Autor: Beta

Info
20.07.2022.
10:10
Muzej žrtava genocida uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete da se obilasci mesta ratnih stradanja uvrste u obavezne programe učeničkih ekskurzija, studijskih putovanja i rekreativnih nastava.
  • Vera

    23.07.2022 17:25
    Osavremeniti časove istorije
    Kakve ekskurzije, kad će korona ponovo da se zahuktava. Ne znamo ni da li će u školske klupe, a ne na ekskurzije. Da li će deca stranaca da dolaze na ekskurzije u Srbiju? Da odaju počast žrtvama bombardovanja. Bolje osavremenite časove istorije, omogućite im tehnički da pogledaju neki dobar dokumentarni film. I u 21. veku, u Srbiji se nastava istorije odvija po bubalačkom principu, iz udžbenika i predavanja profesora.
  • Ivan, Osijek

    22.07.2022 15:26
    @rank
    Neistina je recimo u rečenici:"Napad na bioskop u Beogradu u kome je nastradalo desetine ljudi,takodje za vreme SFRJ od strane ustase,jednog od mnogih koji su 1945 presli u partizane."
    Za napad je osuđen na smrt i strijeljan Miljenko Hrkać, rođen 1947. godine, te niti teoretski nije mogao 1945. preći u partizane kako vi tvrdite.
    Neistina je i u rečenici:“ Naravno da se pricalo i pisalo o Jasenovcu u Jugoslaviji, ali se pricalo da su zrtve bile "žrtve fašizma"...“
    Koješta. U svim udžbenicima povijesti za osnovnu i srednju školu u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj gdje se obrađivala tema 2. sv. rata navodi se i Jasenovac, zločini počinjeni tamo, kao i ustaše kao krivci za te zločine. Dakle nikakvog zataškavanja nije bilo. Vjerovali ili ne čak i u današnjim udžbenicima povijesti u Hrvatskoj, piše isto.
    Neistina je i u rečenici: „...svi filmovi su se snimali kao borba partizana sa Nemcima, dok Nemaca skoro nije bilo nikako na prostoru NDH...“
    Vi očito niste gledali niti jedan partizanski film. Pogledajte na primjer hrvatski film „Okupacija u 26 slika“ iz 1978. godine u kome su prikazana zlodjela ustaša (scene klanja su toliko grozne da ih nisam mogao gledati).
    I tako dalje, doslovce svaka vaša tvrdnja je izvrtanje činjenica.
  • Da

    22.07.2022 06:55
    Hajde da pričamo hladnjačama i ko od današnje vlasti ima veze sa njima.
  • Lala

    21.07.2022 15:29
    Crnjak
    Da li ce deca obilaziti Vukovar,Srebrenicu,sajmista,hladnjace po Srbiji..??pitam iz radoznalosti,da ne bude da srbi nisu cinili zlocine i genocid.
  • sasa bg

    21.07.2022 12:00
    @Srboljub
    "NDH, ona je bila ideja nemačkog rajha, i naravno da su nemačke okupacione snage vodile glavni reč, kao i u Srbiji i drugim okupiranim teritorijama. Ustaše su bile vrsta partijskih paravojnih formacija koje su bile pod komandom Vermahta. Tvrditi da u NDH nije bilo Nemaca može samo neko ko pojma nema o 2. svetskom ratu"

    Pod broj jedan, postoji razlika izmedju marionetske drzave NDH i okupirane teritorije Srbije. Uporedi slike Zagreba i Beograda 1941 i probaj da pronadjes razliku.
    Drugo,ako pazljivo procitas komentar videces da pise da u NDH nije bilo Nemaca koliko ih je bilo u okupiranim teritorijama, sve egzekucije i odluke o egzekucijama su donosile ustase na celu sa poglavnikom Ante Pavelicem.
    Cak se i nemacki general Horstenau koji je boravio u NDH, zalio Hitleru na zverstva ustasa i na Pavelica. Izgleda da upravo vi ne znate dovoljno o II sv.ratu,ili ste pak jedan od onih koji pricaju kako su se u Jasenovcu gledale predstave i slicne revizionisticke tvrdnje?
  • rank

    21.07.2022 11:43
    @Srboljub
    Ne znam sta vas motivise da vredjate neistomisljenike pominjanjem seoske zadruge,valjda svako u drugima vidi ogledalo samog sebe pa ih na takav nacin vredja jer ne ume na civilizovan nacin da odgovori.

    Sve sto sam napisao je dokumentovano i potvrdjeno kao istorijska cinjenica u muzeju holokausta u Americi,isecak iz naucnog rada profesora sa univerziteta u Arizoni Debre Renee Neill https://collections.ushmm.org/search/catalog/bib136630,o kojoj je pisao i BBC. Ovde ona doslovce dovori da je Tito zarad bratsva i jedinstva pokusavao da zamaskira etnicku dimenziju zrtava.

    Sto se tice MASPOKA,takodje je dokumentovano https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Хрватско_прољеће

    Napad na bioskop 20 oktobar u Beogradu 1968.je takodje dokumentovan https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Напад_на_биоскоп_20._октобар_у_Београду

    I na kraju ako procitate pazljivo niko nije rekao da u NDH nije bilo Nemaca, nego da ih nije bilo koliko je bilo ustasa. I Hrvatska nije bila okupirana kao Srbija nego je bila "nazy puppet drzava" ako znate sta to znaci. Dovoljno je da uporedite slike Zagreba i Beograda u prolece 1941. Vama izgleda vise odgovara prica da je Jasenovac bio radni logor "gospodine Srboljube".
  • rank

    21.07.2022 10:00
    @Ivan, Osijek
    Postovani Ivane, ne znam sta nije istina,sve sto sam napisao je dokumentovano i potvrdjeno kao istorijska cinjenica u muzeju holokausta u Americi,isecak iz naucnog rada profesora iz Arizone Debre Renee Neill https://collections.ushmm.org/search/catalog/bib136630,o kojoj je pisao i BBC. Ovde ona doslovce dovori da je Tito zarad bratsva i jedinstva pokusavao da zamaskira etnicku dimenziju zrtava.

    Sto se tice MASPOKA,takodje je dokumentovano https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%99%D0%B5%D1%9B%D0%B5

    Napad na bioskop 20 oktobar u Beogradu 1968.je takodje dokumentovan https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF_20._%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D1%80_%D1%83_%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83

    Ko ne uci iz istorije osudjen je da je ponavlja,a istorija nam je nazalost pokazala da ne mozemo zajedno. Nadam se da mozemo da se postujemo i saradjujemo u okviru suverenih drzava. Srdacan pozdrav.
  • Ivan, Osijek

    20.07.2022 23:22
    @rank
    Doslovce sve što ste napisali u komentaru je neistina. Ne znam da li je to samo zbog neznanja ili namjerno izvrćete činjenice.
  • Srboljub

    20.07.2022 23:14
    Činjenice
    @rank: To što pišeš su priče za seosku zadrugu. Hrvatski maspok nije bio pokret za otcepljenje, to tada niko nije smeo da pomene, niti da pomisli. Čak je u prvim kavnim istupima 1989. Tuđman govorio kako Hrvatska svoje "povijesne težnje" može ostvariti samo u okviru Jugoslavije. Postoje podaci o tome. Ideologija bratstva i jedinstva je bio jedini način da se održi Jugoslavija. Alternativa tome je ideologija večite mržnje, sukobi i ratovi. Videli smo kako to izgleda. Što se tiče NDH, ona je bila ideja nemačkog rajha, i naravno da su nemačke okupacione snage vodile glavni reč, kao i u Srbiji i drugim okupiranim teritorijama. Ustaše su bile vrsta partijskih paravojnih formacija koje su bile pod komandom Vermahta. Tvrditi da u NDH nije bilo Nemaca može samo neko ko pojma nema o 2. svetskom ratu.
  • @Anima

    20.07.2022 22:10
    a da li znate značenje izraza defetizam, kada ga vec koristite u kontekstu da se svaka inicijativa dočeka na nož?
  • rank

    20.07.2022 21:57
    @Nada Hertl-Puškaš
    Naravno da se pricalo i pisalo o Jasenovcu u Jugoslaviji, ali se pricalo su zrtve bile "žrtve fašizma" a narodi Jugoslavije su morali da "čuvaju bratstvo i jedinstvo kao oči u glavi",dok od bratstva i jedinstva nije bilo nista cak ni dok je Tito bio ziv,bar sto se tice Hrvatske koja je jos 1971 organizovala masovan protest za otcepljenje od SFRJ, pa ih je Tito ucutkao. Napad na bioskop u Beogradu u kome je nastradalo desetine ljudi,takodje za vreme SFRJ od strane ustase,jednog od mnogih koji su 1945 presli u partizane. Toliko o bratstvu i jedinstvu. Drugo, svi filmovi su se snimali kao borba partizana sa Nemcima, dok Nemaca skoro nije bilo nikako na prostoru NDH (danasnje BIH i Hrvatske) na tim prostorima su bile ustase i to je bila javna tajna,niko nije smeo otvoreno o tome da prica. To je svedocenje jedne osobe koja je prezivela NDH i Titovu Jugoslaviju.
  • Nada Hertl-Puškaš

    20.07.2022 16:30
    Istina
    Zar se malo stariji ne sećaju da je obavezni deo ekskurzije u Jugoslaviji bio obilazak Jasenovca! Dakle ništa novo, zašto su to ukinuli? Toliko o tome da se nije pisalo i pričalo o Jasenovcu u Jugoslaviji!
  • Anima

    20.07.2022 15:17
    Sa zakašnjenjem!
    Da li je moguće da među nama žive ovako pogani ljudi koji svaku inicijativu dočekuju na nož?!
    Kao mrze vlast i onda im sve smeta!!!
    Znam ja tu defetističku mantru od ranije!
    Zaista je strašno živeti sa sunarodnicima koji nemaju ni trunku empatije za stradanje srpskog roda!!!
  • Лиманац

    20.07.2022 15:10
    Слава српским жртвама!
    Пуна подршка иницијативи!
  • waldorf&statler

    20.07.2022 14:01
    Vidim ovde mnogi ne žele da se sećaju, žele da zaborave. U stvari žele da nikada i nisu znali i da niko nikada i ne zna. Jer, što će nam to.
    "Pa mi smo građani sveta, to nije važno. desilo se što se desilo."
    E moji vi. Pa pitajte Hrvate, Austrijance, Nemce... da li su građani sveta ili su ponosni na narod kome pripadaju - iako su svesni šta cu njihovi preci, a poneki i sami, radili.
    Samo je Srbinu zabranjeno Srbin biti, jer to, Bože moj, vređa druge...
    Upamet se Srbi. Ili nas biti neće...
  • aga

    20.07.2022 13:56
    papaparanoja
    stoka je plemenita stvar u odnosu na tebe hejtera zgubidana , beskorisna masa si hahahahaha
  • C

    20.07.2022 13:11
    C
    Cemu ovo...? Povecajte vi plate i obezbedite posao omladini bez ucena!!!
  • ZOZONE

    20.07.2022 12:42
    A inicijativa da kartel napusti institucije drzave koje je uzurpirao i da prestanu sa trgovinom narkoticima i oruzjem? Moze li jedna takva inicijtiva?
  • Pa-Pa-Paranoja

    20.07.2022 12:01
    Ja to čitam kao nastavak opšteg i totalnog zamajavanja, zatupljivanja nacije da ne razmišljamo koliko se država zadužuje, gde te pare završavaju, odakle podobnima pare za stanove, kola, zemlju, letovanja, čamce, bazene i ostalo.
    Da ne spominjem velike biznise sa izgradnjom autoputeva, plabtažama, trgovinom oružjem i tenderima po gradovima sa jednim ponuđačem.
    Majstor manipulacije.
    A ti stoko i dalje ćuti a za dve-tri črvene opet glasaj za mafiju!!!
  • Dno

    20.07.2022 11:13
    Dna
    A jeste njih interesuje ko je gde stradao.. Njih interesuje samo droga i alkohol
  • Vozdra bre istocno

    20.07.2022 10:54
    od Bajakova
    Je, je, sigurno cete na ekskurziju u Hrvatsku.
  • Petar

    20.07.2022 10:51
    Radi istine
    U onoj groznoj staroj Jugoslaviji svi ucenici osnovnih skola iz svih republika su obilazuli stratista i logore gde su stradali ljudi u toku II svetskog rata. Secam se da su u Jasenovcu pustali dokumentarni film i da su oni sa slabijim stomakom izlazili napolje da povracaju od strahota koje su videli. Takodje navedene su tacne cifre i nacionalnosti koje su tu stradale. I sta je onda sprecavalo Srbiju da od 90-ih to isto radi? Ovi je sada klasican dnevno politicki igrokaz koji ce nestati za dan dva i aktivirati se opet kada bude trebalo zamaskirati neku novu aferu.
  • Spasoje

    20.07.2022 10:46
    Austrija?
    Na šta tačno mislite kad prepručujete Austrju? Dali na Srbe koji su poginuli pod komandom Svetozara Borojevića-fon Bune,ili na četnike koji su pobijeni u Blajburgu,ili na žrtve koncetracionih logora u današnjoj Austriji?
  • Bolesnici

    20.07.2022 10:31
    Bolesni
    Ne, ne i ne. Dosta bre vise sa proslosti. Da nisu nekadasnje generacije zivele u podsecanju na ratove, zrtve mnogo s... bi se izbeglo. Neka deca budu deca, a bolesni ljudi neka budu u ustanovama, ne na vlasti.
  • Realista

    20.07.2022 10:23
    Hmmm
    Da li će obići i Srebrenicu?
  • rale

    20.07.2022 10:18
    Ne zna se na koju je to nogu Prvorođeni ustao pa da mu krenu padati ovakve ideje? Prvo smo imali onaj kult zastave gde su aktivisti išli i na silu farbali zidove, sada ovi spomenici. Izgleda da sve ide polako u pravcu ispiranja mozgova za nove ratove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna