Info
13.09.2021.
09:00 > 11:29
Promene koje je inicirao i delom sproveo mučki ubijeni premijer su se toliko snažno reflektovale na život svakog od nas da je prirodno da ljudi danas dijametralno suprotno sagledavaju njihov učinak.
  • Hans

    16.10.2022 11:23
    40 strana filozofskog teksta dnevno? Odakle vam taj podatak? To je nemoguće. Za jedan dan ne može se napisati ni 40 strana osrednjeg literarnog teksta.
  • Nemanja

    14.09.2021 08:53
    Ovo ono
    Privatizacija, crkva, truć bla bla...
    Đinđić je jedini ikada skapirao, o tome javno govorio i trudio se da promeni, da nam nisu krvi ovi oni i ti nego mi sami sebi, jer smo generalno jedan loš i zaostao narod. Ni hiljadu najsocijalnijih demokrata nam ne bi ikad izvuklo tranziciju kao u Sloveniji, problem smo mi. Jedni je radio na tome da menja svest naroda, jer svaki sistem odatle nastaje.
    Uz sve greške, ni jedan političar mu nije ni do kolena, a da li će ikad biti...
    :(
  • Nimbus

    13.09.2021 17:39
    Sta god da je uradio ili zapoceo, da je ziv, Srbija bi do sad odavno bila u EU. Verovatno ekonomski u rangu Rumunije, Slovacke ili Madjarske, a mozda i Slovenije. Mozda ce se neko smejati za Rumuniju, ali oni imaju BDP po glavi stanovnika skoro duplo veci od naseg, Slovenija vise od 3x. A taj BDP je nesto cime se nas veliki vodja stalno hvali. Ovim tempom necemo stici ni Rumuniju, a kamoli neke druge clanice. Ali to nekom nije bio interes, pa nikad necemo saznati. Mozda bi nam bilo tesko par godina tranzicije, ali do sad bi vec skoro sve bilo u pristojnom stanju. Ovako, mrcvarimo se vise od 20 gonina. Kriminal, korupcija, strah i beznadje vladaju, a ko zna jos koliko cemo.
  • dijasporac

    13.09.2021 16:42
    Neko od komentatora napisa da je Djindjic probudio nadu, nije on probudio nadu, probudilo je rusenje Milosevica i njegovog sistema jer smo svi mi '90-tih sanjali vreme posle Milosevica kao nesto novo, postenije, casnije i ljudskije, nesto sto ce nam doneti bolji zivot o kom smo sanjali tih '90-tih (neki i ranije).

    No, kad smo videli kako se iz dana u dan krcmi ono sto je ostalo i preostalo iz socijalisticke i monarhisticke YU, kako "zasluzni" partijski drugovi dolaze do imanja i drzavnih poslova polako je poceo da se kupi otpor prema svemu. Medju "nosacima kovcega" su bila dvojica zaslusnih tajkuna, Kostic i Beko, tad je valjda svakome sem zagrizenim navijacima stranke bilo jasno sta je Srbija postala u drustvenom uredjenju, zaostala takunsko-kapitalisticka imitacija drzave.

    Spominju se pogresne i pljackaske privatizacije a niko ne spomenu "ciscenje" domacih banki (Beobanka, Investbanka, Jugobanka..) da bi na njihovo mesto uglavili austrijske i nemacke. To je ubedljivo najveca pljacka tih 2000-tih.
  • Dragan

    13.09.2021 16:37
    Oh
    On noje ništa uradio.Sve banke su zatvorene ljufi otpušteni fa bi se pojavila nacionalna štedionica koja kroz nekoliko godina ispari.Čak je u tu banku stavio 200 DM kako je rekao.Uveo je crkvu u politiku,pregovarao sa Legijom.Za njegovo vreme ministar Dinkić javno kaže da će prvo prodati ono što valja jer za to ima kupaca i da se poreklo novca tih "investitora" neće ispitivati.
  • Bacvanin

    13.09.2021 15:19
    Vidim da se pored moga imena cesto javlja komentator sa istim nazivom.Pa ovim putem mog zemljaka molim da se predstavlja kao Bacvan,jer sam imao upozofdnje da Bacvanin moze da znaci da sam proizvodjac bacvi te da je srpski na srpskom ispravnije da se nazivam Bacvan.Te gospodinu koji koristi isti naziv kao ja predlazem da septedstavljakal Bacvan da bi se nasi komentari razlikovali,ovako obojica smo jedno te isto.
  • bolens

    13.09.2021 14:59
    profa
    Kao bivsi student prof. dr Vidovica mogu reci: Bio i ostao demagog. Dobro je svoje profesorsko zvanje unovcio. Kao profesor i predavac bio ispod nivoa. Sto se Djindjica tice, slazem se. Ne treba od njega praviti svetu kravu. "Streljanjem" je sprecen da ga shvatimo.
  • Imre

    13.09.2021 14:10
    Sve to znamo kako je bilo,imali neko predlog da se te privatizacije poniste,da se vrate deca koja su videla da nemaju perspektivu za zasnivanje braka i porodice u takvim uslovima i pobegla( nisu otisli) iz ove drzave.Odliv stanovnistva bio je i za vreme socijalizma ali razlozi su sasvim drugaciji.
  • Iva NS

    13.09.2021 13:58
    Bio je
    i ostao najveća nada posle Milooševića. Poslušajte samao jedan njegov govor i govor ovog današnjeg predsednik-premijera, i...,pametnom i obrazovanom je dosta. Svima ostalima, ako znate bolje od njega, povedite ovaj nesretni narod napred. Meni su sve ladje potonule onog momenta kada sam saznala da je ubijen mučki na ulasku u zgradu vlade.
  • Bacvanin

    13.09.2021 13:46
    On i Vucic umaju potpuno istu politiku
  • Xx

    13.09.2021 13:38
    c
    Šta kažu radnici uspešne firme Proteinka iz Bečeja......itd....
  • Bacvanin

    13.09.2021 13:36
    Moram da pisem iseckan komentar,jer mi jednostavno dok pisem nestane komentar pre zavrsetka pisanja.Koji je uzrok,pisem na tabletju.Uvodnicar je u pravu kad je rec o poljopribredi i sadasnjem nasem izvozu mesa koji ne postoji,za razliku iz vremena Jugoslavije kad smo izvoznici zive i zaklane stoke osvojili trziste Grcke,Italije,Engleske.Kad je u itanju maksimum zemljista po jednoj porodici,nije se vodilo racuna o brojnosti poljopribrednih domacinstava po regionima u drzavi.Secam se da se ukazivalo kako je poljopribreda ukrupljena u EU,sto nije tacno.Danas nam je dostupno da vidimo da je zemljiste usitnjeno i kod njih.Osnovna zamisao Djindjica i njegovih pomagaca je da jednu socijalisticku drzavu sa drustvenim vlasnistvom ptetvori za 10 kodina u drzavu krupnog individualnog kapitala.Cak mu nije palo na pamet akcionarska i svim dosadasnjim politicarima da ta preduzeca budu akcionarska.Svajcarska firma Ciba/ Gajgi sa 100 hiljada zaposlenih ima uredbu da svaki radnik u njoj mora da bude akcionar,izuzev direktora .
  • Novosađanka

    13.09.2021 13:31
    Ta nemojte kasti
    Pošten političar je oksimoron. Imao je grešaka još kako, ali sad ne vredi plakati za prosutim mlekom. Trebalo bi da se bavimo živim kriminalcima koji su nam okupirali državu i prodaju je tolikom brzinom da ćemo uskoro ostati bez ičega.
  • Лиманац

    13.09.2021 13:29
    Ђинђићева политика је била погубна по српску привреду и економију, односно по оно што је од ње остало након непријатељских санкција током деведесетих година прошлог века, али то не значи да је била потребна његова ликвидација, већ је требало да буде смењен на изборима.
  • Neko

    13.09.2021 13:15
    Samo kazem
    Nas narid kaze - sa kim si, takav si.
    Djindjiceva ekipa su bili ceda jovanovic, janjusevic i kolesar, boza derikoza i mnogi drugi. (Namerno su napisani malim slovom). Kada se pogleda sta su ti isti uradili posle njegove smrti, jasno je da nikakva ozbiljnija reforma se nije mogla sprovesti. Ova zemlja vapi za pravdom!
  • Bacvanin

    13.09.2021 13:11
    djindjic je unistio srednjeg poljopribrednika pogotovo u Vojvodini,gde je ta klasa imala u nasledju da ratarstvo bez stocarstva nemoze,kao ni obrnuto.Sitni poljopribrednici su svoju sansu videli i kombinaciji svoje malo zemlje ( koju ce obradjivati koperacije) i zaposlenje u polj.kombinatu u svom selu ili rad u nekoj fabrici u obliznjem gradu.Kad su fabrike i kombinati pukli i privatizovani takav seljak je prodao to malo zemlje vec pojedinim tajkunima na opstinskom ili seoskom nivou.
  • Analiticar

    13.09.2021 12:55
    Beskrajno velika tragedija za njegovu porodicu je ubistvo Djindjica
    Realno Djindjic strucno nije bio za premijera,pre politike se bavio filozofijom.Za ekonomiju je bio analfabeta i verujem da je dobro mislio Srbiji ali posledice privatizacije koju je on pokrenuo na zalost vidljive su na svakom koraku.imao je istorijsku sansu da napravi lustraciju,zasto nije necemo nikad saznati
    Pravo resenje je bilo da je Djindjic postao ministar kulture.
  • Steva

    13.09.2021 12:37
    da,da, privatizacija
    Ispočetka sam gotivio Đinđića i posećivo ga i slušao njegova predavanja ali je to sve palo u vodu nakon njegove prodaje Novosadskog Kabela koji je prodat zamislite za 110000 Evra (sto deset hiljada evra),gigant koji je zapošljavao 4500 radnika,i to njegovom imenjaku Zoranu Drakuliću koji najpre rasprodaje skupocene mašine,zatim rasprodaje vozni park i firmu predaje u ruke svom prijatelju jer eto čovek je na brzinu "oplodio" uloženi novac i nema vremena za gubljenje i da se bakće sa radnicima sprovodeći socijalni program.Pa zatim prodaj Beočinske cementare,pa Šečerane, sve mu to ide na dušu jer su to mafijaški poslovi.
  • Ptić Rugalac

    13.09.2021 12:05
    Tragičan kraj
    Prečesto ze zaboravlja da je Đinđić početkom 2003. odjednom počeo da insistira na rešavanju konačnog statusa KiM, uz otvoreno izraženu nameru da KiM ostane unutar srpskih granica. Posle toga, globalisti su ga "pustili niz vodu", dok - sa druge strane - nacionalisti nisu verovali u njegovu iskrenost. Rezultat svi znamo. Moje mišljenje je da je on zaista, pre tragičnog kraja, želeo da pokaže zube globalistima. I da zaslužuje priznanje za to...
  • Steva

    13.09.2021 12:00
    384
    13.09.2021 • 11:38
    Liberalni koncept privatizacije je bio završni ekser u sanduk srpske ekonomije, upropašćene osvajačkim ratovima i pljačkom 90-tih. Slovenci su i to znali bolje da odrade. Prosto je tužno kako ovde nismo u stanju da elementarne stvari postavimo na svoje mesto, zbog ličnih sitnosopstveničkih interesa. Razlika između Slovenije i Srbije danas je bolno vidljiva. Ali to je sve normalno, neki narodi propadaju i nestaju, neki napreduju.

    Možda će nam nakon ovog primera biti malo jasnije zašto svi iz bivše Jugoslavije beže od nas.
  • +384

    13.09.2021 11:38
    Liberalni koncept privatizacije je bio završni ekser u sanduk srpske ekonomije, upropašćene osvajačkim ratovima i pljačkom 90-tih. Slovenci su i to znali bolje da odrade. Prosto je tužno kako ovde nismo u stanju da elementarne stvari postavimo na svoje mesto, zbog ličnih sitnosopstveničkih interesa. Razlika između Slovenije i Srbije danas je bolno vidljiva. Ali to je sve normalno, neki narodi propadaju i nestaju, neki napreduju.
  • Dejan

    13.09.2021 11:31
    Cccc
    Samo da nije prodao Smederevsku zelezaru amerima,bio bi ziv, tu su ga svabovi pustili niz vodu i tu je bio kraj, kaput
  • Orwell Vegan

    13.09.2021 11:17
    Istina
    Učesnik Ekološkog ustanka, Vitomir Vidović, koji je tokom svog govora kritikovao Zorana Đinđića je inace profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i projektant farmi svinja od Sjedinjenih Američkih Država do Rusije? Izgleda da srpski ekolozi ne znaju da je mesna industrija jedan od glavnih pokretaca klimatskih promena i najveci zagadjivac voda na Zemlji.
  • Novo naselje fkv

    13.09.2021 11:02
    Pamtim i druzenja sa Vucelom i Jovicom kao I Kolesara/Janjusevica.
  • The Bride

    13.09.2021 10:42
    S jedne strane, ko god je tada bio umešan u onu i onakvu privatizaciju, to što mu želim nije za štampu.

    S druge strane, mislim da je najkrupnije čega se sećam da nam je pok. premijer bio NADA.

    Postojala je nada da ćemo ići nabolje, ono čega sada nema ni u naznaci...
  • Svete krave

    13.09.2021 10:39
    konacno
    Konacno neko da dirne svetu kravu Zorana
    Zoran je bio Neoliberal, isao je protiv radika zarad krupnog biznisa
    Svi njegovi saradnici su sad u SNS
    Tako da prica sta bi bilo da je osto ziv, pa bilo bi isto samo nebi bata uzimao lovu vec Ružica
  • Draganić

    13.09.2021 10:32
    -
    Najveća strateška greška je bila ta što nije stavio na doživotnu sve političke aktere aktivne do 1999.
  • Ђорђе Ивковић

    13.09.2021 10:20
    Митоманија
    1. Не да није спровео већ је спречио да се уради оно што свака озбиљна држава уради (на пример, краљевина СХС/Југославија): спречио је увођење ПОРЕЗА НА РАТНУ ДОБИТ. Није ликвидирао ратне профитере већ их је већином преузео од Милошевића. Образложење: "Немамо времена".
    2.Спровео класичну пљачкашку приватизацију. Један модел: Формира се "конзорцијум". Позајме паре којим се откупи предузеће. Врате паре из капитала тог предузећа. Распродају и покраду све. Изгубе спор против Агенције за приватизацију јер нису покренули производњу. Агенција и поред тога што је добила спор мора конзорцијуму да врати паре конзорцијуму јер Закон о приватизацији НИЈЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О ОБЛИГАЦИОНИМ ОДНОСИМА.
    3.Спречио спровођење избора након годину дана од обарања Милошевића, како је било обећано.
    4.У Скупштини немилице кршио Устав.
    5.Обогатио се муњевито.
    6. На силу угасио пристојну БК телевизију а сачувао "Пинк". Паметноме доста, што би се рекло.
    ИТД...
    7.У ЦЕЛИНИ: УБИО ВОЉУ У НАРОДУ ЗА ПРОМЕНОМ. ТОЛИКО ЈЕ ОСРАМОТИО ДОС, ДА ЈЕ НА ТАЈ НАЧИН УТРО ПУТ ДАНАШЊЕМ КРИПТО-ФАШИСТИЧКОМ РЕЖИМУ.
  • Mare

    13.09.2021 10:01
    Zoran je započeo veliki posao,velike reforme,zemlja nam je bila u totalnom haosu,posle izgubljenih ratova,hiper inflacije ,katastrofalne politike slobodnog režima...Da ga ovi današnji vladaoci nisu mučki ubili,verujem da bi završio posao vrlo uspešno....ovima i danas odgovara haos,lov u mutnom!!!
  • Realno stanje

    13.09.2021 09:56
    Mahinacije sa zemljom tj poljoprivredom nije nikakva greška već je svesno urađena zarad interesa nekolicine. Njegovi najbliži saradnici u tranziciji su Matijević, Kostić i Mišković, sve Slobini ljudi do jednog. I na kraju dana njegova žena Ružica je do skoro imala jednu od najozbiljnijih poljoprivrednih preduzeća u zemlji. Nije ovo nikalav radikalski hejt na Đinđića već činjenično stanje. Njegova ekipa sa Đelićem pa i GSS ljudima oko njih je znala da je privatizacija sad i nikad više modus za ekspresno bogaćenje. Taj Đelić nikad nije ni krio po sastancima koliki deo kolača će ko dobiti. Da znam da to sada zvuči neverovatno i podseća na ovo što naprednjaco rade ali sve je to isti modus - ukradi pare iz državne kase.

    U svakom slučaju moje viđenje stvari je da je Đinđić bio liberal samo što se tiče ekonomije a inače bio je hardkor nacionalista ali pragmatican. Tako je i počeo karijeru kada je krajem osamdesetih išao u Hrvatsku da zagovara AP Krajinu a pred kraj života je imao teške nacionalistcke govore valjda u nadi da privuče Koštunicine glasove.
  • /

    13.09.2021 09:53
    /
    njegova greska je 6-i oktobar.
    zbog nje prozivljavamo ovo danas.
    o privatizacijama ne mozemo pricati kada ih nije doziveo.
    privatizacije su obavljali oni koji su ga ubili.

    spomenuo sam vec da dok je bio ziv nije bilo parkiranja i zaustavljanja u desnoj traci
  • Anonimus

    13.09.2021 09:37
    Odličan prilog, pročitati dva puta.
  • Terazijski Crnogorac

    13.09.2021 09:29
    Nesto sto nisam I nikada necu oprostiti pokojnom premijeru je lagano " preveslavanje" TV Pink na pobednicku stranu. Pokojni premijer uz naravno njegove saradnike ( Vesic, Ceda, Beba...) Je veliki krivac sto je danas Pink tu gde jeste I da radi ono sto je uvek radio a to je sluzenje rezimu. Likove poput N. Canka I njegovog pevanja sa Karleusom je tuzno I komentarisati.
  • Novosadjanka

    13.09.2021 09:25
    Steta
    Sreta za jedan mlad zivot, tek bi videli sta bi njegovo vreme donelo, mozda bi i bilo boljitka za sve nas, ovako mozemo da zakljucimo da je u citav svoj opus lepo inkorporirao interese svoje porodice, sto su i drugi uradili, nista novo.
  • isti kao svi

    13.09.2021 09:06
    Nisu greške nego mane.
    Manite nas priča o ljudima sa vrlinama bez mana.
    Da nije ubijen o njemu bi se pričalo kao i o svakom drugom političaru u poslednjih 30 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna