor i actress (glumac i glumica), ali teacher je... teacher (može biti muško i žensko). Posebno je usiljeno i nepraktično, oslovljavati i jedne i druge (dobro veče dragi gledaoci i gledateljke)... još kad se dodaju oni koji se osećaju da nisu ni jedno, ni drugo (they/them, tj. "oni")... gde ćemo se zaustaviti...
  • @Mile

    09.06.2021 16:18
    Ako država može da ukine srpsku latinicu kao zvanično pismo (što je još veće mešanje države u jezik), može da nametne i rodno senzitivan jezik.
  • Toma

    09.06.2021 14:46
    osoba
    Znači ako je gramatički rod postao isto što i pol, onda muškarac više ne može biti nazvan osobom jer je osoba reč ženskog roda. Da vidim šta možemo:
    osoban, osobac, osob, osobnjak, osobar... Napravićemo nešto.
    Dokone popadije i jariće krste.
  • Zoran

    09.06.2021 13:23
    Paćenice
    Ima žena koje baš silno pate što nisu muškarci.
  • makarenko

    09.06.2021 13:20
    Budalaštine
    Ova vlast se takmiči sama sa sobom u bavljenju glupostima. Iskvariće čitavu istoriju ovog naroda svojim stupidnim odlukama.
  • Drugarica

    09.06.2021 13:09
    Ako može, a može, učiteljica, onda može i trenerica i borkinja.
  • They live

    09.06.2021 12:55
    Podrzavam upotrebu rodno senzitivnog jezika.
  • DonJuan

    09.06.2021 12:50
    Gluposti, kad ne znas nista pametno da uradis, ti uvedi rodno senzitivan jezik!
  • Toma

    09.06.2021 12:46
    sovinizam
    Cemu odmah osuda i zakljucci da ko god se ovome usprotivi, uzrok su seksizam i mizoginija i uverenje da je zanimanje manje vredno ako je iskazano u zenskom rodu?

    Takav stav i takva izjava su cist sovinizam.

    Sto se zakona tice, ne mozete ljude siliti zakonom da koriste neki novorijek.
    Potrebno je vreme da se to prihvati medju govornicima i postane uobicajeno.
    Siguran sam da ce nasilje u drustvu biti manje i polozaj svih zena mnogo bolji kada pocnu posprdno da im se obracaju ovim novim recima. Do sada je evidentno samo u tome bio problem, sve drugo je bilo u redu, sada kada se to resi imace najbolji polozaj u drustvu ikada... farbate zardjalu kantu.
  • Mile

    09.06.2021 12:34
    Dakle neko misli da drzavà moze da propisuje jezik?
  • Teodor

    09.06.2021 12:21
    I, ne zaboravite:
    Turizmologinja!
  • Vlada

    09.06.2021 12:15
    "U korenu svih ovih zabluda se nalaze seksizam i mizoginija - uverenje da je nešto, u našem slučaju neka reč, najčešće imenica koja označava zanimanje, samo zato što nije muškog gramatičkog roda manje vredna, te da ne treba da bude deo jezika"

    Ne, gospođo (ili gospođice), u korenu ove Vaše peripetije je seksizam i mizoginija, jer smatrate da se žena unižava ako se za njeno zanimanje koristi zajednička imenica koja je muškog roda (ne pola, roda). Žena može da bude vojnik. Žena može da bude borac. Žena može da bude rudar. Muškarac ne može da bude medicinska sestra, pošto je sestra reč inherentno ženskog roda i pola. Ali eto, muškarac može da bude faca. Ne mora da bude facon ili lice. Dakle vidite, može se koristiti imenica jednog roda da opiše osobu suprotnog pola.

    Ja u životu neću iskoristiti reč "psihološkinja" kada opisujem zanimanje žene koja se bavi psihologijom. Ta žena je psiholog! Psiholog je zajednička imenica koja opisuje OSOBU koja se bavi psihologijom. Ako postoje reči koje su već prihvaćene u jeziku, poput učiteljica, vaspitačica, policajka, nema problema. Ali da namećete rogobatne tvorevine samo zbog Vaših kompleksa, to je van svake pameti i iskreno se nadam da Vam to neće proći! U suprotnom, hteo bih da Vas pitam kako ćete od momenta usvajanja tog zakona zvati žene pušače.
  • :)

    09.06.2021 12:05
    Navukao sam trenericu/trenerku (jer je bilo hladno) i otišao u krevet.
  • Sabahudin

    09.06.2021 11:58
    Omerović
    Ovo pitanje je krajnje osetljivo. Recimo ako je muškarac prostititac, da li je ispravno reći prostititka ili kurva?
  • još malo

    09.06.2021 11:43
    Još koji ovakav članak, još koji put da se ponove ove reči... i ući će u uho.

    Leksičke praznine se najnormalnije popunjavaju tvorbom novih reči - to je osnovni zakon jezika.

    Nek se protivnici bune još malo zbog ovog normalnog popunjavanja šupljina u srpskom jeziku... onda će se navići i okomiti na nešto drugo.
    Bitno da se bune večito.

    U međuvremenu, Režim radi šta hoće a lopovi vas pljačkaju, ali to ne primećujete i ne bunite se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna