Info
05.08.2022.
09:35 > 09:08
Mada 32 milijarde evra obaveza nije preveliko zaduženje, nevolja je što ulaganja unazad deset godina nisu povećala prihode koliko se očekivalo, pa je opao kapacitet Srbije za uredno servisiranje.
  • Ratko

    08.08.2022 19:42
    Kakvi ste vi to ekonomisti kad ne znate osnovno.
    Te sve paramètre možete okačiti mačku o rep jer to jedno prati drugo ili ti dođemo na isto.
    Likvidnost vam je kao gorivo za auto bez toga ne ide.
  • X

    06.08.2022 08:46
    X
    Drzava koja samo vestacki jaca drzavne firme a privatni sektor slabi...ona je ili bankrotirala ili je pred bankrotom!
  • Igor

    05.08.2022 16:15
    A koliko su opasni privatni krediti koji rastu stopom 10% godisnje?

    S obzirom da ekonomija raste daleko sporije od brzine kojom se pucanstvo zaduzuje, u jednom trenutku ce doci do pucanja, najverovatnije tokom ove recesije.
  • Лиманац

    05.08.2022 14:58
    Са свим поштовањем, г. Лазићу - прикривене опасности нема.
    Ми смо банкрот, кратко и јасно.
    Цела земља живи од зајмова и од дотација дијаспоре, остало је пресипање из шупљег у празно - привреда вредна помена дословно једва да постоји, на дну је Европе.

    По мом скромном мишљењу, текући биланс је бољи показатељ: упрошћено, обрачун који показује да ли, и колико, јавни и приватни сектор заједно троше више него што економија ствара.

    Мислим да је Јапан задужен за бар 200% свог БДП, али му је текући биланс у сталном суфициту.
    Пропашће - никад.

    А погледајте нас... Нема шта даље да се каже.

    Хвала на сјајном тексту.
  • igor_t

    05.08.2022 13:13
    NB
    05.08.2022 • 11:55
    EU
    "Ajde što zaboravljaju da je Srbija po svakom kriterijumu uočljivo ispod Grčke ili Portugalije, najsiromašnijih država Unije". Možda sam ja to prespavao, ali kad je to RS u EU?

    Hajde ne cepidlaci molim te. Od celog teksta to ti je upalo u oko. Covek nije rekao da je RS u EU, nego je samo poredio sa najsiromasnijima u EU.

    Inace odlican tekst, napisan prostim recima, a opet pokriva ozbiljne teme i na zalost poprilicno zabrinjavajuce.
    Na zalost, samo 6-7 komentara, i verovatno malo citanja, dok jucerasnji skup i dalje nabija preglede i rasprave koga je koji voz doneo.
  • Mile rent-a mozak

    05.08.2022 12:35
    Napisah jednom, pa da ponovim : " Da li bi od predsednika ili ministra finansija, građani ove" države", mogli da saznaju koliki je TAJNI dug Srbije "?
  • pera

    05.08.2022 12:23
    A
    Ne znam nista o ekonomiji ali me zanima da li ima razlike izmedju odnosa godisnjeg budzeta i visine duga pre 2012 i danas i da li je to pokazatelj necega .Da li se i prodaje obveznica drzave i drzavnih firmi racunaju kao dug ?Da li se garancije drzave drzavnim firmama koje su uzimale robu u inostranstvu za svoje potrebe a nece biti u mogucnosti da vrate takodje racuna kao dug drzave ?
  • NB

    05.08.2022 11:55
    EU
    "Ajde što zaboravljaju da je Srbija po svakom kriterijumu uočljivo ispod Grčke ili Portugalije, najsiromašnijih država Unije". Možda sam ja to prespavao, ali kad je to RS u EU?
  • Куп је битан

    05.08.2022 11:35
    Одлична анализа. Јасно је да је велики део кредита искоришћен за текућу потрошњу и куповину гласова. Међутим, овде треба обратити пажњу на још једну важну ствар. Неће представљати проблем само јавни дуг. Велика опасност крије се и у тзв. приватном дугу, тј. обавезама банака и привреде према иностранству. Када дође до комбинованог утицаја промена каматних стопа и курса то ће представљати огромно оптерећење за становништво и привреду. Имаћемо барем десет пута гору ситуацију него пре неколико година са швајцарским франком.
  • j1ggy

    05.08.2022 10:02
    g. Lazicu, svaka cast na svakom autorskom tekstu, koji ste ovde objavili.
    Bojim se samo, da je nivo vaseg pisanja, iako napisan prostim vokabularom, iznad shvatanja mnogih koji su npr. juce bili na trgu.
    Time ne zelim da vredjam taj narod, vec samo da ilustrujem pristalice vladajuce partije, koje ne razumeju nista vise, a ni manje, od - Plata mi je tolika i leze tad i tad. I to je to.

    A vasa pisanja bi najvise trebala da pogadjaju njih, jer ili rade niskoplatezne poslove ili rade u drzavnom aparatu.
  • Anonimus

    05.08.2022 09:58
    Uskoro kada se rast kamata na finansijskom tržištu još više ubrza pokazaće se stvarna cena bahatog zaduživanja unazad desetak godina, dok će inflacija i drama EU smanjiti izvoz i BDP Srbije. Tada će se videti pravo stanje srpske ekonomije i učinak ekonomske politike naprednjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna