Autor: Tanjug

Info
31.08.2022.
13:59
Svi građani obavezni su po zakonu da učestvuju u popisu stanovništva i oktobru ove godine, rekla je direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević.
  • Omladina

    02.10.2022 11:16
    Hahah
    Vidim ovde mnogi komentarišu kako je stvar zatucanost itd. Ja sam ta ista omladina pa kad cujem da ima 69 pitanja malo mi je interesantno. Smatram da nije adekvatan način prikupljana podataka tako. Dajte da platimo kaznu i to je to.
  • Aleksandra

    23.09.2022 11:13
    Kazna
    Receno je da je kazna za odbijanje popisivaca 20000 - 50000 hiljada dinara. Po kom to zakonu?
  • Popisivač

    10.09.2022 21:27
    Popisivači su vaša deca
    Vidim ove grozne i uvredljive komentare. Pa šta mislite ko je konkurisao za popisivača i ko je imao prednost? Ja sam taj kriminalac koji je završio fakultet i nezapislen je. Da bi dobili ovaj posao bodovali su nam školsku spremu, testirali pinavanje rada na računaru, prošli obuku od pet dana po osam sati, pa opet testirali. Program u kojem se radi je složen i zahteva znanje, koncentraciju a sa stanovnicima strpljenje i ljubaznost. A plaćeni smo 82 din po popisanom stanovniku. Radimo zahtevan i odgovoran posao i mi smo došli nekog da opljačkamo? Ne popisuje se nikak a imovina, novac ili bilo šta što posedujete. Popis se rafi u svakoj zemlji sveta i svako želi da bude popisan a ne da se zaključava i vređa državu i popisivače. Popisivači su nečija deca, majke, očevi. Popisuvači su ovlašćene osobe koje će svakome pokazati lwgitimaciju i ovlašćenja. Mi smo obični ljudi građani koji hoće nešto da i pošteno zarade to malo para. Zaista ne treba nikoga na silu popisivati, treba smatrati da ne postoji uovoj zemlji i nikakva prava da nema jer ne živi ovde, takoreći mrtav je. Jel to žele ti ljudi? Kako da dobije bilo šta kad ne pistoji?
  • Слоба

    08.09.2022 14:43
    Мира банкарка
    Лепо Озна ће имати податке о грађанима у бази података ЕУ и Нато па ће онда да упадну хакери и све скину ,код нотара,пореској управи,информатики... имају све те информације и ко ће да плати грађанима који слуша 30 минута будалаштине а нема млека инфлација још мало као за време Слобе
  • Vladan

    02.09.2022 10:39
    @Sm

    Opiranje kriminalnoj državi se zove građanska neposlušnost. E sad, što ti priznaješ kriminalitet iste ali misliš da si nešto posebno pametan i civilizovan ako se namestiš istoj to je već sledeći nivo patologije.
  • Sm

    02.09.2022 04:04
    Primitivno, bahato drustvo
    Koliko primitivizma, fobicnosti i neinformisanosti u komentarima. Prava slika i prilika ovog primitivnog, bahatog društva čiji dobar deo pripadnika kidiše na sve i svakoga, a osionost smatra pozitivnom osobinom. Da, popis je obavezan. Ne, katastar ne vodi evidenciju koliko nas ima. Katastar vodi evidenciju o pravima na nekretninama i o tim istim nekretninama. Popis finansira EU, novac je dat još pre pandemije, a popis koji je trebao biti pre 2 godine tada je odlozen. Istina, verovatno je deo tog novca sns sekta već klepila u svoje dzelpve, ali to većinu komentatora ne zanima. Uglavnom ih ne zanima ništa konkretno da preduzmu da izađemo iz ovog kriminalnog brloga u kome smo, ali da kenj..... preko tastature, e tu su prvi. Fuj kakav brlog od društva i primitivnih pojedinaca.
  • Branislav

    01.09.2022 23:43
    Petrović
    Šta se radi ako ja ne govorim ili sam u lošim odnosima sa popisivačem za moj reon? Ja ni po koju silu ne želim da istog primim u kuću i dam odgovore na pitanja. Isto važi i za moje članove porodice.
  • Rile

    01.09.2022 14:23
    Rile
    I da sam kuci nebi ih primio! Nego zivo me interesuje kako ce popisati na Kosovu u Pristini,Prizrenu...Kosovo je Srbija zar ne? Prvo oni posle mi!!!
  • aaaaa

    01.09.2022 07:32
    aaaa
    Kad budete popisali preševsku dolinu i makar jug Srbije krcat arbanasima, tada se setite ostatka Srbije da popisujete.... O Ki M tek ne bih...
  • Zemlja čudesa

    01.09.2022 05:49
    Suludo bacanje para
    Zahvaljujući "digitalizaciji" koja je modni trend zadnjih godina može se odraditi prilično precizno prebrojavanje stanovništva, tako da zaista nema potrebe za ovim maltretiranjem. Jednostavno ukrštanje podataka Fondova za zdravstvo, penzionog fonda, baze poreskih obveznika, katastra, MUP-ovih baza izdatih dokumenata i matičara može se dobiti u glavu tačan broj stanovnika koji su još uvek u državi. Ovo je obično arčenje novca.
  • @Popisivč

    01.09.2022 00:44
    Obrati se Brnabicki, pitaj je sta bi sa cuvenom digitalizacijom. A i lakse vam je da popisujete od kuce nego da tabanate okolo, lepo data entry, taman pocetnicki IT posao, lepo izgleda u CV-u
  • Nana

    31.08.2022 23:06
    @Popisivč
    Ništa vi niste shvatili, ništa nije upereno protiv popisivača već protiv sistema koji nas pravi budalama. Sve, ali bukvalno sve imate o svima a opet tražite da se popisujemo. Ne interesuje me više ko finansira i zašto, ne želim više da učestvujem u farsi koja se zove statistika. Jeste, imate mehanizme da nas naterate, ali ne i mehanizam da prihvatim to sa odobravanjem. To što sam rekla da neću popisivača pustiti u stan je moj vid revolta a ne sramota. Sramota je vaša jer uzimate pare za taj popis, umesto da to uradite elektronski kao Hrvatska koja je u EU.
  • @Filip

    31.08.2022 19:22
    To nije bezbednosna provera nego redovna procedura kod zaposljavanja, vadjenja viza i sl... Inace, posle 3 (ili 5) godine se svi brisu iz evidencije osudjivanih tako da je to smesna procedura
  • Popisivč

    31.08.2022 19:12
    nevera
    Neverovatna mržnja prema nekom koga niste ni videli.Popisivači su vam komšije iz kraja. Kao što reče @Filip koji su morali doneti dokaz da nisu kažnjavani niti se vodi postupak protiv njih. Svaki popisivač mora da potpiše ugovor da kad izađe iz vašeg stana zaboravi i u kojoj majici ste bili. Za "gospodina" koji će nas pustiti u hodnik a on odgovarati iz stana, da mi ćemo i to prihvatiti. Samo čija je to onda sramota, vaša ili naša ? Mnogi su ovde citirali zakon, samo mi ne radimo pretres stana. Ulazimo u prostor samo uz vaše odobravanje. Mnogi ni neznaju zašto se radi popis pa bi ih zamolio da odu na https://popis2022.stat.gov.rs/sr-Latn/ i upoznaju se. Nije teško biti fin a i ne boli. Uzdravlje vidimo se
  • Crni

    31.08.2022 18:58
    Leiiii al ima da lažemo....divna je pomisao da neprijatelji veruju u ono što ću reći popisivaču.jedva čekam popisivanje,ima kafa kod mene,sok,rakija...ma ugostiću popisivača.
  • Gogi

    31.08.2022 18:12
    Za limana
    U redu,zakon je zakon!!!ali bas me interesuje kako ce napraviti popis na severu vojvodine kada su se celokupne porodice iselile u inostranstvo,mogu samo zvone do mile volje(ili dok ne dodju kad budu penzioneri,ili kad su na godisnjem,a to je jul,avgust)
  • andrija

    31.08.2022 17:52
    Presusila kasica
    Daj da vidimo koliko je jos njih ostalo i sta imaju ....sve samo ne popis.
  • cvrc Milojka

    31.08.2022 17:36
    @Liman
    Da bi popisivaču odbli da odgovorimo na neko pitanje, prvo bi morali da ga pustimo u stan da započne popis, pa da odbijemo, a nismo u obavezi ni da mu otvorimo vrata.

    Ako se na vratima Vašeg stana/kuće/poslovnih i drugih prostorija pojave ovlašćena službena lica, dužni ste da ih pustite unutra samo ukoliko vam pokažu naredbu o pretresanju. U suprotnom, niste dužni da otvarate vrata. ZKP 152

    U ovom slučaju morate znati da službena lica mogu ući u stan i bez vašeg pristanka ako:
    – neko zove u pomoć
    – radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela
    – radi izvršenja odluke suda o pritvaranju ili dovođenju okrivljenog
    – radi otklanjanja neposredne i ozbiljne opasnosti za ljude ili imovinu
    – ako se pretpostavlja oružani otpor ili druga vrsta nasilja
    – ako se očigledno priprema ili je u toku uništavanje tragova krivičnog dela/predmeta važnih za postupak ZKP 158 i 156
  • čitam zakon

    31.08.2022 17:23
    Oni sve to imaju:-ko gde živi-u MUP-u;
    - deca u školi imaju JOB tu su upisana i od roditelja jmbg i adrese;
    -u katastru imaju parcele, zgrade, njive;
    - porez stiže, naplata odvodnjavanja;
    -kod matičara imaju kada je ko vadio i za šta državljanstvo i izvod iz matične knjige, kao i umrlicu
    -na granici znaju ko je presao i kada se vratio
    - u banci znaju izvor prihoda
    - kod doktora su umrezeni i znaju ako mi neko prepise antibiotik, u drugom gradu kada je to bilo.
    Treba li još?
    E, da ne znaju koliko kg imam i sedih:)
    A, mozda mi neko i “bubicu” ubaci, pa eto vam farme i štale uživo prenos. Možda je to.
    Ni na kakav telefon se ne javljam niti otvaram, jer ne znam ko su ti ljudi.
    Eto, zakon me štiti.
  • @Liman

    31.08.2022 17:15
    To nije neucestvovanje u popisu vec ucestvovanje uz odbijanje odgovaranja na pitanja...
  • Gogo

    31.08.2022 17:08
    Kevu legitimisem pre nego udje, a ne da mi ko zna ko ulazi i pita gde i koliko love imam
  • hemodroid

    31.08.2022 17:01
    Primam popisivace samo sa negativnim pcr testom.
  • Nana

    31.08.2022 16:43
    @Liman
    OK. Neću nikoga pustiti u stan , popisivač će posao odraditi na vratima u hodniku, može da sedne na stepenište ili eventualno da mu dam hoklicu. Hodnik u zgradi procentualno pripada svakom vlasniku stana, po zakonu, tako da ne kršim ništa. I dalje mi niko nije objasnio kako to da nisu svi obuhvaćeni prošlim popisom?!
  • Filip

    31.08.2022 16:18
    @ Ni u ludilu
    Verovao ili ne, svaki od kandidata za popisaivača je morao i prošao je bezbedonosnu proveru. Bez uverenja MUP- da nije kažnjavan i uverenja Suda da nije osuđivan, kao i svih mogućih postojećih tužilaštva da se protiv njega ne vodi istraga, nije mogao da konkuriše za popisivača. Ipak to EU plaća i EU propisuje pravila, vrši monitoring nad celim popisom, tako da nema greške .
  • Kamiondžija

    31.08.2022 16:15
    Kod mene može samo sa PCR testom ne starijim od 15 minuta. Samo mi jos fali da mi vaši popisivači u kuću unesu koronu. Kada bude 0 zaraženo na dan ili izlečenost od nje 100% može. Drugačije NE.
  • kako da ne

    31.08.2022 16:07
    nisam kuci a i da jesam nemam pola sata da bacim na gluposti
  • Dule

    31.08.2022 16:02
    Ja u drzavu Srbiju nemam poverenja .Nemam poverenja da nece zloupotrebljavati moje podatke sutra i da ih nekako nece upotrebiti protiv mene..Zato ja vrata otvarati necu a vi zvonite dokle god hocete ja u tom periodu necu biti kuci
    .Imam zakonsko pravo da ne budem u stanu.
  • Bambus

    31.08.2022 15:56
    Malo mi je glupo da osoba koja me je pokušala vrbovati u SNS,a sada je zaposlena u Elektrovojvodini vrši popis stanovništva?Zar nisu trebali imati prvenstvo oni koji nisu zaposleni i koji su na biro_u za zaposljavanje?Budisava je u pitanju...
  • Mile

    31.08.2022 15:37
    Sta rece
    Nikada cuo za taj zakon, kada je E, sto nebi bio e -popisivac, da on line ispunimo, ako bas mora, a ne da nas ispituju nepoznate osobe
  • Liman

    31.08.2022 15:20
    ZAKON
    O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2022. GODINE
    ("Sl. glasnik RS", br. 9/2020 i 35/2021)


    VIII KAZNENE ODREDBE

    Član 32

    Novčanom kaznom, od 20.000 do 50.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se obuhvata Popisom ili lice koje je dužno da dâ podatke o odsutnim članovima domaćinstva, odnosno roditelj, usvojitelj ili staratelj za dete mlađe od petnaest godina, ako odbije da odgovori na pitanja u popisnim upitnicima ili dâ netačne i nepotpune odgovore (član 26. stav 1.).
  • Ni u ludilu

    31.08.2022 15:03
    Ko nam garantuje da nam na vrata neće doći neki krimos sa laptopom po miškom, reći da je popisivač, pa kad "popiše" šta sve vredno ima u stanu, uveri se da nema alarma, nadzorne kamere ili psa čuvara, lepo kolegama tipuje stan?!
    Da li je uopšte rađena bezbednosna provera ovih stvarnih popisivača?
  • Dusan

    31.08.2022 14:55
    O istom trosku
    popisati svaciju imovinu.
  • Dema Gogić

    31.08.2022 14:54
    "Lakčević ističe da su građani u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i da daju tačne odgovore". U skladu sa kojim zakonom TAČNO (broj zakona...)?
  • Nervozni glasač

    31.08.2022 14:50
    Далеко је октобар. Можда буде русваја.
  • popiŠ

    31.08.2022 14:46
    Nemam ništa za popisati, sve što sam imala pokrali su vaši izvršitelji, sudije, advokati, tajkuni i ostala kriminalna banda koja vlada ovom zemljom već 30 godina!
  • Mare

    31.08.2022 14:45
    Cu se utefterim kao Klingonac sa planete ZinIDaTiKazem
  • Toza

    31.08.2022 14:45
    Muljare
    Ne das dva minita snimka sa naplatne rampe a hoces moje podatke da ti dam na tacni. Malo si se zaigrao.
  • Mile

    31.08.2022 14:43
    Sta kaze struka?
    Pravnici da odgovore dali smo obavezni da “ucestvujemo u popisu”, po kom zakonu, kom clanu i kakva je mera za onog ko ne ucestvuje.
    Ako je neko dobio dva puta od Katastra 1,5 Mil eu. + 4 mil eur., novac za digitalizaciju podataka, zasto mene kao gradjanina drzava obavezuje da u tome ucestvuje. Onaj ko naplacuje prihod od podataka neka radi a koliko vidimo podatci su jalovi, jer sve dobijamo kad se administraciji prohte a ne kada nam je potrebno. Druga stvar je manipulacija nasim podatcima od strane popisivaca. Vidimo da su drzavni sluzbenici ovih dana ali i pre toga intenzivno hapseni zbog ozbiljnog kriminala. Kako i ko moze da veruje popisivacu?
  • Popis bez Kosova

    31.08.2022 14:42
    Falsifikat u najavi
    Prvo pošalite popisivače na Kosovo, pa kada tamo popišu sve, onda neka popisuju u ostatku Srbije.
    Pravac Priština, Đakovica, Prizren, sva sela i zaseoci, i ne zaboravite da im kažete da je popis obavezan tako nadmeno i autoritativno, kao što na nama šiljite onu stvar.


  • Bluesbaba

    31.08.2022 14:39
    Minus 1
    Ja vec polovinom septembra odoh na duzi put i nisam tu ceo oktobar, a nikog od mojih nema ni u stanu ni u zemlji.
  • steva

    31.08.2022 14:38
    Da li
    Da li na osnovu dosadašnjih iskustava treba verovati da neće zloupotrebiti podatke.Ja sam siguran da će biti zloupotreba i nepismenih i agresivnih popisivača.Onaj koji mi dođe ne adresu i ne zna da kaže dobar dan neće biti dobro dočekan.
  • Talac

    31.08.2022 14:34
    Odj..te, nisam kod kuće. Zašto ne može online da se popuni upitinik?
  • Milovan. K

    31.08.2022 14:32
    Milovan. K
    Kao samac,nema šanse da nekoga,primim u stanu! Poverenja nemam,bukvalno u nikog i niti nameravam da se opterećujem,time! Znaju oni i više nego,što im treba!!! Od mene,što dalje!!!
  • Građanin

    31.08.2022 14:28
    Hmmm
    U moju porodicu na poslednjih nekoliko popisa niko nije došao!!!
  • mr

    31.08.2022 14:26
    Pepers
    Da vide kolko nam je ostalo i sta jos da uzmu
  • Anonymous

    31.08.2022 14:22
    E samo jos da znamo da li je radno vreme popisivaca uskladjeno sa radnim vremenom stanovnistva (koje i placa taj tanderbal) odnosno da se ne poklapa jer bar 1.5000.000 stanovnika provodi period od 8-16h na radnom mestu, dakle racunajuci prevoz, ne treba da se pojavljuju pre 17h. Da li ce se popisivaci najaviti i koliko dana unapred?
  • B

    31.08.2022 14:19
    B
    Ocete i ustedjevinu,plan stana,sifru....mrssss nikoga neprimam!!! U ova kriminalna,vremena pustiti nekog svojevolj o na svojoj imovini....dali ste vi normalni?! Sigurni je bi bilo da se sve to organizovalo po MZ i ovako za nerad dobijaju nase pare!!! Ma nema nista od ovoga!!!
  • Nana

    31.08.2022 14:16
    zanima me
    kolika je kazna za odbijanje? Prošli put su nas popisali a mnoge koje znam nisu. Zašto bih opet učestvovala u istoj šaradi i zašto siu neki izuzeti?
  • hemodroid

    31.08.2022 14:10
    Nije obavezno.y

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna