Autor: Euronews Srbija, Telegraf, RTS

Info
31.10.2022.
08:16 > 08:21
U prethodnoj školskoj godini Ministarstvu prosvete prijavljeno je 710 situacija nasilja trećeg nivoa, dok je od početka ove školske godine bilo 75 takvih prijava.
  • Mima

    01.03.2024 23:25
    Dete mi je zlostavljano u trecem razredu.Obratila sam se više puta uciteljici čak i pedagogu….Ispalo je da je moje dete prezasticeno i da je previše štitim….Krenulo je i fizičko nasilje,devojcica je u pitanju.Ispada da sam ja problem i ona koja trpi torturu…Ovo je stvarno strasno da se štite nasilnici…A nevini menjaju škole.Ceo sistem je zakazao i ja sam blago rečeno očajna i prosto ne znam kome da se obratim?
  • Ogorčena majka

    14.11.2022 22:30
    uništene generacije
    Škole su postale proizvodjači bahatih, primitivnih, agresivnih i loših budućih ljudi. Nastavni kadar na čelu sa direktorom jedne beogradske ( voždovačke) škole ne samo da gura problem vršnjačkog nasilja pod tepih, već pokriva izuzetno loš kadar sa manjkom bilo kakvog pedagoškog osećaja. Deca se ponižavaju, vredjaju i ismevaju što djacima sklonim nasilju daje za pravo da nastave sa maltretiranjem. Kao da niko od njih nema decu i da možda kojim slučajem i njima može da se desi slično. Karma je čudo!
  • Mister X

    31.10.2022 16:46
    Zašto...
    ... se država ne pozabavi nasiljem nastavnika i profesora nad decom?! Stalno se priča o "vršnjačkom nasilju"! Kada će se pričati o nasilju neiživljenih i nestručnih persona koji leče svoje komplekse maltretirajući, fizički i psihički, školsku decu?
    Ima dosta roditelja koji imaju dokaze o fizičkom nasilju i maltretiranju, ali se "sve završava" u gradskom Sekretarijatu i Školskoj upravi.
  • Nelson

    31.10.2022 13:10
    Mama
    Škole ne reaguju i imaju duple standarde, a kada konačno roditelj reaguje na nasilje onda ga nakrpe ovi iz škole, a oni imaju i te kakve mehanizme odbrane i napada. Odmah prete da će zvati centar za socijalni rad ili vam, jednostavno, uzmu dete na zub pa je krivo i kad nije krivo. Sve uspeju da izvrnu u svoju korist, samo da bi škola i dalje bila na dobrom glasu.
  • G pen

    31.10.2022 12:32
    Zbog negovanja divljastva, bahatosti i primitivizma.
  • Marko

    31.10.2022 12:16
    Pošto ne mogu da se iselim iz ove jadne zemlje, drago mi je što nemam decu!
  • Anonimus

    31.10.2022 12:03
    Iživljavanje i profesori
    Moje dete ide u srednju školu Pavle Savić,
    u toj školi su većina od profesora veoma neiživljeni, vređaju učenike, kako je krenula prvi razred srednje škole toliko je dete opterećeno njihovim bezobrazlukom, voleo bi da neke od tih profesora psiholozi i prosveta malo se pozabavi i pita što su oni toliko oštri kako je krenula škola od prvog dana govori kako će moje dete ona oboriti na godinu, ne bi o svim detaljima javno, nego neka se pozabave malo oni koji su za to plaćeni, jel to škola ili kazneni popravni dom?
  • Инспектор Вишекруна

    31.10.2022 11:58
    @Sabahudin
    Хтео сам да напишем коментар сличне садржине / идентичне суштине али сте ме предухитрили....
  • /

    31.10.2022 11:52
    /
    traficionalne vrednosti.
    ukidanje batine je samo napravilo vise srba navijaca
  • Mama S

    31.10.2022 11:17
    I ja sam svoju devojčicu u drugom razredu osnovne, prebacila u drugu skolu. Ne da se stite nasilnici, nego ne smes da se obratis ni njima ni roditeljima. Skola ne reaguje. Citiram uciteljucu: "Ako Vam se ne svidja, a Vi id'te" Toliko
  • Nasilje

    31.10.2022 10:36
    To je pravilo svuda, i na poslovima i na fakultetima i svuda. Nasilnici vladaju. Fini se sklanjanju. Došli divlji proterali pitome. Još je Bajaga pevao 80-tih "sve je više varvara sve je manje Rimljana".
  • Хатхор

    31.10.2022 10:24
    Када владајућа странка организује средњошколце да са капуљачама и маскама преко лица блокирају улице, мени то довољно говори колико је овој држави стало да се реши питање насилника.
  • razlogzzy

    31.10.2022 10:15
    Osnovni razlog je patrijarhalni mentalitet kojeg potencira primitivno društvo, primitivni političari i primitivna crkva.
    Na dalje sve ide lako.
  • Mare

    31.10.2022 10:15
    za sve je kriva disfunkcionalna drzava i propali pravni sistem.
    Ostace na kraju opcija da sva deca uce neku borilacku vestinu pa da sama rese probleme, tj. da se vratimo u srednji vek. Po meni, ako pravis poblem, onda te izbace iz psnovne skole i prebace u osn.skolu za problematicne (kao sto je nekad bilo).
  • Stefan

    31.10.2022 10:05
    Psiholog - izmišljeno zanimanje
  • Sabahudin

    31.10.2022 09:56
    Omerović
    Ajde da neki prosvetar popreko pogleda dete viđenijih SNSovaca.
  • /

    31.10.2022 09:46
    Nazalost
    ovo nije nova vest. Ovo je aktuelno barem zadnjih 20 godina.
    U praksi zrtve jednostavno nemaju nacin da sprece nasilje nad njima.
    Recimo da je jedan ucenik zrtva nasilja ( psihickog/fizickog )
    Evo par scenaria:

    1. Ucenik se zali skoli ( ucitelju/profesoru/direktoru ). Skola vadi iz fioke papir i cita kako se skola ne tolerise nasilje itd itd... I sredice oni to sve. Samo sto ne srede. Ostane sve dalje isto.

    2. Ucenik se zali roditeljima. Tu onda idu pod scenariji:
    a) Roditelje ne interesuje ili "ma udari i ti njega" ili "budi musko"
    b) Roditelji zapravo odu da se zale skoli ( pogledaj pod 1. )

    3. Ucenik uzvrati svom nasilniku. E onda bude:
    a) Ucenik je kaznjen jer je prebio svog nasilnika koji ga maltretira celu godinu
    b) Ucenik i nasilnik su kaznjeni, simbolicno.

    I onda sta bude na kraju? Promena skole ili u najgorem scenariju neko oduzme sebi zivot.
    Kada se podvuce: Skole trebaju da imaju nultu toleranciju ( ali bukvalno ) na bilo kakvu vrstu nasilja i da tako sprovode mere a drzava mora da ih pritiska non stop. To nazalost nece biti jer zivimo gde zivimo.

    Samo par meni poznatih primera nasilja iz skola ( osnovna i srednja ) tokom zadnjih ~20 godina za koje nista nije bilo preduzeto:
    Zaplasivanje, omalovazavanje, fizicko nasilje ( ukljucujuci slanje zrtve u hitnu jer ne moze da hoda ), rob ( radis sta ti se kaze ), dva izbijanja oka, silovanja (da, mnozina ), nasilja nad profesorima na casu ( pogodili ste, ni tu skola nije nista uradila ), droge u skoli, ...

    Sramota.
  • Mare

    31.10.2022 09:43
    Nije to samo u skoli. Nasilnici su zasticeni u svim segmentima zivota, od onih u skoli preko onih koji bahato parkiraju i unose vam se u lice kad im nesto kazete do onih koji krvnicki maltretiraju porodicu/zaposlene i sl. A zrtva nek se snadje, neka predje u drugu skolu, na drugu stranu ulice, u drugu firmu.
    U skoli su, nazalost, deci data tolika prava bez ijedne obaveze, a nastavnicima u tolikoj meri vezane ruke, da me uopste ne cudi sto neko moze nekog maltretirati mesecima, a da se nista konkretno ne dogodi. I jos zrtva mora da se povuce, a nasilnik ostane, kao pobednik, i nastavi da se izivljava na nekom drugom.
  • Mickey

    31.10.2022 09:33
    Sve se može, kad se hoće
    Nije stvar u tome da se ništa ne može, nego da je lakše ne raditi ništa. Sve što bi nastavnik, direktor i socijalni radnici mogli da urade zahteva i neki napor, zahteva izlazak iz svakodnevne rutine.
    Neko je pominjao nastavnicu koja više puta opominje devojčicu zbog mobilnog telefona - lepo je prozoveš, pitaš, ako zna nek koristi telefon koliko god hoće , ako ne zna dobije 1 i ne podležeš pritisku ni roditelja ni direktora da tu ocenu popraviš. Ako roditelj preti, pozoveš policiju.
    Roditeljima koji opravdavaju ili podržavaju nasilno ponašanje svoje dece odrediti obavezno pohađanje seminara i radionica u organizaciji socijalne službe, ako to ne ispoštuju novčane, pa i zatvorske kazne i smeštanje dece u dom. Ne vidim razlog da svi trpe sem njih, koji su najodovorniji. Nasilnu decu na psihijatrijsku procenu, terapije, radionice... Ima načina, samo neko treba da shvati da problem postoji i da se trudi da ga rešava, a ne da ide linijom manjeg otpora.
  • Realno

    31.10.2022 09:21
    Nasilnika srediti nasiljem, makar verbalnim, po mogucnosti i fizickim. Ukori i slicne gluposti ne vrede. Pricam iz porodicnog iskustva. To sto je neko maloletan, ne znaci da treba proci nekaznjeno. Decake slati na treninge snage bar, ljudi su ipak zivotinje, pogotovo kad su zakoni i primena istih losi, a medju zivotinjama snaga uvek dobro dodje.
  • Građanin u pokušaju

    31.10.2022 09:18
    Bravo za tekst!
    Ova država gaji kult nasilnika i njihove nekažnjivosti.
    Tajna policija kroz kult "surovi momci sa asfalta" desetlećima održava svoju regrutaciju.
    Afirmiše se nepoštovanje razlika, nepoštovanje i ugrožavanje manjina po bilo kom kriterijumu.
    U svakodnevnom životu se promoviše i veliča siledžijstvo kao "snašao se" i kao "preduzimljivi".
    Normalno, racionalno, civilizovano ponašanje se ismeva i tretira kao "jajare" i miševi.
    A sve kreće od vrha. Danas On galami, preti, zastrašuje, ucenjuje, štiti svoje ("Pa šta?!"). Danas On, juče neko drugi a sutra neko treći.
    Mi smo duboko primitivno društvo.
  • Kika

    31.10.2022 09:15
    Škole su potpuno obesmišljene.
  • A

    31.10.2022 09:13
    A
    A cemu sluzi Skola,direktor,nastavnici,pedagozi,ukori...ako je neko dobio ukor iz vladanja i pred iskljucenje iz Skole sta ga sprecava da takvog djaka i neiskljuci iz skole? Novac,uticajni roditelji,zastrasivanje..?!!! Onda netreba da postoje Skole i zakoni! Ovo nije nikakvo opravdanje!!!
  • Roditelj

    31.10.2022 08:58
    Zataškavanje
    Uopšte nije tačno da škola ne može da uradi ništa ako roditelji zlostavljača ne sarađuju. Postoji tačno određen niz koraka koji se slede ako roditelji ne sarađuju: uključuje se socijalna služba koja bi trebalo da izvrši nadzor nad porodicom, a kao što tekst kaže, može da se uključi i policija, i doktor, i Ministarstvo.
    Naravno, na papiru.
    U državi gde je pravosuđe mrtvo a partokratija sve, ne može da se uradi ništa, iako zakon predviđa puno toga kao pomoć žrtvi zlostavljanja.
  • kostadin

    31.10.2022 08:51
    I iz Srbije se iseljavaju žrtve a nasilnici kolo vode.
  • peki

    31.10.2022 08:51
    U skoli mog sina..... cuo od razredne.... pre koju godinu, nastavnica posle 5 upozorenja ucenici tokom casa da ostavi mobilni, isti oduzela i odnela kod direktora. Dosao otac, digao dreku ko su oni da njegovoj cerki uzimaju telefon. Angazovao advokata, tuzio skolu, dobio spor i odstetu. O cemu cemo dalje da pricamo. Inace ta skola, ne znam da li jos uvek, u blokadi, zbog brda izgubljenih sudskih sporova.
    Jednostavno, zakon je takav, nastavnici ne smeju deci apsolutno nista. Kad mi sin prica sta se desava tokom casa (za odmore bolje da mi ne kaze), u soku sam.
  • Пеле

    31.10.2022 08:51
    После кажу немојте тући децу, дете кад направи проблем треба да се казни, да то више никад не понови.
  • Raj

    31.10.2022 08:49
    Batina
    Znam da je nepopularno, ali batina je iz raja izašla. Čuj, treba biti obazriv da nasilnik u drugu školu ne ponese tu etiketu. Ali je sasvim ok da žrtva ide sa etiketom žrtve. Šta je sa njenim emocijama, psihičkim stanjem?
  • Iza svega

    31.10.2022 08:44
    Stoji drzava
    Ne samo da iza povlacenja dece - zrtava stoji drzava, vec i iza dece - nasilnika, zrtava takodje, koji su "pretvoreni" u nasilnike, samo zato sto kopiraju svet i zakone odraslih!
    Ova drzava, pred ocima svih nas, neguje kulturu nekaznjivosti najstrasnijih zlocina, i sudovi ne rade i ne funkcionisu, samo zato sto nemaju zeleno svetlo vrha piramide!
    Znaci: roditelji, vi ispisujete vasu decu, zrtve vrsnjackog nasilja, zbog drzave, koja je uzela u poslednjih 20 godina, veoma veliki novac od medjunarodne zajednice i EU za "kojerazne" projekte - stop vrsnjackom nasilju! Gde je efekat sem u nhihovim dzepovima!
    To nema nikakve veze sa stvarnim dogadjajima, kao sto nije imalo veze, jednog danasnjeg, ne tako davnog ponedeljka, "valjanje" Krusevca i Nisa u projektu - "stop krvavim scenarijima"!
  • Pera

    31.10.2022 08:43
    Zakljucak
    Poenta celog teksta je da apsolutno ne postoji nikakav mehanizam da se deca zastite. A roditelji koji svoju decu prebace u drugu skolu posto znaju da se nista nece resiti se na kraju oznace kao problem(kao i njihova deca). Jedino ko nikad nije kriv su sistem, drzava i prosvetni radnici. Tu su se ogradili savrseno od bilo kakve odgovornosti...
  • Milan

    31.10.2022 08:29
    Treba premeštati nasilnike u druge škole sa etiketom nasilnik, pa neka bude izopšten, treba nasilnike suspendovati i ako treba da ponavljaju godinu, slati u maloletničke zatvore i/ili na psihijatriju. Nasilnici trebaju da imaju i dosije, pa kada hoće da upišu neku školu / fakultet da automatski imaju npr. -25 bodova, -30 -50.... zavisi od količine nasilja koje su sprovodili. Kasnije da ne mogu da se zaposle u na nekim boljim radnim mestima i firmama.

    Mislim da i ovde treba uvesti kao i Kini socijalni kredit, pa izvoli - budi nasilan i krši pravila, ali to se može odraziti na neka tvoja prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna