Autor: RTS, RT

Info
05.09.2022.
23:28
Naučnici pri Evropskoj organizaciji za nuklerno istraživanje strahuju da bi nastupajuća energetska kriza mogla da ugasi Veliki hadronski sudarač čestica.
  • Nik

    08.09.2022 19:19
    Uh, velika šteta!
  • Dule

    06.09.2022 19:04
    @David
    Pocetak fakultetske godine je za mesec dana, PMF je na Limanu 1, prosetaj kejom udji u zgradu departmana za fiziku i pocni da posecujes neka predavanja, mozda ti nesto udje u glavu.
  • Nimbus

    06.09.2022 10:28
    @David
    To se zove naucno-istrazivacki rad. Nije ni predvidjen da ga razume velika vecina. Ali on iznedri mnoge izume. Tocak, parna masina, teleskop, vakcina, motor sa unutrasnjim sagorevanjem, struja, nuklearna energija,... pa cak i internet po kom ti komentarises gluposti.
  • David

    06.09.2022 07:02
    .... !!! ...
    I šta ta "mašina" treba da radi ili stvori sem što potroši nenormalnu količinu struje koju obična osoba ne može da shvati a usput eto neko ima ideju a nema pojma kako bi ili će to na kraju ispasti
  • Banderaš

    06.09.2022 06:58
    Krkobabić
    Taj ko je planirao lokaciju labaratorije CERN nije bio stručnjak kao što su Vulin,Vučić,Palma ili Krkobabić,pa je izabrao baš to mesto zbog blizine nuklearnih reaktora Beznau 1 i Beznau 2 i Gösgen,kao i blizinu Francuskih reaktora kao potencijalni izvor napajanja.
    Sam CERN zahteva ogromnu količinu el energije ali postoji labaratorija za ubrzavanje svetlosti u Villigen AG kao i institut Paul Scherrer kod Badena koji su takođe ogromni potrošači.
    Međutim,kako je Švajcarska jedna ozbiljna zemlja koja planira gradnje i po 50 godina(25godina planiraju Nacionalni stadion u Cirihu,a ne kao u srbiji kada jedan čovek odredi 300miliona i kaže zidajte stadion) ja sam ubeđen da neće prekinuti razvoj nauke,stvaranje i napredovanje ni u kakvoj situaciji. Pa samo centar u Villigen je izdat Japanu,Nemačkoj ,Koreji,Americi u narednih 10 godina,postoje ugovori,uplate,planovi tih država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna