Info
07.02.2022.
11:10 > 11:04
Nije prošlo ni tri meseca od kako je Angela Merkel napustila političku scenu, a ukrajinsko-ruska kriza se toliko intenzivirala da se ne mogu isključiti ni oružani sukobi.
  • Nemanja

    07.02.2022 23:51
    @Za ove stručnjake
    Vojvodina je bila deo Ugarske (Mađarske), to što je Ugarska priznavala vlast Habzburške dinastije ne menja činjenicu državnosti. K und K znači Carevina i Kraljevina, kralj Ugarske kao priznatog konstitutivnog dela države nakon 1848, je bio Austrijski imperator. Dalje, posle disolucije Habzburške imperije i dalje imaš Mađarsku kao kraljevinu, ali bez kralja na čelu, titula poglavara se sad zove regent. Vojvodina i Transilvanija su po trećina teritorije oduzeti Ugarskoj (Mađarskoj) i dodeljene Srbiji i Rumuniji. Rusija ne postoji od Velikog praska nego od početka 18. veka (Petra Velikog), dotle je svako sa istom radio otprilike šta je hteo (Švedska, Poljska, Litvanija…). Rusija kao današnji pojam je starija od Amerike "celih" 70 godina.
  • @EvoOvako

    07.02.2022 22:37
    Ako iko lupeta to si ti d.b..cino. Rusi pre koji dan pisali o razmestanju sistema Iskander u Srbiji a ti hoces ovde nekog da ubedis da NATO ima neki uticaj u Srbiji. Pa ovde i vlast i opozicija se utrkuju ko ce se sto vise ograditi od NATO, Ruse ama bas niko ne sme da kritikuje a Kineze jedino Djilasova stranka. Srbija je rusko kineski sluga, oni ce nas maksimalno iskoristiti zbog takvih kao ti sto i dalje zive u 1999. A Rusi su Ukrajinu daleko gore nasamarili nego njih NATO, Ukrajina im je predala nuklearke da bi im Rusija postovala granice a Rusi im uzeli Krim. Uostalom, Rusi treba sami da se zapitaju zasto ih niko u Evropi ne voli sem Srba i Belorusa, obe teske diktature kao sto je i sama Rusija i zasto je svako ko je pobegao od Rusa prodisao.
  • Veteran

    07.02.2022 18:03
    @Matorac
    Matorac ili ne razume pa pod stare dane treba da uči predvojničku ili ne zna bolje pa treba da uči manire i komunikaciju.
    Svejedno je žalosno- jedan protraćen život.
    Neću više odgovarati.
  • Mrcke

    07.02.2022 16:29
    Natofilska je tuga pregolema. Zbog nedostatka zdravorazumskih argumenata, misle da patetiku svojih tvrdnji mogu smanjiti pominjanjem Srbendi i prizivanjem minusa. Ne prolazi to više ni kod dece.
  • Nikola

    07.02.2022 16:19
    Tu @ Nemam sta da gledam propagandne spotice sa par stotina nacista koji veze sa Harkovom nemaju. Imam tamo prijatelje i bukvalno 90% Harkovljana jedva ceka oslobodilacku rusku armadu. Nikad vise to nece biti Ukrajina.
  • andrija

    07.02.2022 16:00
    pa sad vidite kako
    Se brani zemlja. A ne kao milosevic potpisao mirovni sporazum za kosovo pod pritiskom bratskih rusa.
  • EvoOvako

    07.02.2022 15:43
    @ajmo minusi srbende
    Nike li već NATO vojska na granicama sa SRB? Naše komšije su u NATO-u, a čak na našoj teritoriji imamo NATO snage na Kosmetu. Dalje, NATO snage u Srbiji imaju veća prava, nego li je Hitler tražio - mogu koristi našu infrastrukturu, ulaziti u kasarne itd.
    To je nešto što ne znaš, čim lupaš poput otvorenog prozora.
    Mađarska nema šta da "vraća", jer ako "vrati" delove naše teritorije, onda će "vratiti" i delove Rumunije, Slovačke, Češke, Hrvatske, a vala i Austrije. Mislim da ti se ne bi dopalo da prisustvuješ događajima koji idu uz sve to, poput onog događaja kada su Novosađane bacali pod led.
    I na kraju, ne znam gde si video da podržavam Rusiju, ali svakako da mi je draža Rusija, nego li SAD, ako ništa drugo, a ono makar me nisu polivali uranijumom.
    A da malo pratiš, znao bi da se i mnoge EU članice protivu ratu u Ukrajini, od kojih je prva Nemačka. Od sukoba EU/EEA i Rusije samo će treće strane skidati kajmak.
    A kada već laprdaš o NATO-u, onda bi trebao znati da je Rusima usmeno obećavano da se NATO neće širiti na istočnu Evropu, naročito ne na bivše Sovjetske republike, ali se ipak proširio. I sada potpiruke vatru kao pre neki godinu, kao u Osetiji, kao i Vijetnamu, kao po celom svetu, a na kraju kao i kod nas.
    Lupaš kao otvoreni prozor - čisto da ponovim.
  • Za ove stručnjake

    07.02.2022 15:23
    Tzv istoričare
    Prvo, Vojvodina ne može da se pripoji Mađarskoj, jer pre 100god je postojala Austro-Ugarska, ta država više ne postoji nigde na papiru. Rusija kao država sa tim imenom postoji od velikog praska pa do sledećeg velikog praska,malo pročitajte istoriju na par različitih mesta, pa donesite logične zaključke, a ne na osnovu svoje interpretacije.
    Drugo,sto se onda Ukrajina posle ruske aneksije Krima nije žustro pobunila i raketirala taj lepi Krim za kojim toliko plaču? Čekali drugare velike amere?! Mmdaaaaaa.....
    Treće, Tesla je Srbin rodjen na prostoru Srbije. Hrvatska kao država nije postojala do '41 zahvaljujući Adiju, i to zna svaki hrvat samo ih boli da priznaju.
    Jesam rusofil i volim Rusiju.
    URAAAAAAAAAAAAAA!!
  • ajmo minusi srbende

    07.02.2022 14:38
    @EvoOvako
    U pravu si. Isto tako bi bilo dobro da NATO drzave sa kojima se granicimo razmeste svoju vojsku na nasoj granici i da mi strepimo od njihovog udara (uz pomoc ostalih NATO clanica) zato sto necemo u NATO i da prestanu da vrse pritisak na nas tek kad budemo imali pro NATO vlast. Takodje bi npr. Madjarska trebala da vrati sebi Vojvodinu ili barem vecinski madjarske opstine, ipak im one istorijski gledano vise pripadaju nego Srbiji. Sta, ne svidja vam se ovaj scenario velike srbende? A zasto onda podrzavate Rusiju? Zato sto su "braca" koja ce vam navodno pripojiti pola Balkana? Samo naravno da mrski Zapad skroz propadne sto srbende ocekuju da se desi svakog casa.
  • Tu

    07.02.2022 14:13
    Nema razmisljanja
    Nase srce je uz Ukrajinu! Gledali smo gradjane Harkova! Molimo.se za njih! Culi smo i onu strahotu od coveka Lukasenka! I on bi u zlo da se ugradi! Sada cemo na Hepiju i Pinku gledati galeriju likova, idejnih tvoraca uzroka nasih strmoglava i znamo vec sada uz koga bi nas poveli samo da mogu i uz koga se svijaju da bi se ponovo uzdigli!
  • Лиманац

    07.02.2022 14:12
    Америчка пропагандна машинерија ради своје.
  • Dušan Savić

    07.02.2022 14:08
    @@komsa
    Prvo da sagledamo početak svega. Ko je organizovao prevrat u Ukrajini ? Posle prevrata od ubijanja po ulicama , do spaljivanja ljudi od profašističkih ukrajinaca. Da li te podseća možda malo storija što se dešavalo u NDH??? Dođu ti naoružani i krenu da ubijaju u većinski ruskim mestima , i šta ćemo sada da ćutimo i čekamo da nas ubiju ili da se branimo ?
    Žao mi je ukrajine kao zemlje najbolja zemlja za poljoprivredu a siromašna. Njihovi oligarsi i monopolisti su 100 puta jači od načih ali isto tako su držali ljude za minimalac jedno vreme ilo 100e u grivnjama. E takvi ti upravljaju i rade šta je njima u interesu i njihovog biznisa. Ukrajina ranije je toliko dugovala za gas i krala iz tranzita da je bolje da ćutiš.

    Sledeće Nato je bombardovao SRJ jer je koristila vojsku protiv pobunjenika na svojoj teritoriji. A sada ista situacija a podržava Ukrajinu ? PA kako onda pričamo o pravu kada na istom primeru različito reaguju.

    mogao bih još mnogo toga da napišem
  • Matorac

    07.02.2022 14:08
    @Veteran
    Veteran reče "Ako na prvoj slici onaj prvi stručnjak drži u ruci ono što mislim da drži- oni onda bolje da ne ratuju...."

    Ne brini, i ti ćeš jednom to držati, kada porasteš. Daće ti čika.
  • Podbarac

    07.02.2022 13:40
    Čuo u kafani
    Počinje sa "Ja da vam kažem" uz čekanje na ljutu.

    "Amerima pun k***c Ukrajinaca, pa ih pujdaju na Ruse, da ih ovi očetkaju, pa da više ne moraju da se bakću šnjima, jerbo ovi očas ima da ih razbucaju k'o svinja masnu krpu!"
    U nastavku:
    "Ajde bre dete - je l' ti radiš nešto il' se ukrajinišeš?" (kasni tura u prevodu...)

    Podbara, jedna i jedina.

    Tolko.
  • @komsa

    07.02.2022 12:54
    A Rusi jadni, naivni i nevini se samo brane, ne bi oni nego ih zli Ameri guraju. I to sto su Ukrajini oteli Krim (samo nek mi neko ne pominje istoriju jer onda ni Vojvodina ne bi trebala da pripada Srbiji) je bio bas odbrambeni potez. Inace, da srbende razumeju ukrajinsku situaciju, neka zamisle da se kojim slucajem granicimo sa SAD i oni pocnu da gomilaju tenkove na nasoj granici i spremni su i da izvrse invaziju na nas zato sto necemo u NATO nego sa Rusijom i Kinom. Neka takodje zamisle da nas SAD u toj situaciji nece nikada pustiti na miru osim ako ne budemo imali izrazito proamericku vlast. Da li bi velike srbende u takvom scenariju bile na strani SAD?
  • Veteran

    07.02.2022 12:54
    Ako na prvoj slici onaj prvi stručnjak drži u ruci ono što mislim da drži- oni onda bolje da ne ratuju....
    Idem da čitam članak.
  • Bbb

    07.02.2022 12:28
    Www
    Rusi su kao Kinezi i Amerikanci OKUPATORI!
  • EvoOvako

    07.02.2022 12:27
    Jesu li to
    Zli Rusi razmestili vojsku u Meksiku na granici sa SAD-om ili sam nešto pomešao?
  • Dušan Savić

    07.02.2022 12:09
    1. Nemačka kupuje Gas od Rusije imaju dugoročan ugovor i sada su krenuli da diži 10 puta cenu.
    2. Ukrajina izvlači enormno veliku količinu novca zbog opasnosti od "napada" Rusije.
    3. Ukrajina kupuje oružije (neko se lepo ugradi u sve to)
    4. Amerikanci bi da prodaju svoj LPG ovde u Evropi koji je par puta veći. Da se podsetimo kako su prošli sa tehnologijom uljnih škriljaca pukli svi i ekološka katastrofa.
    5. Kriza el nergijom jer su zeleni bili suviše pametni zatvorimo sve elektrane jedino iz OIE da ostanu. koje su inače ne razvijene i koji imaju upitnu stabilnost snabdevanja pa imamo poskupljenje.
    6. O koroni nećemo ovde
    7. Šta mi sve imamo od toga ???
  • Av

    07.02.2022 11:58
    Nista od rata, mora da se opravda inflacija a to najlakse se radi da poskupe energenti a kada poskupe energenti sve ide gore. Cim se vrate pare koje su drzave davale kao "pomoc" vraca se sve u normalu. Negde na prolece-leto.
  • Buric

    07.02.2022 11:41
    5G
    Nato elita ume da se sigra ljudima sa istoka.Tu kraja nece biti nikad !!!
  • Anonimus

    07.02.2022 11:28
    Objektivan prikaz nevolja sa kojima se suočava Stari kontinent...
  • mimicry

    07.02.2022 11:27
    Ali fotka Saše Grej kao Devica Marija na šlemu... :D
  • Комша

    07.02.2022 11:23
    Целу ту причу гурају Амери који би да ратују против Русије, али индиректно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna