Autor: Euronews Srbija

Info
17.06.2022.
11:22 > 11:34
Svetska ekonomija se još nije oporavila od pandemije koronavirusa, a već je doživela jak udarac napadom Rusije na Ukrajinu. Na sve to nije imuna ni Srbija.
  • /

    17.06.2022 22:47
    /
    @mark@informator
    pogledajte definiciju fasizma.
    jeste, olako ga bas vi takvi koristite.
    ne mozete negirati ono sta se desava u srbiji: velicanje samo jednog naroda i vere, naseljavanje,
    prioriteti pri zaposljavanju, nametanje pisma, jezika, formiranje milicija, zastrasivanje ulicnim bandama
  • Informator

    17.06.2022 19:45
    Mark@ Obraćaš se osvedočenom ludaku koji u svemu vidi zaveru UDBE ili rusku. Čak je jednom u prosutoj šargarepi iz kamiona na bulevaru pronašao rusku zaveru. Tako isto izmišlja nepostojeći fašizam i okupacije, to je samo za lečenje.
  • zgađen

    17.06.2022 19:15
    Puko mehur
    U Srbistanu je sve, što se tiče ekonomije i finansija, prenaduvano da bi se pokazalo kako nas vođa vodi pravim putem. Vreme je za otrežnjenje.
  • Mark

    17.06.2022 18:53
    /
    Koja grupacija ima prioritet nad drugom?Prosvetli me.Nema mene sta da boli,vec da je fasizam ti bi vec davno bio uhapsen.Razumes?Olako se koristi ta rec kao i genocid,sve dolazi iz iste kuhinje.A nadam se da ti ne pripadas tim kuhinjama.
  • /

    17.06.2022 15:57
    /
    @mark
    znam da boli, ali tako se zove sistem u kojem jedna grupacija ima prioritet naspram druge.
  • Napoleon

    17.06.2022 15:44
    Kako suverenoj državi MMF određuje nešto?
  • Mark

    17.06.2022 14:55
    /
    Fasizam u vojvodini?Tebi decko nije dobro..
  • Petar

    17.06.2022 14:54
    Psihologija
    Jasno je svima da trgovci koriste sve situacije da se profitiraju, to im je posao.. Jedino resenje je svesti potrosnju na minimum, blokirati izvoz, jer oni ne mogu drzati dugo velike zalihe I morace vratiti cene. Kako su u prodavnici porasle cene alkoholnih I bezalkolnih pica do 10 posto, a u lokalima za 100 posto, to je samo klepanje I nista vise.
  • Мунгос

    17.06.2022 14:50
    Да, ако ММФ дозволи, повећаће се пензије. Ако ММФ не дозволи, то значи да се нисмо потрудили да будемо добри. Значи да треба мало више да порадимо на себи.
    Лепо је то када имамо неког паметног газду споља, који пази да се не глупирмо и да не трошимо паре без везе.
  • Ahab

    17.06.2022 14:35
    Ova tvorovska kloaka koja odavno ne zaslužuje epitet „država“ nema nikakvu strategiju ni u čemu, pa ni u borbi protiv inflacije.
    Jedina „strategija“ je da se što više zadužuje kako bi se sumanutim razbacivanjem novca u prazno kupovao socijalni mir za još jedan mandat, a usput se putem besmislenih investicija u pruge i pokvarene vozove kojima se niko ne vozi, u stanice usred-ničega, u puteve u pripizdini donjoj i kojekakve obnove omogući banditima da se enormno obogate besomučno pljačkajući budžet.
    Nema tu odavno ni grama znanja a ni mozga koje bi moglo da zauzda pad u provaliju u koju sve ovo nezadrživo srlja.
    Vlast podmuklo zloupotrebljava nacionalne frekvencije da progoni neistoišljenike i da priča bajke o boljoj budućnosti, samo da lobotomirano krezubo stado ne bi razmišljalo u kakvoj je banani već koliko danas.
    Uz NAJVEĆU inflaciju u Evropi i to bez poskupljenja struje i gasa, ova prokleta avlija zaista nema čemu da se nada, osim da joj jednog dana dođe ekipa lihvara koji su davali kredite i saopšti "Kraj...".
  • Daaaaa

    17.06.2022 14:22
    @Stevo,
    samo pismenije to malo, ako moze.
  • Nimbus

    17.06.2022 14:06
    Kako mislite "obuzdava"? Vecina namirnica je poskupela 30%. To sto je brasno, hleb, secer i ulje poskupelo 10%, pa se preko njih racuna inflacije, mogu sebi da nabiju u d...! Meso, voce i povrce, tehnika, automobili, odeca... sve je otislo preko 30%.
    Jedino sto se kontrolise je Evro. I to vestacki. Drzava upucava milijarde evra deviznih rezervi na svetsko trziste, da bi imali privid kako je sve u redu. Samo ove godine je u prva tri meseca potrosila preko 2 milijarde. To odgovara samo uvoznicima koji robu placaju evrima, a prodaju je u dinarima gde su cene otisle u nebesa. Racunao sam, da je Evro pratio potrosacku korpu u poslednjih 10 godina, trebao bi biti 154 dinara. Nije tesko, pronadjite, svi podaci su na netu. I skocice, samo odjednom, pa cemo svi da se cesemo. Problem je sto ce, pod izgovorom skoka eva, svi podici cene jos vise.
  • rale

    17.06.2022 13:37
    Ne vidim ja da se tu nešto obuzdava. Ulična hrana poskupela oko 30 posto za godinu dana, ostale cene i ne pratim toliko, samo vidim da kad god nešto odem da uzmem u prodavnicu to bude minimum oko 1000 din. Ko ne dobije ove godine 20 posto povišicu plate bukvalno je u minusu u odnosu na prošlu godinu, a BDP i ostale nameštene statistike sigurno neće porasti 20 posto. Tako da je zaključak da su političari da bi ostali na vlasti par godina bukvalno osiromašili 80 posto stanovništva.
  • Željko

    17.06.2022 13:07
    Trgovci
    Trgovci bez osnova koriste sitvaciju i to je sasvim sigurno, Država mora da zapreti merama tj, uvećanje poreza ...itd
  • Steva

    17.06.2022 12:55
    Steva
    Sta ima da razmisljam i sekiram se!!! Jel Vucic rekao da napredujemo,jeste ako dodje do tacke bez povratka otimam pa ko pretekne!!! Sa lazima se nevodi,drzava i narod!!! Jer se to uvek ali uvek naplati desetostruko i vise!!! Eto vam,Rusi neka vam pomognu,hoce samo,malo sutra!!!
  • Zebra

    17.06.2022 12:51
    Obuzdava? Pa laganje da je inflacija manja nije obuzdavanje!
  • /

    17.06.2022 12:50
    /
    ova inflacija je vesnik sankcija kao 90ih.
    kome treba zemlja sa inflacijom i vama koji ste glasali za nju. ni rusi vas takve nece.

    sve je preslikano iz milosevicevog vremena. i on je otvarao brze pruge i pricao o eu po medijima a udbine subliminalne poruke pokazivale suprotno.
    ej, cak je i her zika dobio snajku iz rusije.
  • X

    17.06.2022 12:49
    X
    Dok nam Nemacka nezavrne,slavinu! A sudeci po opomenama,koje dobijamo,racunam dacemo sredinom,Avgusta puci!!! Jedino ako se dozovemo,pameti i odlucimo sta nam je prioritet,mozda se izvucemo manje,bolnije! Hvala!
  • Bb

    17.06.2022 12:45
    Bb
    Ako niste primetili mi smo u dubokoj inflaciji i samo se ceka danas EU pusti niz vodu i ovde ce zavladati haos gori nego 90-ih! Kamo srece da gresim ali ako nezaokrenemo celu politiku kako nam EU diktira....nema sanse da izbegnemo ekonomski haos!!! A sa tim dolaze jos gore stvari....?!!!
  • Куп је битан

    17.06.2022 12:42
    Због популизма власт не предузима практично никакве антиинфлаторне мере. Наставља се сулуда пракса да се плате у јавном сектору повећавају изнад економских могућности. Раст плата и пензија ће погурати инфлацију, а онда ће њено обуздавање бити јако скупо. Одговорна власт не увећава буџетски дефицит у условима раста каматних стопа. Што се тиче курса, не бих се сложио са тврдњама професора из текста. Србија не може дуго да брани курс. У првом кварталу ове године потрошена је приближно једна седмина девизних резерви. Очекује нас повећање спољнотрговинског дефицита због поскупљења енергената и лошег управљања ЕПС-ом. У САД је почело значајније повећање каматних стопа што може довести до одлива капитала из земаља попут Србије. Повећање каматних стопа ће се наставити, што нас може довести у ситуацију да целокупно повећање БДП-а одлази на плаћање камата. Такође, не бих се заносио фиктивним смањењем процента задужености нити растом пореских прихода. Када информација дуже траје, сви су на губитку. Уосталом, сетимо се да су хроничне болести СФРЈ биле инфлација, буџетски дефицит и спољнотрговински дефицит.
  • albino

    17.06.2022 12:38
    Stanovnici Svajcarske duboko zavide vlastima u Srbiji na odlicnom obuzdavanju inflacije.
  • /

    17.06.2022 12:34
    /
    pa juce rece da inflacija staje u avgustu.

    srbskom svetu zadnje dve godine idu na ruku da se za njegovu ekonomiju baziranu na pranju love rusima i fasizam u vojvodini vadi na koronu i rat u ukrajini
  • Sanja

    17.06.2022 11:45
    Podsticanje
    Kakvo obuzdavanje. Pa Vlast svojim akcizama koje konstantno povećava samo sve više podstiče inflaciju. To je svima jasno. Ali vidim već po marketima da stoji roba koja se ranije rasprodavala.... polako će svi koji su pohlepni osetiti kad ljudi ne kupuju.
  • Ova

    17.06.2022 11:39
    Država
    Ne obuzdava inflaciju. Evro se veštački drži na ovoj ceni, a kilo kvalitetnijeg pirinča 650 dinara, pa kao snižen na 390! Lov u mutnom naveliko je počeo odavno. Vrhovni nas kuva kao žabe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna