Info
04.04.2022.
09:46 > 09:47
Mada su zapadnjaci odbili da ruski gas plaćaju u rubljama, već sama najava novog načina kupoprodaje pomogla je da ruska valuta preko noći povrati vrednost sa 135 na 84,5 za dolar.
  • Petar Pan

    04.04.2022 13:35
    Veoma informativan članak gospodina Lazića, kao i uvek.
    Proces odustajanja od US dolara će očigledno trajati duže, ali to izgleda neminovan proces za koji su krivi sami Amerikanci.
    U temi o rezervnim valutama treba pomenuti i kripto-valute (Bitcoin i ostale) ali se one nisu, bar za sada, prihvatile kao pouzdane rezerve. Uglavnom dva razloga: nagle i nepredvidive fluktuacije, a i nepostojanje „realne“ snage neke države i njene centralne banke iza kripto-valuta.
    A da su Amerikanci ozbiljno zabrinuti za napuštanje dolara kao rezervne valute nema sumnje. To bi dovelo do ozbilnjog pada vrednosti dolara i konsekventno porasta cena i troškova života u Americi jer bi inflacija uzela maha. Kupvna moć prosečnog gradjanina bi ozbiljno opala, ne bi bili isključeni ni socijalni nemiri, a to je sve ono što establišment neće dozboliti pa i po cenu izazivanja kojekakvih novih kriza po svetu. Na radost kompanija proizvodjača vojnih sredstava i opreme.
    Deja vu. Vidimo se u nekom novom ratu. Praktična primena ubedjenosti Amerikanaca o Američkoj posebnosti („American exceptionalism“).
  • Pavle

    04.04.2022 13:20
    Hiperinflatorno
    Dolar. Dođe mi da tu reč stavim pod navodnike.
    Prvo, vera u sposobnost Amerike da nameće tu valutu kao sredstvo plaćanja slabi.
    Drugo, preteraše ga u štampariji. Mi bar znamo nemoć gomile bezvrednih novčanica.
    A kad se te dve stvari dešavaju istovremeno, ne saberu se nego pomnože. Vrapci znaju da se imperija raspada. I kod njih se u vlasti namnožilo diletanata.

    OK, sve ovo je neutralnim posmatračima sa trunkom logike jasno. Šta dalje? Kako iskoristiti uvid?

    Za početak, tražiti alternative za očuvanje gotovine. Nekad se menjalo za marke - ali marke više nema. Evro se štampa do bezvrednosti isto kao dolar.
  • pErica

    04.04.2022 12:02
    Hahaha
    Švajcarska neutralnost u Drugom svetskom ratu, hahahahahaha, toliko su neutralni da su 1945 platili da ih sile pobednice skinu sa liste saradnika a 1996 morali sami svoju komisiju za denacifikaciju da naprave koliko su ih stranci tužili zbog neutralnog učešća i saradnje sa Nemačkom.
  • dokle

    04.04.2022 11:05
    god
    je valuta ma koje zemlje direktno podlozna ukazu predsednika, itd. Bice velikih sr...
    spominje se S. Arabija, druge BRIKS zemlje - a bas recimo S. Arabija ima fiksni kurs prema dolaru. kao i vecina zemalja iz Zaliva. Dakle bice ako uzimaju juan da direktno sa tim placaju neku robu, i to je barter aranzman.
    Bilo je takvih pokusaja koliko hoces. Ali tesko. Dokle god valute nisu slobodne na trzistu, nista od toga. a juana sam se jedva resio, isto kao i rubalja svojevremeno, uz velike provizije, to se nikome nece previse svideti.
  • K

    04.04.2022 10:25
    A neki i dalje misle da su u ratu Rusija i Ukrajna.
    Ukrajna je samo jos jedno polje na mapi sveta za osvajanje.
  • Sima

    04.04.2022 10:17
    Tako nešto sam i predosećao. Nije Putinu u interesu da uništiti Ukrajinu, već najmoćniju valutu, a očigledno mu dobro ide u tome. Nije Rusija isto što i Srbija, pa da joj lupaš čvrge. Uvođenjem ovih sankcija zapad je sebi pucao u koleno. Veoma glupo!
  • Anonimus

    04.04.2022 10:12
    Zanimljivo i objekltivno napisan prilog na važnu i sve aktuelniju temu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna