Autor: Euronews Srbija

Info
24.09.2022.
16:18
Jedan od najuticajnijih naučnika u svetu po Stanfordovoj listi prof. Ivan Gutman, neće više predavati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.
  • ststefan

    04.10.2022 10:38
    prof.dr.Ivan Gutman
    MEĐU 5.000 NAJVEĆIH UMOVA NA SVETU
    ČUVENI Univerzitet Stenford rangirao ga je među 5.000 najumnijih naučnika na svetu. I tu je ubedljivo najbolje plasiran od svih naših istraživača, a prvi sledeći je na poziciji između 70.000. i 80.000.
    Inače, ovaj naučnik svetskog glasa, koji se bavi matematikom i hemijom, na kragujevačkom PMF predavao je više predmeta iz oblasti fizičke, kompjuterske i teorijske hemije, a držao je predavanja i na mnogim svetskim univerzitetima. Naučni sajt Research.com ove godine ga je stavio na 45. mesto najcitiranijih matematičara na svetu. Ali njegovo ime se pominje i kod inženjerstva i tehnologija, i to na visokoj 123. poziciji, pa je i u ovoj oblasti najbolji u Srbiji. Objavio je sam ili u koautorstvu oko 1.400 naučnih i 300 stručnih radova, koji su citirani preko 30.000 puta.
    Bruka i sramota za KG univerzitet.
  • MK

    25.09.2022 09:45
    emeritus
    Nemam nameru na omalovažim bilo čije znanje i naučni ugled, samo ukazujem na propise! Profesoru očigledno nije bio produžen radni odnos, što je inače uobičajeno, naročito kada postoje potrebe u nastavi! Nećemo se pitati zbog čega, s obzirom na tvrdnje o njegovom visokom naučnom ugledu. No, ako je deset godina učestvovao u nastavi i primao naknadu, a i sada mu se nudi ugovor za sledećih deset godina sa manjom naknadom, ne izgleda to nikako kao neko neuvažavanje njegovog ugleda od strane fakulteta. Emeritus je doživotno zvanje, kao i redovni profesor, ali ne podrazumeva i doživotno angažovanje u nastavi uz naknadu. Da li čovek od 85 godina može da sa punim kapacitetom učestvuje u nastavi, veliko je pitanje? Ne samo da li može nego da li i treba?
  • NS

    24.09.2022 23:09
    apanaža
    @ S-NS
    Prilično čudan komentar! O kakvoj apanaži govorite? Ako je čovek otišao u starosnu penziju kao profesor, ima penziju! Ako je radio kao emeritus čak deset godina, imao je i za to naknadu, pored penzije! Prema tome, ima doživotnu "apanažu" u vidu penzije, koja je verovatno sasvim solidna! Uzgred, ako se radi o tako uglednom naučniku, njemu je verovatno produžen radni odnos za dve do tri godine, znači radio je do 68. godine. Potom deset godina emeritus, znači 78 godina! Od fakulteta je vrlo galantan potez što je želeo da mu ugvor produži za još deset godina, dakle do 88. godine, a njemu je naknada mala! Vi očigledno baš ništa ne znate o svemu tome, a spremni ste odmah da pljucnete državu! A šta će tu Toma Zdravković, to je tek nejasno?
  • Naucnik

    24.09.2022 22:47
    Profesor je iz sebe ostavio i vise od dva naucnika. Izabran je za emeritus profesora (dozivotna titula). Velika je sramota u negativnom kontekstu pominjati ime ovog velikog coveka!!! Njegovi naslednici idu njegovim stopama, ali Srbija mora biti svesna da se naucnik ovakvog kalibra ne radja svaki dan.
  • Mile

    24.09.2022 20:27
    Profesore na mega ili educons,plata koliko hoćeš a i neradiš...
  • S-NS

    24.09.2022 19:38
    Profesor je profesor
    Ozbiljne zemlje se za ovakve ljude brinu do kraja njihovog života. Zaslužili su 10x vise.
    Kod nas će pre neka cajka da dobije nacionalnu penziju. Mislim da neke pevaljke i pevaljci već imaju. Pola Srbije bi se složilo da Toma Zdravković spomenik na sred BG nego da ovaj profesor dobija doživotnu aparažu. To se vidi i iz komentara ovde.
    A to što nije odgajio naslednika mozda govori o tome da nije bilo zainteresovanih ili sa dovoljnim kapacitetom.
    Uostalom tu smo gde smo. Među šljivama.
  • r

    24.09.2022 18:36
    r
    Pohvala za naučna dostignuća, a takav kapacitet je trebao imati najmanje dva mlađa saradnika iz te oblasti da ga zamene kad zato dođe vreme, da nastave njegov rad ,time produže njegovo ime .Svaki profesor koji na svom predmetu ne ostavi adekvatnu zamenu ,je za osudu, sve što je radio pada u vodu.Prvo treba biti čovek pa profesor.,
  • Profa

    24.09.2022 17:34
    Šta reći
    Realno, on ima minimum 75 godina, 10 godina radi kao penzioner. I sad ne mogu zaposliti docenta sa 24 zbog njega. Nisam bot, ali mislim da je dosta od njega...
  • Mile

    24.09.2022 17:15
    Šta će Srbiji nauka i naučnici, dajte stadiona i hleba i igara. To je politika diktatora i njegovih poltrona na vlasti.
  • rale

    24.09.2022 17:09
    Da se radi o nekom četrdesetogodišnjaku pa da se čovek uzbuni, ali ovaj profesor ima 75 godina. Ima valjda u ovoj državi još nekoga ko može da radi njegov posao? Dosta je bilo profesora po fakultetima koji neće u penziju i misle da im je sudbina dodelila pozicije dok mlađe kolege sede po biroima.
  • ВМ

    24.09.2022 16:50
    Докле
    А докле хоћеш више? Иди у пензију дај младима да раде. Да си такав научник до сада би направио кадар који објављује исто колико и ти. Срамота
  • pawlle

    24.09.2022 16:34
    sta reci osim drzava zvana ZLO takva je vladajuca stranka na celu sa njenim preCednikom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna