Autor: Nova.rs

Info
25.08.2022.
07:44
"Mi, prosvetni radnici, živimo na ivici egzistencije, plata nam je 7.000 dinara ispod proseka, naša potrošačka korpa je tužna, a država iz godine u godinu urušava sistem školstva."
  • Bojan

    29.08.2022 07:45
    Diskriminacija
    @Gaga
    Tako je . A neki radnici su godinama diskriminisani preko lizing agencija ugovorom na odredjeno vreme (koje moze po Zakonu o radu da traje max 24 meseca), a koji im se produzava aneksiranjem na mesec, dva ili tri i vode se kao trosak te firme korisnika. Oni ma koliko se zalagali nemaju sanse da dobiju ugovor na neodredjeno kod poslodavca korisnika jer nemaju vezu, a sluze im da odradjuju posao i to sa manjom platom od stalnog radnika firma korisnika i do 30-40%. Ovi stalni radnicu poslodavca korisnika su zasticeni ko beli medvedi kolektivnim ugovorom sindikata i nece da rade, ali zato hoce dnevnice, pozajmice, 13-te plate i putne troskove.
  • NS

    28.08.2022 01:52
    Vi koji pljujete po nastavnicima, budite vi srecni da jos uvek ima ko da vam uci decu, ako se mogu nazvati deca. Mame instagramke, ocevi mafijasi, ocekujete da vam skola vaspita dete, a ne shvatate da se tako nesto vise ne moze ni vaspitati, ni prevaspitati, sreca pa neko uopste pristaje da radi sa takvima. Treba im bre orden dati!
  • Vanja

    27.08.2022 16:41
    Izgleda da pre Vučica nismo državu ni imali.Sve nevolje ove države krenule od njega. Nece biti da je tako.Nisam član stranke,samo posmatrač.
  • Gaga

    27.08.2022 15:26
    Nisu prosvetni radnici jedini i u drugim sektorima ljudi sa fakultetom imaju plate ispod republičkog proseka.
  • Penzioner

    27.08.2022 07:07
    Šta to bi
    Tek kada sam postao penzioner shvatio sam da sam u prosveti protraćio život. Očigledno nisam imao petlju da izađem iz te prevare i izborim se za posao dostojan mog nivoa obrazovanja i samopoštovanja, kao i poštovanja drugih prema mom radu. Koliko uspeha na takmičenjima, izvanrednih učenika, zalaganja a plata jednaka kao i svi ostali koji repom nisu mrdali. Nikakavi stimulansi!Nikakava zahvalnost, osim papirne pohvalnice sa školskog fotokopir aparata, bez ikakve težine.Kada sam bio mlad nastavnik ipak je bila nešto bolja situacija, nešto smo bili kao uvaženi. Danas smo meta napada roditelja koji su se politički izlaktali, kontroverznih biznismena, "intelektualaca" sa kupljenim diplomama ali i nabeđenih direktora i loših kolega koji su upali preko političke veze.
    Sve se izopačilo. Imam penziju od 48.000 dinara i žal za pametnije provedenim životom. Zaboravih da napomenem da imam i doktorat koji mi je oduzeo mnogo vremena i novca.
  • V

    27.08.2022 06:19
    Za S.

    Da li je moguće da neko misli da prosvetni radnici koji rade u dve škole dobijaju duplu platu? Da li je realno ovo što ja čitam? A što se tiče ekskurzija, tek je to posebna priča. Probajte vi da vodite i vaspitanu, i nevaspitanu decu i budete odgovorni za njih. Sve manje roditelja radi bilo šta smisleno sa decom. Ili ne znaju (da treba), ili jednostavno neće, a onda prebacuju krivicu na druge.
  • dare

    26.08.2022 22:37
    cc
    A šta bi? Dece sve manje, a ona bi veću platu? :D
  • Nemanja

    26.08.2022 20:45
    @Snežana Prijović
    Zato što su vam deca glupa, što je posledica onog što su donela od kuće.
    Radne navike i osnovna intelignecija se grade pre nego što dete krene u vrtić, a ne u bilo kakvoj školi naknadno. Deca čiji roditelji očekuju "da ih škola nauči" danas su gluplja od ponavljača od pre tridesetak godina. Zapitajte se, da li ste ikad sa detetom seli i pogledali neki klip, a postoje bukvalno fenomenalni kanali, o istoriji Mesopotamije, životinjskom svetu Afrike, Francuskoj revoluciji, Džejmsu Vatu, braći Rajt, Ajnštajnu, Pitagori, renesansnoj Firenci i tako dalje...
    Dok sam bio klinac, školski program na jednom od dva postojeća TV kanala je vrteo takve stvari godinama, cela porodica se obrazovala u kontinuitetu. Čak si iz tadašnjih stripova mogao naučiti o istoriji, mitologiji, književnosti...
    Nisam prosvetar, ali sam držao privatne časove srpskog jezika. Kad sam počeo, dete kom srpski nije maternji jezik sam opušteno spremio za 18-19 bodova na prijemnom, nekih 5 godina kasnije, bolje da sam svog psa učio, više bi ukapirao, jer za ono što je sedelo preko puta mene izraz "blene k’o tele u šarena vrata" je bio kompliment. A to je sve bilo pre nekih 15ak godina... :(
  • Jelena

    26.08.2022 19:06
    @jana
    E Jano, mora da si na nekoj mnogo visokoj funkciji. Ispunjavaš sve uslove, odmah se vidi. Posebno u ovom delu: " nebih Vas ".
  • Prosvetarka

    26.08.2022 14:09
    O tome ko sve završi Učiteljski fakultet znaju i oni koji su ga zavrsili i prosvetna inspekcija i mi prosvetari-roditelji.Učiteljica iz NS koja ispravi dečije "graCki" u "graTski" je pokazatelj ko sve upiše i završi taj fakultet.
  • Jo

    26.08.2022 12:37
    Čistačica
    Oni koji su Srbiju koštali milijardu evra bitno je da imaju velike plate u EOS-u šalterski radnik ima veću platu od profesora.Sramota to je privatizovana Srbija od strane kriminalaca.Zato i ne uvode platne razrede.Izjednačile bi se približno diplome ali i to đžaba ovi novokompovani intelektualci završavaju i nepostojeće fakultete za par meseci.To nam se dešava od kada penzioneri daju glasove ovim kriminalcima i debilima.
  • S.

    26.08.2022 12:28
    Zašto nikada ne štrajkuju leti kada ne drže nastavu? Iskoristili su svoj letnji raspust sasvim, išli na letovanje, i onda uvek odluče da organizuju protest kada je njima najzgodnije a na štetu đaka.
    Nisu vam đaci krivi zato što vi niste zadovoljni vašim platama, a uvek se potrudite da baš njih nagazite.
    I roditelji su u celoj toj priči potpuno nejasni, kao da ne postoje. Zašto prihvataju da im deci skraćuju časove i zakidaju ih za obrazovanje, usađuju lenjost u decu i uče ih da beže od učenja i obaveza?
    Zašto se nastavnici uvek žale samo na male plate a nikada ni na šta drugo (uglavnom)? Kao da je sve drugo u obrazovanju u redu.
    Zašto ne štrajkuju protiv kolega koji ne drže nastavu nikada a primaju platu i odlaze u penzije kao da su radili? 60 - 70% nastavnika uopšte ne drži nastavu. Neki rade i u dve škole i samo skaču od škole do škole zbog duple plate, a kad dođu na čas ne uče đake već pričaju neke uopštene priče.
  • NN

    26.08.2022 12:22
    @Jana
    Treba tebe da bude sramota! "Ima mladih sa zavrsenim fakultetima", ahahaha! Da li si ti uopste svesna da nedostaje 700 nastavnika matematike? Isto tako nedostaju nastavnici fizike, hemije... Nemate vi pojma ko sve predaje te predmete- sve nestrucan do nestrucnog!! A zasto? Zato sto matematicari nece da rade u prosveti za bednu platu. Samo tako nastavi da pljujes prosvetare, decu ce vam uciti polupismeni, jer niko nece hteti u prosvetu!
  • Jana

    26.08.2022 03:03
    Prosvetni radnici imaju VELIKU platu za svoj rad.Imate raspust,letnji i zimski,jesenji..
    Svaki Državni praznik.Radno vreme sa decom ispod norme...pripreme,pa valjda to se podrazumeva.Strajkujete jer ucenjujete Državu,znate da moraju da popuste.Nebih Vam dala ni jedan dinar više.Sta kažete za ove koji su na Tržištu rada,ostali bez posla 16000dinKoja je to korpa?Gde oni da štrajkuju i kome su oni potrebni.Treba da Vas je sramota ,ako Vam je malo ima mladih sa završenim fakultetima.
  • Ohooho

    26.08.2022 00:27
    Ne znam sa kojim ciljem se napadaju nastavnici? Zar je zaista običnom građaninu želja da nam obrazovanje bude poniženo i uništeno? Škola je šansa za vašu decu da nešto postignu u životu, potrudite se da je iskoriste.
  • Srbin

    25.08.2022 22:58
    Pih
    Sta hocete Rogove da bodete narod? Pola godine radite a pola ne i primate dohodak cele god. Pa aj na Rekreativnu pa eskurziju i da se povede svoje dete itd. I opet kukate. Kakva fakultetska diploma to danas moze da upise i zavrsi ko hoce!
  • Solunac

    25.08.2022 21:47
    Umisljeni prosvetari
    Nije istina da prosvetari dobijaju najmanje povećanje plata već mi zapisleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Sa 28 godina radnog staža i fakultetskom diplomom primam 66.ooo dinara. Ne radite celo leto, raspusti svaki čas i decenijama unazad ucenjujete državu
  • 002211

    25.08.2022 20:57
    O, tek je shvatila.
  • Muzicar

    25.08.2022 19:29
    Harmonika
    Posao učiteljice je uglavnom nekad bio da rasteže harmoniku i peva druže tito mi ti se kunemo.To je upisivao onaj ko ništa drugo nije mogao da upiše.
  • Nenad

    25.08.2022 19:02
    Ti bar radiš a moja cerka završila učiteljski fakultet pre 10 godina i bila na sto zamene najviše dok je harala korona ali stalnog posla nema jer nije ni u jednu stranku.
  • Nada

    25.08.2022 18:25
    Za DRagu gospodju
    Komentar koji ste meni uputili je sraman. Želim da se i vi namlatite para kao što je meni preporučeno. Naučite da pravilno čitate, jer sam rekla da sam nezaposlena a ne i besposlena. U ovom trenutku čuvam dvoje dece.
    I vi možete da namlatite pare, pod uslovom da radite bar nešto a ne da samo lupate po tastaturi ili da bar steknete fakultetsku diplomu.
  • Mile

    25.08.2022 17:56
    Što gluplje, da bude bot
    Cilj ove države su glupi ljudi.
    Čovek kojeg zaglupe, sedi ispred TV-a, gleda Pink, Happy i ostale SNS televizije, i glasa kako mu te televizije kažu.
    Da bi zaglupljujen čovek nastao, potrebno je zalupiti decu. E to upravo sada SNS i sateliti rade... Prave idiote od dece, kako bi jednog dana postali botovi i zaglupljeni SNS birači.
    Ne dozvolite da vam od dece prave idiote, radite vi na vaspitanju dece i pomozite im da postanu normalni ljudi.
  • Ceca

    25.08.2022 16:36
    Škola
    Draga mola samo da te podsetim niste vi prosvetari nama je plaćeni ima mnogo nas koji primamo minimalac, a uz to smo i roditelji iste dece koju bi vi trebali da učite. Sramota svake školske godine, ista pesma. Štrajk, pa štrajk a čim dobijete povećanje vi na ekskurzije....
  • Bata

    25.08.2022 15:46
    I to im je mnogo
    2 godine sede kuci pandemija 4 sati u skoli deca nevaspitana jednom recju nerad a krivac je drzava jer nema program i dobrog ministra.
  • Gde vam je mozak

    25.08.2022 15:35
    Ne može vas niko naučiti ako vi nečete da naučite. Pobogu...
    Većina je zaposlena preko veze, diplome prave, kupljene, lažne, svejedno je. Uvek je bilo i dobrih i loših predavača. Kod loših - imaš knjigu pa sedneš i naučiš iz knjige. Svašta. Neće nijednu osobu na svetu neko naučiti ako ona to neće, ne želi ili nema kapaciteta. Da, bar 50% je glupo, što ne znači da ne mogu bar osnovno da nauče. Pogledajte samo pravopis - pa pola ljudi ne čita, a i kad čita (bar ove članke, ako ne knjige) ne ume da nauči pravopis, osnovu jezika. Pobogu.
  • Javni sektor

    25.08.2022 14:38
    Svima iz javnog sektora medju kojima i prosvetarima treba duplo smanjiti platu, a uplate za radni staz da budu svedene na minimalac. Kome ne odgovara, neka napusti taj posao u javnom sektoru i nek ide da radi u privredu. Vrlo brzo ce se naci zamena za takve u prosveti. SNS parazitska vlast je unistila drzavu, privredu, sela i sve opstine. Sistem ne valja, mora se napraviti red u kome ce privreda imati duplo vece plate nego javni sektor, tek tada ce poceti da se radi i Srbija ce stati na noge. Ovo sto radi Vucic je katastrofa, kupuje birace u javnom sektoru i tako se odrzava na vlasti, ali zato unistava i prazni drzavu.
  • Zora

    25.08.2022 14:31
    @Sapko
    Bravo! Potpisujem sve sto ste napisali!
    Radila sam u prosveti kao nastavnik matematike 6 godina. Zelela sam da budem profesor, iz svog tadasnjeg ugla ucenika i postovanja prema svojim profesorima i ljubavi prema znanju, odabrala sam ovaj poziv.
    Ono sto me je docekalo u ucionici nije bilo ni nalik mojoj generaciji.
    Kao nastavnik vecito sam bila dezurni krivac, iako sam davala celu sebe u nastavi. Trebalo mi je vremena da shvatim da nije sve do mene i mog zalaganja, jer odsustvuje zalaganje druge strane, tj. ucenika.
    Roditelji ne zele da cuju istinu, veruju svojoj deci koja uvek nadju nacin da opravdaju svoj nerad. Mali broj ucenika prati nastavu, zato sto znaju da ce roditelji platiti privatan cas uz komentar- nastavnica ne zna da objasni i ne trudi se dovoljno.
    Vise nisam u toj bransi i oslobodila sam se ogromnog tereta.
  • Dida

    25.08.2022 14:25
    Država koja živi od manipulaci
    Posledice tretiranja obrazovanja u Srbiji se već vide.Nepismeni sa kupljenim diplomama vladaju Srbijom i vidi se gde smo.To što smo mi "ekonomski tigar" i što se gradi,platiće buduće generacije.A oni koji zaista sa znojem završe školu,hvataju prvi voz i beže u svet.Neće da im komanduju nepismeni politički komesari SNSa.
  • Sapko

    25.08.2022 14:04
    Privatni časovi
    Zašto nastavnike okrivljujete za privatne časove?
    Pre su nastavnici bili autoritet koji bi ispredavao i pojasnio gradivo,a deca su UČILA iz knjiga koje nisu ni približno bile stimulativne kao ove sada,a roditelji su terali decu da UČE. Nisu krivili nastavnika! Danas nastavnik sve sažvaće,knjige u bojama, divni digitalni primeri,al nešto nedostaje...KULTURA,POŠTOVANJE,PORODICA,AUTORITETI,RAD,DiSCIPLINA.... Zašto? Zato što ste osnovi svakog državnog sistema zavezali krila,pa svi imaju prava sem ljudi koji rade u obrazovanju! Doće sve na naplatu,već je počelo,gledajte!
  • Nenad

    25.08.2022 13:49
    Probirljivi
    Daleko više zarađuju kursadžije od diplomaca. Ne kukajte nego na kurs za upravnika zgrade, policajca, agenta nekretnina i sl. Ako se proda dobra tuđa nekretnina, zarada je 75.000 eura.
  • Berkamp

    25.08.2022 13:37
    Sve što valja je otišlo
    "Čoveka ćete najbolje upoznati ako ga promatrate kako se ponaša kad se nešto deli besplatno."
    -Ivo Andrić
  • Sizif

    25.08.2022 13:34
    Uzalud vam trud sviraci
    Ako u jednoj zemlji nema industrije zasnovane na tehničkom znanju, nema potrebe ni za diplomama, ovde trebaju samo mehaničari, majstori, frizeri, konobari, kuvari, vozači i partijski nameštenici. Prosveta samo deli sudbinu malog budžeta jer nema ozbiljne industrijske proizvodnje koja bi od poreza na dobit punila budžet.
  • Roditelj

    25.08.2022 13:29
    Bezobrazluk
    A dali bi mogla učiteljica nešto da kaže kako se u prosveti sređuju ocene preko veze, pa bas u tom Čačku je uobičajena pojava i to u nekad čuvenoj gimnaziji da se popravi i po 7-8 jedinica da bi deca mogla da upišu neki od fakulteta u Beogradu. A fakulteti su tek posebna priča i čuvena Bolonja.Prosvetni radnici klasični tezgarosi i muvadzije, čast izuzecima.
  • micika

    25.08.2022 13:09
    alo alo
    Dobro, ko je izmislio ovaj debilizam sa večitim raspustom? To govorite i svojim nevaspitanim, razmaženim i bahatim potomcima, pa posle prosvetari ne znaju šta da rade sa njima u školi. Podrška prosvetarima!
  • @Sabahudin

    25.08.2022 12:55
    Jeste li išli u bilo koju školu da tražite posao?
    2-3 osnovne škole u centru NS, a da ne pričamo o BG, vape za nastavnicima matematike, fizike, engleskog itd...Kad neko ode na bolovanje, ne mogu naći zamenu, deca nemaju časove. Stanje je alarmantno. Fiziku je upisalo jedno ili dvoje studenata! Pa ko će je predavati za 10 godina?
    Ne treba ni partijska knjižica za zaposlenje, ali ipak treba neko ZNANJE i diploma.
    Iako sad već zapošljavaju "s ko'ca i konpoca", kojekakve priučene studente sa sega- mega univerziteta.
    A šta biste vi deci predavali na nastavi, o kuckanju komentara na internetu?
  • Обсервер

    25.08.2022 12:41
    Низбрдо
    Мислим да је све у просвети кренуло низбрдо, од момента потписивања "Болоњске декларације" и преласка на Болоњски процес образовања. Свака Земља има своје специфичности, историју просвете, а они су нас угурали у заједничку врећу !
  • Vučeta

    25.08.2022 12:28
    Nastavnik nije fizikalac koga plaćaju po metru ili kubiku. Nastavnik treba da bude spokojan da bi bio sposoban da pruži deci ljubav, dobro raspoloženje i znanje. Kod nas je sve suprotno.
  • Draga gospodjo

    25.08.2022 12:24
    Nado
    Ako imate diplomu, a besposleni ste kako kažete držite privatne časove. To je lako (tako bar kažu drugi a i vi). Zato oglasite se i do penzije ima da se "namlatite" para od podučavanja.
  • Pera

    25.08.2022 12:22
    A na vrhu "obrazovanja" i svih ostalih grana lažni doktori, magistri, masteri...
  • ne znam

    25.08.2022 12:12
    Evo jednog citata sa mreže:
    "U lim­bu se ni­šta ne ­o­seća, i to je ne­o­sećanje, to pra­zno, pu­sto proti­can­je, ali ne i oti­can­je bezličnog vre­me­na ono što od ave­tinjskog te­sna­ca između živo­ta i smr­ti čini užasa­va­jući doživ­ljaj." (B.Pekić, Pisma iz tuđine)
    Naprednjaci su nam pojeli život, državu, naciju, slomili ljudsko i plemenito u nama, zarazili nas pohlepom i besom, opoganili nas, ubili Boga u nama. Ovo je društvo bez trunke nade. Nije ni svet bolji, ali ovo što nam se dešava previše je i prebrzo za jedan život.
  • Za

    25.08.2022 12:11
    "Malu"
    Po načinu kako ste napisali komentar vide se "nedostaci" u obrazovanju. Pretpostavljam da ste odrasla osoba, ali vam nedostaje elementarno poznavanje pravopisa. Kada ga savladate (a nikada nije kasno) počnite ponovo da ostavljate komentare na račun obrazovanja i da ga kritikujete. O njemu mogu da govore samo kompetentni i osobe sa makar VII stepenom obrazovanja. Do tada tišina!
  • Tanjka

    25.08.2022 12:11
    Komentari vecine su vise nego sramni!
  • ovde je

    25.08.2022 12:00
    asertivnost
    na jako niskom nivou. nisam kriv ja sto ne znam da radim mnogo toga, niti sam kriv ja koji nisam ni pokusao da nadjem bolji posao, nego je kriv neko ko nece da mi plati za tu jedinu vestinu koju imam, koje cesto nikom ni ne treba, jer ja sam studirao matematiku a automehanicar zaradjuje vise od mene pa mi je i on kriv. da, plate su niske. ali smo krivi sami mi, a ne neko drugi. i da, i ja imam diplomu. i ne, ona ne znaci sve a ne znaci nista ako ne umes da se snadjes i prilagodis i cekas da ti drugi rese probleme.
  • Novosađanin

    25.08.2022 11:56
    @Poštar

    Dokle je došlo kad se poštari porede sa nastavnicima, sunce ti je*em...
  • Marko

    25.08.2022 11:39
    Prosvetari se nikad nisu bavili kukoljem u sopstvenim redovima, to je i dovelo do svega ovoga, samo oni ne kapiraju. Sad kad je i njima dogorelo do nokata... i dalje ne kapiraju. To se vidi iz svega. Dovoljno je samo pogledati izjavu gde oni misle da je diploma sama po sebi nešto specijalno i da su iznad ostalih. Pa niko ne bi ni trebalo da vas plaća za "diplomu" nego za to kako i šta radite. Plaća se rad a ne vaš umišljeni prestiž i status.
  • Renata

    25.08.2022 11:36
    Uvesti platne razrede pa svima po zasluzi:nivo obrazovanja, odgovornos na poslu, uslovi rada,...
  • Nada

    25.08.2022 11:31
    Imam i ja diplomu
    Čitam tekst i ne mogu da verujem. Imam i ja fakultetsku diplomu draga gospođo,ali ne radim. Posle 20 godina rada propala firma a ja na birou za nezaposlene. Neće niko da me zaposli, jer imam godina malo više a ne mogu u penziju. Vi govorite o maloj plati, a radite jedva 4 sata dnevno. Zbog takvih i vama sličnim deca moraju na privatne časove, jer samo otaljavate časove jer je bitno da se što više lekcija ispredaje, a da li nešto naučite decu, to je drugo pitanje. Vidite li da vas narod ne podržava uopšte.
  • Mili

    25.08.2022 11:30
    Po aktivnosti botova koji su se osmelili pa na ovu vest pišu i komentare, pored standardnog lupanja pluseva i minusa, možemo videti ko je najveći neprijatelj ove vlasti. To su obrazovanje i prosveta!
  • Caca

    25.08.2022 11:26
    Da, suština jeste da imamo generacije koje ne znaju da misle, koje su neobrazovane i kojima se posledično lako manipuliše. Kod nas u predškolskom su uveli tj. uvezli program koji je poguban za razvoj kritičkog mišljenja, memorije, pažnje-svega što je neophodno mislećem biću i to je prošlo potpuno neopaženo jer kao šta, vrtić, mesto na kom nam čuvaju decu. Ja planiram da izađem jer mi je posao pojeo živce za samo 12god.-zato je radno vreme kraće za one koji šuketaju o radnom vremenu u prosveti-ko radi posao stručno i posvećeno mora da nastrada ili psihički ili fizički.
  • Marko

    25.08.2022 11:21
    Zanimanje
    Svi oni koji misle da nastavnici za nepotpuno radno vreme dobijaju punu platu neka odu u škole da rade. Traže se nastavnici matematike, fizike, hemije, nemačkog, tehničkog, informatike i sl. (čak i u Beogradu i Novom Sadu). Direktori će ih jedva dočekati jer ne znaju kako organizovati nastavu. Roditelji koji misle da nastavnici ne rade dovoljno jer deci moraju plaćati časove neka razmisle kakvi su to oni roditelji kada nisu osposobili decu da u školi slušaju i da kod kuće otvore knjige i uče. Pošto nisu u stanju da izađu na kraj sa svojom decom, i treba da plaćaju privatne časove i sve će ih više plaćati. Uostalom, cena prosečnog privatnog časa je u nivou cene frizerske usluge, pa ko voli neka izvoli. Ko ne želi da plati, neka uči sa svojom decom, a ko ni to ne želi, neka spremi decu za zanat - zanatlije nedostaju Srbiji. Inače, najslađi mi je novac zarađen na privatnom času (šišanje).
  • pet meseci na odmoru

    25.08.2022 11:19
    Svi su u škole zaposleni preko veze, radno vreme 3-4 sata, raspusti, svi verski i državni praznici... Prosvetari žive odlično. Ima ih ogroman višak zaposlenih veće plate mogu dobiti samo ako ih najmanje polovina bude otpušteno. Kome se posao ne sviđa neka da otkaz i potraži nešto bolje plaćeno. To se izuzetno retko dešava u praksi ih ne možeš oterati iz škola. Znaju oni da nigde neće naći veću lagodnost i udobnost.
  • Mile

    25.08.2022 11:06
    Fale nam radnici!
    Naravno, zato sto se prosvetni radnici politizuju kako bi cutali i klimalo glavom. Plan i program je nakaradan praksa svedena na nulu.
  • Danica

    25.08.2022 11:03
    Terali ste decu na on-line i da nose krpe. I to on-line je trajalo 30 min., i da gledaju nastavu sa tv-a.
    Tražili ste od dece nesto sto ni sami niste sigurni da li je dobro.
    Svi ste na to pristali.
    Decu smo slali na privatne časove, dok ste vi sedeli u kući i poneko je održao nastavu od 20 min., samo prozivka učenika.
    Prijemni za srednju je bio težak, jer su deca dve godine izgubila nastavu. Polozio je samo onaj koji je uzimao privatne casove.
    Ostali nisu upisali skole koje su želeli.
    Pravili ste se blesavi dve godine za prenos gradiva deci.
    Imali ste proteste, ali samo za povecanje plate, nista u vezi djaka.
    Svi smo to znali, mi roditelji, a ukazivali smo vam na to. Vadili ste se da nije licno do mene, svako radi svoj posao, nije ni meni lako.
    E, pa upropastili ste tri generacije.
    A, sada mi nije žao vas, moju podrsku necete imati jer niste gledali nasu decu, mi smo vam poverili decu da ih učite.
    Mislite samo na sebe.
    Da, ubaciće vam robote, ukinuti radno mesto, a privatni profesori ce držati opet časove.
    Na to ste pristali.
  • ××

    25.08.2022 11:02
    Učiteljica bi trebala da zna da škola radi preko celog leta.
  • Mićo

    25.08.2022 10:59
    @Mala
    Kako da rade bolje kad im ne dozvoljavaju. Dovoljan je samo jedan sin od obezbeđenja u belim majcama(ako me kontate) i učitelj ne sme da radi svoj posao.
  • Mićo

    25.08.2022 10:56
    Botovi
    Po botovima niste u pravu sugrađani.

    Popovi nemaju ni za leba, a prosvetari voze džipove, ferarije i ostalo.
  • Zovem se Stevo

    25.08.2022 10:55
    Inače
    A da vi blago meni za vreme letnjeg i zimskog raspusta nešta radite-kičma trans ili nešta drugo.
    Niko neće radti, a svi kukaju i svi bi da sa SNS i Vučćem na mitinge.
  • Backa

    25.08.2022 10:49
    I rade ispod proseka , 3 do 4 sata dnevno
  • Vanja

    25.08.2022 10:45
    Problem nas Srba je što smo ljubomorni i zavidni.Kad neko piše o problemima koji tište profesiju , uvek se jave ovi "pljuvači".Podržavam svaku profesiju koja se bori za svoj bolji status u društvu i poljoprivrednike i prosvetare i zdravstvene radnike,... Kad bi smo bili solidarni i jedinstveni svima bi bilo bolje.
  • Mala

    25.08.2022 10:37
    Ima svega
    Ima svega plate mogu biti daleko bolje ALI i VI prosvetari morate vise bolje i kvalitetnije da radite imate puno slobodnog vremena nemate puno radno vreme raspust vam je tri meseca za to vreme neradi te ama bas nista ne usavravate se deca sve manje znaju....nevalja ceo sistem ne fukvionise drzava
  • Snežana Prijović

    25.08.2022 10:37
    Jadno
    Traže povećanje,a pitam se onda zašto ta ista deca moraju da idu na privatne časove,ako im je to poziv da budu prosvetari iz ljubavi?
  • Cobrek

    25.08.2022 10:28
    Obećali su nam platne razrede pre 7 godina i ništa. Zašto se ne uvedu PLATNI RAZREDI?
  • Despot

    25.08.2022 09:56
    Diploma
    Promeni posao.
  • Dr KCV

    25.08.2022 09:37
    Plate profesora u školama su zaista sramota ove države i pravi pokazatelj koliko je obrazovanje ovde bitno.
    Nisu oni postali profesori da bi se obogatili ali je sadašnji nivo zaista ponižavajući.
    Sa druge strane, ruku na srce, danas svako predaje.
    Podići plate, postaviti profesore koji vrede i zaslužuju poštovanje
  • DachaNS

    25.08.2022 09:34
    I
    nama dipl.ing.maš je mala plata pa sam otisao u EU da radim
  • Neko

    25.08.2022 09:33
    Zemlja koja pandurima daje povlasceno stanove, a prosvetari imaju ovakve izjave, treba da se srami same sebe!
    Apsolutno nedopustivo, kursadzije sa 3 razreda srednje skole, da dobijaju nesto sto im grade upravo ovakvi prosvetari placajuci porez!
    NEDOPUSTIVO!!!!
  • Ignjatović USA

    25.08.2022 09:31
    Svoj sajt i privatno radite
    Lično znam jedno 10 ak porodica u Atlanti istočna obala USA gde živim već 18 godina došao sam sa juga Srbije kao web administrator i pre toga držao časove web dizajna u Nišu do 2004 e godine pre nego sam stigao u Ameriku kojima predaju srpski jezik predavači iz Srbije.Pre toga svi od tih predavača su radili u državnim školama u Srbiji.Dali otkaz napravili svoj nezavistan poslovni .com i .net sajt i youtube profil i predaju za decu naših radnika prva i druga generacija putem Interneta.Čas 15 dolara dvočas 25 dolara.Grupni časovi 4 učenika putem video linka tako 40 do 50 dolara čas zavisi šta se predaje od obimnosti gradiva.

    Poslovni sajt im procesira uplate sve unapred od platnih visa i mastercard kartica za svaki čas unapred.Neko moje viđenje oko 3 do 4 hiljada dolara zarađuju.Minimum.A rade od kuće.Ne cimaju se ni za vreme časa.Ni za debile i kretene i tatine i mamine sinove da li će im doći drogirani ili ludi na času.

    Tako da onaj ko vredi nebitno da li živeo u Srbiji ili Tanzaniji njegovo znanje je uvek svuda traženo i plaćeno od strane normalnih ljudi u normalnim državama.

    Ko živi u Srbiji lični sajt .com i .net sa procesorom uplate platnih kartica napraviti POD HITNO TO ZNANJE IZVOZITI.Ali pod hitno.Dok sam radio u Nišu mislio sam da je problem sa celim svetom.KAd sam počeo da radim vani i da prodajem znanje VAN SRBIJE shvatio sam kome sam znanje prodavao.Gde su mi godine prošle.Sa kim su mi godine prošle.

    Iznenadićete se koliko ljudi van Srbije žele da plate znanje.
  • Baten

    25.08.2022 09:28
    Nikako im nije jasno
    Ne plaća se diploma, nego rad i rezultati rada. Malo časova, skraćenih na 30 minuta, manja plata.
  • verujte

    25.08.2022 09:26
    i meni je tako
    pa radim jos jedan posao. i vi mozete isto. ili ga promenite.
  • Zebra

    25.08.2022 09:23
    Kad hoćeš da uništiš narod, prvo mu uništiš školstvo. U Srbiji tako dobijaš SNS botove i glasače, kao i one koji misle da smo najpametniji na svetu a “neznaju”.
  • Poštar

    25.08.2022 09:18
    Plata
    I u pošti je plata sa fakultetom ispod proseka. A nama je radni dan 8 sati a ne 5 ili učiteljicama 4. Nemamo raspust 2 meseca leti i 3 nedelje zimi. Ne kažem da je lak posao biti profesor ali nije vam ni loš. Većina drži privatne časove i zarade dobre pare od toga.
    Sa druge stane, lekar i prosvetni radnik treba da imaju najbolju platu jer nam od njih zavisi budućnost kako oblikuju decu
  • Salamander

    25.08.2022 09:17
    država maćeha
    Namerno i dirigovano nas (riba smrdi i čisti se od glave) uništava, 30+ godina: kuvanje žabe

  • Rale

    25.08.2022 09:11
    Sve je apsolutno tacno! Podrska prosvetarima!
  • Vlada

    25.08.2022 09:06
    "Možda je cilj da se privatne škole istaknu u prvi plan ili da i kod nas zaživi globalni trend da deca više ne budu misleća bića, već manipulativni objekti." - ovo je sustina svega!!! Odavno je u Americi vrhunsko obrazovanje rezervisano samo za bogate dok ostali pohadjaju drzavne skole gde ne dobijaju bog zna sta a taj trend se polako siri i na ostatak sveta. Takodje i sam proces obrazovanja se vise ne vezuje za skole i fakultete ( pogledajte samo masu danasnjih programera koji su svoja znanje stekli sami na internetu ). Ovakvo skolstvo i sistem obrazovanja je odavno prevazidjen svuda pa i kod nas. Doduse i nepotizam u prosveti je odradio svoje. Od osnovnih skola do fakulteta, prioritet u zaposljavanju su u 90% slucajeva imala deca prosvetnih radnika sto je mnoge kvalitetne ljude gurnulo na drugu stranu. Posledice toga se danas najvise vide u visokom skolstvu koje je u vecini slucajava veoma loseg kvaliteta ali svi cute, jel debelo zaradjuju sa strane ( projekti i dodatno tezgarenje ). Tako da kao i u celoj drzavi, sistem je kompletno truo i treba nam totalni reset ali ovaj narod polako nestaje i nema kapaciteta da to promeni.
  • Jovanka

    25.08.2022 09:04
    sa takvim radnim vremenom, sramota je i da trazite vise!
  • Cubi

    25.08.2022 08:59
    Sve diplome su obezvredjene osim mozda tehnicke nauke koje opet sva sreca nemaju veze sa drzavom vec sa tehnoloskim razvojem..
  • maja

    25.08.2022 08:59
    penzija
    Penzija sa 40 god. staza 32 000 din.
  • NS

    25.08.2022 08:58
    I radno vreme vam je ispod proseka, tako da je plata adekvatna duzini rafnog vremena.Kada budete proveli u skoli,ali bas u skoli svih 8 sati dnevno, sa sve nastavom,pripremama ili drugim aktovnostima u skoli,onda trazite vece plate.A o zaradi od privatnih casova ,po kolegijalnom sistemu preporuci mene a ja cu preporuciti tebe, bez prijave i poreza,bolje da ne pricamo.
  • M

    25.08.2022 08:37
    Neki su i dalje ostali u socijalizmu. Diploma nije i ne sme da bude usko vezana za zaradu. Jedino bih se slozio da nam je kompletan obrazovni sistem los i da su plate u drzavi generalno niske.
  • Vuk-sa-Ontarija

    25.08.2022 08:36
    "Mi sa fakultetskom diplomom? "

    Kad uciteljice sebe svrstavaju u one sa fakultetskom diplomom, ha. Rece neki pa diplomirale su na Uciteljskom fakultetu, ok, diplomirali su neki i na Megatrendu a ne smatramo da imaju diplomu validnog fakulteta.
    No, usprkos tome nije u redu da rade za tako malu platu, treba ih najmanje izjednaciti sa prosekom odnosno dati im plate vece nego u policiji ili vojsci jer rade daleko vazniji posao za drustvo.
  • Roditelj

    25.08.2022 08:35
    Bravo za iskreno obraćanje!Vučić se okružio klimoglavcima sa kupljenim diplomama i o tome samo ćuti.Kako se u fioku stavila kupljena diploma T.Nikolića koji se baškari,bez ikakvog osnova,u državnoj vili...
  • СРАМОТА

    25.08.2022 08:28
    Најбоље решење за учитеље је да сада крену у бербу и да зараде који динар више а ђаци могу и да сачекају па после бербе у школу да мало нешта науче.
    Ја мислим да ће ово да буде одговор министра којега немате још увек, а то је и став владе о свима који раде за државу а нису део владајуће гарнитуре.
  • Sabahudin

    25.08.2022 08:26
    Omerović
    Prihvatam da radim puno radno vreme u državnoj školi za polovinu njihove trenutne plate
    Ako treba učlanjujem se u SNS, botovaću i ići na mitinge
  • Nj

    25.08.2022 08:25
    Prosveta
    Prosveta je delatnost koja zapošljava najviše visokoobrazovanih žena. Zaista je veoma nepravedan položaj u kom se te visokoobrazovane žene nalaze.
  • Nikola

    25.08.2022 08:19
    X
    Slažem se sa gospođom ali postoje ljudi sa fakultetskim diplomama koji rade u državnoj službi, a kojima je plata manja za 10.000,00 dinara od republičkog proseka. Da njima povećaju platu za 35%?
    Naravno, policija i vojska moraju da dobiju najveće povećanje. Ko će čuvati državu od gladnog i siromašnog naroda ako ne vojska i policija. Plus, eto nama ponovo rata za koji mesec. Dok oni budu slali svoju decu na školovanje u inostranstvo našu decu će slati u ratove.
    I naravno, kome treba obrazovani gradjani da preispitavaju odluke ove gospode na vlasti koji su od nacionalista i radikala postali najveće demokrate. Problem je u tome što svi obrazovani građani napuštaju ovu državu, jer shvate da su u manjini. I samo napred. Što dalje od ove države jer je ona postala sinonim onoga najgoreg u jednom društvu.
  • Dragan

    25.08.2022 08:15
    Ah
    Ne dati im ništa.Koliko protesta je nilo,koliko puta se verovali vlasti,koliko ste puta sem platw tražili bolje uslove,koliko ste puta tražoli izbacivanje veronauke,izbacivanje tkzv svetaca (nema dovoljno
    (književnika, umetnika)
  • Mile rent-a mozak

    25.08.2022 08:02
    Ukoliko želite da znate kakav je status prosvetnih radnika, samo se zagledajte u vozni park (džipove i audije 4x4) ispred Patrijaršije ili svake mitropolije, episkopije. Ukoliko želite da vidite ima li života na dnu - pogledajte istoimenu epizodu Top liste Nadrealista, o položaju obrazovnih radnika iz kraja 80-tih godina prošlog veka (da ne zvučim kao Aksentije Topalović) koji nam uče decu ( i oni koriste socijalistički izraz "prosveta", ali poenta je ista).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna