Autor: Beta

Info
23.07.2021.
20:22 > 00:19
Stručni komitet za imunizaciju preporučio je da građanima Srbije koji su drugu dozu vakcine protiv korona virusa primili pre najmanje šest meseci bude data i treća.
  • Cuvam zivot

    24.07.2021 12:32
    Zauvek
    Divne vesti! Jel se zna kada ce cetvrta, peta i sesta doza?
  • Dosta više

    24.07.2021 11:33
    @Zemlja zove Mars
    A u stvari ta "kineska" upravo nudi sveobuhvatniju zaštitu od Fajzera, ako se primi kod pacijenta. Efikasnost različitih vakcina se ovde meri prema tome koliko se uspešno "primi" odnosno izazove reakcija organizma, a kineska ima ovu stopu nižu kao i sve tradicionalne vakcine koje smo primali decenijama unazad dok ove nove koriste metode kojim ovo pospešuju.
    To je međutim jedna razlika, druga razlika koja nema veze sa prvom je ta na šta koja vakcina izaziva reakciju. Dok u Fajzeru imate samo S-protein, što je protein sa površine virusa koji obrazuje taj tzv. šiljak, kineska vakcina kao tradicionalna u sebi nosi ceo virus koji je inaktiviran (ne može da se razmnožava), što znači da osim S-proteina nosi i ostale proteine koji sačinjavaju ovaj virus i time kod pacijenata kod kojih se primi izaziva reakciju i stvaranje anti-tela na sve. Zbog ovoga je zaštita sveobuhvatnija - ako sutra virus mutira tako da S-protein se promeni u dovoljnoj meri da anti-tela na njega nisu više efektivna, Fajzer i ostale vakcine koje nose samo S-protein postaju beskorisne i moraju se praviti nove koje će nositi mutiran protein, dok u slučaju kineske odnosno tradicionalne iako je ovaj protein mutirao, ostali proteini nisu i time stvorena anti-tela na njim davaju šansu da se i tako mutiran virus pobedi.
    Vaš je verujem problem što ste navikli i naučili ste tako pa ste sada prinuđeni da ponavljate kako je sve kinesko loše, a na osnovu fena za kosu od 200 dinara koji vam se pokvario.
  • Ljilja.

    24.07.2021 09:45


    Dve doze vakcine Fajzer ili Astrazeneka gotovo su podjednako efikasne protiv visoko prenosive delta varijante koronavirusa, kao i protiv ranijeg dominantnog soja alfa, pokazuju rezultati danas objavljene studije sektora za javno zdravlje u Engleskoj.

    Zvaničnici tvrde da su ove vakcine visoko efikasne protiv delta varijante koja je sada dominantna u celom svetu, mada upozoravaju da jedna doza vakcine nije dovoljna za visok stepen zaštite od infekcije, prenosi Rojters.

    Studija, objavljena u medicinskom žurnalu "New England" otkriva i da su dve doze Fajzerove vakcine 88 odsto efikasne u sprečavanju simptomatskog oboljevanja od delta soja, u poređenju sa 93,7 odsto efikasnosti za alfa varijantu virusa.
    Dve doze vakcine Astrazeneka su, kako se navodi, 67 odsto efikasne protiv delta verzije, u odnosu na 60 odsto kako se ranije mislilo i 74,5 odsto efikasne protiv alfa soja korona virusa, u poređenju sa prvobitnom procenom o 66 odsto efikasnosti.

    "Samo su umerene razlike u efikasnosti vakcine zabeležene kod delta varijante u poređenju sa alfa varijantom nakon dve primljene doze vakcine", navodi se u engleskoj studiji.
  • Ljilja.

    24.07.2021 09:15
    JAKO JE VAŽNO!
    Da li postoji dokumentacija o bezbednosti i efikasnosti treće doze,mešati vakcine nije baš bezopasno,treba sačekati još sa tom odlukom,žuri se puno sa trećom dozom,ne može nam biti garancija neka država koja je počela da daje 3 dozu.

  • Bravo

    24.07.2021 08:27
    Konacno. Ima nas koji nismo razvili antitela posle revakcine i zelimo novu
  • SARS Cov 2

    24.07.2021 07:49
    Odgovor za Hm
    Nemojte, molim vas ostavljati komentare takve vrste. Ko zna da li jos uvek imamo antitela? Blizi se 6 meseci od polovine januara kad sam dobio prvu dozu vakcine. Sada kao zdravstveni radnik (visoko strucni, specijalista) koji se od one prve nocne smene 15tog marta prosle godine do danas bori sa koegama da vam spasavamo glave idem da pomognem majci koja je pre 3 meseca vakcinisana i prekjuce javili mi da je pozitivna, ima sve simptome i znake, ali klinicka slika uopste nije blaza nego kod nevakcinisanih, pozdrav svima, cuvajte se samo
  • Ljilja.

    24.07.2021 07:15
    - Na osnovu dosadašnjih malobrojnih istraživanja.


    Malo je to istraživanja i opasno je ako gledamo sa medicinske strane.
  • Zemlja zove Mars

    24.07.2021 06:07
    Istina
    Alo strucnjaci, Izrael objavio da Fajzer sada radi samo na 39%, mogu misliti onda kako radi kineska.
  • Pera

    24.07.2021 03:31
    Eugenika
  • Rajko

    24.07.2021 01:05
    Ko su članovi tog skupa?
    Ne moze tako, stručni komitet i kraj rečenice. Ko je to?
  • Ddd

    24.07.2021 00:17
    Stručni komitet
    Po čemu je taj komitet stručan po ovom pitanju kad nema nikakvog iskustva, pogotovo sa mešanjem vakcina?
  • Zoran

    23.07.2021 23:25
    O moj Bogo. Jesmo prvi koji dajemo treću dozu?
  • Hm

    23.07.2021 22:36
    "Stručni komitet" u Srbiji, jedini u svetu, prvi u svetu, brljaju. Dobila sam 2 doze, ne mRNA vakcine i na tome će ostati. A "stručnjaka" u Srbiji nema jer nam je nauka na nivou doktorata Siniše Malog
  • Ctrl

    23.07.2021 21:31
    Nije stručni već Centralni Komitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna