Autor: 021.rs

Info
01.05.2022.
09:25 > 09:25
Uprkos primeni Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o radu, majke i one koje to žele da postanu su još uvek višestruko diskriminisane na tržištu rada, upozorava inicijativa "Mame su zakon".
  • Momic Nada

    07.05.2022 21:04
    ???
    A sta ce biti sa mnom i ovakvim kao ja, neradim nemam penziju, nemam socijalu, cekam uslove za penziju
    Samo me se neko seti kad trebam da glasam.Sta da radim i kako da prezivim?
  • Zaposleni muškarac

    01.05.2022 18:46
    @zaposlena žena
    "Bolesnoj joj skidaju sa plate a za svako odsustvo obezvrednjuju njen trud i rad."
    Svim zaposlenim, bez obzira na pol, "skidaju sa plate", tj. naknada za vreme bolovanja je umanjena zarada.
  • Nenad

    01.05.2022 16:16
    Da li je baš tako?
    Dosta kuknjave i nerada.
    Žene su na poslu i više zaštićene i imaju veća prava od muškaraca. Ovde privatne kućne stvari ne komentarišem.
    Uglavnom, istovremeno su se zaposlili, Ona i On, isto godište. Posle godinu dana, Ona ode na održavanje trudnoće, On u vojsku. Njoj staž i plata, Njemu ništa.
    Posle nekoliko godina, unapređenje. On proveo nn godina sve na poslu, iskustvo ogromno, ali Ona ima više radnog staža i dvoje dece(dva odsustva po godinu dana). Ko je unapređen? Ona, "razumljivo". Vreme za penziju, ko će biti oštećen ako oboje odu iste godine, sa 37 godina staža? On, naravno.
  • zaposlena zena

    01.05.2022 13:07
    U ovom smrdljivom kapitalizmu (nazovimo ga tako) nije važno da li je žena zaposlena kod poslodavca ili ima svoju firmu, radi kao konj, a daleko je manje plaćena od bilo kog muškarca na istoj poziciji. Bolesnoj joj skidaju sa plate a za svako odsustvo obezvrednjuju njen trud i rad. Svet je otišao dodjavola. Živo me interesuje ko će da radja za 10godina, kad je to trenutno čista logistika u kojoj deblji kraj izvlači samo mama.
  • Par primera

    01.05.2022 11:36
    Nekoliko firmi u Srbiji
    Poslednji krug razgovora za posao u jednoj od najjačih firmi u Srbiji: direktor me pita da li sam udata.
    Drugarica dobija otkaz po povratku sa porodiljskog.
    Jednoj drugarici menadžerka nudi ugovor na neodredjeno uz uslov da ne zatrudni uskoro.
    Porodilja na bolovanju, dete ima zdravstvenih problema, menadžerka na telefonu sa njoj nadredjenom govori da ne bi trebalo dati toj ženi ugovor na neodredjeno jer će sigurno često odsustvovati zbog bolesnog deteta.
    Jedna koleginica se vraća sa porodiljskog i više nije menadžer (ukinuli njenu poziciju) i stavljaju je na početničku poziciju.
    Uslov za napredovanje u firmi je 5 godina na jednoj poziciji, ako zatrudniš pa odsustvuješ produžava se taj period za period odsustva.
    Odbijanje isplate bolovanja tokom prvog meseca jer se šef poziva na američke zakone po kojima to on ne plaća.
  • Sova

    01.05.2022 10:38
    Predatori vladaju
    U nekadašnjem "trulom" socijalizmu, majke su bile zakonom zaštićene, sa pravom na porođajno bolovanje u trajanju od godinu dana, pravo na bolovanje kada je dete bolesno, pravo na sve besplatne preglede, lekove, vitamine. Žena majka je bila poštovana i zaštićena na sve načine. Takođe i deca.
    U tom istom socijalizmu, svi fondovi su bili puni, zdravstvo je funkcionisalo savršeno, kao i sve ostalo.
    Do momenta kada je neko zamutio vodu da bi u tom mulju pokrao sve fondove, stavio sebe iznad sistema i države, i prikrio to izazivanjem ratova, unazadio nas za dva veka.
    Isto se nastavlja i danas. Što bi se neka lopuža odrekla oprobanog i efikasnog sistema sticanja enormnog bogatstva preko grbače naroda.
    Definitivno, svetom vladaju predatori, koji su umreženi širom cele planete Zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna